Romania pierde sute de miliarde de euro din cauza faptului ca nu plateste actele necesare brevetarilor inventiilor si protejarii acestora pe plan international, ideile romanilor fiind furate si puse in practica de altii, sustine, intr-un interviu acordat Agerpres, electronistul Ioan Davidoni, unul dintre cei mai prolifici inventatori romani de dupa Revolutie.

  • "Doar la una dintre inventiile mele, cea care se refera la folosirea ingrasamantului magnetic in agricultura, Romania a pierdut peste 800 de milioane de euro, pentru ca nu am avut banii necesari pentru brevetare la OSIM si lansarea pe piata internationala, ca marca protejata. Ideea va intra in circuitul mondial, cat de curand, chiar daca nu va pleca de la noi. Romania va pierde meciul acesta pentru ca nu am beneficiat de finantarile necesare la timp. Au venit pentru toate inventiile mele persoane din strainatate. Dupa doua - trei luni, au aparut in tarile lor. Practic, se fura ideea si se aplica, pe scara larga, dincolo. Daca noi nu ne putem breveta international, asta se va intampla cu toate inventiile noastre", afirma acesta.
  • Ioan Davidoni a fost medaliat cu aur si argint la cele mai importante Saloane de Inventica din lume (Geneva sau Bruxelles). El este creatorul ingrasamantului magnetic, un produs de care spune ca "ar fi interesate toate statele, pentru ca toate au agricultura, iar produsul meu nu este toxic, nu este agresiv asupra plantei sau al consumatorilor legumelor si fructelor folosite in alimentatie. Este vorba despre niste cristale pe care le utilizez din pamanturi rare, iar acest tip de pamant special pe care-l folosesc eu este de cea mai buna calitate in Romania. Ceea ce folosesc eu este unic pe Glob. Mai exista si in zone din Rusia sau America. Se credea ca acelea sunt cele mai pure, dar cel de la noi are o puritate de peste 98%. Americanii sustin ca este una dintre cele mai mari descoperiri pentru agricultura, din ultimii 2.000 de ani."

Ioan Davidoni considera ca solutia trebuie sa vina din partea Guvernului, prin Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, care ar trebui sa se autosesizeze automat cand se lanseaza astfel de inventii cu impact major.

El a dat exemplul mai multor state, care stiu sa ii apere si sa ii rasplateasca pe inventatori. Davidoni spune ca, in Filipine, un inventator primeste de la stat 250.000 de euro pentru inventie, statul devine proprietarul inventiei, iar din vanzarea ulterioara a produselor mai primeste un anumit procent pe tot timpul exploatarii inventiei. La fel se procedeaza si in Coreea, Taiwan, dar si in alte tari.