VIDEO Contractele de salubrizare din Bucuresti, motiv de disputa pe sute de milioane de euro intre Sorin Oprescu si consilierii generali

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 26 februarie 2010, 20:43 Actualitate | Esenţial


Groapa de gunoi
Foto: AGERPRES

Contractele istorice de salubrizare incheiate de primariile de sector au devenit subiect de disputa intre Primarul Sorin Oprescu si consilierii generali ai Capitalei. Oprescu isi doreste sa desfiinteze contractele, sa organizeze licitatiile si sa avizeze el insusi companiile care curata strazile din Bucuresti. De cealalta parte, consilierii generali, indiferent de culoarea politica, saboteaza orice intentie a primarului de a rezilia contractele de salubrizare. Ultimul episod s-a derulat chiar in sedinta de vineri, 26 februarie, a Consiliului General al Capitalei. Una din explicatii este aceea ca toti primarii de sectoare din PNL, PSD sau PDL au in derulare contracte de salubrizare despre care ANRMAP spune ca sunt ilegale.

Vezi mai jos video cu declaratiile partilor implicatePrimarul General a propus in sedinta de vineri doua hotarari care se refera la serviciile de salubrizare din Bucuresti. Prin cele doua propuneri, contractele de salubrizare incheiate in Bucuresti de primariile de sector ar urma sa fie reziliate si licitate. Miza contractelor este de cateva sute de milioane de euro.

Prin cele doua hotarari, care sunt de fapt regulamentele de salubrizare ale Capitalei, Oprescu incearca sa desfiinteze contractele de salubrizare semnate inca din 1999 de primariile de sector si prelungite in acelasi an cu aceleasi companii. Pe de alta parte, licitatiile pentru salubrizarea sectoarelor ar urma sa fie realizate de Primaria Capitalei, iar companiile de salubrizare ar ajunge la mana primarului Oprescu, care ar urma sa le avizeze activitatea.

In regulamentul de salubrizare propus de Oprescu se spune ca toate contractele care nu au la baza o licitatie vor fi terminate si ca primariile de sector trebuie sa liciteze serviciile de salubrizare. In regulament se mentioneaza ca toti operatorii trebuie sa detina o autorizatie emisa de Primarul Capitalei, care trebuie sa aiba la baza un contract atribuit prin licitatie. De ani de zile insa primariile de sector au prelungit contractele de salubrizare prin diverse acte aditionale, singurul caz care face exceptie fiind cel al contractului cu Romprest si primaria sectorului 1, a carui legalitate este insa contestata in instanta.

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu
Foto: Agerpres

Potrivit noului regulament, licitatiile ar urma sa fie organizate de Primaria Municipiului Bucuresti. “Persoanele juridice care presteaza servicii de salubrizare pe teritoriul Municipiului Bucuresti au obligatia sa detina autorizatie de lucru eliberata de Primarul General al Municipiului Bucuresti. Autorizatia de lucru se solicita si se obtine numai in urma castigarii unei licitatii si incheierea contractului cu administratia locala a Municipiului Bucuresti”, se precizeaza in regulamentul de salubrizare.

In sedinta de Cosiliul General de vineri, 26 februarie, cele doua propuneri ale primarului general au fost supuse votului. Sorin Oprescu i-a atentionat pe consilieri ca in cateva luni, potrivit legislatiei, ar trebui sa scoata la licitatie serviciul de salubrizare pentru intregul oras. ANRMAP a demarat inca din 2008 o investigatie asupra contractelor de salubrizare incheiate de primariile de sector. In 2009, autoritatea a constatat ca acestea au fost prelungite ilegal si ca aceste servicii trebuiau licitate.

Consilierii PNL, PSD si PDL au realizat un consens general, situatie rar intalnita la sedintele de consiliu, si au respins propunerea lui Oprescu. Oficial, consilierii PDL au declarat ca au existat cateva probleme legate de modul in care cele doua proiecte de hotarare au fost puse pe ordinea de zi a sedintei de consiliu. Viceprimarul Mircea Raicu, liderul grupului de consilieri PDL, a declarat ca este de acord ca serviciile de salubrizare sa fie scoase la licitatie dar ca licitatiile ar putea avea loc abia la finalul anului.

Explicatia consensului consilierilor din cele trei partide, care altminteri se cearta pentru fiecare punct de pe ordinea de zi, rezida in faptul ca primariile de sector sunt conduse de partide care din 1999 pana in prezent nu au licitat serviciile de salubrizare. Contractele au fost prelungite in fiecare an prin acte aditionale, despre care o ancheta a ANRMAP a aratat ca sunt in afara legii.

