25.000 de pensii speciale vor fi reduse in urma aplicarii legii pensiilor. Magistratii, aviatorii si diplomatii vor fi cei mai afectati, putand ajunge la o diminuare de 80%

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 18 februarie 2010, 18:18 Actualitate | Esenţial

Peste 10% din pensiile speciale - aproximativ 25.000 de pensii dintr-un total de 200 de mii, ar putea scadea dupa ce vor fi recalculate potrivit principiilor noii legi a pensiilor, reducerea medie urmand sa fie de 1.500 de euro. In unele cazuri, se va ajunge, insa, si la o diminuare de 80%, cei mai afectati urmand sa fie fostii magistrati, aviatori si diplomati - a afirmat, joi, ministrul Muncii, Mihai Seitan, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii a explicat ca, in urma recalcularii, reducerea pensiilor speciale va fi direct proportionala cu valoarea veniturilor incasate in ultimele luni de activitate, in functie de care au fost calculate pensiile.

El a adaugat ca pensiile speciale ale angajatilor din armata, politie si servicii secrete vor fi recalculate in functie de soldele si salariile pe care le-au avut ca si cand ar fi contribuit la bugetul de asigurari sociale.

Mihai Seitan a precizat ca au fost facute simulari pe cazuri punctuale si s-a descoperit ca, in anumite situatii, diferentele nu vor fi semnificative sau ca ar putea exista anumite majorari.

Astfel, un locotenent-colonel din Ministerul Apararii cu un stagiu de cotizare de 34,7 ani care, in prezent, are o pensie de 2.313 lei va avea dupa recalculare 2.302 lei. Un ofiter SRI cu pensie de 2.903 lei si stagiu de cotizare de 36,4 ani va obtine dupa recalculare o pensie 3.011 lei.

"Cu cat au obtinut solde mai mari in ultima luna de activitate cu atat pot rezulta pensii mai mici, cu cat pensia este mai mare cu atat reducerea va fi mai mare", a declarat ministrul Muncii.

 • Magistratii, aviatorii si diplomatii - cei mai afectati

Astfel, cel mai mult ar avea de suferit in urma recalcularii magistratii, aviatorii sau diplomatii.

Ministrul a explicat ca in cazul magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor sau a celor de la Curtea de Conturi, legislatia actuala prevede ca statul tebuie sa completeze pensia rezultata din contributie, astfel incât ea sa ajunga la 80% din salariul primit. In urma calculelor facute s-a constatat ca pensia medie in cazul procurorilor si judecatorilor este de 8.599 de lei, desi valoarea pensiei pentru care au contribuit este de doar 1.709. Diferenta de 7.515 lei este suportata de la bugetul de stat, astfel ca, dupa aplicarea noii legi, ei vor obtine pensia in functie de contributie, din cauza ca statul nu isi mai permite sa plateasca aceste diferente.

Reduceri la fel de mari vor fi inregistrate si la pensiile aviatorilor, pensia medie in cazul lor fiind de 9.185 lei, desi ei au contribuit doar pentru 1.812 lei.

Pensia medie a diplomatilor este in prezent de 4.121, in conditiile in care, dupa recalculare, pensia obtinuta in functie de contributie va fi de 1.961 lei. In cazul parlamentarilor, pensia medie este 3.645, iar dupa recalculare, pensia medie va fi de 2.124.

 • Creste penalizarea pentru pensionarea anticipata

Mihai Seitan a mai anuntat ca penalizarea pentru pensiile anticipate va creste de la 30 la 45 la suta in urma aplicarii noii legi, precizând ca numarul persoanelor care au iesit la pensie anticipat s-a triplat din anul 2001 pâna in prezent.

El a aratat ca persoanele care au beneficiat de pensie anticipata nu au facut acest lucru neaparat pentru ca si-au dorit, aceasta prevedere legala fiind de multe ori folosita ca supapa in concedierile colective.

Ministrul a adaugat ca este normal ca cei care ies mai repede la pensie sa fie penalizati, aratând ca state precum Germania au in legislatie masuri de penalizare in aceste cazuri pentru toata viata. "Noi aplicam penalizarea pâna la vârsta de pensionare. Am crescut aceasta penalizare de la maxim 30 la suta la 45 la suta", a afirmat Mihai Seitan.

 • Cei care au obtinut ilegal pensie de invaliditate ar putea fi obligati sa returneze banii

Mihai Seitan mai spune ca in Romania se acorda in prezent circa 900 de mii de pensii de invaliditate, estimandu-se ca aproximativ 25% sunt acordate in mod ilegal. Ministrul a precizat ca din 2001 pana in 2010, numarul pensionarilor de invaliditate a crescut cu aproape 50%, de la aproximativ 600.000 la 900.000.

Potrivit ministrului, exista semnale ca o parte dintre aceste pensii ar fi fost obtinute ilegal, in baza unor plati facute la medic. El spune ca, in 2009, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca a chemat 9.100 de persoane pentru verificare, 3.500 dintre acestea aveau propunere de pensionare de invaliditate, iar 35% dintre ei au fost respinsi. Alti 4.500 au fost reverificati si 42% dintre acestia au fost depensionati in urma verificarilor.

