VIDEO Seful Biroului FBI Bucuresti, Gary Dickson, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre criminalitatea informatica: Banii obtinuti din activitati ilegale care intra in Romania anual din SUA sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 8 martie 2010, 15:00 Actualitate | Esenţial


Gary Dickson
Foto: Arhiva personala
Politia Romana, ajutata de catre FBI, a arestat in ultimul an si jumatate peste 100 de cyber-infractori romani, a declarat recent, directorul FBI, Robert S. Mueller, in cadrul RSA Cyber Security Conference de la San Francisco. Detalii aici. Cat de grav este fenomenul cyber-crime in Romania? Seful Biroului FBI la Bucuresti, Gary Dickson, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre criminalitatea informatica. 

 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
Vezi interviul cu Gary Dickson realizat in studioul HotNews.ro dupa intalnirea onlineGary Dickson lucreaza pentru FBI de 23 de ani in domeniul combaterii crimei organizate si terorismului. A venit in Romania in 2005 si este seful Biroului FBI la Bucuresti. Gary Dickson a mai lucrat la Ambasada SUA din Moscova.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Seb. M. S,

  Din ce segment de varsta provin, cu predilectie, infractorii?Ce zone ale Romaniei concentreaza cele mai multe dintre cazuri ?

  Tks.,

  • Gary Dickson

   Cei mai multi dintre infractorii de care ne-am ocupat noi au varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Cazurile investigate de noi provin din intreaga tara.

 • Întrebarea nr. 2 Jean Valjean

  Sunt romanii hackeri puternici, asa cum se spune ?
  Daca da, caror cauze se datoreaza aceast lucru ?

  • Gary Dickson

   Exista unii hackeri romani foarte priceputi, insa cei mai multi dintre romanii care comit infractiuni informatice nu sunt foarte sofisticati. Nu e nevoie de cunostinte tehnice foarte avansate pentru
   a pune la cale fraude pe eBay sau fraudarea cartilor de credit.

 • Întrebarea nr. 3 Radu

  1) How can the Romanian Citizens become FBI agents? If is possible please explain the steps and also if you can work in Romania, at the FBI Ro office.

  2) The thiefs are commiting the frauds in the US or the collaboration is on general level?

  • Gary Dickson

   a) Cetatenii romani nu pot deveni agenti FBI.

   b) Autorii de fraude pe eBay provin de obicei din Romania. Ei au asociati ( sau “sageti”, cum mai sunt ei numiti) in SUA, care incaseaza banii.

 • Întrebarea nr. 4 Law

  Unde se gaseste lista cu cele 100 de persoane arestate? Ce tipuri de infractiuni au facut? A fost vreun caz solutionat(gasit vinovat), sau toti au scapat cu pedepse "cu suspendare"?

  • Gary Dickson

   Acele persoane au fost arestate de procurorii si politia din Romania, iar noi am oferit dovezile sau alte tipuri de asistenta. De obicei, dupa arestare, procurorul elaboreaza un comunicat de presa in
   care poate mentiona asistenta oferita de FBI.

 • Întrebarea nr. 5 Adrian

  Buna ziua,
  Cunoasteti cazuri de fosti hackeri care au fost recrutati de mari companii datorita capacitatilor lor? FBI-ul a apelat la astfel de "baieti rai"? Dumneavoastra incurajati recrutarea unor astfel de persoane pentru a lucra in sectorul public (CIA, FBI, NSA, Pentagon) sau privat (mari companii?). Multumesc.

  • Gary Dickson

   In foarte putine cazuri, fosti hacker au fost angajati de
   companii private (nu de FBI), dar mult mai multi dintre acestia au fost trimisi la inchisoare si vor suporta consecintele actelor lor pentru tot restul vietii. Cele mai multe companii refuza sa angajeze
   fosti infractori. E mult mai indicat ca tinerii sa ramana in scoala, sa termine o facultate si sa castige bani pe cai legale.

 • Întrebarea nr. 6 Law

  -Cyber infractiunile sunt considerate phishingul si clonarea de carduri?

  - Vanzarea de obiecte inexistente pe Ebay(si alte site-uri de comert electronic) in ce categorie intra?

  - Dintre cei arestati, cati sunt capi de retele, cei ce se ocupa cu spamul(phishingul), "sageti" ....

  • Gary Dickson

   a) Cand vorbim despre infractiuni informatice, ne referim si la phishing si clonarea cartilor de credit.

   b) Si aceste acte sunt considerate infractiuni informatice.

   c) Multi dintre cei arestati sunt „sageti” sau racolatori de nivel mediu, pur si simplu pentru ca acestia sunt mai numerosi, insa intotdeauna incercam sa anihilam intreaga retea si sa arestam capii retelei.

 • Întrebarea nr. 7 Law

  La cat se ridica valoarea prejudiciilor prin astfel de infractiuni, si cum sunt cuantificate(doar cele pe care se fac plangeri)?

  • Gary Dickson

   E dificil sa oferim o suma exacta, insa conform estimarilor noastre, sumele de bani obtinuti din activitati ilegale care intra in Romania anual din SUA sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari.

 • Întrebarea nr. 8 Dean

  Dear Mr Dickson,

  Recently (Janury 2009) the Washington Post wrote about an internal audit at the FBI which showed that the FBI broke the law by "spying" on its citizens without proper legal clearance. As the head of the FBI desk in Bucharest Romania, can you assure the Romanians (and the undersigned) that the FBI is not doing the same here in Romania under the pretext of "terrorism prevention" and therefore illegally tapping Romanians (either on the internet or intercepting mobile phone call made in Romania). What is the FBI's deal with the local telecom operators in Romanai where it concerns tapping phones? Do you excercise this right on a regular basis, and if yes, how many phone taps has the FBI requested in Romania (on terrorism issues or online fraud issues). I am asking this sincerely since in Europe there is a huge distrust of American goverment institutions infringing the rights of its own citizens under the pretext of the "Patriot Act" , therefore worrying enormously about what the FBI does outside the US (with the cooperation of the country's local goverment). I assume we will get an evasive answer on this, but the US constitution (including the Patriot Act) are not inforcable in Romania, but I am worried that the FBI has already crossed that line in Romania. Your comments please ...

  • Gary Dickson

   Aveti dreptate, Constitutia SUA sau legile americane nu se aplica in Romania. FBI nu are competenta juridica nici in Romania, nici in vreun alt stat suveran. In Romania, toate activitatile sunt realizate de politia, procurorii sau alte agentii cu rol in aplicarea legii, in virtutea tratatului de asistenta reciproca incheiat intre Romania si SUA, sau a
   altor instrumente internationale de cooperare. Pe baza acestui tratat de asistenta reciproca, oricare dintre cele doua parti poate.