Cum arata contractele de salubrizare pe sectoare:

 • In sectorul 1, contractul de salbrizare a fost atribuit prin licitatie companiei Romprest. Valoarea contractului este de 450 de milioane de euro si se intinde pe 25 de ani. Contractul este insa contestat in instanta de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice care a constatat mai multe nereguli in atribuirea acestuia. Autoritatea a cerut in instanta anularea contractului. Detalii aici 
 • In sectorul 2, Contractul de salubrizare a fost atribuit inca din 1999 companiei Supercom. Valoarea actuala a contractului nu a fost facuta publica. Pe site-ul Primariei Sectorului 2 a fost publicat contractul cu actele aditionale facute pana in anul 2007. Pe 2008 si 2009 nu au fost publicate actele aditioanale. Vezi aici contractul din 1999 
 • In sectorul 3, salubrizarea este facuta de catre Rosal, compania pedelistului Silviu Prigoana. Are aceeasi istorie ca si contractul de salubrizare din sectorul 2. Si acesta este unul din contractele istorice reinnoite de Liviu Negoita, primarul sectorului, in favoarea colegului sau de partid. Valoarea la zi a contractului nu a fost facuta publica.
 • In sectorul 4, salubrizarea este efectuata de compania REBU in baza unui contract din 1999. Cristian Popescu Piedone a fost singurul dintre cei sase primari de sectoare care a solicitat Primarului Oprescu organizarea unei licitatii la nivel de capitala.
 • In sectorul 5, presa a relatat ca de salubrizare se ocupa tot compania Romprest. Contractul are o valoare de 147 de milioane de euro pentru 25 de ani. Acest contract este insa investigat de ANRMAP deoarece a fost incheiat in baza unei proceduri de incredintare directa, fara a se organiza o licitatie. In momentul in care propunerea lui Sorin Oprescu va fi votata in Consiliul General, acest contract va fi si el anulat.
 • In sectorul 6, contractul de salubrizare este incheiat cu compania Urbana SA. Si acest cotract a fost prelungit din 1999 in fiecare an cu acte aditionale. Cat despre valoare, Primaria sectorului 6 nu a publicat suma pe care o plateste anual pentru salubrizare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3068 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  comentarii (Vineri, 26 februarie 2010, 22:18)

  xmen [anonim]

  hai nu comenteaza nimeni? e de rau pt pdl si de bine pt oprescu, pasamite
  • 0 (0 voturi)    
   cine e la s1, s2 etc (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 10:49)

   curios [anonim] i-a raspuns lui xmen

   parca inafara de sector 3 nu e PDL pe nicaieri. Intrebare: se stia in 1999 ca Negoita va deveni primar la S3 si ca Prigoana va deveni PDL? Daca tu stiai XMEN, lasa-te de meseria de postac: se cauta un nou NOSTRADAMUS si e mai banos
 • +1 (1 vot)    
  ce sà le ceri la hotii (Vineri, 26 februarie 2010, 22:33)

  mikael [anonim]

  Dacà nici atit nu sunteti capabili sa va organizati, voi ati auzit de acel serviciu de salubritate pentru care plàtesti doar cit consumi, aha am uitat cà voi tràiti ca in congo ,cu noroiul pinà in gàt,
 • 0 (4 voturi)    
  la furat fac front comun :)) (Vineri, 26 februarie 2010, 23:13)

  adrian [anonim]

  ii arde oprescu :))

  frumos cum fac toti front comun impotriva licitatiilor... oare cati bani or pierde
  • -1 (1 vot)    
   o gramada (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 0:17)

   VLAD [anonim] i-a raspuns lui adrian

   In mod sigur o gramada.Oricum trebuie luat in vedere ca salubritate nu inseamna numai gunoi, ci si luat zapada iarna etc. Pai numai cate ierni fara zapada au fost incare au luat banii degeaba. Anul asta cum a fost putina mai multa au si inceput sa gafaie ca nu mai raman cu multi bani din contracte.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru corectitudine! (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 8:15)

  Nicu [anonim]

  Celelalte companii de salubrizare ale cui sunt? Scrieti numai de PDL-istul Prigoana, cu Rosal, prelungit de primarul PDL-ist Negoita. Ar fi in regula sa aflam ale cui sunt celelalte companii de salubrizare si care este partidul preferat de acesti patroni.
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 9:00)

  bibicu [anonim]

  eu cred ca oprescu ca primar are mafia care la platit sa fie primar iar acum cauta toate motivele de a scapa de cei vehi care nu fac parte din sustinatori lui si trebui multumiti mafioti din gasca lui care locuiesc in monaco,elvetia etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Iaca, pozna! (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 9:09)

