Desi Bucurestiul ar trebui sa aiba 26 de mp de spatiu verde pe cap de locuitor si are doar 12, copacii sunt macelariti in continuare, chiar cu acordul autoritatilor. Astazi dimineata a cazut prada drujbelor un spatiu verde de circa 500 mp din Cartierul Floreasca, intre strazile Ceaikovski, Rahmaninov si Bach. In loc se va construi un hotel cu 3 etaje.

Potrivit vicepresedintelui Ecocivica, Dan Trifu, pe teren se aflau 30 de arbori adulti, printre care si cativa castani de peste 50 de ani, zeci de arbusti si 60 de metri patrati de gard viu.

“Am fost sesizati in aceasta dimineata de Asociatiile de proprietari din zona. Ne-am deplasat la fata locului, iar cand am ajuns pe teren mai erau doar doi arbori. In doua ore au curatat tot.

Proprietarii acestui teren au autorizatie de defrisare de la Primaria Capitalei. Aceasta prevede insa ca in termen de 15 zile de la emitere, beneficiarul sa faca dovada unui protocol de replantare cu Administratia Lacuri Parcuri si Agrement din Primaria Capitalei. Proprietarul nu a putut face dovada. Si din ce ne-am interesat noi la ALPAB, ei nu stiau nimic”, e explicat Trifu.

Castani defrisati in Floreasca
Castani defrisati in Floreasca
Foto: HotNews.ro
Locatarii din blocurile din vecinatatea spatiului verde spun ca se lupta de ani ca sa nu se construiasca acolo, dar totul a fost in zadar.

“Am facut memorii si sesizari peste tot. In 2003, inainte de campanie, domnul primar Neculai Ontanu ne-a dat o hartie prin care spune ca acest teren este spatiu verde si ca nu o sa se construiasca.

Anul trecut a dat autorizatie de construire. Acum, cand ne-am dus in audienta, a zis ca nu isi mai aduce aminte. Astazi au venit si in doua ore au taiat tot si au imprejmuit locul.

Au incercat si saptamana trecuta, dar i-am oprit. Cum ramane cu directiva europeana care spune ca trebuie sa crestem cantitatea de spatiu verde? Asta ca sa nu mai spun ca eu stau la parter si sunt afectata de cladirea noua. Este la 5 metri de geamul meu. O sa am in fata un zid de beton”, ne-a povestit Tereza Burghel, membra a Asociatiei de proprietari de la blocul de pe Ceaikovski, nr. 6.

Cum s-a ajuns sa se construiasca intre blocuri?

Locatarii din zona spun ca spatiul verde a fost retrocedat pe Legea 10 si a ajuns in

In locul copacilor va fi ridicat un imobil
In locul copacilor va fi ridicat un imobil
Foto: HotNews.ro
circuitul privat. Acum beneficiarul acestuia este firma APEX International. Primaria sectorului 2 a eliberat pentru acest amplasament, pe data de 17 iulie 2009, autorizatie de construire pentru ridicarea unui bloc de trei etaje.

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei spune ca in aceasta situatie sunt mai multe spatii dintre blocuri.

“Terenurile au fost retrocedate si acum oamenii vin ca vor sa construiasca. Nu putem sa le spunem nu, fiindca terenurile respective nu sunt trecute ca spatii verzi in acte”, ne-a declarat acesta.