Ministrul a declarat ca in urmatorii trei ani vor fi facute verificari asupra tuturor dosarelor care sunt suspecte in acest sens, urmand sa fie crescuta capacitatea Institutului si sa fie infiintate alte patru-cinci centre regionale care sa preia din activitatea acestuia.

Mihai Seitan a mai spus ca cei in cazul carora se va constata ca au primit pensia de invaliditate ilegal vor fi obligati sa returneze banii primiti.

Intrebat ce se va intampla cu persoanele care nu vor mai beneficia de pensie de invaliditate, ministrul a declarat ca exista doua solutii, respectiv sa lucreze sau sa fie ajutati social.

Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a precizat ca o exista semnale ca o parte dintre cei care au pensii de invaliditate pot fi gasiti pe piata fortei de munca, lucrand la negru.

 • Legea pensiilor intra in dezbaterea Senatului saptamana viitoare si ar putea fi aplicata din ianuarie 2011

Ministrul a mai spus ca sistemul de pensii a devenit nesustenabil din punct de vedere financiar, in prezent având "o structura de deficit cronic" de 1,5 miliarde euro, putând ajunge pâna in 2025 la 6% din PIB, ceea ce ar fi imposibil de sustinut.

Proiectul noii legi a pensiilor va intra in dezbaterea Senatului saptamana viitoare. Legea ar urma sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2011.


Citeste mai multe despre   2900 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Da! (Joi, 18 februarie 2010, 18:35)

  x [anonim]

  dar recalcularea sa inceapa in ordinea descrescatoare a pensiei.
  • 0 (6 voturi)    
   si cat mai repede (Joi, 18 februarie 2010, 18:51)

   Ion I [anonim] i-a raspuns lui x

   :) nu stiu cand intra in vigoare legea si ce precizeaza dar am citit azi o stire cum ca ea va fi aplicata (se spera) de la 1 ianuarie 2011
   • -7 (11 voturi)    
    ? (Joi, 18 februarie 2010, 19:13)

    D [anonim] i-a raspuns lui Ion I

    de ce te bucuri ma fustratule de raul altuia? ai auzit de pricipiul contributivitatii???
    • 0 (6 voturi)    
     Sint frustrat! (Joi, 18 februarie 2010, 20:22)

     x [anonim] i-a raspuns lui D

     ma frustreaza nedreptatea si imoralitatile.
     acele pensii sint calculate dupa legi imorale (recunosc, inca legi), si la aplicare s-a mers pina la limita nesimtirii.
     s-au "adus" in ultima luna de plata premii anuale, numar de ore de zbor cit o treime de an, ...
     dupa care s-a aplicat 80% din salar.
     daca tu imi spui unde e contributivitatea aici, eu imi dau pensia mea (ca sint pensionar).
     de aceea sint cum sint si solicit ce am scris.
 • +6 (10 voturi)    
  Principilu contributivitatii... (Joi, 18 februarie 2010, 18:50)

  Surfer [utilizator]

  .. ai contribuit, primesc proportional cu cat ai dat, daca nu, PA
  • -2 (2 voturi)    
   principiul prostiei (Vineri, 19 februarie 2010, 8:23)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Surfer

   zice boc/basescu o prostie. hop, prostii o cred. oamenii aia nu au refuzat sa contribuie, ci pur si simplu nu li s-a cerut contributie.
   • +1 (1 vot)    
    Sa le dam asa, ca nu li s-a cerut sa contribuie ?? (Vineri, 19 februarie 2010, 11:36)

    Surfer [utilizator] i-a raspuns lui andrei

    Prietene, puteau sa isi face o pensie facultativa pilon 3 daca tot aveau bani dar nu li s-a cerut sa contribuie, care e problema?? Asa isi puteau completa venitul la pensie si traiau fericiti.

    E normal sa primesti proportional cu cat ai contribuit. Nicidecum la nivel a "80% din ultima leafa" asa cum e acum, toti isi bagau sporuri la greu in ultimele luni ca sa incaseze o pensie babana.
    • 0 (0 voturi)    
     pensia pilon trei si paishpe (Vineri, 19 februarie 2010, 23:01)

     cafe pilon [anonim] i-a raspuns lui Surfer

     dom'le cam catzi ani au aia de iau pensiile alea ?
     si de cand e pilonu ala de'l prepui mata ?

     e vorba de sistemul comunist care s'a continuat prin frontu scularii nationale, pdsr si psd, la putere pana mai ieri.
     atunci militarilor nu li se cerea contributzie la cas pentru ca aveau o lege a pensiilor diferita de a civililor.
     acum vor sa uniformizeze.
     e adevarat ca n'au contribuit, dar de meritat merita si ei o pensie. prin recalculare sunt adusi la nivelul celolraltzi pensionari.
     acu, sa vorbim cinstit, pe timpul comunistilor era un privilegiu sa fii militar, si cand zic privilegiu ma refer mai mult la privilegiile de care benficiau. nu ma refer la gradele mai mici, ci la cei cu vipusca lata, la coloneii grasi de pe la statele majore, la ceisti...
     gradele mici esau cu soldatul la cules barabule si papusoi.
     dar nu cred ca astia au pensii nesimtzite. nesimtzite sunt pensiile unor fosti ghinarari, politruci, colonei de stat ..major.
     sunt curios ce pensii au fostii activisti ai pecereului. catzi or mai trai. ca sunt sigur ca n'au dus'o rau.
  • -2 (4 voturi)    
   P e n s i e z e r o ! ! ! (Vineri, 19 februarie 2010, 9:10)