 • Întrebarea nr. 9 JR Ewing

  conform carei legislatii o agentie de informatii interna a statelor unite are dreptul sa opereze in romania?

  • Gary Dickson

   FBI nu activeaza in Romania in sensul ca ar desfasura anchete de unul singur. Toate operatiunile sunt desfasurate de institutiile romanesti in conformitate cu tratatul de asistenta
   reciproca sau cu alte instrumente de cooperare internationala.

 • Întrebarea nr. 10 Gabi S.

  Considerati ca marijuana ar trebuii decriminalizata in romania?
  multumesc.

  • Gary Dickson

   Aceasta este o decizie pe care Romania va trebui sa o ia.

 • Întrebarea nr. 11 sile

  In Romania, de multe ori, o infractiune informatica este privita ca o dovada de "inteligenta", deci ca un fel de act de bravada. Exista un program FBI/Politia Romana pentru a schimba aceasta mentalitate? A preveni este intotdeauna mai ieftin.

  • Gary Dickson

   Sunt de acord cu D-voastra. Prevenirea trebuie sa faca parte din lupta impotriva acestui tip de infractiune, dar nu exista in acest moment un program de acest tip.

 • Întrebarea nr. 12 Cornel

  Care este pedeapsa pe care o risca cyber-infractorii prinsi, sau care sunt pedepsele la care au fost condamnati?

  • Gary Dickson

   In general, sentintele in SUA sunt mai lungi decat cele din Romania. Sentintele ce includ mai multi ani in inchisoare nu sunt iesite din comun. Adrian Florin Fechete, liderului unui mare grup infractional din Chicago a primit 27 de ani de inchisoare. Alte persoane din acel grup au primit intre 5-7 ani in inchisoare. Mai multe detalii pot fi obtinute la link-ul alaturat:

   www.justice.gov/usao/iln/indict/2006/us_v_fechete_et_al_complaint.pdf

 • Întrebarea nr. 13 Criminalitate.info

  1. Which are the most helpful treaties for your institution in cooperating with the Romanian authorities in the field of cybercrime? The international conventions and treaties (with more than two signatory parties)? or bi-lateral agreements between Romania and US? Can you point them out?

  2. Which are, in your experience, the most common types of cybercrimes in which romanians were involved? Have you had cases of cyberterrorism with romanians involved?

  Thank you

  • Gary Dickson

   1. Tratatul bilateral de asistenta juridica reciproca dintre Romania si SUA, Tratatul de Extradare, si diferite conventii privind criminalitatea informatica.

   2. Cele mai comune infractiuni sunt fraudele de pe e-Bay, phishingul, si fraudarea cartilor de credit. Nu a existat nici un caz de terorism informatic in care romanii sa fi fost implicati.

 • Întrebarea nr. 14 Dana

  Hackerii arestati si condamnati pentru ca au furat din conturile unor cetateni din SUA vor intra la puscarie in Romania sau in SUA? De ce nu exista mai multe programe care sa informeze tinerii ca furturile din conturi, carduri, e-bay sunt la fel de rele ca jafurile sau furturile din buzunare? E vorba de salariile si de economiile oamenilor care sunt in pericol. Dana

  • Gary Dickson

   Romanii care au fost condamnati in SUA isi vor ispasi pedeapsa in SUA. Sunt de acord cu dvs ca ar trebui sa exsite mai multe programe de informare a tineretului despre pedepsele si pericolele la care se expun, implicandu-se in activitati criminale.

 • Întrebarea nr. 15 calator

  Seful Biroului FBI Bucuresti???? Facem parte din USA si nu mai stiu eu? In baza carei legi functioneaza un birou al FBI intr-un stat membru UE?

  • Gary Dickson

   Biroul meu este in sediul Ambasadei SUA. La fel, exista un birou al Ministerului Roman de Interne in cadrul Ambasadei Romaniei la Washington. Aceste birouri exista pur si simplu pentru a face legatura cu guvernele locale si nu pentru operatiuni independente.

 • Întrebarea nr. 16 Mihai P.

  Domnule Dickson, ati colaborat si cu societati private din Romania specilizate ins ecuritate si computer forensics pentru solutionarea cazurilor de criminalitate informatica? In ce masura este o practica uzuala colaborarea cu mediul privat este o uzanta FBI, mia ales in conditiile in care Politia Romana nu dispune de resurse necesare ?specializate pentru astfel de misiuni.

  • Gary Dickson

   Nu, nu trebuie sa colaboram cu firme private din Romania. Pentru acest tip de parteneriate, noi lucram cu politia romana sau alte agentii guvernamentala locale. In SUA, FBI colaboreaza strans cu cateva companii si cu universitati. Acesta este un aspect important al muncii in domeniul criminalitatii informatice.

 • Întrebarea nr. 17 Cristi

  De ce este nevoie de un birou fbi in Romania ?
  ///
  Sunt considerati cyber-infractori si "hackerii" din Valcea care dau tepe pe eBay ?
  Tot cyber-infractori sunt si tiganii care fura carduri in Spania si apoi le cloneaza ?
  //
  ///(editat de HotNews.ro)

  • Gary Dickson

   Biroul FBI, asemeni altor birouri de legatura la Bucuresti ale multor altor tari, sau ca si ofiterul politiei romane care se afla la Washington, actioneaza pentru a ne ajuta reciproc in investigatii de interes comun. Da, noi consideram hackerii din Valcea ca fiind infractori informatici, ca si persoanele pe care le-ati mentionat ca ar falsifica carduri de credit.

 • Întrebarea nr. 18 John Galt

  Dear Mr Gary Dickson,

  Recently Mr Robert S. Mueller said that terrorist use the cyberspace as a "means to damage both our economy and our psyche", as recruitment or radicalization, using it to incite terrorism.

  I would like to ask you what is the Bureau strategy in this domain.

  I wonder if your approach in this domain is not flawed from the start. What defines a terrorist? Is he a radical, an extremist? That's it?

  This is a very dangerous confusion the public opinion is making on this question. By being afraid NOT to take "a radical" stand on anything - because of the fear of not being identified by others as a "terrorist", the majority of the people are mixing all "good" and "bad" ideas (*almost on anything, from economy to ethics) in a blurry zone no one is sure what to say. And everything becomes "relative".

  This type of confusion is exactly what all the terrorists and totalitarian regimes want, a mixed "truth" combined with a clever hidden message, witch serves their interests.

  Because no one is SURE what to say. Because no one has the courage to say something absolute on anything.


