Casa de pe strada Visarion, nr. 8, unul dintre monumentele distruse sistematic de proprietar pentru a putea construi ceva mult mai mare in loc, este scoasa la vanzare pentru 3 milioane de euro.

De cateva saptamani, pe fatada imobilului, troneaza un afis imens. „De vanzare! Non Stop”. Dandu-ma drept un investitor interesat, am sunat ca sa cer mai multe informatii. „Casa este de vanzare. Ruina de pe teren nu se poate demola. A incercat si proprietarul, dar nu a reusit. Puteti construi in spate. Proprietarul are un Certificat de Urbanism prin care i se da doua subsoluri, parter, patru etaje cu al cincilea retras. Parcela are in total vreo 650 de mp. Amprenta la sol este de 180 mp. Puteti construi in spate. Pretul este de 3 milioane de euro, negociabil”, a spus dintr-o suflare agentul care se ocupa de aceasta tranzactie. Casa de pe Visarion, nr. 8 face parte din ansamblul de monumente Lascar Catargiu si este intr-o zona protejata.

Pe langa Certificatul de urbanism, care are doar caracter informativ, pe terenul in speta este aprobat si un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar sa construiasca un bloc de 5 etaje. Documentatia de urbanism este aprobata prin Hotararea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. La baza ei sta un aviz de urbanism semnat de fosta arhitecta sefa din Primaria sectorului 1, Oana Radulescu si expunerea de motive semnata de primarul Andrei Chiliman.

Desi, legea spune ca pentru inteventii pe monumente si pentru documentatiile de urbanism pentru zonele protejate este nevoie si de un aviz de la Ministerul Culturii, in Hotararea de Consiliu Local prin care se aproba PUD-ul, nu se face referire la un astfle de act. Nicolae Stan, directorul Directiei pentru Cultura Culte si Patrimoniu a Municipiului Bucuresti, spune ca, din informatiile pe care le detine, institutia pe care o conduce nu a emis un astfel de aviz.

Am solicitat Primariei Sectorului 1 informatii despre Certificatele de Urbanism emise la aceasta adresa, in virtutea Legii 544/2001, din data de 9 februarie pana acum nu am primit niciun raspuns.

Aceasta este soarta casei din Visarion 8 si altor cateva zeci de case monument din Capitala. Fiindca legea nu permite demolarea cladirilor monument, proprietarii unor astfel de imobile, daca nu reusesc sa le declaseze, le lasa sa se autodemoleze.

Desi, autodemolare, e poate prea mult spus. Sunt situatii in care monumentele sunt „ajutate” sa cada fie in urma unui incendiu, a unei inundatii, sau pur si simplu, cu barosul la stalpii de rezistenta. Sunt si cazuri in care casa este furata bucata cu bucata de oamenii strazii (Moara lui Asan) sau ornamentele sunt distruse de niste oameni rau intentionati.

Atunci, „fiindca nu a mai ramas nimic valoros din ea” sau fiindca „monumentul a disparut”, este declasata, iar in loc proprietarul construieste un bloculet, mai mare sau mai mic. „Ca doar nu a cumparat terenul sa tina o ruina pe el”.

Desi cladirile monument sunt distruse sistematic, iar acest lucru se vede cu ochiul liber, niciodata nu este gasit vreun vinovat. Parchetul si Politia, Inspectia, dau de fiecare data neinceperea urmaririi penale pentru proprietari, desi Legea monumentelor spune clar ca distrugerea unui monument este infractiune.

In alte tari civilizate, proprietarii cladirilor monument sunt obligati sa-si intretina in bune conditii cladirile vechi. Daca se intampla ca cineva sa nu respecte aceasta regula, este somat si amendat. In ultima instanta, imobilele sunt expropriate.

Filmul distrugerii unui monument

In urma cu zece ani, casa de pe strada Visarion, nr.8 era intreaga, chiar bine intretinuta. Din 2001 este lasata in paragina. In 2007 are tamplaria scoasa si fatada mutilata. In 2008, dupa o tentativa de demolare esuata, a mai ramas din ea doar o ruina.