   Menumorut [anonim] i-a raspuns lui Surfer

   sunteti toti pe linga subiect!!!!!!!

   daca ar fi sa ne luam dupa principiul contribuitatii pensionari are trebui sa nu mai primeasca nici o pensie!!!!!!

   banii obtinuti din contributiile actualilor pensionari au fot de mult timp furati de politicieni votati tot de ei... pensionarii! tovarasi pensionari.... nu ruinati viata tinerilor de doua ori, faptul ca ati mentinut la putere in aceasta tara prin votul vostru o clica de hoti este suficient! acum vreti sa ne ruinati pe noi tinerii cu taxe ce ating nivele sclavagiste.... in acelasi timp sa ne lasati fara nici o sansa de pensie!!!! voi va bucurati de pensie dar noi...? toti banii din contributia noastra se duc in buzunarul vostru... noi de unde o sa avem pensii?

   sistemul de pensii in romania trebuie declarat falimentar... pentru ca este in incapacitate de plata! contributiile de pensie platite de actualii angajati trebuie dirijate exclusiv catre investitii astfel ca statul sa aibe bani pentru a ne plati pensii peste 30 de ani... altfel de ce sa platesc aceasta contributie..? toti cei care pierd pensiile trebuie sa primeasca asistenta sociala, dar doar daca nu au alte surse de venit sau averi din care pot traii bine mersi!

   cum e posibil ca un tinar care lucuieste cu doi copii in garsoniera jegoasa in berceni sa plateasca la stat 50% din munca sa statului, stat care apoi ia acei bani si ii da unei babe ce sta singura in viloaie de milioane de euro? si sa nu aud baba ca zice dar eu am muncit si contribuit 40 de ani la fondul de pensie... ca nu are dreptul.. tot ea cu minuta ei a votat clica de hoti care au furat acea avere.. sa fie responsabila.. a luat o decizie gresia sa plateacsa baba si nu eu !!!!
   • +2 (2 voturi)    
    cateva detalii (Vineri, 19 februarie 2010, 9:23)

    meticulos [anonim] i-a raspuns lui Menumorut

    iti inteleg emotia, dar ai fost gresit informat. Incep cu ziua de azi: totalul contributiilor nu acopera cheltuiala anuala cu pensiile (asa amarate cat sunt azi). Deci nu e nimic de "furat"din ce se colecteaza azi. Cand spun azi, e de fapt momentul in care numarul de pensionari l-a depasit pe cel al salariatilor. In ce priveste anii de dupa 1989 ai dreptate: ca sa nu apara somaj in Romania, politicienii de atunci au pensionat anticipat milioane de persoane (eu am cunoscut mineri pensionati la 46 de ani). Varsta MEDIE a pensionarilor in Romania este azi de 54 ani!!!! Vreau sa intelegi ca DIMENSIUNEA problemei pensiei este cea care nu permite o solutie simpla.
    • 0 (0 voturi)    
     ASIGURARE SOCIALA (Vineri, 19 februarie 2010, 11:38)

     Menumorut [anonim] i-a raspuns lui meticulos

     Ba sa furat, din munca pensionarilor de azi s-au facut combinate, fabrici si uzine, terenuri irigate pentru productie mai mare, hidrocentrale etc etc... Toate aceste bunuri in proprietatea statului daca nu ar fi fost falimentate intentionat pentru inavutire.. ar fi produs profituri astronomice, bani care ar fi fost suficienti pentru a asigura un trai mai mult de cit decent al pensionarilor.... dar EI PENSIONARI... au votat hotii la putere.. nu noi tinerii... ei au votati hotii care au distrus munca lor.. iar acum nu mai sunt bani de pensii.. si trebuie sa platim noi din salarii... asta ma refer la furt.... si da acuma nu mai e ce sa furi!!!!!

     Cit despre solutie e una sigura.. uitate in alte tari... declari sistemul depensii intrat in faliment .. adica nimeni nu mai priemste pensie... dupa care instaurezi un sistem de asigurari sociale... un venit minim garantat... doar acelor persoane care nu au cu ce sa traiasca... e aberant sa ai babe ce stau in case sau apartamente ce valoreaza o avere.. deci sunt bogate.. iar .. un sarac sa trebuiasca ca din putinul ce il are.. sii ii asigure ei venituri suplimentare! Sa isi vinda casa / apartamentul de sute de mii de euro sa se mute garsoniera... de 20,000 euro si din diferenta sa traiasca bine mersi... DE CE EU in loc sa string bani pentru educarea copiilor sau dau acei bani unei babe care deaja e bogata si o duce bine?
   • 0 (0 voturi)    
    sistemul public! (Vineri, 19 februarie 2010, 9:26)

    naiv-prudent [anonim] i-a raspuns lui Menumorut

    in ORICE tzara functioneaza la fel: contributia celor de azi plateste pensiile de azi. Numai sistemul privat acumuleaza contributia ta si ti-o restituie cu "dobanda"peste niste ani. PARE ciudat, dar asa este!!
    • 0 (0 voturi)    
     FALIMENT (Vineri, 19 februarie 2010, 11:30)

     menumorut [anonim] i-a raspuns lui naiv-prudent

     faptul ca altii se arunca de la etaj nu insemna ca si noi trebuie sa facem la fel... sistemul acesta e un sistem populist de cumparare voturi prin redistribuirea injusta a rezultatului muncii de la cei care muncesc la cei care nu...

