Ministrul de externe Teodor Baconschi a discutat online cu cititorii HotNews.ro: I-am propus presedintelui Romaniei o lista cu 20 de viitori noi ambasadori  

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 7 martie 2010, 10:45 Actualitate | Esenţial


Teodor Baconschi
Foto: HotNews.ro
Cat schimba proiectul american antiracheta relatiile cu Statele Unite si Rusia? Care sunt temele strategice de politica externa ale Romaniei? Sunt doar cateva dintre temele pe care ministrul de externe, Teodor Baconschi, le-a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.
 • Intalnirea online s-a incheiat

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.


Citeste mai multe despre   

Comentarii alese de moderator

 • politica externa / imagine externa (Duminică, 7 martie 2010, 11:33)
  Ion I [anonim]

  Stimate domnule Ministru,

  As dori sa va adresez 2 intrebari pentru care doresc sa imi raspundeti punctual (cat mai putin vag):

  1. cum se implica institutia condusa de dumneavoastra in reducerea infractiunilor facute de cetateni romani in alte tari?

  2. referitor la incidentele provocate de conationalii nostri in alte tari, pe langa intrebarea de mai sus, as dori sa va cer mai multe explicatii despre un caz mai special: cazul diplomatului Silviu Ionescu; de ce MAE nu prezinta public mai multe rapoarte? fata de numarul declaratiilor preluate de presa noastra si cea din Japonia, explicatiile MAE roman sunt inexistente. De ce nu se coopereaza cu acele institutii mai bine si cu toata deschiderea? Nu toate lucrurile se rezolva in stil romaneste cum am invatat acasa... Ce masuri luati impotriva acestor "diplomati"?

  Multumesc pentru timpul acordat.

 • intrebari (Duminică, 7 martie 2010, 12:37)
  cosmin [anonim]

  Domnule ministru,
  As dori sa cunosc criteriile de trimitere la post a diplomatilor romani, inclusiv ambasadori, si cum de la acest moment nu avem ambasadori in capitale importante precum Paris, Lisabona, Havana, etc.

 • concursuri pentru tineri de perspectiva (Duminică, 7 martie 2010, 12:39)
  andrei [anonim]

  Doua intrebari pentru dumneavoastra, domnule ministru:

  1. Ce fel de concursuri au loc in institutia dumneavoastra, pentru atragerea si formarea de tineri diplomati de cariera? In ultimii 20 de ani, a avut loc vreodata un concurs "pe bune"? (...)

  2. Dincolo de patriotism si de daruire (absolut necesare), prin comparatie cu institutiile similare din Europa de Vest, nivelul de salarizare este unul atractiv pentru un tanar cu abilitati, care isi doreste sa devina diplomat de cariera? Din veniturile realizate, acesta poate reusi sa-si "carpeasca" niste costume la comanda, undeva pe la APACA, sau isi poate permite luxul unui trai decent si a unei reprezentari adecvate, in raport cu omologii sai?

  Va multumesc si va doresc succes!
  ///

  Text editat de HotNews.ro. Va rugam limitati-va la doua intrebari.

 • imagine si drept de munca (Duminică, 7 martie 2010, 12:45)
  Mihai [anonim]

  Stimate domnule Ministru,

  1. In prezent cersetorii si acordeonistii detin monopolul asupra crearii imaginii Romaniei in strainatate. Care este strategia MAE pentru protejarea si imbunatatirea acestei imagini?

  2. Estimati ca va fi obtinuta inainte de 2014 ridicarea restrictiilor (ex. in Franta autorisation de travail) la exercitarea dreptului de munca in UE?

  Multumesc pentru timpul acordat.

 • reforma minister (Duminică, 7 martie 2010, 13:22)
  Theofilactus Simoccata [anonim]

  1. Cand va incepe in MAE o reforma/curatare a celor mai deficitare departamente, d.p.d.v. al profesionalismului angajatilor si eticii profesionale:
  a. resurse umane - concursuri aranjate de promovare in grad diplomatic si plecare la post; se compromite planificarea carierei diplomatice si caliatea muncii in ambasade;
  b. logistica - un focar de coruptie si incompetenta;
  c. financiar-contabil - cautioneaza aranjamentele oneroase ale sectorului logistic; practic a adus criza in institutia pe care o conduceti, iar acum pretinde ca ofera solutii...

  2. Cand se va ajunge diplomatia romana sa aiba interesul national ca unic imperativ, iar demnitarii ei (inclusiv secretarii de stat) sa nu se mai uite peste umar la factorul politic, cand iau decizii?

 • problema personalului MAE (Duminică, 7 martie 2010, 14:11)
  vasile vasile [anonim]

  Domnule ministru,

  Cum comentati faptul ca diplomatii din ambasadele Romaniei de pe spatiul CSI sunt "la post", in medie, de 7-8 ani, fara sa fie inlocuiti. Nu credeti ca este o problema de resurse umane din acest punct de vedere.

 • Diaspora (Duminică, 7 martie 2010, 14:34)
  Ina Eyre [anonim]

  Domnule Ministru, două întrebări:

  -votul prin corespondentă.
  Figurează introducerea lui în legislaţie?

  -reînoirea paşapoartelor cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.
  Luaţi în considerare uşurarea demersurilor de reînoire a paşapoartelor noastre, în condiţiile în care alte state operează demult această facilitate prin poştă, tocmai din cauza distanţelor mari dintre localităţile de rezidenţă şi cele unde există consulate sau ambasade ale ţărilor lor?

  Vă mulţumesc.

 • Teritoriile romanesti (Duminică, 7 martie 2010, 14:36)
  Pileati [utilizator]

  1. Care va fi politica Romaniei fata de Ucraina in privinta Insulei Serpilor?
  2. De ce se vorbeste despre integrarea Republicii Moldova in UE ca o tara de sine statatoare si nu de unirea acestei republici cu tara "mama", Romania, rezolvandu-se astfel problema integrarii?

 • Consulate (Duminică, 7 martie 2010, 15:48)
  Dan Coca Alex [anonim]

  Domnule Ministru !
  Romanii care traiesc peste hotare pot sa faca o comparatie intre birocratia altor tari la consulatele lor si birocratia romaneasca ! Pe cand se vor simplifica procedurile...e tot felul si pe cand mult vor functiona cel putin in Spania mult promisele sisteme electronice de eliberat titluri de calatorie si pasapoarte. Din 8 consulate in Spania sunt functionale doar 4 ! Madrid, Barcelona, Sevila si Castelio. Nu uitati ca sunt oficial 750000 de romani in Spania. neoficial un milion! Din banii platiti pe servicii consulare se pot investi mai mult la nivel local sau trebuie alimentat bugetul de stat ?

 • romi (Duminică, 7 martie 2010, 17:14)
  carina [anonim]

  in acest moment, mai multe institutii `se ocupa` de problematica romilor - ANR, DAE, MAE, M. Muncii etc. fiecare-si paseaza responsabilitatile. pe viitor, isi va asuma MAE rolul de coordonator institutional sau se va pasa altui minister acest rol?

 • Zona Marii Negre (Duminică, 7 martie 2010, 17:28)
  carmen [anonim]

  Domnule Ministru,
  Care sunt cele mai importante obiective ale politicii externe a Romaniei in zona Marii Negre?

 • mae (Duminică, 7 martie 2010, 17:35)
  Cristi [anonim]

  Am incercat recent sa ma inscriu la 1-2 cursuri organizate de IDR (Instit. Dipl. Roman). Problema este ce acestea se organizeaza de obicei dupa amiaza (16-17...~20.00). Acest format este 100% destinat bucurestenilor, nicidecum celor din "provincie". Eu locuiesc in jud. Cluj, si va dati seama ca nu pot face naveta CJ-BUC; si am si o "jena" sa stau acolo vreo 10 zile fara sa fac nimic de la 8 la 17, pana incep cursurile.

