Subiectul unei batalii dure intre institutiile europene: concediu de maternitate obligatoriu de 20 de saptamani platite integral, cu 100% din ultimul salariu

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2010, 12:26 Actualitate | Esenţial


Gravida
Foto: Agerpres
Comisia pentru drepturile femeilor si egalitate de sanse a Parlamentului European a votat marti un aviz introdus de eurodeputatul roman Rovana Plumb care prevede extinderea concediului de maternitate obligatoriu de la 14 la 20 de saptamani, platite integral, indemnizatia fiind 100% din ultimul salariu sau salariul mediu lunar. Parlamentul European pare hotarat sa mearga pe acesta varianta, drumul este insa lung pana la adoptarea acestor decizii si, mai apoi, impunerea lor statelor membre ale UE.

Dupa ce o decizie pe aceasta tema a fost tergiversata de anul trecut, iata ca ea reuseste sa avanseze in Parlamentul European unde, prin diferite concesii intre grupurile politice, s-a ajuns la o formula adoptata in doua comisii: cea pentru drepturile femeilor si egalitatea de sanse - FEMM (marti) si cea pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale - EMPL (in ianuarie).

Din comisii, raportul privind "introducerea de masuri menite sa incurajeze imbunatatirea securitatii si a sanatatii la locul de munca in cazul lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza", asa cum este titulatura oficiala, a iesit cu cateva castiguri pentru proaspetele mamici, insa mai sunt multe etape procedurale de urmat pana cand se poate vorbi despre o decizie finala, care va fi impusa statelor membre si, prin urmare, care va avea consecinte pentru femeile care devin mame. Iata principalele prevederi:
 • extinderea concediului de maternitate de la 14 la 20 de saptamani (propunerea Comisiei Europene este de 18 saptamani, la fel ca si cea a EMPL)
 • concediul de maternitate platit integral, indemnizatia fiind de 100% din ultimul salariu lunar sau din salariul mediu lunar (Comisia Europeana a introdus in propunerea sa principiul platii integrale a salariului, dar nu l-a facut obligatoriu, specificand insa ca nivelul indemnizatiei nu poate fi mai mic decat cel al concediului medical)
 • taticii vor avea drept la un concediu de paternitate de cel putin doua saptamani, chiar daca mama este in concediul de maternitate - grupurile politice din PE nu sunt de acord cu aceasta prevedere, in special o parte a grupului liberalilor, asa ca ea ramane sa mai fie negociata; oricum Comisia se ocupa de o directiva privind concediul parental
 • femeile insarcinate nu pot fi concediate in timpul sarcinii si 12 luni dupa terminarea concediului de maternitate
 • femeile insarcinate nu pot fi obligate sa munceasca peste program in perioada de 3 luni inainte de nastere si 12 luni dupa nastere
 • prevederile concediului de maternitate se aplica tuturor categoriilor de angajati, inclusiv persoanelor fizice autorizate
 • luarea concediului de maternitate nu trebuie sa afecteze schema de pensie
 • angajatorii trebuie sa ia in considerare cererile lucratorilor in ceea ce priveste transferul de la munca "full time" la "part time" in primele 12 luni de dupa nastere
 • legislatia se aplica si in cazul parintilor care adopta un copil mai mic de 12 luni
"In cazul nasterii premature a unui copil, a unui copil spitalizat la nastere, a unui copil cu dizabilitati sau a unei nasteri multiple, statele membre trebuie sa garanteze un concediu suplimentar, platit integral. In cazul nasterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creste cu 1 luna pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsa cu cel putin opt saptamani in cazul nasterii unui copil cu dizabilitati. Concediul maternal aditional trebuie sa fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilitati", a precizat Rovana Plumb, eurodeputatul roman care a introdus avizul care prevede durata concediului de maternitate.  
 
