"Aceste declaratii sunt socante, nedrepte si inacceptabile. Ele provin dintr-o zona secundara a autoritatilor daneze si au fost retractate de catre dl Ove Dahl, purtator de cuvant si investigator sef al Politiei din Copenhaga" a declarat ministrul de externe, Teodor Baconschi, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Este prima luare oficiala de pozitie MAE dupa ce investigatorul sef al politiei din Copenhaga declarase, saptamana trecuta, in contextul arestarii lui Marian Clita, suspect de crima, ca "romanii nu au scrupule" si ca sunt in stare sa omoare pentru cativa euro. Declaratiile sale au inflamat presa daneza, care au titrat "Romanii sunt criminali de top".

  • Baconschi: Purtatorul de mesaj era un sef de politie locala. Nu era un membru al Guvernului danez si in conditiile astea trebuie totusi sa pastram proportia lucrurilor. Nu putem sa cream incidente diplomatice internationale pornind de la o declaratie a unui oficial de rang inferior
  • Intra in articol pentru a asculta interviul integral cu Teodor Baconschi in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi cele mai importante declaratii facute de ministrul Baconschi la Discutia de Luni:

  • Intr-adevar, aceste declaratii sunt socante, nedrepte si inacceptabile. Ele provin dintr-o zona secundara a autoritatilor daneze, si au fost retractate de catre dl Ove Dahl, purtator de cuvant si investigator sef al Politiei din Copenhaga.
  • Gravitatea acestor amalgamuri si generalizari este evidenta, si ea poate chiar sa antreneze efecte nedorite in opinia publica din oricare stat membru. Sigur ca noi putem si vom face prin Ambasada noastra la Copenhaga un demers diplomatic prin care sa ne manifestam nemultumirea.
  • Dar problema de fond e alta. Exista o infractionalitate comisa de cetateni romani in mai toate statele membre. Ar trebui sa facem mai multa pedagogie interna, la sursa. Ar trebui ca inca din satele si orasele de unde concetatenii nostri pleaca spre alte state membre UE sa existe o mai buna informare cu privire la drepturi si responsabilitati, daca se poate cu accent pe responsabilitati.

  • Nu avem cum sa facem pedagogie preventiva cu cei care au ajuns deja in situatia de a comite infractiuni. Dar, exista totusi o anumita tentatie a populismului, care s-a manifestat pe plan intern in ultimii ani, si care ne-a facut sa privim cu foarte mare indulgenta orice cetatean roman aflat in strainatate, indiferent de ce face. Am incurajat pe de alta parte un fel de complex de persecutie printre acesti conationali care nu isi vad de treaba, care nu respecta legile statului gazda si pe care de multe ori, prin media si actori politici interni, i-am cainat ca pe niste victime. Acum, trebuie sa vedem foarte clar daca avem aceasta problema, politiile statelor membre, Europol-ul, magistratii, atasatii de munca, trebuie sa faca un efort de echipa pentru a incadra mult mai strict si retelele de traficanti si pentru a da un semnal de responsabilizare.
  • Daca omul care pleaca dintr-un sat din Romania, in loc sa munceasca cinstit si sa respecte legile statului gazda, se apuca sa comita infractiuni, poate ca daca avea din locul de unde pleaca mai multe informatii despre rigorile legii in statul respectiv ar fi putut eventual sa se abtina.
  • Noi vom continua sa monitorizam toate aceste derapaje verbale ale unor oficiali, dar ele n-au facut obiectul unor pozitii la nivele relevante. Nu fac nici obiectul unor politici xenofobe. Nu trebuie sa ne imaginam ca guvernele statelor membre UE isi asuma vreo clipa astfel de atitudini xenofobe si generalizari. 