     asta a functionat atit timp cit natalitatea era mare si la zece muncitori eta un pensionar... iar acel pensionar murea repede... dar acuma datorita metodelor de prelungire artificiala a duratei vietii si a natalitatii scazute acest sistem nu mai functioneaza.

     pensionarii de azi cind .. munceau (sau se faceau ca muncesc .. ca asa era in vremea comunismului)... sustineau 0.2 pensionari... acuma un om care munceste trebuie sa tina in spate un pensionar si jumatate... nu mi se pare normal ca eu sa fiu tratat discriminatoriu!!! daca pensionarul de azi din munca sa a sustinut doar 20% din pensia unui om... eu trebuie sa sustin acelasi lucru nu de 7 ori mai mult....!!!

     statul are obligatia sa trateze egal pe toti cetateni... si nu discriminatoriu!!!!!

     daca o luam pe aceasta panta actuala.. se unesc tarani si pensionari... voteaza referendum ca toata averea clasei de mijloc , oamenilor care muncesc trebuie taxata cu 100%... si totul ar fi legal ce facem.. pane unde ajungem cu sclavagismul modern?
 • +6 (8 voturi)    
  corect (Joi, 18 februarie 2010, 18:58)

  saladin [anonim]

  Corect, pensia dupa contributie, adica venituri. Vrei pensie mai mare, muncesti mai mult, mai pui ceva deoparte in timpul perioadei active, mai sunt sisteme complementare, adica pensii facultative, mai economiseste si romanul nu baga totul la "ghiozdan". Sa se termine odata cu intinsul miinii la stat, adica la impozitele si taxele celor ce muncesc cinstit zeci de ani !.
 • +8 (10 voturi)    
  Hai ca se poate (Joi, 18 februarie 2010, 19:02)

  ion [anonim]

  Hai nene, hai ca se poate.

  La 25.000 de pensii si la o reducere medie de 1500 de euro ajungem la 450 de milioane de euro anual, adica 30% din deficitul la fondul de pensii.
  • 0 (0 voturi)    
   fals (Vineri, 19 februarie 2010, 8:24)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui ion

   pentru ca politistii si militarii nu primesc pensia de la bugetul asigurarilor sociale. daca o sa primeasca, fondul asta o sa o duca si mai rau. nu mai bine
   • 0 (0 voturi)    
    numai 50% ai dreptate (Vineri, 19 februarie 2010, 9:28)

    prudent [anonim] i-a raspuns lui andrei

    pentru cei aflati in pensie azi, in loc sa se vireze de la bugetul de stat la MApN se va vira la pensii (muta statul banii dintr-un capitol bugetar in altul fara prejudicii). Pentru militarii in activitate se vor percepe contributii! Idem politie etc.
 • -4 (12 voturi)    
  Economie dar nu prea (Joi, 18 februarie 2010, 19:11)

  G [anonim]

  Intr-un stat de drept ceea ce se intampla este batjocoritor. Este un drept castigat si nu o sa il ia nici The Little One (Boc) nici ministrul muncii nici deotologii care isi dau cu parerea la tv. iar pentru cei care cred ca se face o economie si se bucura de astfel de imbecilitati... naivi si frustrati pana la ultimul os
  • 0 (0 voturi)    
   drept castigat au si altii (Vineri, 19 februarie 2010, 9:33)

   curios [anonim] i-a raspuns lui G

   cei cu pensii de invaliditate strambe etc. Drept castigat este un principiu de negociere sindicala. Cand au redus Ungaria si Letonia pensiile cu 20%, ba chiar si salariile de stat cum era??? Se plica dreptul castigat si la legea avortului de exemplu? era legal si acum nu mai este sau invers? te-au pacalit cei de la sindicat!!!
 • +2 (8 voturi)    
  Dl. Seitan nu intelege... (Joi, 18 februarie 2010, 19:13)

  Cristina P [anonim]

  ...ca, din pacate, nu are cum sa iasa din aceasta dilema...orice recalculare a pensiilor aflate in plata va putea fi contestata cu succes in instata. Iar orice lege al carei efect este de a duce la aceasta recalculare va fi declarata foarte usor neconstitutionala. Doar Curtea Constitutionala s-a pronuntat de atatea ori asupra unor aspecte similare incat e aproape 'floare la ureche'. Remarc doar Decizia nr. 4612.02./2002 in care CC statua "deşi prin noua lege se reglementează un nou mod de calcul şi de stabilire a pensiilor militare de stat, evident, acest nou mod de calcul se poate aplica doar pensiilor stabilite după data intrării în vigoare a legii.” In acelasi sens si Decizia nr. 375/2005, conform careia "Noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv, în privinţa cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, începând cu data intrării în vigoare”. Opinii similare se mai regasesc si in Decizia nr. 120/2007 sau Decizia nr. 57/ 2006, toate statuand in sensul respectarii drepturilor castigate si al neretroactivitatii legii.
  Concluzia este ca...Dl. Seitan doar amana inevitabilul...
  P.S. Nu am niciun interes propriu in aceasta discutie.
  • +2 (6 voturi)    
   aveti dreptate doamna (Joi, 18 februarie 2010, 20:07)