Ani de asteptare

Rovana Plumb a spus pentru HotNews.ro ca exista doua optiuni in privinta urmatoarei etape a procedurii: fie raportul intra la votul in plen, la minisesiunea de la Bruxelles, din 11 martie, fie merge la o negociere cu Consiliul si Comisia. Eurodeputatul roman a spus ca prefera prima varianta, intrucat este mai logic sa existe o pozitie adoptata a Parlamentului, dupa care ea sa intre in negocieri cu Consiliul. Varianta iesita din negocieri este trimisa Comisiei, unde devine directiva si apoi ea urmeaza sa fie transpusa de statele membre in doi ani de zile.

Batalie dura

Lupta se va duce insa in negocierile cu Consiliul, adica statele membre. Deja exista diferite opinii - atat din partea unor guverne, cat si a unor asociatii profesionale, patronale - care nu vad cu ochi buni nici durata concediului si cu atat mai putin cuantumul indemnizatiei. Argumentul suprem il reprezinta criza economica si faptul ca astfel de masuri ar putea fi o povara pentru afacerile mici.

Potrivit Euractiv.com, Camera de Comert Britanica a avertizat ca legislatia privind concediul de maternitate trebuie sa asigure conditii minime la standarde europene pentru femeile insarcinate sau proaspetele mamici, nu sa fie o povara pentru mediul de business intr-o perioada de criza economica.

Guvernul britanic a spus, la randul sau, ca aceste masuri nu ar face decat sa creasca cheltuielile bugetare cu 2 miliarde de lire si ca legislatia europeana, daca va fi adoptata in aceasta forma, va strica echilibrul pe care a reusit sa il obtina legislatia britanica. Potrivit acesteia, femeile britanice au dreptul la un an de concediu de maternitate, din care sase saptamani sunt platite cu 90% din salariu, iar 33 de saptamani cu 123 de lire pe saptamana. Restul perioadei fiind fara plata.

O asociatie a patronatelor IMM-urilor la nivel european a argumentat si ea impotriva unor astfel de masuri, aratand ca afacerilor mici le va fi greu sa suporte costurile ei intr-o vreme de declin economic.


Citeste mai multe despre   


3341 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Discutabil (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:40)

  JohnnyBGood [anonim]

  Din punct de vedere social, masura este binevenita.
  Companiile insa au de suportat niste reguli care sunt non-business, deci s-ar putea sa evite sa angajeze femei.

  Cu alte cuvinte, este posibil ca o astfel de masura sa reduca numarul de locuri de munca disponibile pentru femei.
  • +1 (1 vot)    
   adevarat (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:48)

   gruia [anonim] i-a raspuns lui JohnnyBGood

   cred ca ai dreptate aici.

   o solutie potentiala ar fi ca oricare dintre parinti sa poata opta pentru acest beneficiu.

   astfel angajatorii nu ar mai putea sa discrimineze din cauza acestei masuri.
 • +1 (1 vot)    
  ultimul salariu? (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:58)

  horvat [anonim]

  In Romania angajatorii vor modifica salariu in ultimele luni dinaintea concediului. De xemplu femeia castiga 400 de euro pe luna, ii face salariul 1200 si asa, poate primi linistita bani de la Stat timp ce 1 an.
  • +1 (1 vot)    
   Sa modifice! (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:40)

   Sevraj [anonim] i-a raspuns lui horvat

   Cred ca nu va dati seama care sunt costurile unei asemenea modificari (asigurari, impozite, contributii). De la 400 la 1200 euro sunt 800 euro, aprox 3200 RON lunar. Costurile suplimentare sunt de aprox. 1800 RON (platiti de angajat si angajator pt. aia 3200 in plus).
   Daca mergem pe varianta actuala, unde concediul medical se calculaeaza raportat la media lunara pe ultimele 6 luni (posibilitate prevazuta si in articol) ar insemna sa platiti in plus 1800x6=10800 RON si sa primiti 20 sapt. (4luni si 1/2) 3200 in plus, adica 14400. Rezulta un castig suplimentar de vreo 3600 RON pe intreaga perioada, adica 800 RON lunar.
   Nu stiu daca merita riscul, mai ales ca, cinic vorbind, statistica ne arata ca nu toate femeile insarcinate mai si nasc.
   Cu stima,
   Daniel
 • 0 (0 voturi)    
  Impotriva. (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:09)

