Cateva zeci de persoane, reprezentanti ai comunitatii rome, protesteaza pasnic, la aceasta ora, in Piata Victoriei din Capitala, solicitand demisia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, anunta Realitatea Tv. In urma cu o saptamana, seful diplomatiei romane a vorbit, dupa o intalnire cu Pierre Lellouche, ministrul francez al Afacerilor Europene, despre comunitatea romanesca din Franta si despre "problemele de infractionalitate" din sanul ei, produse de romi.

  • "In ceea ce priveste comunitatea romana din Franta, o cunosc bine, ca fost ambasador al Romaniei la Paris; este o comunitate de foarte buna calitate umana si profesionala, care cuprinde specialisti din toate domeniile, dar si o comunitate academica de 6000 de studenti in marile scoli. Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma. Pozitia noastra este clara: intoleranta totala fata de infractionalitate si in acelasi timp dorinta de a aborda aceasta chestiune – a infractionalitatii in grupurile migrate in Franta – in spiritul si litera legii europene", a afirmat atunci ministrul Baconschi.

Ulterior, Teodor Baconschi si-a "indulcit" aprecierile la adresa comunitatii rome. El a povestit, ieri, cum, pe vremea cand era consilier prezidential, s-a intalnit cu "un grup de romi educati, scoliti, cu diplome", si, referindu-se la aceasta experienta, le-a spus ulterior prietenilor: "Poti sa spui despre ei ce vrei, dar nu ca sunt imbecili".

  • "M-am intalnit, in calitate de consilier prezidential, cu o serie de ONG-uri ale romilor, acum cativa ani si mi-am dat seama: roman, nascut la Bucuresti, iesit la Revolutie in strada, in 21 decembrie, nu intalnisem pana atunci in viata mea un rom cu care sa discut in carne si oase. E straniu, dar asta dovedeste ca suntem distantati, ca nu dialogam, ca nu ne cunoastem unii pe altii", a povestit Baconschi, marti, la o dezbatere organizata la Parlament cu reprezentanti ai rromilor.
  • "Am constatat ca era un grup de romi educati, scoliti, cu diplome. O placere, pentru ca si prin originile dumneavoastra indo-europene, verii, stramosii din regiunile de unde romii au venit spre Romania cu sute de ani in urma au umplut Sillicon Valley cu specialisti in IT. Si le-am spus prietenilor mei de multe ori, apropos de aceasta experienta personala: «Poti sa spui despre ei ce vrei, dar nu ca sunt imbecili. Au inteligenta nativa»", a adaugat Baconschi.

Referindu-se la comunitatea tiganeasca, seful diplomatiei a mai spus ca educatia este esentiala, iar "aceste calitati trebuie rafinate, folosite si astfel vor deveni un capital social, valoare adaugata pentru Romania europeana si democratica de azi si de maine".