  Stiu ca este o problema minora pentru un ministru de externe, dar sper ca veti lua masuri in mod real ( nu doar un raspuns pe un forum!), pentru ca altfel nici o persoana din tara asta nu va putea participa la un astfel de curs (cu exceptia bucurestenilor, normal!?).

  Cu respect,
  Cristi Marin

 • Tezaurul Romaniei de la Moscova (Duminică, 7 martie 2010, 17:48)
  Toma Marin [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,

  Din 1990 şi până în prezent au fost numiţi 17 miniştrii de externe, ce au activat sub comanda a 3 preşedinţi. Toţi au declarat că, în mandatul lor, vor rezolva problema delicată a retrocedării Tezaurului României. Este de prisos să vă reamintesc că problema Tezaurului nu numai că n-a fost rezolvată, dar, mai mult, a constituit un eşec evident al MAE în relaţia cu Rusia. În acest context vă întreb:

  1) De ce MAE România nu acceptă, odată pentru totdeauna, oferta Moscovei de retrocedare a Tezaurului, aşa cum a fost ea înaintată către MAE din 2003 şi până azi ? Mai ales că partea rusă a predat deja României, în martie 2008, mostrele de aur provenite din Tezaurul României, ca o dovadă de bună credinţă...

  2) Cum vă explicaţi faptul că Ambasada României în Olanda a refuzat, în 2006, să intre în posesia documentelor originale ale restituirii Tezaurului, facilitând astfel unei firme olandeze să preia o parte din aurul aflat în componenta Tezaurului şi să se folosească de el, fără însă ca statul român să beneficieze într-un fel de avantajele acestei tranzacţii ?

 • politica externa (Duminică, 7 martie 2010, 23:05)
  Metin [anonim]

  Domnule Ministru,

  1. Care este rolul si ce strategii are Romania in zona Marii Negre?

  2. Este Romania un "avocat" al aderarii Turciei la UE si daca da, ce are de castigat Romania in urma unei posibile aderari?

 • Politica Est - Vest a României (Duminică, 7 martie 2010, 23:06)
  Adrian Popa [anonim]

  Bună ziua !

  Domnule Ministru

  1. Există în acest moment o strategie politică concretă a României, de influenţare sau lobby, a ţărilor aliate (NATO şi UE, dar nu numai), pentru a se lua şi păstra o poziţie comună faţă de Rusia , poziţie care să conţină şi valorile fundamentale ale poporului nostru?
  2. În multe domenii se desfăşoară o aşanumită analiză a factorilor de risc. Ţinând cont că cele mai multe riscuri politice, dar şi de alte naturi, rezidă din atitudini ale oamenilor, reuşiţi la ora actuală să identificaţi şi să controlaţi, diverse categorii umane (politice, sociale, religioase, etc), din ţară sau străinătate, ce se pot, sau se constituie în factori de risc pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul nostru şi al aliaţilor noştri ? Există, în acest sens, un sprijin concret, ferm şi constant din partea ţărilor NATO şi UE ?
  Vă mulţumesc

 • Incercare (Luni, 8 martie 2010, 1:27)
  Gro [anonim]

  Buna ziua, domnule ministru, am doua intrebari:

  1. Cand ati facut ultima data incercarea de a da un telefon unei ambasade romanesti din strainatate si sa va dati drept roman rezident in acea tara care doreste informatii legate de schimbarea pasaportului, de ex?

  2. Veti incerca sondarea de la pct. 1, prin telefon, a profesionalismului diverselor ambasade din pozitia de "simplu cetatean"? (la urma urmei, eficientizarea unui sistem incepe cu interfata dintre contribuabil/cetatean si institutie).

  Va multumesc anticipat!

 • comunicare (Luni, 8 martie 2010, 9:37)
  dan [anonim]

  Domnule Ministru,

  Cum aveti de gind sa imbunatatiti comunicarea, atit cea interna din MAE (centrala + misiuni), cit si cea externa, cu publicul?

  La rubrica "In atentie" de pe site-ul MAE am gasit doar doua teme. Nu e cam putin?

  Multumesc.

 • MAE modern (Luni, 8 martie 2010, 9:47)
  I.G.Teodor [anonim]

  domnule ministru,
  noi romaniiasteptam de multi ani o reprezentare demna, civilizata. diversi inidvizi, fara nicio competenta, au ajuns foarte usor "diplomati": de la trista figura Oliviu Gherman la individul ajuns in republica polona ambasador din partea pdl si enumerarea poate continua.

  va intreb: luati in considerare experienta domnului A.Plesu, singurul care a lansat o mini-reforma?

  cind se va implementa practic ideea aceea de scoala "a diplomatilor",post-universitara, care sa deschida portile unor tineri de valoare din toate domeniile si care au un profil adecvat ?

  la polul opus mi-l amintesc pe inginerul Geoana, care in numai 4-5 ani de "diplomatie" a strans numai din salarii si diurne peste 200k usd. nu mai vrem astfel de ambasadori, urmaritori de profit personal si carieristi fara scrupule!

 • implicare sociala (Luni, 8 martie 2010, 9:49)
  apple [anonim]

  Dl. Ministru inca o intrebare:

  1. MAE italian in 2006 a sponsorizat, alaturi de alte entitati, un proiect social din R. Moldova "Copilul meu singur acasa" (este vorba de copii parintilor emigrati pt munca). Acest MAE sponsorizeaza si se implica in multe activitati sociale si cred ca si cele din alte tari o fac (eu vorbesc de acesta pt ca sunt la cunostinta). MAE, condus de dv. se implica in astfel de problematici sau macar isi propune sa o faca?

 • Italia (Luni, 8 martie 2010, 9:54)
  Carol [anonim]

  Domnule ministru,
  absenta ambasadorului in momentul declansarii "oficiale" a crizei italo-romane, la inceputul lunii nov. 2007 (cazul Mailat), precum si numirea unuia nou care nu stia sa vorbeasca limba italiana si in general nu este familiarizat cu Italia, o tara extrem de importanta pentru Romania, au adus mari neplaceri.
  Dorinta romanilor din Italia este ca in aceasta tara sa avem reprezentanti diplomatici (mai ales in posturile cheie de la Roma si Milano) la inaltimea misiunii lor: cunoscatori ai limbii, culturii si societatii italiene; oameni devotati Romaniei, democratiei si Occidentului (UE plus aliatii nostri).
  Ca fost ambasador pe langa Sf. Scaun, familiarizat deci cu realitatea din Italia, cunoasteti modul defectuos de functionare al consulatelor romanesti.
  1.Veti lua masuri pentru a verifica si impune acestora standarde europene?
  2Cum veti intelege sa contribuiti la derularea unor programe care sa preintampine fenomene de degradare sociala in interiorul emigratiei recente din Italia? In ce mod MAE va promova interesele Romaniei in Peninsula?
  Va multumesc si va urez succes.(editat de HotNews.ro)

 • semnal dat Republicii Moldova; problema daneza (Luni, 8 martie 2010, 12:09)
  Cezar, Paris [anonim]

  1. România are intentia sa se apropie de R.Moldova, iar noile evolutii de la Chisinau îi sunt favorabile. De ceva timp, României i se cere sa treaca dincolo de vorbe, la fapte. Primul pas factic este reglementarea micului trafic de frontiera ; din pacate, obtinerea unui permis de trecere (asteptare de 60 de zile) este mai fastidios decît însasi obtinerea vizei (o zi). Are de gînd România sa corecteze aceasta procedura pe care a instituit-o si care îi aduce deja un mare deficit de imagine în rîndul populatiei progresisite de peste Prut?