  Frobenius [anonim]

  S-a topit zapada si Bucurestiul arata acum ca o mare groapa de gunoi. Oriunde te duci esti obligat sa te strecori printre gunoaiele adunate in ultima luna si prin noroiul "locurilor de parcare".
  Ii salut cu un "deosebit" respect pe cei care, din patru in patru ani, se duc constiinciosi la vot ca sa ofere unor pungasi posibilitatea sa isi bata joc de oras.
  Salut cu "deosebit" respect pe cei a caror "constiinta civica" da pe dinafara in asa hal incit pusul stampilei ii absolva de obligatia de a gindi.
  Salut, "alegatori"!
 • 0 (0 voturi)    
  Contracte sau cesionare ? (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 10:02)

  Gabriela [anonim]

  Cum adica contracte pe 25 de ani? Sunt contracte de prestari de servicii sau de cesionare a unor drepturi ?
  Ca obligatiile par a fi mai putine si conditionate de multi factori. Nu cele inscrise in contracte ci ceea ce se vede "pe teren".Parca ar fi contracte de proprietate asupra unor terenuri sau a unor locuri de veci.
  Cum s-au atribuit ele? Doar pe criterii politice?
  Si de ce nu sunt publicate sumele platite anual pentru salubritate? Le platesc primarii de sector din buzunarele proprii?
  Rusinos, dar adevarat, de aici vine tupeul "sefilor gunoierilor", din protectia primarilor de sector pe banii nostri.
  Este perioada de criza, nu? S-au luat atatea masuri impotriva populatiei sa se ia si una in favoarea ei si sa se termine cu mizeriile astea de contracte!
  Iar Dl primar Vanghelie este cazul sa-si trimita si ADP-ul pe teren ca acum dupa topirea zapezii este jale pe strazi. M-am saturat sa matur si carosabilul. Imi ajunge trotuarul din fata casei.
 • +1 (1 vot)    
  Offf.... (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 13:31)

  Cri [anonim]

  Nu pricep ce mai cauta papagalul asta la primarie? Intr-un stat civilizat isi dadea demisia de mult. Sau votantii ieseau in strada si il dadeau jos. Stam in fata calculatorului si ne plangem de mila.
 • 0 (0 voturi)    
  Consens general (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 20:00)

  Stepanida [anonim]

  Consensul general din 26,02.2010 de la sedinta CGPMB este indreptat impotriva lui Oprescu si loveste in bucuresteni.Atunci de ce mai exista ANRMAP?Daca aceasta autoritate s-a pronuntat in privinta ilegalitatii contractelor de salubrizare,de ce se incapataneaza consilierii?
 • 0 (0 voturi)    
  Consens general (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 20:07)

  Stepanida [anonim]

  Consensul general din 26,02.2010 de la sedinta CGPMB este indreptat impotriva lui Oprescu si loveste in bucuresteni.Atunci de ce mai exista ANRMAP?Daca aceasta autoritate s-a pronuntat in privinta ilegalitatii contractelor de salubrizare,de ce se incapataneaza consilierii?
 • 0 (0 voturi)    
  Amintiri de la Lis (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 20:16)

  Eudoxia [anonim]

  Numai de pe urma lui Viorel Lis nu avea batai de cap Oprescu.Iata ca a dat si de contracte de acum 11 ani.Chiar asa,domnilor consilieri generali?Atunci pentru ce mai exista ANRMAP?
 • 0 (0 voturi)    
  Contracte pentru eternitate (Duminică, 28 februarie 2010, 4:24)

  Alexandrina [anonim]

  Dar de ce nu s-au incheiat contracte pana la sfarsitul lumii?Ce conteaza acolo un primar ca Oprescu care crede in legi sau niste milioane de bucuresteni care sufera de pe urma nerespectarii lor?Ce conteaza ca e o perioada dificila?Cineva trebuie sa profite.Ghici cine?
 • 0 (0 voturi)    
  prigoneala (Duminică, 28 februarie 2010, 21:57)

  andrei [anonim]

  Lasa dom'le ca PRH.ul de bucale nu merge pe biscuiti, tv-urile nu se tin doar din publicitate, etc, etc, etc. Cand dealde Prigoana cu hienele lui o sa va ia si pielea de pe voi, va asteptam in diaspora.
  Hotu neprins ii tatic cinstit..... asa-i Honorius?
  imi faceti greata.....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by