  Why do you not fight with their own weapons in this? Why not use the same "radicalization" and "extremism", in the same battleground and with the same method (teams of recruited individuals on forums, blogs etc) but on simply explaining all the ETHICS, the firm moral principles all democracies are based, the FIRM (extreme, radical) principles like "freedom of speech", the "non initiation of force against others", "Non Aggression", or all the "Natural Rights" a man has. Are they negotiable? Is it too "extreme" to say that a man has the right to live, to pursue his happiness or to defend his own life or property anytime? Does this absolute principle makes him a .."radical"?

  Is the individualism too "extreme", is it a type or terrorism?

  ..

  "Nobody dies nowadays of a fatal truth", as Nietzsche said. "There are too many antidotes to them."

  Thomas Jeffer

  • Gary Dickson

   Un aspect important al strategiei noastre este dezvoltarea unor relatii stranse cu industria privata si cu guvernele straine partnere pentru a detecta atacurile informatice si pentru a le contracara imediat ce le depistam. Aceste relatii pe care le facem sunt deosebit de importante.

 • Întrebarea nr. 19 simplex

  Mr. Dickson,
  With which statement do you agree more ?

  Treat all cyber - criminals (hackers) the same and put them all in jail.

  Or

  Find out weather or not that person is more productive in a workplace that conforms to his needs and the company's that is willing to hire that person.

  Thank you.

  • Gary Dickson

   Toata lumea ar trebui tratata la fel, in conformitate cu legea. Nu trebuie sa conteze daca persoana este bogata sau daca are impresia ca este un pusti istet care nu ar trebui pedepsit.

 • Întrebarea nr. 20 Cristi

  I know the importance of fighting against cyber-crimes and it's benefits but I still like to raise two problems.

  1. Romania is facing now a rise in criminal activity related to life threatening situations for it's citizens. We start having an alarming number of armed robberies .
  Do you think that is normal to have important resources dedicated for cyber-crimes while our police is having a hard time coping with the increased criminality ? There are situation when policemen have to pay themselves the gas for police cars and buy themselves equipment.
  It is clear that FBI is focusing on the interests of US citizens and companies (which is normal) but I don't think it's fair to influence our police into dedicating important resources that should be used first of all in addressing real threats to our citizens.

  2. Germany recently rejected a law that imposes phone/internet companies to keep detailed records of their clients activity. It was considered a violation of their citizens privacy. What's your oppinion on the issue ?

  Thank you

  • Gary Dickson

   1. Nu cred ca exista un numar excesiv de mare de politisit roamni care se ocupa de criminalitatea informatica. Probabil vorbim de 40.000 de politisti sau mai multi in Romania, iar dintre acestia probabil mai putin de 200 se ocupa de cazurile de criminalitate informatica. Nu mi se pare un procent foarte mare. Sunt de acord ca in contextul crizei financiare actuale, activitatea politistilor este cu atat mai dificila. Din pacate, eu nu pot sa fac prea multe in aceasta privinta. Acesti infractori sunt de asemenea o amenintare la adresa companiilor si la adresa societatii romanesti. Bancile romanesti au cazut victime infractorilor. Am avut chiar un caz in care un cetatean roman a crezut ca va cumpara o masina de la un cetatean din Florida. De fapt, implicat era un grup infractional de romani din acel stat iar persoana respectiva si-a pierdut banii. De asemenea, Romania devine cunoscuta in randul companiilor care isi desfasoara activitatea pe internet ca o tara in care se desfasoara doar activitati infractionale. De aceea, este mai greu pentru cetatenii romani cinstiti sa-si cumpere lucruri de pe interenet sau sa chiar sa utilizeze cartile de credit.

   2. Este esential pentru autoritati sa aiba acces la datele companiilor de telefonie sau ale companiilor care isi desfasoara activitatea pe internet. Altfel, toti infractorii ar ramane anonimi si nu i-am putea prinde. La cele date, ar trebui sa aiba acces doar autoritatile si doar in scopuri justificate. Asadar este normal ca un procuror sa faca o solicitare de acest gen sau sa se deschida un caz penal. Personal, cred ca asemenea date ar trebui pastrate cel putin un an.

 • Întrebarea nr. 21 Balasz

  - Would You offer us a statistic regarding operations active on Romanian teritory and the measures which are taken in case you have strong cases related to international laws?
  - Do You consider fair that americans which commit illegal acts on Romanian teritory are judged in USA, and finally they are not convicted(in most cases)?
  - At the moment organised crime is wide spread in Romania still no much acts are done against this, when do You take action in cases you follow?

  • Gary Dickson

   In acest moment, lucram la aproximativ 100 de cazuri impreuna cu autoritatile romane. Vreau sa subliniez tocmai faptul ca este vorba de o colaborare cu autoritatile romane.

   Nu cunosc informatii despre asemenea cazuri. Astfel de cazuri sunt posibile doar atunci cand sunt implicate persoane care beneficiaza de imunitate diplomatica. In aceste cazuri, se aplica tratatele internationale.

   Ofiterii de legatura internationali colaboreaza cu autoritatile locale, in cazurile de interes comun, din punct de vedere juridic. Eu ma ocup in special de cazuri din Statele Unite care au legatura cu Romania. Iar Politia Romana imi solicita ajutorul in cazuri din Romania care au legatura cu SUA. Daca in Romania exista, de pilda, cazuri de coruptie care nu au legatura cu Statele Unite, noi nu avem posibilitatea de a ne oferi sprijinul.

   In cateva cazuri, am oferit asistenta DNA-ului, pentru ca au existat unele legaturi cu Statele Unite. De asemenea, am desfasurat sesiuni de pregatire si le-am aratat politistilor si procurorilor romani cum anchetam cazurile de coruptie in SUA.

 • Întrebarea nr. 22 procuror

  Este adevarat ca Romania a devenit unul dintre locurile preferate de intalnire ale capilor crimei organizate, din cauza legislatiei deficitare si a sistemului juridic greoi, care i-ar putea scapa in caz ca ar fi prinsi aici?

  • Gary Dickson

   Daca luam in considerare situatia din alte tari, nu as spune ca Romania este un loc preferat de intalnire a capilor crimei organizate. Daca vorbim despre mafia Italiana, trebuie sa intrebam ofiterii italieni aflati in Bucuresti despre situatie.

   In general, Romania are legi eficiente, problema este ritmul lent in care se desfasoara procesele, care se pot intinde pe ani. Probabil aceasta e o problema care ar trebui rezolvata prin elaborarea de legislatie de catre Parlament.

 • Întrebarea nr. 23 Elvis

  The internet is not secure at all, there is no secure routing and it is up to an ISP to make it's own routing rules. Anyone can send in an attack towards an other country (see the Estonia episode, see the google/china episode, see the youtube episode, etc...) and since anyone with little knowledge can spoof traffic and attack a country's online assets - what is FBI doing to find/filter these attacks? What is FBI doing to prevent unwanted traffic? What is FBI doing to convince the world that a secure routing means anti-cyber-crime?