  2. Dupa o crima comisa de un cetatean român la Copenhaga, mai multe oficialitati au avut pozitii acide la adresa poporului român, fiind descrisi ca un rezervor periculos de criminalitate pentru Danemarca. Opinia publica se inflameaza. O camapanie media se coace. Are România un plan de contracarare a ei? Ce pozitii se vor lua la nivel oficial?

 • vize SUA (Luni, 8 martie 2010, 12:26)
  SANDU [anonim]

  Cand vom putea intra fara viza pe teritoriul SUA?3807 vizualizari

 • politica externa / imagine externa (Duminică, 7 martie 2010, 11:33)

  Ion I [anonim]

  Stimate domnule Ministru,

  As dori sa va adresez 2 intrebari pentru care doresc sa imi raspundeti punctual (cat mai putin vag):

  1. cum se implica institutia condusa de dumneavoastra in reducerea infractiunilor facute de cetateni romani in alte tari?

  2. referitor la incidentele provocate de conationalii nostri in alte tari, pe langa intrebarea de mai sus, as dori sa va cer mai multe explicatii despre un caz mai special: cazul diplomatului Silviu Ionescu; de ce MAE nu prezinta public mai multe rapoarte? fata de numarul declaratiilor preluate de presa noastra si cea din Japonia, explicatiile MAE roman sunt inexistente. De ce nu se coopereaza cu acele institutii mai bine si cu toata deschiderea? Nu toate lucrurile se rezolva in stil romaneste cum am invatat acasa... Ce masuri luati impotriva acestor "diplomati"?

  Multumesc pentru timpul acordat.
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 11:59)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion I

   1. Exista o monitorizare consulara a tuturor infractiunilor comise de cetateni romani. Rata acestor infractiuni a crescut ingrijorator, asa incat este necesara o mobilizare inter-institutionala si o mai intensa mobilizare cu autoritatile statelor de destinatie. In Cipru, de pilda, rata infractionalitatii in sanul comunitatii romanesti a crescut cu 300% in 2009 fata de 2008.

   2. MAE a suspendat contractul de munca al d-lui Silviu Ionescu. Cazul este cercetat intr-o ancheta la Parchet, la Bucuresti, si cooperam cu autoritatile din Singapore pentru elucidarea situatiei.
 • intrebari (Duminică, 7 martie 2010, 12:37)

  cosmin [anonim]

  Domnule ministru,
  As dori sa cunosc criteriile de trimitere la post a diplomatilor romani, inclusiv ambasadori, si cum de la acest moment nu avem ambasadori in capitale importante precum Paris, Lisabona, Havana, etc.
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:01)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   Trimitem la post diplomati de cariera si urmarim criterii profesionale din ce in ce mai exigente. I-am propus presedintelui Romaniei o lista cu 20 de viitori noi ambasadori ai tarii noastre pentru a completa toate posturile vacante, inclusiv cele la care va referiti.
 • concursuri pentru tineri de perspectiva (Duminică, 7 martie 2010, 12:39)

  andrei [anonim]

  Doua intrebari pentru dumneavoastra, domnule ministru:

  1. Ce fel de concursuri au loc in institutia dumneavoastra, pentru atragerea si formarea de tineri diplomati de cariera? In ultimii 20 de ani, a avut loc vreodata un concurs "pe bune"? (...)

  2. Dincolo de patriotism si de daruire (absolut necesare), prin comparatie cu institutiile similare din Europa de Vest, nivelul de salarizare este unul atractiv pentru un tanar cu abilitati, care isi doreste sa devina diplomat de cariera? Din veniturile realizate, acesta poate reusi sa-si "carpeasca" niste costume la comanda, undeva pe la APACA, sau isi poate permite luxul unui trai decent si a unei reprezentari adecvate, in raport cu omologii sai?

  Va multumesc si va doresc succes!
  ///

  Text editat de HotNews.ro. Va rugam limitati-va la doua intrebari.
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:03)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   1. Din motive bugetare, anul acesta nu putem oraniza un concurs de admitere in MAE. Grila de selectie a devenit tot mai severa in ultimii ani si vom face putin head hunting printre absolventii de Universitati pentru a completa pe termen mediu resursele umane ale ministerului cu specialisti in limbi rare, economie mondiala si drept international public.

   2. Salariile diplomatilor nu sunt deocamdata aliniate la media Uniunii Europene, dar au crescut foarte mult in ultimii ani si acest proces de acomodare va continua.
 • imagine si drept de munca (Duminică, 7 martie 2010, 12:45)

  Mihai [anonim]

  Stimate domnule Ministru,

  1. In prezent cersetorii si acordeonistii detin monopolul asupra crearii imaginii Romaniei in strainatate. Care este strategia MAE pentru protejarea si imbunatatirea acestei imagini?

  2. Estimati ca va fi obtinuta inainte de 2014 ridicarea restrictiilor (ex. in Franta autorisation de travail) la exercitarea dreptului de munca in UE?

  Multumesc pentru timpul acordat.
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:08)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   1. MAE are competente specifice care nu pot inlocui responsabilitatea individuala a fiecarui cetatean roman aflat in strainatate. Cooperam in domeniul JAI cu partenerii din UE, avem in ambasade atasati de interne si pe probleme de munca, dar ne asteptam ca fiecare cetatean roman aflat in strainatate sa respecte legile statului gazda, protejand implicit imaginea noastra externa.

   2. Conform tratatului de aderare al Romaniei la UE, statele membre pot aplica masuri restrictive tranzitorii pentru accesul pe piata muncii al cetatenilor romani. In prezent, lucratorii din Romania au acces liber pe pietele muncii din 15 state membre: Cehia, Cipru, Grecia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Suedia, Portugalia, Spania si Danemarca.

   MAE mentine subiectul pe agenda discutiilor bilaterale cu partenerii din UE care au liberalizat partial accesul pe piata muncii. Franta, bunaoara, a deschis piata muncii pentru cetatenii romani la 152 de meserii. Negocierile continua.
 • reforma minister (Duminică, 7 martie 2010, 13:22)

  Theofilactus Simoccata [anonim]

  1. Cand va incepe in MAE o reforma/curatare a celor mai deficitare departamente, d.p.d.v. al profesionalismului angajatilor si eticii profesionale:
  a. resurse umane - concursuri aranjate de promovare in grad diplomatic si plecare la post; se compromite planificarea carierei diplomatice si caliatea muncii in ambasade;
  b. logistica - un focar de coruptie si incompetenta;
  c. financiar-contabil - cautioneaza aranjamentele oneroase ale sectorului logistic; practic a adus criza in institutia pe care o conduceti, iar acum pretinde ca ofera solutii...

  2. Cand se va ajunge diplomatia romana sa aiba interesul national ca unic imperativ, iar demnitarii ei (inclusiv secretarii de stat) sa nu se mai uite peste umar la factorul politic, cand iau decizii?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:13)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Theofilactus Simoccata

   1. Grila de promovare in grad diplomatic este euroconforma. La ultimul exercitiu, toti diplomatii care au obtinut precedentul grad diplomatic la exceptional, mai asteapta o tura.

   Vom imbunatati planificarea carierei diplomatice, acentuand principiul alternantei geografice. Am schimbat regulamentul de organizare si functionare al MAE, astfel incat diplomatii sa plece acolo unde statul roman are nevoie de ei, si nu neaparat acolo unde isi doresc.