  AlinN [anonim]

  Nici un sef sanatos mintal n-ar trebui sa angajeze o femeie, nu-i asa?
  Ce stiu sigur este ca firmele mari care angajeaza in Romania femei le trec niste clauze prin care daca intarzie mult in concediul de maternitate isi pierd postul de nu se vad.
  Asa ca legi se pot da oricate, cai de eludare se gasesc.
  Presupun ca singurele care vor aplica legea ca la carte vor fi statele cu bugetarii .
  • 0 (0 voturi)    
   Poate câ aveti dreptate...sindicatele unde sunt? (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:39)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   Dacâ în Romania sindicatele ar sti sâ-si împunâ punctul de vedere patronatului,ei bine, atunci drepturile salariatilor ar fi respectate.
   Const ca aceste sindicate sunt formale,sau, oamenilor efectiv le este fricâ sâ uzeze de drepturile lor...
 • 0 (0 voturi)    
  sa vina in Romania (Miercuri, 24 februarie 2010, 16:00)

  alex [anonim]

  eu le recomand sa vina in Romania, unde concediul de maternitate nu este de 20 saptamani, ci de 24 luni, adica de 104 luni!!!!!

  imaginati-va ca niciun stat civilizat nu isi permite sa acorde concedii de maternitate a la Romania!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu (Miercuri, 24 februarie 2010, 16:11)

   vvvladut [utilizator] i-a raspuns lui alex

   Acela este concediul de ingrijire a copilului, si e alta mancare de peste.
 • 0 (0 voturi)    
  incurajeaza natalitatea ...evita criza demografica (Miercuri, 24 februarie 2010, 16:53)

  twigy [anonim]

  Alex, concediul de crestere copil in Romania este atat de mare pentru ca nu exista crese!!!
  In tarile membre UE (vest) unde concediul de maternitatea este de 12 saptamani, nu numai ca exista crese, dar statul ramburseaza partial cheltuielile cu cresa.
  Asadar, statul Roman nu este cu nimic mai darnic cu parintii, decat celelalte statele din vest, daca vorbim din punct de vedere financiar.

  In alta ordine de idei, masurile pentru sustinere parintilor in statele membre UE nu sunt altceva decat tentative de a evita efectele crizei demografice, subliniata in ultimele zile sub numele de "UE: criza pensiilor...".
  Probabil ca prin astfel de masuri UE spera ca incurajarea natalitatii, in prezent, sa conduca peste aprox. 2-3 decenii, la sustinerea fodurilor de pensii publice, prin forta de munca tanara...

  Eforturile financiare ale statelor cu indemnizatii pentru parinti sunt in mod indirect investitii la fordurile de pensii....
  • 0 (0 voturi)    
   Crese (Joi, 25 februarie 2010, 10:06)

   Alina [anonim] i-a raspuns lui twigy

   Nu e chiar asa, in Franta se ramburseaza 180 de eur numai daca angajezi oficial o bona sau il duci la o cresa. Iar criza este foarte mare de crese si bone.
   Oricum 180 de eur nu se compara cu 80% dintr-un salariu...
   • 0 (0 voturi)    
    ramane adevarat ce spune "twigy" (Joi, 25 februarie 2010, 19:50)

    mda [anonim] i-a raspuns lui Alina

    daca tot ne dam de ceasul mortii ca vom fi depasiti numeric de imigranti, aceasta initiativa ar incuraja evident bastinasii europeni sa aiba copii. atata timp cat tendinta evidenta e ca, pe masura ce salariile cresc, natalitatea scade, este clar ca o astfel de lege ar fi binevenita. cat despre angajatori, ar face bine sa respecte legile. inclusiv pe cele privind discriminarea.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version