  • Vom reactiona in acest caz printr-o nota verbala transmisa ministerului danez al afacerilor externe. Inca o data insa, nu trebuie nici noi sa facem un proces de intentie unor intregi state sau guverne. Daca un sef de politie locala face astfel de declaratii este grav si inacceptabil, dar o asemenea declaratie nu este in masura sa tensioneze  relatia bilaterala interguvernamentala sau la nivele chiar mai inalte.
  • Trebuie sa pastram deci justa proportie a acestor incidente. E adevarat ca, pe fondul crizei economice, media din tarile afectate, ca noi toti, de criza, amplifica uneori o astfel de declaratie. Se cauta in atitudini regretabil xenofobe explicatii pentru, stiu eu, cresterea somajului. Nu trebuie facuta nici o legatura intre prezenta unor comunitati straine si rata somajului, dar iata ca ea se face.
  • Cred ca gestionarea fluxurilor de migratori si a problemei infractionalitatii trebuie facuta printr-un efort interstatal si interinstitutional mult mai sustinut. (...) Nu cred ca trebuie totusi sa exageram importanta acestui fenomen infractional.
  • Cu titlu personal, sunt cu atat mai indignat sa constat ca e vorba de o persoana condamnata deja pentru un asasinat politic odios inainte de 1989 si asta demonstreaza ca sita e prea larga. Sigur ca, din punct de vedere legal, domnul respectiv se afla in conditii corecte in Danemarca. A obtinut eliberarea din penitenciar pentru fapta comisa anterior, deci se bucura de libertatea de miscare pe care o are orice cetatean roman. Sigur, subiectul este agravat cumva de antecedentul la care ne referim.
  • Nu putem limita dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani si nici nu ne propunem sa facem acest lucru dar, vedeti, toate planurile interfereaza in lumea contemporana. Avem mecanismul de cooperare si verificare pe justitie, progresele in acest domeniu sunt esentiale. Deci, eficientizarea actului de justitie ar duce probabil la o cernere ceva mai buna a acestor elemente infractionale care sunt de multe ori intr-o libertate discutabila.
  • Nu e vorba de nici un complex, ci cred ca nu era cazul sa supraincalzim acest incident. Inca odata, purtatorul de mesaj era un sef de politie locala. Nu era un membru al Guvernului danez si in conditiile astea trebuie totusi sa pastram proportia lucrurilor. Nu putem sa cream incidente diplomatice internationale pornind de la o declaratie a unui oficial de rang inferior.

Background

  • Ove Dahl, purtator de cuvant si investigator sef al Politiei din Copenhaga, a declarat dupa asasinatul comis de romanul Marian Clita (criminalul dizidentului Gheorghe Ursu), care a rapus cu bestialitate o stewardesa intr-un hotel din Copenhaga: "Romanii nu au scrupule. Te vor omori pentru 100 de coroane (15 euro). E o cultura complet diferita de a noastra. Problema cea mai mare o reprezinta granitele deschise, prin care suntem napaditi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cersesc si sparg magazinele - totul". Declaratia a inflamat presa daneza, chiar si cotidiane generaliste moderate, precum Berlingske (cel mai vechi ziar din Danemarca, publicat din 1749), titrand pe prima pagina: "Romanii sunt criminali de top". Detalii in Gandul

Baconschi despre o eventuala vizita a presedintelui Traian Basescu in Statele Unite

  • Avem premise foarte bune pentru realizarea unei asemenea vizite in cursul acestui an. Am primit si semnale ca o vizita a ministrului roman de externe la Washington in pregatirea intalnirii la varf este anvizajata de catre Departamentul de Stat. Asteptam acum convenirea unor date pentru cele doua evenimente si cred ca relatia cu partenerii nostri americani este la fel de buna ca oricand, a devenit foarte substantiala. Decizia noastra de a suplimenta trupele romanesti in Afganistan a fost extrem de bine primita la Washington.
  • Discutam cu partenerii nostri americani inclusiv posibilitatea de a modifica aceste criterii dupa care se calculeaza rata de respingere pentru a le flexibiliza un pic si pentru a obtine rezultate de etapa mai bune.

Baconschi despre lista celor 20 de noi ambasadori

  • I-am prezentat domnului presedinte o lista cu 20 de noi ambasadori. Intrucat numirea prin decret este o prerogativa prezidentiala, lista va fi validata in curand si speram sa trimitem ambasadori unde nu avem sefi de misiune sau unde actualii ambasadori isi incheie misiunea.
  • Cristian Diaconescu nu este pe lista. 
  • Curiozitatile premature sunt si inoportune. E un proces, trebuie sa ceri agrementul statului unde trimiti ambasador, se semneaza un decret. Cand ajungem in acea etapa va exista o deplina transparenta si numele vor deveni publice.
  • Pot sa va spun ca pe lista despre care vobim nu se afla nici un politician. In proportie de 80 - 90% sunt diplomati de cariera. Sunt si cateva propuneri de numiri de fosti inalti functionari publici, dar nu politizam numirea ambasadorilor.

NOTA: Discutia de Luni poate fi ascultata si la RFI, incepand cu orele 19.00, pe urmatoarele frecvente: Bucuresti – 93,5 FM, Iasi – 97,9 FM, Craiova – 94 FM, Cluj – 91,7 FM