  Thanks,
  Elvis

  • Gary Dickson

   Rolul FBI este acela de a ancheta infractiuni. In SUA, securizarea internet-ului este o responsabilitate a companiilor private si a institutiilor federale ale statului. Este adevarat ca internet-ul nu este atat de sigur pe cat ar trebuie sa fie. In unele cazuri, persoanele care trimit spam-uri sunt anchetate si condamnate.

 • Întrebarea nr. 24 T. S. Gam

  Dear Sir,


  I have three questions related to file-sharing.

  1. Does FBI's activity in Romania also concern observing peer-to-peer file-sharing networks? (BitTorrent, eDonkey, etc.). If so, how do you observe the network while guaranteeing the privacy of the peer-to-peer network users?

  3. How do you align the US law concerning the upload and download of copyrighted material with the Romanian and European laws? In other words, will you try to prosecute Romanian users who download material copyrighted in US, which is illegal in US, but not in Romania and Europe?

  Thank you and have a good day.(editat de HotNews.ro)

  • Gary Dickson

   1. Asa cum am mentionat anterior, nu monitorizam nici un fel de activitati in Romania. Autoritatile romane se ocupa de acest lucru.

   3. In general, utilizatorii care descarca materiale de pe internet pentru folosul propriu nu sunt condamnate. Desi aceste infractiuni sunt importante, ele nu constitutie partea principala a activitatii mele.

 • Întrebarea nr. 25 Diletant

  I heard a whisper that piracy has an effect on about 50% of software products sales.
  If this is a true, I guess we are not only talking about some “clever” kids, familiar with software, but about something like an organization.
  Do you think is possible to exist a real “Industry of Piracy” with money and influence?
  And, again, if this is another true, what can be done?
  Thank you

  • Gary Dickson

   Nu stiu daca procentul de 50% este corect, insa cu siguranta toate actele grave de piratare de software sunt realizate de grupuri infractionale. Pentru a combate aceste activitati este nevoie de efortul institutiilor de aplicare a legii si de campanii de educare a publicului, astfel incat acesta sa inteleaga ca este vorba de furtul banilor unor persoane.

 • Întrebarea nr. 26 Cosmin

  Exista vreun instrument online (o pagina de feedback, de exemplu) unde cei afectati de acest fenomen sa poate sesiza in timp util tentativele de frauda?

  Conduc un site de comert electronic si saptamanal primim cateva comenzi despre care stim aproape sigur ca sunt tentative de frauda (aceste comenzi nu se onoreaza)

  Problema este ca daca vreau fac o reclamatie pe cale oficiala pierd extrem de mult timp (am facut asta la inceput si am pierdut 2 zile facand reclamatii).

  Ar fi mult mai eficient sa am la dispozitie o pagina in care sa pot furniza toate informatiile legate de tentativa de frauda: nume, IP, card, etc astfel incat sa pot raporta in timp utila (si economisind timp) TOATE tentativele de frauda.

  Poate asa vom putea descuraja acest fenomen (daca nu stopa).

  • Gary Dickson

   Politia romana avea o pagina de internet unde se puteau trimite plangeri referitoare la infractiuni informatice. Cosmin si alte persoane ar putea discuta cu reprezentantii lor din Parlament pentru ca o noua asemenea pagina sa fie creata.

 • Întrebarea nr. 27 1ofus

  Domnule Dickson,

  Discutand despre un caz ipotetic, sunteti la curent cu faptul ca autoritatile romane nu sunt in stare sa ofere programul de Wtness protection? In extenso, un cetatean roman, ce detine informatii concrete despre un astfel de grup ce desfasoara activitati ilegale pe teritoriul Romaniei si al USA nu poate decide sa inceapa o noua viata ajutand autoritatile de orinde ar fi ele pentru ca legea romana nu prevede protectie pentru astfel de persoane. Credeti ca s -ar implica FBI activ in protejarea unei persoane, poate o noua identitate in USA in schimbul oferirii de informatii ce ar putea duce la decaptiarea unei intregi retele internationale?

  • Gary Dickson

   Nu am lucrat pe astfel de cazuri impreuna cu autoritatile romane. Alte persoane din cadrul Departamentului pentru Justitie din Statele Unite s-au ocupat de astfel de cazuri. Stiu ca Romania are programe din ce in ce mai eficiente de protectie a martorilor si, probabil, si in UE exista unele programe de acest fel. Ma refer aici in principal la relocarea martorilor. Daca ar fi vorba de un caz foarte important, iar persoane respectiva ar oferi informatii despre un caz din Statele Unite iar persoana ar oferi informatii substantiale, FBI-ul s-ar putea implica in protectia sa.

 • Întrebarea nr. 28 Dan

  What is your opinion on the cooperation with the Romanian Law Enforcement organizations? Do you always get all the support that you need?
  Do they have sufficient resources(man-power) to help you?

  What is the one thing you would change in Romanian legislation related to "crime" in general?

  • Gary Dickson

   Cooperarea cu autoritatile romane este excelenta. Sunt foarte eficienti avand in vedere resursele pe care le au. Desigur, noi ne-am dori sa aiba mai multe resurse. Principalul lucru pe care l-as schimba este durata proceselor.

 • Întrebarea nr. 29 Radu

  Cat de mare este fenomenul de pornografie infantila prin sisteme informatie la noi in tara? Ati avut multe asemenea cazuri intrumentate? Ce ne puteti spune despre acest subiect in Romania.

  Multumesc

  • Gary Dickson

   Pornografia infantila pe internet este o problema mondiala. Au existat atat cazuri de productie de materiale pornografice in Romania cat si cazuri de utilizare de materiale pornografice in Romania. Odata ce afla despre astfel de cazuri, politia si procurorii le ancheteaza.

7997 vizualizari

 • Intrebari (Luni, 8 martie 2010, 15:18)

  Seb. M. S, [anonim]

  Din ce segment de varsta provin, cu predilectie, infractorii?Ce zone ale Romaniei concentreaza cele mai multe dintre cazuri ?

