Romania a deschis vineri un Consulat Onorific la Silistra (Bulgaria), in cadrul unei ceremonii desfasurate in prezenta ambasadorului extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Bulgaria, Anton Pacuretu, si a prefectului regiunii Silistra, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis HotNews.ro. Noul Consul Onorific al Romaniei la Silistra este Stefan Raichev Ivanov, un renumit om de afaceri bulgar.

La eveniment au participat, de asemenea, primarul municipalitatii si alti reprezentanti ai autoritatilor locale, reprezentanti ai corpului diplomatic si consular acreditati in Bulgaria, oameni de afaceri, reprezentanti ai mass-media locale, precum si reprezentanti ai Senatului Romaniei si primarul municipiului Calarasi.

"Deschiderea Consulatului onorific de la Silistra este foarte importanta in contextul dezvoltarii continue a relatiilor bilaterale romano-bulgare in toate domeniile si in contextul intensificarii circulatiei persoanelor si schimburilor economice in zona Silistra – Calarasi”, a apreciat ambasadorul roman in alocutiunea sa.

De asemenea, a fost subliniata necesitatea cooperarii transfrontaliere romano-bulgare la nivel local, a promovarii unor proiecte comune, inclusiv in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii. „Obiectivul final al acestor proiecte il reprezinta dezvoltarea economica si sociala a zonei, in special in domeniile transporturilor, energiei, turismului, agriculturii si mediului inconjurator, in beneficiul ambelor parti”, a adaugat ambasadorul Anton Pacuretu.

Consulul onorific al Romaniei la Silistra, Stefan Raichev Ivanov, a remarcat schimburile economice in crestere intre judetele limitrofe Dunarii si dorinta oamenilor de afaceri romani si bulgari pentru initierea unor proiecte economice de interes comun.

Prin deschiderea acestui Consulat Onorific, se are in vedere dezvoltarea relatiilor dintre regiunea Silistra si judetele romanesti din zona de frontiera, in special in domeniul economic, comercial si cultural, precum si de a acorda asistenta si protectie consulara in caz de nevoie cetatenilor romani aflati in circumscriptia consulara, in situatii deosebite. Circumscriptia consulara cuprinde regiunea Silistra.