   2. Cred ca obligatia diplomatilor de cariera de a nu se implica direct in politica trebuie compensata prin protejarea institutiei de imixtiunea factorului politic. Urmaresc consecvent aceasta linie.
 • problema personalului MAE (Duminică, 7 martie 2010, 14:11)

  vasile vasile [anonim]

  Domnule ministru,

  Cum comentati faptul ca diplomatii din ambasadele Romaniei de pe spatiul CSI sunt "la post", in medie, de 7-8 ani, fara sa fie inlocuiti. Nu credeti ca este o problema de resurse umane din acest punct de vedere.
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:14)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile vasile

   Pentru Asia Centrala si Caucazul de Sud, pregatesc o baza salariala mai atractiva si resurse umane adecvate acestei prioritati de politica externa. Am, de asemenea, intentia de a trimite toti diplomatii rusofoni din MAE pe spatiul respectiv.
 • Diaspora (Duminică, 7 martie 2010, 14:34)

  Ina Eyre [anonim]

  Domnule Ministru, două întrebări:

  -votul prin corespondentă.
  Figurează introducerea lui în legislaţie?

  -reînoirea paşapoartelor cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.
  Luaţi în considerare uşurarea demersurilor de reînoire a paşapoartelor noastre, în condiţiile în care alte state operează demult această facilitate prin poştă, tocmai din cauza distanţelor mari dintre localităţile de rezidenţă şi cele unde există consulate sau ambasade ale ţărilor lor?

  Vă mulţumesc.
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:17)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ina Eyre

   O lege a votului prin corespondenta poate largi accesul comunitatilor din diaspora la votul fundamental de a-si exprima optiunile politice. Lucram la un asemenea proiect in forma inter-ministerial, luand in calcul si experienta altor state membre UE.

   Toate ambasadele noastre in statele membre au deja infrastructura necesara pentru eliberarea pasapoartelor biometrice. Sunt foarte atent la scurtarea timpilor de eliberare a acestui tip de document.
 • Teritoriile romanesti (Duminică, 7 martie 2010, 14:36)

  Pileati [utilizator]

  1. Care va fi politica Romaniei fata de Ucraina in privinta Insulei Serpilor?
  2. De ce se vorbeste despre integrarea Republicii Moldova in UE ca o tara de sine statatoare si nu de unirea acestei republici cu tara "mama", Romania, rezolvandu-se astfel problema integrarii?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:21)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pileati

   1. Speram ca dupa alegerile prezidentiale recent incheiate in tara vecina, sa relansam relatia romano-ucraineana pe o baza realista si echilibrata. Toate chestiunile litigioase vor fi abordate in spiritul Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Ne mentinem sustinerea fata de aspiratiile europene ale Kiev-ului. Ne bucura faptul ca dl Ianukovici a ales sa faca prima sa deplasare externa la Bruxelles.

   2. Vizita presedintelui Romaniei la Chisinau a resetat ansamblul relatiei bilaterale. Avem pe agenda proiecte practice de parteneriat european, asistenta financiara nerambursabila si mult mai larga conectare pe infrastructura. Continuam sa recunoastem si sa respectam suveranitatea si integritatea teritoriala a republicii Moldova.
 • trei intrebari (Duminică, 7 martie 2010, 15:26)

  escu [anonim]

  Stimate domnule ministru,
  1. Ati anuntat inca de la instalare ca doriti reforma MAE. In ce consta acest lucru in viziunea dumneavoastra si care au fost pasii facuti in acest sens, acum la patru luni de la anuntarea acestei reforme.
  ///
  3. Daca stau sa ma uit pe cv -ul ambasadorilor si consulilor generali si la activitatea lor am impresia, cred ca nu ma insel, ca ei au ajuns acolo pur conjunctural iar scopul este relaxarea pe un salariu convenabil. Nu va este rusine cu acesti, in definitiv, "colegi" ?(editat de HotNews.ro)
 • Consulate (Duminică, 7 martie 2010, 15:48)

  Dan Coca Alex [anonim]

  Domnule Ministru !
  Romanii care traiesc peste hotare pot sa faca o comparatie intre birocratia altor tari la consulatele lor si birocratia romaneasca ! Pe cand se vor simplifica procedurile...e tot felul si pe cand mult vor functiona cel putin in Spania mult promisele sisteme electronice de eliberat titluri de calatorie si pasapoarte. Din 8 consulate in Spania sunt functionale doar 4 ! Madrid, Barcelona, Sevila si Castelio. Nu uitati ca sunt oficial 750000 de romani in Spania. neoficial un milion! Din banii platiti pe servicii consulare se pot investi mai mult la nivel local sau trebuie alimentat bugetul de stat ?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:23)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Coca Alex

   Extinderea retelei consulare in statele cu mari comunitati de cetateni romani a fost reactiva si uneori improvizata. Am cerut o analiza care ar putea duce la relocarea unor oficii consulare si voi avea grija ca schema celor existente sa fie completata.
 • romi (Duminică, 7 martie 2010, 17:14)

  carina [anonim]

  in acest moment, mai multe institutii `se ocupa` de problematica romilor - ANR, DAE, MAE, M. Muncii etc. fiecare-si paseaza responsabilitatile. pe viitor, isi va asuma MAE rolul de coordonator institutional sau se va pasa altui minister acest rol?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:25)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui carina

   MAE are vocatia de a acorda asistenta consulara si protectie legala tuturor cetatenilor romani din diaspora si va conlucra mai intens atat cu entitati administrative romanesti cat si cu partenerii externi pentru a atinge acest obiectiv.
 • Zona Marii Negre (Duminică, 7 martie 2010, 17:28)

  carmen [anonim]

  Domnule Ministru,
  Care sunt cele mai importante obiective ale politicii externe a Romaniei in zona Marii Negre?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:28)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui carmen

   Marea Neagra ramane o regiune de importanta strategica. Accentul prioritar cade tot mai mult pe problematica energetica. Fara a neglija stabilizarea democratica a statelor riverane.

   Vom utiliza sinergia Marii Negre in cuplaj cu strategia UE pentru regiunea Dunarii. Vom dezvolta initiativa romaneasca a unui parteneriat pe probleme de mediu. Avem de asemenea intentia de a utiliza in continuare instrumentele de cooperare regionala deja existente, precum BSEC, euroregiunea Marii Negre sau operatiunile de tip Black Sea Harmony si Blackseafor.
 • mae (Duminică, 7 martie 2010, 17:35)

  Cristi [anonim]

  Am incercat recent sa ma inscriu la 1-2 cursuri organizate de IDR (Instit. Dipl. Roman). Problema este ce acestea se organizeaza de obicei dupa amiaza (16-17...~20.00). Acest format este 100% destinat bucurestenilor, nicidecum celor din "provincie". Eu locuiesc in jud. Cluj, si va dati seama ca nu pot face naveta CJ-BUC; si am si o "jena" sa stau acolo vreo 10 zile fara sa fac nimic de la 8 la 17, pana incep cursurile.

  Stiu ca este o problema minora pentru un ministru de externe, dar sper ca veti lua masuri in mod real ( nu doar un raspuns pe un forum!), pentru ca altfel nici o persoana din tara asta nu va putea participa la un astfel de curs (cu exceptia bucurestenilor, normal!?).

  Cu respect,
  Cristi Marin
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:29)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Va multumesc pentru semnal. Voi cauta rapid o solutie.
 • Tezaurul Romaniei de la Moscova (Duminică, 7 martie 2010, 17:48)

  Toma Marin [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,

  Din 1990 şi până în prezent au fost numiţi 17 miniştrii de externe, ce au activat sub comanda a 3 preşedinţi. Toţi au declarat că, în mandatul lor, vor rezolva problema delicată a retrocedării Tezaurului României. Este de prisos să vă reamintesc că problema Tezaurului nu numai că n-a fost rezolvată, dar, mai mult, a constituit un eşec evident al MAE în relaţia cu Rusia. În acest context vă întreb:

  1) De ce MAE România nu acceptă, odată pentru totdeauna, oferta Moscovei de retrocedare a Tezaurului, aşa cum a fost ea înaintată către MAE din 2003 şi până azi ? Mai ales că partea rusă a predat deja României, în martie 2008, mostrele de aur provenite din Tezaurul României, ca o dovadă de bună credinţă...