  Tks.,
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 12:54)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Seb. M. S,

   Cei mai multi dintre infractorii de care ne-am ocupat noi au varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Cazurile investigate de noi provin din intreaga tara.
 • Buni ? (Luni, 8 martie 2010, 15:28)

  Jean Valjean [anonim]

  Sunt romanii hackeri puternici, asa cum se spune ?
  Daca da, caror cauze se datoreaza aceast lucru ?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 12:55)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jean Valjean

   Exista unii hackeri romani foarte priceputi, insa cei mai multi dintre romanii care comit infractiuni informatice nu sunt foarte sofisticati. Nu e nevoie de cunostinte tehnice foarte avansate pentru
   a pune la cale fraude pe eBay sau fraudarea cartilor de credit.
 • Questions (Luni, 8 martie 2010, 15:36)

  Radu [anonim]

  1) How can the Romanian Citizens become FBI agents? If is possible please explain the steps and also if you can work in Romania, at the FBI Ro office.

  2) The thiefs are commiting the frauds in the US or the collaboration is on general level?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 12:56)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   a) Cetatenii romani nu pot deveni agenti FBI.

   b) Autorii de fraude pe eBay provin de obicei din Romania. Ei au asociati ( sau “sageti”, cum mai sunt ei numiti) in SUA, care incaseaza banii.
 • 1. (Luni, 8 martie 2010, 15:39)

  Law [anonim]

  Unde se gaseste lista cu cele 100 de persoane arestate? Ce tipuri de infractiuni au facut? A fost vreun caz solutionat(gasit vinovat), sau toti au scapat cu pedepse "cu suspendare"?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 12:57)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Law

   Acele persoane au fost arestate de procurorii si politia din Romania, iar noi am oferit dovezile sau alte tipuri de asistenta. De obicei, dupa arestare, procurorul elaboreaza un comunicat de presa in
   care poate mentiona asistenta oferita de FBI.
 • FBI (Luni, 8 martie 2010, 15:39)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,
  Cunoasteti cazuri de fosti hackeri care au fost recrutati de mari companii datorita capacitatilor lor? FBI-ul a apelat la astfel de "baieti rai"? Dumneavoastra incurajati recrutarea unor astfel de persoane pentru a lucra in sectorul public (CIA, FBI, NSA, Pentagon) sau privat (mari companii?). Multumesc.
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 12:58)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   In foarte putine cazuri, fosti hacker au fost angajati de
   companii private (nu de FBI), dar mult mai multi dintre acestia au fost trimisi la inchisoare si vor suporta consecintele actelor lor pentru tot restul vietii. Cele mai multe companii refuza sa angajeze
   fosti infractori. E mult mai indicat ca tinerii sa ramana in scoala, sa termine o facultate si sa castige bani pe cai legale.
 • 2. (Luni, 8 martie 2010, 15:43)

  Law [anonim]

  -Cyber infractiunile sunt considerate phishingul si clonarea de carduri?

  - Vanzarea de obiecte inexistente pe Ebay(si alte site-uri de comert electronic) in ce categorie intra?

  - Dintre cei arestati, cati sunt capi de retele, cei ce se ocupa cu spamul(phishingul), "sageti" ....
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 12:59)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Law

   a) Cand vorbim despre infractiuni informatice, ne referim si la phishing si clonarea cartilor de credit.

   b) Si aceste acte sunt considerate infractiuni informatice.

   c) Multi dintre cei arestati sunt „sageti” sau racolatori de nivel mediu, pur si simplu pentru ca acestia sunt mai numerosi, insa intotdeauna incercam sa anihilam intreaga retea si sa arestam capii retelei.
 • 3. (Luni, 8 martie 2010, 15:44)

  Law [anonim]

  La cat se ridica valoarea prejudiciilor prin astfel de infractiuni, si cum sunt cuantificate(doar cele pe care se fac plangeri)?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:00)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Law

   E dificil sa oferim o suma exacta, insa conform estimarilor noastre, sumele de bani obtinuti din activitati ilegale care intra in Romania anual din SUA sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari.
 • FBI not breaking any laws in Romania? (Luni, 8 martie 2010, 17:45)

  Dean [anonim]

  Dear Mr Dickson,

  Recently (Janury 2009) the Washington Post wrote about an internal audit at the FBI which showed that the FBI broke the law by "spying" on its citizens without proper legal clearance. As the head of the FBI desk in Bucharest Romania, can you assure the Romanians (and the undersigned) that the FBI is not doing the same here in Romania under the pretext of "terrorism prevention" and therefore illegally tapping Romanians (either on the internet or intercepting mobile phone call made in Romania). What is the FBI's deal with the local telecom operators in Romanai where it concerns tapping phones? Do you excercise this right on a regular basis, and if yes, how many phone taps has the FBI requested in Romania (on terrorism issues or online fraud issues). I am asking this sincerely since in Europe there is a huge distrust of American goverment institutions infringing the rights of its own citizens under the pretext of the "Patriot Act" , therefore worrying enormously about what the FBI does outside the US (with the cooperation of the country's local goverment). I assume we will get an evasive answer on this, but the US constitution (including the Patriot Act) are not inforcable in Romania, but I am worried that the FBI has already crossed that line in Romania. Your comments please ...
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:02)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dean

   Aveti dreptate, Constitutia SUA sau legile americane nu se aplica in Romania. FBI nu are competenta juridica nici in Romania, nici in vreun alt stat suveran. In Romania, toate activitatile sunt realizate de politia, procurorii sau alte agentii cu rol in aplicarea legii, in virtutea tratatului de asistenta reciproca incheiat intre Romania si SUA, sau a
   altor instrumente internationale de cooperare. Pe baza acestui tratat de asistenta reciproca, oricare dintre cele doua parti poate.
 • legislatie (Luni, 8 martie 2010, 17:46)

  JR Ewing [anonim]

  conform carei legislatii o agentie de informatii interna a statelor unite are dreptul sa opereze in romania?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:41)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui JR Ewing

   FBI nu activeaza in Romania in sensul ca ar desfasura anchete de unul singur. Toate operatiunile sunt desfasurate de institutiile romanesti in conformitate cu tratatul de asistenta
   reciproca sau cu alte instrumente de cooperare internationala.
 • buna ziua dl (Luni, 8 martie 2010, 18:02)

  Gabi S. [anonim]

  Considerati ca marijuana ar trebuii decriminalizata in romania?
  multumesc.
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:34)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabi S.

