Politia Romana, ajutata de catre FBI, a arestat in ultimul an si jumatate peste 100 de cyber-infractori romani, a declarat, vineri, Directorul FBI, Robert S. Mueller, in cadrul RSA Cyber Security Conference de la San Francisco. Actiunile luate de catre politie au survenit dupa ce in urma cu patru ani, mai multe companii americane au amenintat ca vor inceta legaturile cu Romania din cauza criminalitatii informatice din tara noastra, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei americane.

"Am colaborat si cu Politia Romana pentru a aresta peste 100 de cyber-infractori romani in ultimele 18 luni. Acum patru ani, mai multe companii americane au amenintat ca vor inceta orice legatura cu Romania din cauza criminalitatii informatice din aceasta tara. Astazi, Romania este unul dintre cei mai puternici parteneri ai nostri", a declarat Mueller.

Directorul FBI a precizat ca infractiunile informatice sunt greu de abordat din cauza problemelor ce tin de jurisdictie, iar in timp ce anchetatorii vad granitile dintre state ca obstacole, infractorii le va ca pe oportunitati. Mueller a explicat ca in ultimii ani au fost solutionate numeroase cazuri in care unele institutii financiare au fost atacate informatic si au pierdut zeci de milioane de dolari.

"Poate ati auzit despre un atac informatic la nivel global la o anumita banca. Atacatorii au intrat in sistemul criptat si au furat numere de conturi si coduri PIN. Au realizat peste 400 de carduri bancare false si au recrutat sute de persoane din intreaga lume. In doar 24 de ore, in aproape 280 de orase, au reusit sa fure aproximativ 10 milioane de dolari. Iar pierderile au fost limitate doar de numarul de persoane recrutate si de banii disponibili in bancomate", a spus Mueller.

Seful FBI a continuat explicand ca atacul a fost unul foarte sofisticat, dar si raspunsul autoritatilor a fost pe masura. Conform spuselor sale, primul pas catre rezolvarea cazului a fost ca banca in cauza a pus la dispozitie toate informatiile necesare.

"Am lansat o echipa FBI special antrenata, Cyber Action Team, formata din agenti, analisti si experti in domeniul informatic. Aceasta echipa se deplaseaza in diferite state din lume, imediat cum afla despre un posibil atac informatic", a mai declarat Mueller.

Conform Directorului FBI, agentii americani au lucrat strans cu autoritatile locale si au alertat partenerii din sectorul privat cu privire la potentialele riscuri pentru a fi luate masurile necesare. Robert Mueller a tinut sa evidentieze importanta parteneriatelor cu sectorul privat atunci cand vine vorba de rezolvarea si prevenirea atacurilor informatice.

"Astazi, cei mai periculosi trei hackeri, din spatele atacului de care v-am vorbit, sunt retinuti in Europa de Est. Dar adevarul e, ca daca banca atacata nu ne-ar fi ajutat cu informatii, nu i-am fi putut opri pe infractori sa mai faca o victima. Astfel ne putem arata utilitatea. Nu doar in a gasi infractorii, ci in a asigura ca acestia nu te pot ataca inca de la inceput. Daca nu putem preveni fiecare atac, macar putem sa ne asiguram ca acestea nu se vor repeta iar si iar. Avem nevoie de ajutorul vostru", a declarat Mueller.