  2) Cum vă explicaţi faptul că Ambasada României în Olanda a refuzat, în 2006, să intre în posesia documentelor originale ale restituirii Tezaurului, facilitând astfel unei firme olandeze să preia o parte din aurul aflat în componenta Tezaurului şi să se folosească de el, fără însă ca statul român să beneficieze într-un fel de avantajele acestei tranzacţii ?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:31)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Toma Marin

   Intrebarea dvs distorsioneaza cumva situatia reala. Autoritatile ruse nu ne-au propus restituirea Tezaurului si nici nu au predat Romaniei mostre de aur provenite din acesta. Subiectul este abordat in discutiile directe cu partea rusa. Precizez totodata ca autoritatile romane poseda documentele originale referitoare la Tezaurul evacuat la Moscova.
 • imaginea noastra (Duminică, 7 martie 2010, 18:16)

  apple [anonim]

  Dl. ministru, stau la Roma de 7 ani si am prins perioada cea mai mediatizata a cazurilor de delicventa romanesca. Intrebari:
  1. Ce faceti pt imaginea noastra mai ales in tarile unde romanii (delicventi, desigur) au ocupat perioade lungi primele pagini ale ziarelor? Mi-ar place sa aud ca reflectati asupra problemei inca din faza de preventie vazand cam de unde provin cazurile...
  2. Colaborati/Lucrati in retea cu celelalte institutii: politie, ong-uri in ceea ce priveste cazurile negative? dar cu mediul de afaceri pt. a atrage investitori straini? ca pana la urma depinde de toti cate putin de cum si cand iesim din criza...
 • Relatiile Romaniei cu Rusia (Duminică, 7 martie 2010, 18:34)

  MARCULESCU MIHAI [anonim]

  2 intrebari domnule ministru:

  1.Care considerati ca ar trebui sa fie liniile directoare ale actualei si viitoarei politici diplomatice a Romaniei vis-a-vis de Rusia si daca aderarea Romaniei la programul scutului antiracheta ar putea afecta aceste raporturi.

  Va multumesc anticipat,

  cu respect,

  MIHAI MARCULESCU
 • Politica externa (Duminică, 7 martie 2010, 20:04)

  ermaxer [anonim]

  1.Care sunt obiectivele politicii romanesti pe termen scurt,mediu si lung?
  2.Considerati ca angajatii ministerului pe care il reprezentati fac cinste Romaniei,reprezinta interesele Romaniei si natiunii romane, au dovada sentimentului patriotic?Daca da,enumerati exemple!
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 13:06)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui ermaxer

   1. As enumera selectiv cateva directii prioritare de politica externa pe 2010: consolidarea pozitiei noastre in UE (imbunatatirea capacitatii de a atrage fonduri europene, politica de coeziune si politica agricola comuna, obtinerea dreptului de a gazdui o agentie europeana importanta, accesul la spatiul Schengen in martie 2011, liberalizarea treptata a pietei muncii), parteneriatul european cu republica Moldova, determinarea unor progrese in calendarul de aderare a statelor din Balcanii Occidentali, securitatea energetica (Nabucco, dar si oleoductul PEOP sau construirea LNG in portul Constanta). Pentru a facilita iesirea din criza economica, MAE va sprijini si prezenta companiilor noastre pe piete straine (cu atacarea unor noi destinatii in vecinatatea estica, Asia Centrala, Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud-Est). O prioritate evidenta este si relatia cu romanii din afara granitelor, vom infiinta un call-center pentru romanii din strainatate aflati in situatii deosebite si, daca resursele bugetare o vor permite, noi consulate.
 • teme strategice (Duminică, 7 martie 2010, 20:23)

  Liliana Popescu [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,
  Politica de resurse umane a MAE ar trebui sa se situeze, in opinia mea, in perimetrul temelor strategice de politica externa ale Romaniei. Politica externa se realizeaza cu oameni competenti. In acest sens, considerati ca este o problema strategica politica de resurse umane in MAE? Daca da, ce anume intreprindeti, avand in vedere ca oameni competenti care au castigat in mod corect ultimul concurs de intrare in MAE isi cheltuiesc energiile intelectuale prin tribunale, judecandu-se cu ministerul, in loc sa participe activ la realizarea politicii externe romanesti?
  Va multumesc.
  Cu consideratie,
  Liliana Popescu, Ph.D.
  Conferentiar universitar, SNSPA
  Fost Consilier al Ministrului Afacerilor Externe, Andrei Plesu
 • reforma, management, spirit de initiativa (Duminică, 7 martie 2010, 20:41)

  paul [anonim]

  Domnule Ministru,

  1. Cum aveti de gind sa imbunatatiti managementul in minister? Daca pe zona politica, am constatat o evolutie pozitiva in timp (nu comentez daca aceasta este suficienta), in schimb, managementul institutiei, in special managementul resurselor umane, lasa extraordinar de mult de dorit. Ma refer si la rolul secretarului general in minister, care, dupa parerea mea, ar trebui sa asigure managementul propriu-zis al institutiei, functionarea ei in conditii optime si nu numai coordonarea compartimentelor care sunt in stricta subordine.

  2. Cum stimulati spiritul de initiativa in minister? Din cite stiu eu, in anumite departamente, nu exista nicio dezbatere interna. Nu numai ca initiativele sunt inabusite, dar subalternii care dau dovada de spirit de initiativa sunt marginalizati. Ideile lor, sugestiile, initiativele, nu pot trece de seful ierarhic. N-are rost sa comentez aici cum au ajuns acestia sefi...

  Editat de HotNews.ro. Va rugam limitati-va la doua intrebari.
 • adaugire: politica externa / imagine externa (Duminică, 7 martie 2010, 20:43)

  Ion I [anonim]

  am uitat o mica precizare la intrebarea de mai sus (daca se poate edita postul e mai bine, daca nu, sper ca acest mesaj sa ajunga).

  Ultima intrebare ar fi modificata asa: "Ce masuri luati impotriva acestor "diplomati" (si nu ma refer la acea suspendare insignificanta)?"

  mutlumesc
 • S.R.I. (Duminică, 7 martie 2010, 21:07)

  Catalin Midvighi [anonim]

  Buna ziua Dmn. Ministru al Afacerilor Externe, intrebarile mele suna cam asa:

  1.Care este paradigma ce domina Sistemul de Relatii Internationale?
  4.Care este pozitia Romaniei fata de actiunile Iranului (ma refer la incercarea de producere a armei atomice), suntem neutri in aceasta privinta si deci amplasarea sistemului Patriot este o actiune pur geopolitica sau am adoptat o pozitie potrivnica acestui stat?