   smen [anonim] i-a raspuns lui Cristina P

   Principul neretroactivitatii este unul de baza in toate sistemele de drept ale tarilor civilizate,boculet se imbata cu apa rece va pierde procese pe banda rulanta asta daca printr-o minune legea va fi declarata constitutionala
   • -1 (3 voturi)    
    smenarule... (Joi, 18 februarie 2010, 20:44)

    nu sunt pensionar [anonim] i-a raspuns lui smen

    principiul retroactivitatii ar functiona foarte bine daca ar fi bani la bugetul de pensii. Problema e ca nu prea sunt. Pe de o parte, sunt prea multi pensionari, mai multi decat angajatii care contribuie la buget. Pe de alta parte, o multime de persoane au pensie de invaliditate fara a avea probleme medicale.Eu stiu o multime. Si tu stii: uita-te in jurul tau, in scara blocului sau pe strada unde locuiesti si o sa-i descoperi. Principiul neretroactivitatii legii contrazice, in acest caz, principiul contributivitatii la calculul drepturilor de pensie. Sa le respectam pe amandoua. Altfel, in curand, fiecare salariat va contribui cu jumatate din salariu pentru intretinerea a 2-3 pensionari. Bineinteles ca, in marea lor majoritate, pensionarii n-au nici o vina ca inca mai traiesc. Eu ma refer strict la nesimtitii care si-au umflat salariile pe ultima luna de activitate, pentru a iesi cu o pensie de 20.000 lei si la ceilalti nesimtiti care, la 40-45 de ani, au fost declarati handicapati, desi muncesc in continuare la fel de bine, unii dintre ei chiar la institutii de stat. eu unul, n-am de gand sa le platesc aceste pensii (pardon, rente!)
    • 0 (0 voturi)    
     sunt de acord (Joi, 18 februarie 2010, 21:46)

     smen [anonim] i-a raspuns lui nu sunt pensionar

     dar ma refeream in primul rand la militarii cu pensii pana 5000 de ron,care au muncit si au avut privatiuni,au depus juramant
    • 0 (0 voturi)    
     Nu ma intereseaza (Vineri, 19 februarie 2010, 8:39)

     gigi [anonim] i-a raspuns lui nu sunt pensionar

     Nu ma intereseaza ca nu sunt bani la bugetul de pensii. Pensia ar trebui sa fie ca o dobanda: am depus bani atatia ani la o banca, ii vreau inapoi in transe.
     NU MA INTERESEAZA daca banca are sau nu profit la MOMENTUL ACTUAL.
     Eu imi vreau banii inapoi.

     bOC POC in loc sa se ocupe de crearea de locuri de munca in economie, el iese cu astfel de petarde la televizor.

     Din toata aceasta brambureala n-or sa aiba de pierdut decat marea masa a pensionarilor prin faptul ca punctul de pensie nu mai creste in acest an. Si ar fi trebuit sa creasca conform legii.
     Da' ce mai e legea pentru bOC???
     Avem precedentul cu legea de crestere a salariilor profesorilor.

     Pensiile asa-zis nesimtite NU POT FI SCAZUTE legal, intelegi odata!
     Si cei care au astfel de pensii nu sunt agricultori; stiu sa se adreseze la CEDO sau alte institutii, daca nu li se face dreptate in Ro.

     De ce-ar fi nesimtiti cei care au respectat legea? Ma refer aici la cei care si-ua umflat veniturile pe ultima luna. Au facut ceva ilegal? In instanta (daca se ajunge) numai despre asta se vorbeste: e LEGAL sau e ILEGAL.
     Nu te intreaba nimeni daca ai avut bun simt, daca ai fost politicos sau daca ti-ai mancat lapticul dimineata.

     Trezeste-te! Nu vezi padurea din cauza copacilor.
     • 0 (0 voturi)    
      si de unde sa apara bani? (Vineri, 19 februarie 2010, 9:44)

      curios [anonim] i-a raspuns lui gigi

      faci cumva ca baietelul care se tranteste pe jos in fata parintilor: "vreau bicicleta si nu ma intereseaza de unde scoateti bani". Deficitul anual la pensii nu s-a creat in ultimii doi ani (deci nu-l injura pe Boc) si dureaza numai acest an (deci iar nu injura). Daca de maine vine partidul laburist la guvern in Romania, problema e ACEEASI. Avem 4,5 mil contributori si 6 milioane de incasatori. Nu exista solutii magice ca cei 4,5 sa se transforme in 6!!! La stat nu se pot angaja ALTI 1,5 mil persoane, care sa fie platiti tot de cei 4,5 mil.
     • 0 (0 voturi)    
      chiar neinformat! (Vineri, 19 februarie 2010, 9:53)

      meticulos [anonim] i-a raspuns lui gigi

      ce se colecteaza azi (de la salariati) se plateste azi (la pensionari). Asa functioneaza sistemul public de pensii IN ORICE TZARA!!! numai sistemele private acumuleaza pe (si in) numele unei persoane anumite. Si nu se poate altfel (dar probabil nu ti-au spus de la sindicat/partid). Cand au aparut primii pensionari (acum zeci de ani) de unde au fost platit? din contributiile celor activi, deoarece primii pensionari nu apucasera sa acumuleze!!!
      • 0 (0 voturi)    
       Logica (Vineri, 19 februarie 2010, 14:06)