   Aceasta este o decizie pe care Romania va trebui sa o ia.
 • combaterea unei mentalitati (Luni, 8 martie 2010, 19:02)

  sile [anonim]

  In Romania, de multe ori, o infractiune informatica este privita ca o dovada de "inteligenta", deci ca un fel de act de bravada. Exista un program FBI/Politia Romana pentru a schimba aceasta mentalitate? A preveni este intotdeauna mai ieftin.
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:35)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui sile

   Sunt de acord cu D-voastra. Prevenirea trebuie sa faca parte din lupta impotriva acestui tip de infractiune, dar nu exista in acest moment un program de acest tip.
 • Question (Luni, 8 martie 2010, 19:03)

  Cornel [anonim]

  Care este pedeapsa pe care o risca cyber-infractorii prinsi, sau care sunt pedepsele la care au fost condamnati?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:37)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornel

   In general, sentintele in SUA sunt mai lungi decat cele din Romania. Sentintele ce includ mai multi ani in inchisoare nu sunt iesite din comun. Adrian Florin Fechete, liderului unui mare grup infractional din Chicago a primit 27 de ani de inchisoare. Alte persoane din acel grup au primit intre 5-7 ani in inchisoare. Mai multe detalii pot fi obtinute la link-ul alaturat:

   www.justice.gov/usao/iln/indict/2006/us_v_fechete_et_al_complaint.pdf
 • International treaties or bilateral treaties? (Luni, 8 martie 2010, 19:28)

  Criminalitate.info [anonim]

  1. Which are the most helpful treaties for your institution in cooperating with the Romanian authorities in the field of cybercrime? The international conventions and treaties (with more than two signatory parties)? or bi-lateral agreements between Romania and US? Can you point them out?

  2. Which are, in your experience, the most common types of cybercrimes in which romanians were involved? Have you had cases of cyberterrorism with romanians involved?

  Thank you
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:38)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Criminalitate.info

   1. Tratatul bilateral de asistenta juridica reciproca dintre Romania si SUA, Tratatul de Extradare, si diferite conventii privind criminalitatea informatica.

   2. Cele mai comune infractiuni sunt fraudele de pe e-Bay, phishingul, si fraudarea cartilor de credit. Nu a existat nici un caz de terorism informatic in care romanii sa fi fost implicati.
 • Pedepse si programe (Luni, 8 martie 2010, 19:41)

  Dana [anonim]

  Hackerii arestati si condamnati pentru ca au furat din conturile unor cetateni din SUA vor intra la puscarie in Romania sau in SUA? De ce nu exista mai multe programe care sa informeze tinerii ca furturile din conturi, carduri, e-bay sunt la fel de rele ca jafurile sau furturile din buzunare? E vorba de salariile si de economiile oamenilor care sunt in pericol. Dana
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:39)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana

   Romanii care au fost condamnati in SUA isi vor ispasi pedeapsa in SUA. Sunt de acord cu dvs ca ar trebui sa exsite mai multe programe de informare a tineretului despre pedepsele si pericolele la care se expun, implicandu-se in activitati criminale.
 • de unde si pana unde? (Luni, 8 martie 2010, 20:53)

  calator [anonim]

  Seful Biroului FBI Bucuresti???? Facem parte din USA si nu mai stiu eu? In baza carei legi functioneaza un birou al FBI intr-un stat membru UE?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:47)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui calator

   Biroul meu este in sediul Ambasadei SUA. La fel, exista un birou al Ministerului Roman de Interne in cadrul Ambasadei Romaniei la Washington. Aceste birouri exista pur si simplu pentru a face legatura cu guvernele locale si nu pentru operatiuni independente.
 • Colaborare mediu privat (Luni, 8 martie 2010, 21:15)

  Mihai P. [anonim]

  Domnule Dickson, ati colaborat si cu societati private din Romania specilizate ins ecuritate si computer forensics pentru solutionarea cazurilor de criminalitate informatica? In ce masura este o practica uzuala colaborarea cu mediul privat este o uzanta FBI, mia ales in conditiile in care Politia Romana nu dispune de resurse necesare ?specializate pentru astfel de misiuni.
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:47)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai P.

   Nu, nu trebuie sa colaboram cu firme private din Romania. Pentru acest tip de parteneriate, noi lucram cu politia romana sau alte agentii guvernamentala locale. In SUA, FBI colaboreaza strans cu cateva companii si cu universitati. Acesta este un aspect important al muncii in domeniul criminalitatii informatice.
 • Ha ha ha fbi romania (Marţi, 9 martie 2010, 0:12)

  Cristi [anonim]

  De ce este nevoie de un birou fbi in Romania ?
  ///
  Sunt considerati cyber-infractori si "hackerii" din Valcea care dau tepe pe eBay ?
  Tot cyber-infractori sunt si tiganii care fura carduri in Spania si apoi le cloneaza ?
  //
  ///(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:46)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Biroul FBI, asemeni altor birouri de legatura la Bucuresti ale multor altor tari, sau ca si ofiterul politiei romane care se afla la Washington, actioneaza pentru a ne ajuta reciproc in investigatii de interes comun. Da, noi consideram hackerii din Valcea ca fiind infractori informatici, ca si persoanele pe care le-ati mentionat ca ar falsifica carduri de credit.
 • Terrorism (Marţi, 9 martie 2010, 7:56)

  John Galt [anonim]

  Dear Mr Gary Dickson,

  Recently Mr Robert S. Mueller said that terrorist use the cyberspace as a "means to damage both our economy and our psyche", as recruitment or radicalization, using it to incite terrorism.

  I would like to ask you what is the Bureau strategy in this domain.

  I wonder if your approach in this domain is not flawed from the start. What defines a terrorist? Is he a radical, an extremist? That's it?

  This is a very dangerous confusion the public opinion is making on this question. By being afraid NOT to take "a radical" stand on anything - because of the fear of not being identified by others as a "terrorist", the majority of the people are mixing all "good" and "bad" ideas (*almost on anything, from economy to ethics) in a blurry zone no one is sure what to say. And everything becomes "relative".

  This type of confusion is exactly what all the terrorists and totalitarian regimes want, a mixed "truth" combined with a clever hidden message, witch serves their interests.

  Because no one is SURE what to say. Because no one has the courage to say something absolute on anything.


  Why do you not fight with their own weapons in this? Why not use the same "radicalization" and "extremism", in the same battleground and with the same method (teams of recruited individuals on forums, blogs etc) but on simply explaining all the ETHICS, the firm moral principles all democracies are based, the FIRM (extreme, radical) principles like "freedom of speech", the "non initiation of force against others", "Non Aggression", or all the "Natural Rights" a man has. Are they negotiable? Is it too "extreme" to say that a man has the right to live, to pursue his happiness or to defend his own life or property anytime? Does this absolute principle makes him a .."radical"?

  Is the individualism too "extreme", is it a type or terrorism?

  ..

  "Nobody dies nowadays of a fatal truth", as Nietzsche said. "There are too many antidotes to them."

  Thomas Jeffer
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:44)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui John Galt

   Un aspect important al strategiei noastre este dezvoltarea unor relatii stranse cu industria privata si cu guvernele straine partnere pentru a detecta atacurile informatice si pentru a le contracara imediat ce le depistam. Aceste relatii pe care le facem sunt deosebit de importante.
 • Question. (Marţi, 9 martie 2010, 9:19)

  simplex [utilizator]

  Mr. Dickson,
  With which statement do you agree more ?