  Editat de HotNews.ro. Va rugam limitati-va la doua intrebari.
 • relațiile cu Rusia (Duminică, 7 martie 2010, 21:27)

  Gh.Neagovici [anonim]

  Domnule Ministru,
  Aș vrea să știu dacă există premizele unor relații mai bune cu Rusia,dacă aceste relații constituie o prioritate pentru Dvs.și ce anume intenționați să întreprindeți în acest sens.Vă mulțumesc.
 • antirusia (Duminică, 7 martie 2010, 21:34)

  ion [anonim]

  Cum putem raspunde celor care spun ca Romania este un avanpost al USA impotriva Rusiei, ce argumente avem? Puteti da un exemplu cu privire la intentiile Iranului impotriva Romaniei ?
  Creeti ca pozitia presedintelui Basescu este conforma aspiratiilor romanilor?
 • Paradigme (Duminică, 7 martie 2010, 21:37)

  Catalin Midvighi [anonim]

  Buna ziua Dmn. Ministru al Afacerilor Externe, intrebarile mele suna cam asa:

  2.Ce paradigma foloseste Statul Roman in S.R.I. sau care este paradigma cea mai des utilizata?
  3.Care este paradigma dupa care va ghidati cel mai mult?
 • top (Duminică, 7 martie 2010, 22:12)

  Hadrian [anonim]

  Domnule Ministru,
  Anumite state utilizeaza, formal sau informal, un sistem de clasificare a propriului sistem de reprezentare diplomatica. Din acest punct de vedere, care credeti ca ar fi cele mai importante ambasade ale Romaniei in exterior?
 • Emigratia romana ! (Duminică, 7 martie 2010, 22:16)

  Stefan A. [anonim]

  Domnule ministru , fac parte din acea masa de cetateni romani emigrati cu multi ani in urma si care mai detin inca cetatenia romana !
  Cind vom reusi si noi sa avem un vot prin corespondenta sau electronic ?
  Nu de alta dar chiar apreciid efortul facut prin cresterea numarului de sectii de votare din strainatate, cheltuielile ministerului cresc in aceiasi masura !
  O forma de vot alternativa (posta , electronic ) , cred ca ar elibera sume serioase in bugetul ministerului .
 • cazul ionescu (Duminică, 7 martie 2010, 23:04)

  ioana [anonim]

  buna ziua, domnule ministru.
  cu doua intrebari va deranjez.

  1. de ce s-a decis rechemarea de la post a domnului silviu ionescu. MAE a explicat, prin comunicate de presa, ca dl. ionescu este considerat nevinovat pana la proba eventualei sale vinovatii. in aceste conditii, ce a determinat, totusi, conducerea ministerului sa-l suspende din functie?

  2. s-a oferit dl. ionescu, anterior deciziei MAE, sa isi dea demisia?

  va multumesc si va doresc un mandat care sa ne faca mandri de romania.
 • politica externa (Duminică, 7 martie 2010, 23:05)

  Metin [anonim]

  Domnule Ministru,

  1. Care este rolul si ce strategii are Romania in zona Marii Negre?

  2. Este Romania un "avocat" al aderarii Turciei la UE si daca da, ce are de castigat Romania in urma unei posibile aderari?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 13:00)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Metin

   Romania sustine aderarea Turciei la UE, dupa indeplinirea tuturor criteriilor si conditionalitatilor specifice acestei ambitii. Turcia joaca un rol geostrategic major si socotim ca valoarea ei adaugata in NATO s-ar putea regasi si in participarea Ankarei la constructia europeana.
 • Politica Est - Vest a României (Duminică, 7 martie 2010, 23:06)

  Adrian Popa [anonim]

  Bună ziua !

  Domnule Ministru

  1. Există în acest moment o strategie politică concretă a României, de influenţare sau lobby, a ţărilor aliate (NATO şi UE, dar nu numai), pentru a se lua şi păstra o poziţie comună faţă de Rusia , poziţie care să conţină şi valorile fundamentale ale poporului nostru?
  2. În multe domenii se desfăşoară o aşanumită analiză a factorilor de risc. Ţinând cont că cele mai multe riscuri politice, dar şi de alte naturi, rezidă din atitudini ale oamenilor, reuşiţi la ora actuală să identificaţi şi să controlaţi, diverse categorii umane (politice, sociale, religioase, etc), din ţară sau străinătate, ce se pot, sau se constituie în factori de risc pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul nostru şi al aliaţilor noştri ? Există, în acest sens, un sprijin concret, ferm şi constant din partea ţărilor NATO şi UE ?
  Vă mulţumesc
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:57)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Popa

   Dupa cum stiti, exista un format de dialog in Consiliul NATO-Rusia si UE - Rusia, la pozitiile caruia ne aliniem din pozitia de stat membru. Incercam simultan sa dinamizam relatia bilaterala cu Moscova, fara sa renuntam la niciuna dintre valorile, proiectele si interesele specifice Romaniei.
 • model (Duminică, 7 martie 2010, 23:08)

  andrei [anonim]

  domnule ministru, ce model diplomatic european (sau nu neaparat european) putem privi cu admiratie in aceasta perioada, pentru felul in care sunt vocalizate si promovate interesele nationale ele respectivei tari?

  cu amultumiri,
  andrei vlasceanu
 • vize (Luni, 8 martie 2010, 0:30)

  Cristian [anonim]

  Stimate Domnule Ministru ,

  Doresc sa stiu cand si daca se va putea calatori fara viza in tari precum Africa de Sud , Madagascar , etc .
  Exista la nivelul UE o comisie care sa se ocupe de uniformizarea conditiilor de calatorie pt toti cetatenii UE ? Remarc cu tristete ca multe din tarile UE se afla in top 10 Henley Visa Restrictions Index - Global Ranking 2009 in timp ce Romania ca si membra a UE se gaseste abia pe pozitia 26 .
  Exista in prezent ,intre Romania /UE si tari care impun viza , negocieri priving ridicarea acestora ? care sunt aceste tari ?

  Va multumesc ,
  Cristian C.
 • Incercare (Luni, 8 martie 2010, 1:27)

  Gro [anonim]

  Buna ziua, domnule ministru, am doua intrebari:

  1. Cand ati facut ultima data incercarea de a da un telefon unei ambasade romanesti din strainatate si sa va dati drept roman rezident in acea tara care doreste informatii legate de schimbarea pasaportului, de ex?

  2. Veti incerca sondarea de la pct. 1, prin telefon, a profesionalismului diverselor ambasade din pozitia de "simplu cetatean"? (la urma urmei, eficientizarea unui sistem incepe cu interfata dintre contribuabil/cetatean si institutie).

  Va multumesc anticipat!
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:54)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gro

   Admit ca n-am facut un asemenea exercitiu, dar el mi se pare interesant si imi voi gasi timp in acest sens, personal sau prin colaboratorii mei. Poate tinem legatura pentru a va comunica rezultatele.
 • Dosarele de cadre ale fostilor diplomati (Luni, 8 martie 2010, 1:56)

  T. Bucur [anonim]

  Domnule Ministru, probabil sunteti deja la curent cu faptul ca in dosarele de cadre din arhiva MAE, apartinand diplomatilor care au functionat inainte ( sau si inainte) de 1990, nu se mai afla decat deciziile legate de salarizare. Am cerut si mi s-a aprobat sa-mi vad dosarul. Nicio caracterizare, nicio referinta legata de mine sau de familie. Cei de la arhiva nu au fost in masura sa-mi dea vreo explicatie. Dv. imi puteti da una?
 • Maersk Dubai (Luni, 8 martie 2010, 6:46)

  adib [anonim]

  Buna ziua!

  As dori sa aflu ce s-a mai intimplat in cazul celor trei romani omoriti (aruncati in mijlocul Oceanului Atlantic) de catre capitanul navei MAersk Dubai in 1996. De asemenea de ce statul roman nu a acordat absolut nici un ajutor marinarului care l-a salvat pe cel de-al patrulea raman si care dupa incident a fost dat afara de la serviciu.
  Multumesc pentru timpul acordat!

  http://www.romanialibera.ro/a75746/vaporul-mortii.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Maersk_Dubai_incident
  http://www.savintage.com/magellen/Maersk9.html
 • Vize SUA si Canada (Luni, 8 martie 2010, 7:28)

  Dan [anonim]

  Domnule ministru, cand vor putea calatori cetatenii romani fara viza in Statele Unite ale Americii si Canada? Pana acum am vazut tot felul de promisiuni dar niciun rezultat... Va multumesc!
 • Diaspora romana (Luni, 8 martie 2010, 8:10)

  splendy [anonim]

  As avea doar o intrebare la care rog sa imi raspundeti.

