Coruptia a ramas o problema serioasa pentru Romania, inclusiv in sistemul judiciar sau in structurile de aplicare a legii, se arata in Raportul Departamentului de stat al SUA pe tema traficului de droguri in 2009.

"Coruptia ramane o problema serioasa pentru guvernul roman, inclusiv in sistemul judiciar si in structurile de aplicare a legii. Condamnarile pentru multe infractiuni, inclusiv pentru cele legate de droguri, au fost dificil de obtinut, iar nu mai putin de jumatate din cei condamnati nu ispasesc integral condamnarile", se arata in document (pag. 522).

Totusi, din punct de vedere al politicilor de stat, Romania nu incurajeaza si nici nu faciliteaza productia sau distributia de substante narcotice sau psihotrope si nici spalarea de bani obtinuti din activitati de acest gen.

"Nu exista dovezi despre implicarea, incurajarea sau facilitarea din partea vreunui inalt oficial roman a productiei sau distributiei de droguri sau substante periculoase, si nici spalarea de bani provenind din tranzactii de acest fel", se mai arata in raportul dat publicitatii marti.

Romania nu este o sursa majora de narcotice, insa ramane o importanta tara de tranzit pentru drogurile care circula pe ruta Balcanilor de Nord.

Traficul ilicit de narcotice din Afganistan prin Romania se desfasoara atat terestru, pe ruta: Ucraina, Moldova si Bulgaria, cat si pe mare prin Portul Constanta. Din Romania drogurile ajung in Ungaria sau Serbia, de unde sunt distribuite mai departe in Europa de Vest, in special in Germania, Austria, Olanda si Elvetia, mai scriu autorii raportului.