15-16 ani este varsta medie a consumatorilor de droguri din Romania, a declarat, vineri, presedintele Comisiei prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, Marian Preda, la dezbaterea pe marginea modificarii Legii 143, referitoare la combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, anunta Mediafax. Prezenta la dezbatere, Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a afirmat ca sustine dezincriminarea consumului de droguri, iar legea ar trebui modificata, in asa fel incat sa fie dura cu traficantii, iar consumatorii sa fie tratati ca niste victime.

Marian Preda, presedintele Comisiei prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, spune ca in Capitala au existat intre 17.000 si 24.000 de consumatori de droguri injectabile, in 2009, majoritatea acestora injectandu-si heroina.

El a avertizat ca, desi numarul poate parea mic raportat la intreaga populatie a Capitalei sau a tarii, acest tip de consumatori se intersecteaza cu alte categorii de persoane, mai ales ca o mare parte dintre cei care isi injecteaza droguri au relatii sexuale neprotejate sau se prostitueaza.

Marian Preda a mai atras atentia ca, desi doar 1% dintre bolnavii de HIV/SIDA isi injecteaza droguri, se poate ajunge la epidemii de boli grave in contextul in care acestia interactioneaza cu alti oameni prin raporturi sexuale neprotejate sau schimb de seringi. In plus, intre 50 si 60% dintre consumatorii de droguri injectabile ajung sa sufere de virusi hepatici, spune Marian Preda.

"Important este ceea ce se face de acum incolo. Avem inca avantajul unei situatii bune fata de alte state europene, nu e o situatie catastrofala, de aceea trebuie pus accentul, cat mai putem, pe prevenire", mai spune seful Comisiei prezidentiale. El mai sustine ca impresia ca

tinerii isi procura drogurile din scoli este falsa, iar adolescentii stiu unde sa mearga pentru a-si cumpara droguri, spune el.

  • Roberta Anastase si mai multe ONG-uri sustin dezincriminarea consumului de droguri

Prezenta la dezbatere, Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a sustinut necesitatea dezincriminarii consumului de droguri si delimitarii clare, in lege, a consumatorilor de traficanti. Ea sustine ca legea ar trebui sa fie mai dura cu traficantii, in timp ce consumatorii ar trebui tratati ca niste victime.

Opinia Robertei Anastase a fost sustinuta de reprezentantii ONG-urilor, care au cerut modificarea Legii 143, pentru indepartarea pedepselor penale pentru consumul de droguri si posesia de cantitati mici de substante, pentru consum propriu.

Prezent si el la dezbatere, medicul Eugen Hriscu, specializat in tratarea pacientilor dependenti de heroina la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia", a aratat ca multi dintre pacientii sai sunt inchisi inainte de terminarea tratamentului, iar in penitenciar au recaderi.

Si Valentin Simionov, de la Reteaua Romana de Reducere a Riscurilor, a precizat ca, potrivit statisticilor, incarcerarea consumatorilor nu reprezinta cea mai eficienta masura de lupta impotriva drogurilor. El a explicat ca peste 60 la suta dintre persoanele anchetate in 2008 pentru infractiuni privind drogurile erau consumatori, motiv pentru care acestia se ascund de autoritati si de persoanele care le-ar putea oferi ajutor.