  1. Cetatenii romani cu domiciliul in Canada si care au obtinut si cetatenia canadiana doresc sa aiba o reprezentare de excelenta si profesionala la nivel diplomnatic si o implicare activa a diplomatiei romanesti in posibile proiecte economice de interes comun. Cum explicati inexistenta unor programe economice de care Romania si cetatenii romano-canadieni ar putea beneficia si care ar propulsa schimburile economice si activitatea de export? Exceptind prezenta a citorva artisti si solisti de muzica sau comedie, potentialul economic si specialistii romani emigrati sint absolut ignorate si incercarile de pina acum s-au izbit de dezinteres, neprofesionalism si lipsa de sustinere logistica.
 • reactie (Luni, 8 martie 2010, 9:02)

  ica [anonim]

  cum raspunde ministrul atacurilor xenofobe la adresa romanilor practicate de oficiali danezi, dupa asasinatul comis de marian clita?
 • depolitizare (Luni, 8 martie 2010, 9:11)

  gogu [anonim]

  Domnule ministru,
  1. As dori sa va intreb ce pasi ati intreprins spre depolitizarea MAE fiind bine cunoscut faptul ca cel putin in ultimii doi ani numirile pe functiile de conducere precum si trimiterea in misiune in exterior s-au facut strict pe criterii politice, mai exact apartenenta intr-un fel sau altul la PSD.
  2. Cum puteti explica faptul ca aceleasi persoane, in ultimii doi ani, au facut si fac in continuare "jocurile" in MAE iar competentele lor lasa grav de dorit ?
 • comunicare (Luni, 8 martie 2010, 9:37)

  dan [anonim]

  Domnule Ministru,

  Cum aveti de gind sa imbunatatiti comunicarea, atit cea interna din MAE (centrala + misiuni), cit si cea externa, cu publicul?

  La rubrica "In atentie" de pe site-ul MAE am gasit doar doua teme. Nu e cam putin?

  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:51)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Am aprobat recent conceptul unei noi identitati vizuale a MAE. Vom comunica public prin toate mijloacele moderne de acces la societatea romaneasca, site-ul instiutiei va fi mult mai dezvoltat. Vom intari in noua organigrama atat departamentul de diplomatie publica si institutia purtatorului de cuvant.
 • MAE modern (Luni, 8 martie 2010, 9:47)

  I.G.Teodor [anonim]

  domnule ministru,
  noi romaniiasteptam de multi ani o reprezentare demna, civilizata. diversi inidvizi, fara nicio competenta, au ajuns foarte usor "diplomati": de la trista figura Oliviu Gherman la individul ajuns in republica polona ambasador din partea pdl si enumerarea poate continua.

  va intreb: luati in considerare experienta domnului A.Plesu, singurul care a lansat o mini-reforma?

  cind se va implementa practic ideea aceea de scoala "a diplomatilor",post-universitara, care sa deschida portile unor tineri de valoare din toate domeniile si care au un profil adecvat ?

  la polul opus mi-l amintesc pe inginerul Geoana, care in numai 4-5 ani de "diplomatie" a strans numai din salarii si diurne peste 200k usd. nu mai vrem astfel de ambasadori, urmaritori de profit personal si carieristi fara scrupule!
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:49)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui I.G.Teodor

   Intentionez sa reformez schema si vocatia Institutululi Diplomatic Roman. Urmaresc acreditarea lui ca institutie de formare post-universitara si formare continua.
 • implicare sociala (Luni, 8 martie 2010, 9:49)

  apple [anonim]

  Dl. Ministru inca o intrebare:

  1. MAE italian in 2006 a sponsorizat, alaturi de alte entitati, un proiect social din R. Moldova "Copilul meu singur acasa" (este vorba de copii parintilor emigrati pt munca). Acest MAE sponsorizeaza si se implica in multe activitati sociale si cred ca si cele din alte tari o fac (eu vorbesc de acesta pt ca sunt la cunostinta). MAE, condus de dv. se implica in astfel de problematici sau macar isi propune sa o faca?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:48)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui apple

   Competentele MAE in chestiunea semnalata sunt strict juridice. Va fi in curand ratificat in Parlamentul francez un acord referitor la protejarea minorilor neinsotiti pe teritoriul Frantei. Vom extinde acest tip de acord bilateral.
 • Italia (Luni, 8 martie 2010, 9:54)

  Carol [anonim]

  Domnule ministru,
  absenta ambasadorului in momentul declansarii "oficiale" a crizei italo-romane, la inceputul lunii nov. 2007 (cazul Mailat), precum si numirea unuia nou care nu stia sa vorbeasca limba italiana si in general nu este familiarizat cu Italia, o tara extrem de importanta pentru Romania, au adus mari neplaceri.
  Dorinta romanilor din Italia este ca in aceasta tara sa avem reprezentanti diplomatici (mai ales in posturile cheie de la Roma si Milano) la inaltimea misiunii lor: cunoscatori ai limbii, culturii si societatii italiene; oameni devotati Romaniei, democratiei si Occidentului (UE plus aliatii nostri).
  Ca fost ambasador pe langa Sf. Scaun, familiarizat deci cu realitatea din Italia, cunoasteti modul defectuos de functionare al consulatelor romanesti.
  1.Veti lua masuri pentru a verifica si impune acestora standarde europene?
  2Cum veti intelege sa contribuiti la derularea unor programe care sa preintampine fenomene de degradare sociala in interiorul emigratiei recente din Italia? In ce mod MAE va promova interesele Romaniei in Peninsula?
  Va multumesc si va urez succes.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:45)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carol

   Din fericire, punctul de criza in relatia romano-italiana a fost depasit. Reteaua consulara din peninsula va fi completata cu noi oficii. In general, autoritatile italiene au apreciat prezenta si profesionalismul institutiilor romanesti din Italia. Cu toate acestea, voi face in curand o evaluare individuala a fiecarui consulat din peninsula, pentru a stabili clar ce nu merge si ce se poate imbunatati.
 • si spania ? (Luni, 8 martie 2010, 10:36)

  luica [anonim]

  Aceeasi situatie si aceleasi intrebari ca mai sus pentru cazul Spaniei.
 • Transparenta (Luni, 8 martie 2010, 10:42)

  Ioana [anonim]

  Domnule Ministru,
  De ce nu sunt publicate pe site-ul MAE declaratiile de avere ale tuturor angajatilor?
  Multumesc
 • joburi MAE (Luni, 8 martie 2010, 10:57)

  Arsene Cosmin Madalin [anonim]

  Cand se deblocheaza posturile in Ministerul de Externe tinand cont de faptul ca institutia pe care o conduceti are nevoie acuta de cadre specializate?

  Multumesc mult,
  Cosmin
 • semnal dat Republicii Moldova; problema daneza (Luni, 8 martie 2010, 12:09)

  Cezar, Paris [anonim]

  1. România are intentia sa se apropie de R.Moldova, iar noile evolutii de la Chisinau îi sunt favorabile. De ceva timp, României i se cere sa treaca dincolo de vorbe, la fapte. Primul pas factic este reglementarea micului trafic de frontiera ; din pacate, obtinerea unui permis de trecere (asteptare de 60 de zile) este mai fastidios decît însasi obtinerea vizei (o zi). Are de gînd România sa corecteze aceasta procedura pe care a instituit-o si care îi aduce deja un mare deficit de imagine în rîndul populatiei progresisite de peste Prut?