       gigi [anonim] i-a raspuns lui meticulos

       Eu cred ca inatai au aparut contributiile apoi primii pensionari....acum zeci de ani.
       • 0 (0 voturi)    
        exact pe dos! (Vineri, 19 februarie 2010, 14:57)

        meticulos [anonim] i-a raspuns lui gigi

        oricum nu puteai pensiona pe cineva cu UN LEU (acum zeci de ani). Invers este exact principiul pensiilor private: la noi peste 45 de ani nu se accepta contribuirea la pilonul 3 (caci nu mai apuca sa stranga ceva). Nu fac teorii, asta e filosofia sistemului public PESTE TOT.
    • 0 (0 voturi)    
     Un principiu sau un drept (Vineri, 19 februarie 2010, 8:48)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui nu sunt pensionar

     nu poate fi incalcat pe considerentul ca "nu sunt bani".
     • 0 (0 voturi)    
      un principiu (Vineri, 19 februarie 2010, 9:48)

      contra [anonim] i-a raspuns lui hic sunt leones

      ca trebuie sa cumperi bilet de metro poate fi incalcat de lipsa banilor din buzunar. DIMENSIUNEA problemei nu permite solutii (mai ales RAPIDE) date de jurnalisti! O suta de euro pe AN (adica mai nimic lunar) presupune ca statul trebuie sa gaseasca SASE SUTE DE MILIOANE de euro de undeva. Imi spui si mie de unde? Daca-l spanzuram pe X (premier in anul...) sau il linsham pe Y (presedinte in anul...) dispare problema? Poate ne racorim sufletele pentru 10 secunde, dar tot ne trebuie bani la sfaristul lunii!
      • 0 (0 voturi)    
       Principiu inseamna (Vineri, 19 februarie 2010, 15:22)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui contra

       norma juridica sau de conduita; cumpararea unui bilet de metro[u] nu poate reprezenta un principiu in sine ci deplasarea de la x la y ori pentru asta n-ai nevoie neaparat de bilet ci doar de picioare bune ;).
       Pensia reprezinta un drept, daca s-au respectat legilor in curs la data obtinerii devine parte a patrimoniului deci proprietate deci garantat de stat deci poate face Seitan tumbe ca n-o sa poata micsora pensiile decat cu incalcarea unor drepturi fundamentale care, daca nu va fi oprita de CC sigur ca va fi indreptata de CEDO.
  • 0 (0 voturi)    
   o mare confuzie! (Vineri, 19 februarie 2010, 9:38)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui Cristina P

   recalcularea (asa cum s-a facut si pt.legea 19) inseamna (IN PRIMUL RAND) exprimarea in puncte de pensie a unei pensii exprimate in lei. Anularea prin lege a unei pensii de serviciu e permisa de la data legii incolo. Cei cu "acele" pensii au DOUA pensii: una normala si una de serviciu. Legiuitorul poate anula pensia de serviciu!!! Eu cred ca nu anularea a 400 de pensii de serviciu a unor generali si magistrati e capul de tzara, ci eliminarea posibilitatii ca sa ajungem la 4000 astfel de pensii.
 • -4 (6 voturi)    
  Numai 10% ? (Joi, 18 februarie 2010, 19:14)

  Alex7 [anonim]

  Deci atata galagie pt 10% din pensiile asa zis speciale? In fapt un jaf la drumul mare din bugetul national. Sunteti mizerabili stimabililor....
  • 0 (4 voturi)    
   Da, doar 10 % din pensiile speciale... (Joi, 18 februarie 2010, 20:10)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui Alex7

   .. insa adunate fac cat 80% din fondul de pensii !!

   Sunt "la creme de la creme" daca m-ntelegi ce vreau sa spun...
 • +1 (9 voturi)    
  Cei cu pensii nesimtite au votat 99% Geoana (Joi, 18 februarie 2010, 19:20)

  andrei [anonim]

  Sa le fie rusine. Am votat Base si stiu de ce.
  • +3 (5 voturi)    
   de ce (Joi, 18 februarie 2010, 20:08)

   smen [anonim] i-a raspuns lui andrei

   ca fiisa sa se plimbe in fata ta cu geanta de 5100 de euro
   • 0 (2 voturi)    
    e si tu acu... (Joi, 18 februarie 2010, 20:19)

    me [anonim] i-a raspuns lui smen

    eu nu am votat pe nimeni...
    cand am de ales intre 2 deseuri radioactive prefer sa fug nu sa ma duc la vot...
   • 0 (0 voturi)    
    din pensie? (Vineri, 19 februarie 2010, 9:54)

    curios [anonim] i-a raspuns lui smen

    vin acesti 5100 euro? si ceilalti 35 europarlamentari la fel? interesant. Nu am stiut.
 • +2 (4 voturi)    
  Abureala! (Joi, 18 februarie 2010, 19:27)

  Ionescu54 [utilizator]

  1.Absolut toate pensiile speciale vor scadea, cu o valoare mai mare sau mai mica; In armata niciodata nu s-a calculat pensia la ultimul salariu ci media ultimelor 6 luni.
  2. Calculul cu cresterea pensiei la sreist o prostie, pentru ca nu are pensia aceea, iar daca o are va scadea si aceea in conditiile in care solda de grad si functie a fost un pic mai mare decat salariul mediu pe economie.
  3.La parlamentari de unde i-o fi dat pensia aia, (asa mare, mai mare decat la aviatori)pentru ca multi au fost profesori, ingineri, iar in parlament au fost 4-8 ani. Atata vreme cat si parlamentarii sunt afectati nu vad eu sa treaca legea in forma asta.
  4.La cei din aparare, politie, servicii secrete,care nu au contribuit pana acum, le vor creste salariile cu contributia la bugetul de asigurari, (pentru a nu fi o scadere a salariului) atunci unde vad ei economii la buget?
  5.Le ia pensia pe caz de boala unora, in jur de 400 lei, si le vor da ajutor in valoare de 350, curioasa gandire.
  • +1 (3 voturi)    
   chiar asa! (Joi, 18 februarie 2010, 20:47)

   oarecare [anonim] i-a raspuns lui Ionescu54

   Mi se pare <nesimtire> sa dai 350 lei lunar unor categorii de cetateni care n-au lucrat o zi in viata lor, si sa le dai celor care au muncirt o viata,700 lei.Ce dracu face piticotul asta, ne aduce inapoi in comunism ? Si ce crede el, ca generalii Armatei Romane vor avea pensie de subofiter,cum calculeaza pensiile <nesimtite>,dupa ce principii daca cele de peste 3000 vor scadea iar cele mai mici vor creste,cum aplica legea, diferentiat ?Nu dupa coontributie ?Cei cu pensii mari,au avut salarii mari,vrea sa aduca la acelasi nivel pensia de ofiter superior cu cea a unui sergent ? Sa-i fie rusine si mie la fel ,ca i-am votat.Si m-au mintit,m-a mintit PRESEDINTELE TARII.Rusine.
 • -1 (5 voturi)    
  manipulare (Joi, 18 februarie 2010, 19:47)

  ioan [anonim]

  Drumul spre infern este presarat cu bune intentii. Nu va amagaiti domnilor Dl ministru arunca praf in ochi. Guvernantii trebuia si trebuie sa creze prosperitate economica care inseamna si pensii decente. Nu sa prezinte anormalul ca normal si invers. Cica doresc sa combata coruptia, cum o vor face taind pensiile magistratilor, politistilor si diplomatilor. De armata nu vorbesc. Noua nu ne trebuie armata, pentru ca ne invingem singuri, armata nu poate lupta impotriva propriului ei guvern. Nici comunistii nu au facut asa ceva!
  E trist ca aceasta tara nu isi gaseste lideri adevarati!
  • 0 (0 voturi)    
   chiar asa! (Vineri, 19 februarie 2010, 10:00)

   par-alb [anonim] i-a raspuns lui ioan

   1. In Italia pensia minima este de 450 Euro si striga si ei ca e prea mica 2. de unde apar banii pentru pensii decente: la 6 mil. de pensionari, o suta de euro pe AN, inseamna SASE SUTE de milioane de euro... Daca stii cat % e CAS, fa socoteala la 4,5 mil.salariati cu 1900 ron salariu mediu si vezi care e DIMENSIUNEA problemei. Care lider o poate rezolva (Gordon Brown, Sarkozy, Putin, Timoshenko, Berlusconi)? vezi ca TU ai fost manipulat?
   • 0 (0 voturi)    
    pensii (Vineri, 19 februarie 2010, 16:22)

    ioan [anonim] i-a raspuns lui par-alb

    Banii trebuia sa vina, printr-o buna si consecventa administrare a tarii, nu prin dezordine, coruptie, sifonarea fondurilor publice, in general respectarea Constitutiei tarii si a legilor. Mai era promovarea unei conduceri bazate pe un sistem anticipativ si nu reactiv si preponderent electoral. In final modul in care va adresati cuiva pe care nu il cunoasteti, nu este elegant, ceea ce denota desigur o stare de fapt negativa.
 • +3 (5 voturi)    
  scade toate pensiile (Joi, 18 februarie 2010, 19:54)

  bartos [anonim]

  partea rea e ca or sa se diminueze treptat toate pensiile peste cativa ani si o sa se vada atunci efectele....
 • +3 (3 voturi)    
  Decizie interesanta (Joi, 18 februarie 2010, 20:04)

  cititor [anonim]

  Cati pensionari se vor intoarce la munca? Sa vezi acuma vanatoare de pile pe locurile de la stat de unde au plecat la pensie obositii cu varste intre 40 si 50 de ani.
 • -4 (4 voturi)    
  solidaritate (Joi, 18 februarie 2010, 20:04)

  io [anonim]

  Toata societatea trebuie sa faca un efort ,ca statul sa nu intre in faliment.Persoanele cu statut special, care au pensii nesimtite, au ocazia sa-si spele pacatele si sa revina la normal.Parlamentarii ,care sunt principalii vinovati de haosul din sistemul de pensii ,trebuiesa voteze legea care elimina nedreptatile .Pot sa demonstreze ca nu au ajuns intamplator in parlament si ca sunt patrioti.In Coreea stiu ca populatia si-a donat bijuteriile ca sa scape statul de la faliment.Nu stiu cati romani ar fi in stare de asa ceva.
  • +2 (4 voturi)    
   hahaha (Joi, 18 februarie 2010, 20:23)

   lme [anonim] i-a raspuns lui io

   de unde stii ca oamenii aia chiar nu au constribuit de banii aia?
   sunt unii care au muncit peste varsta de pensionare de exemplu...
   pensiile nu sunt "nesimtite" daca oamenii au contribuit de banii aia...
   singura problema este daca au constribuit sau nu...
   eu sincer nu cred ca o sa se recalculeze pe bune pensiile...