  Treat all cyber - criminals (hackers) the same and put them all in jail.

  Or

  Find out weather or not that person is more productive in a workplace that conforms to his needs and the company's that is willing to hire that person.

  Thank you.
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:43)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui simplex

   Toata lumea ar trebui tratata la fel, in conformitate cu legea. Nu trebuie sa conteze daca persoana este bogata sau daca are impresia ca este un pusti istet care nu ar trebui pedepsit.
 • Are cyber-crimes our top priority ? (Marţi, 9 martie 2010, 9:48)

  Cristi [anonim]

  I know the importance of fighting against cyber-crimes and it's benefits but I still like to raise two problems.

  1. Romania is facing now a rise in criminal activity related to life threatening situations for it's citizens. We start having an alarming number of armed robberies .
  Do you think that is normal to have important resources dedicated for cyber-crimes while our police is having a hard time coping with the increased criminality ? There are situation when policemen have to pay themselves the gas for police cars and buy themselves equipment.
  It is clear that FBI is focusing on the interests of US citizens and companies (which is normal) but I don't think it's fair to influence our police into dedicating important resources that should be used first of all in addressing real threats to our citizens.

  2. Germany recently rejected a law that imposes phone/internet companies to keep detailed records of their clients activity. It was considered a violation of their citizens privacy. What's your oppinion on the issue ?

  Thank you
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:32)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   1. Nu cred ca exista un numar excesiv de mare de politisit roamni care se ocupa de criminalitatea informatica. Probabil vorbim de 40.000 de politisti sau mai multi in Romania, iar dintre acestia probabil mai putin de 200 se ocupa de cazurile de criminalitate informatica. Nu mi se pare un procent foarte mare. Sunt de acord ca in contextul crizei financiare actuale, activitatea politistilor este cu atat mai dificila. Din pacate, eu nu pot sa fac prea multe in aceasta privinta. Acesti infractori sunt de asemenea o amenintare la adresa companiilor si la adresa societatii romanesti. Bancile romanesti au cazut victime infractorilor. Am avut chiar un caz in care un cetatean roman a crezut ca va cumpara o masina de la un cetatean din Florida. De fapt, implicat era un grup infractional de romani din acel stat iar persoana respectiva si-a pierdut banii. De asemenea, Romania devine cunoscuta in randul companiilor care isi desfasoara activitatea pe internet ca o tara in care se desfasoara doar activitati infractionale. De aceea, este mai greu pentru cetatenii romani cinstiti sa-si cumpere lucruri de pe interenet sau sa chiar sa utilizeze cartile de credit.

   2. Este esential pentru autoritati sa aiba acces la datele companiilor de telefonie sau ale companiilor care isi desfasoara activitatea pe internet. Altfel, toti infractorii ar ramane anonimi si nu i-am putea prinde. La cele date, ar trebui sa aiba acces doar autoritatile si doar in scopuri justificate. Asadar este normal ca un procuror sa faca o solicitare de acest gen sau sa se deschida un caz penal. Personal, cred ca asemenea date ar trebui pastrate cel putin un an.
 • Operations on Romanian teritory! (Marţi, 9 martie 2010, 10:28)

  Balasz [anonim]

  - Would You offer us a statistic regarding operations active on Romanian teritory and the measures which are taken in case you have strong cases related to international laws?
  - Do You consider fair that americans which commit illegal acts on Romanian teritory are judged in USA, and finally they are not convicted(in most cases)?
  - At the moment organised crime is wide spread in Romania still no much acts are done against this, when do You take action in cases you follow?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:23)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Balasz

   In acest moment, lucram la aproximativ 100 de cazuri impreuna cu autoritatile romane. Vreau sa subliniez tocmai faptul ca este vorba de o colaborare cu autoritatile romane.

   Nu cunosc informatii despre asemenea cazuri. Astfel de cazuri sunt posibile doar atunci cand sunt implicate persoane care beneficiaza de imunitate diplomatica. In aceste cazuri, se aplica tratatele internationale.

   Ofiterii de legatura internationali colaboreaza cu autoritatile locale, in cazurile de interes comun, din punct de vedere juridic. Eu ma ocup in special de cazuri din Statele Unite care au legatura cu Romania. Iar Politia Romana imi solicita ajutorul in cazuri din Romania care au legatura cu SUA. Daca in Romania exista, de pilda, cazuri de coruptie care nu au legatura cu Statele Unite, noi nu avem posibilitatea de a ne oferi sprijinul.

   In cateva cazuri, am oferit asistenta DNA-ului, pentru ca au existat unele legaturi cu Statele Unite. De asemenea, am desfasurat sesiuni de pregatire si le-am aratat politistilor si procurorilor romani cum anchetam cazurile de coruptie in SUA.
 • crimia organizata (Marţi, 9 martie 2010, 10:34)

  procuror [anonim]

  Este adevarat ca Romania a devenit unul dintre locurile preferate de intalnire ale capilor crimei organizate, din cauza legislatiei deficitare si a sistemului juridic greoi, care i-ar putea scapa in caz ca ar fi prinsi aici?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:16)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui procuror

   Daca luam in considerare situatia din alte tari, nu as spune ca Romania este un loc preferat de intalnire a capilor crimei organizate. Daca vorbim despre mafia Italiana, trebuie sa intrebam ofiterii italieni aflati in Bucuresti despre situatie.

   In general, Romania are legi eficiente, problema este ritmul lent in care se desfasoara procesele, care se pot intinde pe ani. Probabil aceasta e o problema care ar trebui rezolvata prin elaborarea de legislatie de catre Parlament.
 • Is unsecure routing helping cyber-crime? (Marţi, 9 martie 2010, 11:27)

  Elvis [anonim]

  The internet is not secure at all, there is no secure routing and it is up to an ISP to make it's own routing rules. Anyone can send in an attack towards an other country (see the Estonia episode, see the google/china episode, see the youtube episode, etc...) and since anyone with little knowledge can spoof traffic and attack a country's online assets - what is FBI doing to find/filter these attacks? What is FBI doing to prevent unwanted traffic? What is FBI doing to convince the world that a secure routing means anti-cyber-crime?

  Thanks,
  Elvis
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:13)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elvis

   Rolul FBI este acela de a ancheta infractiuni. In SUA, securizarea internet-ului este o responsabilitate a companiilor private si a institutiilor federale ale statului. Este adevarat ca internet-ul nu este atat de sigur pe cat ar trebuie sa fie. In unele cazuri, persoanele care trimit spam-uri sunt anchetate si condamnate.
 • Questions about peer-to-peer file-sharing (Marţi, 9 martie 2010, 12:30)

  T. S. Gam [anonim]

  Dear Sir,


  I have three questions related to file-sharing.