  2. Dupa o crima comisa de un cetatean român la Copenhaga, mai multe oficialitati au avut pozitii acide la adresa poporului român, fiind descrisi ca un rezervor periculos de criminalitate pentru Danemarca. Opinia publica se inflameaza. O camapanie media se coace. Are România un plan de contracarare a ei? Ce pozitii se vor lua la nivel oficial?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:41)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cezar, Paris

   1. Operationalizarea acordului pentru micul trafic de frontiera este in graficul stabilit. Dupa Chisinau, noile consulate de la Cahul si Balti vor putea procesa solicitari de acest fel. Asa cum am promis, la 31 martie vor fi eliberate primele permise de mic trafic. Pe de alta parte, am flexibilizat conditiile pentru acceptarea dosarului, asa incat speram ca timpii de asteptare sa se reduca.

   2. Oficialul danez care a facut acele declaratii si-a prezentat scuzele, afirmand ca ele au fost scoase din context. Asta nu face mai putin grava infractionalitatea anumitor cetateni romani, iar cazul la care va referiti este, intr-adevar, ingrijorator. In ce ne priveste, vom continua sa le amintim tuturor partenerilor nostri din UE ca infractionalitatea nu are nationalitate, ci doar autori individuali. Ne asteptam ca orice infractor sa suporte rigorile legilor locale.
 • vize SUA (Luni, 8 martie 2010, 12:26)

  SANDU [anonim]

  Cand vom putea intra fara viza pe teritoriul SUA?
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 12:36)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui SANDU

   Accesul la Visa Waiver Program ramane pe agenda bilaterala. In anii trecuti, rata de refuz a scazut, dar in 2009 a crescut din nou. Fluctuatiile ratei de refuz nu depind de autoritatile romane. Este importanta informarea corecta a solicitantilor, inclusiv a celor care repeta demersul desi au fost deja respinsi. MAE va initia o campanie de informare pe acest subiect.
 • ambasada Romaniei Londra (Luni, 8 martie 2010, 12:36)

  Ana Bura [anonim]

  Domnule Ministru,

  1. De ce la sectia consulara a ambasadei Romaniei Londra sunt distribuite materiale in limba poloneza?
  2. De ce ambasada a divizat comunitatea romanesca in "prieteni" si "dusmani", creaind avantaje materiale pentru primii si blocand activitatea celor din urma?
 • conditii de lucru (Luni, 8 martie 2010, 12:37)

  Costache Gabriel [anonim]

  Domnule ministru,
  1.Considerati ca este normal ca ministerul pe care-l conduceti sa nu aiba acces web securizat la email, iar diplomatii, in momentul in care pleaca in delegatii, sa fie nevoiti sa utilizeze pentru transferul de documente serviciile gmail sau yahoo mail?
  2. Credeti ca puteti cere performanta de la diplomatii care lucreaza in centrala cate 4 sau 5 in birouri de 12mp (aici ma refer la primele doua etaje ale centralei), 11-12 ore pe zi fara a le fi platite orele suplimentare, care nu au dulapuri pentru documente, hartie pentru imprimanta si care asteapta cu saptamanile/lunile ca departamentul IT sa le rezolve problemele pe care le au cu calculatoarele extrem de vechi? Alte lucruri jenante (printre care salariile dansilor care au scazut foarte mult in ultimele luni si comportamentul jenant al celor de la departamentul de resurse umane) prefer sa le ocolesc.
  Va multumesc pentru raspuns.
  • raspuns (Luni, 8 martie 2010, 13:11)

   Teodor Baconschi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costache Gabriel

   Toate comunicarile clasificate intre Centrala si misiuni sunt transmise prin sistemul securizat MOFA (care respecta standardele NATO in materie).

   Am de gand sa initiez un studiu de fezabilitate pentru un nou sediu al MAE, la nivelul cerut de dubla noastra apartenenta la UE si NATO. Actuala cladire a MAE este dealtfel expusa unor riscuri seismice imposibil de neglijat.
 • comunicare (Luni, 8 martie 2010, 12:45)

  Costel Petre [anonim]

  1. De ce nu raspundeti solictitarilor noastre trimise in scris, Domnule Ministru?
  2. Romania mai indeplineste criteriul politic de aderare la UE, avand in vedere excluderea candidatilor independenti din competitia electorala?
 • Basarabia (Luni, 8 martie 2010, 12:55)

  horia barbat [anonim]

  Domnule ministru:
  1. Daca pretul integrarii Republicii Moldova in UE si eventual NATO ar fi implicarea Romaniei intr-un conflict armat deschis cu Federatia Rusa alaturi de principalul nostru aliat SUA, in atare conditii deci, pana la ce nivel de implicare militara considerati oportuna participarea Romaniei?
  2. Considerati destabilizarea economica a Greciei si politica a Turciei ca o potentiala sursa de instabilitate si conflict cu implicatii regionale?
 • Ambasada si consulatul din Paris (Luni, 8 martie 2010, 13:07)

  Costin A. [anonim]

  Domnule Ministru,

  In februarie am fost la Paris pentru a-mi reinnoii pasaportul. Pentru a face fotografia am fost nevoit sa astept afara aproximativ 40 minute si temperatura era intre 0 si 5°C. Din fericire ploaia se oprise. Nu exista sala de asteptare! Nu consider normal si sunt convins ca nici dumneavoastra.

  Spatiul de la consulat este excelent, insa pentru fotografie tb mers la aproximativ 50m de consulat si asteptat in aer liber.

  De asemenea, nu exista nimic reglementat in ceea ce priveste accesul si _prioritatea_ persoanelor cu handicat sau a femeilor gravide.

  La consulat, din 4 ghisee dar unul este deschis. Din 1 martie programul de lucru a fost redus.

  Multumesc,
  Costin A.
 • oare cine ? (Luni, 8 martie 2010, 13:10)

  xilofon [anonim]

  Domnule ministru,
  Vorbiti de o noua organigrama a MAE.
  Puteti sa ne spuneti creierul care a gandit aceasta noua organigrama ?
 • nerecunoasterea cartii de identitate (Luni, 8 martie 2010, 13:17)

  Mihai [anonim]

  Ca membru al UE, România se bucura de acceptarea cartilor de identitate proprii ca instrument de identificare a cetatenilor sai. Exista însa numeroase cazuri cînd acestea sunt refuzate de institutii ale statelor membre, e.g. în Franta, acestea nu sunt acceptate pe motiv ca nu figureaza nicio semnatura pe ele.
  Aceste refuzuri sunt ilegale dpdv al dreptului european. Intentioneaza MAE sa ia pozitie fata de aceste neajunsuri?
 • Despre infractionalitate : (Luni, 8 martie 2010, 13:59)

  O cititoare [anonim]

  D-le Baconschi, sunteti constient ca pâna când fiscul român nu va functiona ca si fiscul din tarile dezvoltate infractorii nostri vor continua pe aceeasi cale ???

  De ce nu-si fac ei castelele în tarile de unde fura ???

  F simplu, pt ca acolo ar avea fiscul la usa înainte de sfârsitul anului.

  Cred ca stiti bine ca în Fr nu poti sa aterizezi la banca ta cu mai mult de 7.000€ lichid fara ca bancherul tau personal sa dea telefon la spalarea banilor pt un control amanuntit.

  Statul român e direct responsabil pt autorizarea spalarii banilor si personal cred ca e doar o chestiune de timp pâna când vreo televiziune occidentala sa vina si sa faca un reportaj la noi filmând strazi întregi de vile ( unele cu turnulete) ale unor oameni care nu au fise de salariu si nici o justificare de venit.

  Daca statul baga capul sub nisip ca strutul mi-e ca o sa ne trezim intr-o zi din nou cu vize , lasând la o parte pagubele la buget.

  Numai bine,


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică