Medierea litigiilor a intrat in vigoare miercuri, 3 martie. E vorba de o procedura care ocoleste calea clasica a unui proces, pentru rezolvarea unei dispute juridice, preferandu-se solutionarea pe cale amiabila, anunta RFI.

Avantajele acestei proceduri sunt legate de durata redusa a termenului, dar si de faptul ca persoanele in cauza au parte de o intimitate mai mare, explica deputatul PNL Alina Gorghiu, avocat de meserie.

"Organele judiciare sunt obligate sa informeze partile asupra posibilitatii si in acelasi timp asupra avantajelor folosirii acestei proceduri a medierii si sunt, de asemenea, obligate sa le indrume sa recurga la aceasta procedura pentru solutionarea conflictelor dintre ele. In prima faza va exista o diminuare, din ce in ce mai importanta in timp, spun eu, a numarului dosarelor aflate pe rolul instantelor", declara parlamentarul liberal.

"Medierea reprezinta si o modalitate care asigura intimitatea partilor in acel conflict, asigura o desfasurare a sedintei cu usile inchise, cu o persoana independenta, asigura o celeritate a desfasurarii procesului, a procedurii, de fapt. Daca in instantele din Romania procesele dureaza de la minim cateva luni la ani de zile, o procedura a medierii poate fi solutionata intr-o sedinta de doua-trei ore, in maxim doua sedinte", explica Alina Gorghiu.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a intocmit un prim ghid de mediere adresat magistratilor, care contine elemente practice prin care incepand cu data de 3 martie judecatorii si procurorii vor putea pune in aplicare dispozitiile Legii Medierii.