  1. Does FBI's activity in Romania also concern observing peer-to-peer file-sharing networks? (BitTorrent, eDonkey, etc.). If so, how do you observe the network while guaranteeing the privacy of the peer-to-peer network users?

  3. How do you align the US law concerning the upload and download of copyrighted material with the Romanian and European laws? In other words, will you try to prosecute Romanian users who download material copyrighted in US, which is illegal in US, but not in Romania and Europe?

  Thank you and have a good day.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:11)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui T. S. Gam

   1. Asa cum am mentionat anterior, nu monitorizam nici un fel de activitati in Romania. Autoritatile romane se ocupa de acest lucru.

   3. In general, utilizatorii care descarca materiale de pe internet pentru folosul propriu nu sunt condamnate. Desi aceste infractiuni sunt importante, ele nu constitutie partea principala a activitatii mele.
 • Software piracy (Marţi, 9 martie 2010, 12:43)

  Diletant [anonim]

  I heard a whisper that piracy has an effect on about 50% of software products sales.
  If this is a true, I guess we are not only talking about some “clever” kids, familiar with software, but about something like an organization.
  Do you think is possible to exist a real “Industry of Piracy” with money and influence?
  And, again, if this is another true, what can be done?
  Thank you
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:09)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diletant

   Nu stiu daca procentul de 50% este corect, insa cu siguranta toate actele grave de piratare de software sunt realizate de grupuri infractionale. Pentru a combate aceste activitati este nevoie de efortul institutiilor de aplicare a legii si de campanii de educare a publicului, astfel incat acesta sa inteleaga ca este vorba de furtul banilor unor persoane.
 • Downloadare de muzica de pe youtube si filme de pe (Marţi, 9 martie 2010, 13:00)

  Lia [anonim]

  Buna ziua, intrebarea mea este : downloadarea de muzica de pe youtube este ilegala si poti fi arestat pt aceasta? a doua intrebarea : downloadarea de filme de pe site-uri romanesti este ilegala?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:57)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lia

   Trebuie sa intrebati autoritatile romane despre legalitatea descarcarii de filme de pe site-urile romanesti. In general, youtube incearca sa se asigure ca nu se posteaza materiale ilegale.
 • Combaterea (Marţi, 9 martie 2010, 13:12)

  Cosmin [anonim]

  Exista vreun instrument online (o pagina de feedback, de exemplu) unde cei afectati de acest fenomen sa poate sesiza in timp util tentativele de frauda?

  Conduc un site de comert electronic si saptamanal primim cateva comenzi despre care stim aproape sigur ca sunt tentative de frauda (aceste comenzi nu se onoreaza)

  Problema este ca daca vreau fac o reclamatie pe cale oficiala pierd extrem de mult timp (am facut asta la inceput si am pierdut 2 zile facand reclamatii).

  Ar fi mult mai eficient sa am la dispozitie o pagina in care sa pot furniza toate informatiile legate de tentativa de frauda: nume, IP, card, etc astfel incat sa pot raporta in timp utila (si economisind timp) TOATE tentativele de frauda.

  Poate asa vom putea descuraja acest fenomen (daca nu stopa).
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:56)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin

   Politia romana avea o pagina de internet unde se puteau trimite plangeri referitoare la infractiuni informatice. Cosmin si alte persoane ar putea discuta cu reprezentantii lor din Parlament pentru ca o noua asemenea pagina sa fie creata.
 • FBI (Marţi, 9 martie 2010, 13:31)

  1ofus [anonim]

  Domnule Dickson,

  Discutand despre un caz ipotetic, sunteti la curent cu faptul ca autoritatile romane nu sunt in stare sa ofere programul de Wtness protection? In extenso, un cetatean roman, ce detine informatii concrete despre un astfel de grup ce desfasoara activitati ilegale pe teritoriul Romaniei si al USA nu poate decide sa inceapa o noua viata ajutand autoritatile de orinde ar fi ele pentru ca legea romana nu prevede protectie pentru astfel de persoane. Credeti ca s -ar implica FBI activ in protejarea unei persoane, poate o noua identitate in USA in schimbul oferirii de informatii ce ar putea duce la decaptiarea unei intregi retele internationale?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:54)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui 1ofus

   Nu am lucrat pe astfel de cazuri impreuna cu autoritatile romane. Alte persoane din cadrul Departamentului pentru Justitie din Statele Unite s-au ocupat de astfel de cazuri. Stiu ca Romania are programe din ce in ce mai eficiente de protectie a martorilor si, probabil, si in UE exista unele programe de acest fel. Ma refer aici in principal la relocarea martorilor. Daca ar fi vorba de un caz foarte important, iar persoane respectiva ar oferi informatii despre un caz din Statele Unite iar persoana ar oferi informatii substantiale, FBI-ul s-ar putea implica in protectia sa.
 • Romanian co-workers (Marţi, 9 martie 2010, 13:34)

  Dan [anonim]

  What is your opinion on the cooperation with the Romanian Law Enforcement organizations? Do you always get all the support that you need?
  Do they have sufficient resources(man-power) to help you?

  What is the one thing you would change in Romanian legislation related to "crime" in general?
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:50)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Cooperarea cu autoritatile romane este excelenta. Sunt foarte eficienti avand in vedere resursele pe care le au. Desigur, noi ne-am dori sa aiba mai multe resurse. Principalul lucru pe care l-as schimba este durata proceselor.
 • Pornografia infantila prin sisteme informatice (Marţi, 9 martie 2010, 13:40)

  Radu [anonim]

  Cat de mare este fenomenul de pornografie infantila prin sisteme informatie la noi in tara? Ati avut multe asemenea cazuri intrumentate? Ce ne puteti spune despre acest subiect in Romania.

  Multumesc
  • raspuns (Marţi, 9 martie 2010, 13:49)

   Gary Dickson [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Pornografia infantila pe internet este o problema mondiala. Au existat atat cazuri de productie de materiale pornografice in Romania cat si cazuri de utilizare de materiale pornografice in Romania. Odata ce afla despre astfel de cazuri, politia si procurorii le ancheteaza.
 • Computer (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 3:39)

  catalin [anonim]

  1.U.S. is a very developed country but it is true that 50% of Americans think the driver? A person who normally think he realizes that this is due to the forced imposition of a culture.
  2.It is true that most people are not smart in the U.S. who are born there, and are those who come from other countries, like Romania, if we consider the continuation of globalization ... it is somehow not a crime?
  3.which is the definition of computer crime manual meet right?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by