   PS: sigur nu incalca constitutia? eu am impresia ca da...

   PPS: nu sunt de acord cu pensiile umflate, dar nu trebuie sa ii impuscam pe toti pentru ca unii dintre ei e posibil chiar sa fi muncit de banii astia...
   • +1 (1 vot)    
    Tu cu ce obisnuiesti sa gandesti? (Joi, 18 februarie 2010, 20:49)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui lme

    pentru cultura ta in SUA daca muncesti 20 de ani si castigi 80000$/an si contribui la pensie 13% la 65 de ani obtii o pensie de 2000$/luna adica 6000 lei/luna. Iti dai seama cat de nesimtite sunt pensiile din Romania daca vrei ca si statul sa fie functional?
   • 0 (0 voturi)    
    aiurea (Joi, 18 februarie 2010, 22:46)

    goe [anonim] i-a raspuns lui lme

    Ca sa ai pe bune o pensie atat de mare ar fi trebuit sa ai un salariu urias (pentru Europa si SUA chiar, nu pentru Romania) vreme de zeci de ani (peste 20). Imposibil. Fii serios. Eu cunosc o persoana care are in jur de 30000 RON pensie, care n-a avut in viata lui un salar nici macar pe aproape! Tie ti se pare pensia asta normala sau nesimtita? Stii cum a facut? Si-a cumulat veniturile pe tot anul plus sporuri, prime, bonusuri, absolut tot ce s-a putut, in ultima luna de "munca". Eu astuia nu numai ca i-as micsora pensia, dar l-as pune sa aduca inapoi si banii pe care i-a incasat necuvenit. Si as trage pe dreapta si niste doctori care au "pensionat" pe banda rulanta contra spaga.
  • +2 (2 voturi)    
   Toata societatea sa faca un efort... (Joi, 18 februarie 2010, 20:32)

   TataMare [utilizator] i-a raspuns lui io

   ...ca sa strangem bani si sa-i dam lu Udrea, Berceanu, Ritzi si altii sa faca ce?!?! Gropi in asfalt?
   • 0 (0 voturi)    
    chiar nu ti-au spus (Vineri, 19 februarie 2010, 10:14)

    calm [anonim] i-a raspuns lui TataMare

    la partid ca aceasta gaura a inceput sa se creeze de pe vremea lui Nastase? Ca Ageamian stia de ea si a mintit? Si ca oricine devine premier sau presedinte are exact aceeasi problema: gaura se adanceste in fiecare zi??? Cand Basescu a refuzat sa semneze marirea pensiilor pentru nu sunt acoperite, ce-a facut Ageamian? A mintit! Cand a declarat TB ca sistemul de pensii e in colaps ce au declarat PSD si PNL? Asa ca pune-te pe munca si lasa indemnizatia de la partid ca nu aduce pensie!
    • 0 (0 voturi)    
     Ageamian (Vineri, 19 februarie 2010, 14:47)

     gigi [anonim] i-a raspuns lui calm

     Da' cand Vosganian i-a zis lu' bASESCU ca nu sunt bani pentru cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, ce-a facut BASE?

     Ai uitat? Iti amintesc eu: a zis ca sunt bani dar hotii de liberali vor sa-i tina pt ei, nu vor sa-i dea boborului.

     Apoi cand s-a convins ca intr-adevar nu sunt bani, a dat replica binecunoscuta: Am gresit!

     Pentru noi, boborul, era prea tarziu.
 • +5 (7 voturi)    
  Se pare (Joi, 18 februarie 2010, 20:05)

  soldier [anonim]

  Ca cei care ne guverneaza nu au nici cele mai elementare cunostiinte de drept,principiul contributivitatii nu poate fi aplicat in cazul militarilor deoarece acestia nu au contribuit cu nimic pentru ca ei au o lege speciala conform careia pensiile lor sunt platite din bugetul de stat,de fapt chiar daca va trece de parlament aceasta lege nu are nici o sansa,chiar daca slugoii de la ccr in frunte cu vida o vor da constitutionala ceeea ce e putin probabil aceasta lege terfeleste principiul neretroactivitatii.Daca prin minune trece de ccr aceasta lege va fi atacata in instanta iar guvernul se va alege cu mii de procese,aceste procese nu pot avea decat o singura finalitate juridica si anume ca legea aceasta nu se poate aplica retroactiv,chiar daca portocalii vor reusii sa isi puna slugoii de la judecatoriile din romania sa le dea castig de cauza,cand se va ajunge la CEDO in proportie de 100% cei carora li s-a micsorat pensia vor fi despagubiti deaorece in nici o tara din lumea asta legea nu se aplica retroactiv iar pensiile le vor fi restituite,de fapt este praf in ochi pentru electoratul pdlist compus din asa zisii oameni ai muncii in principiu capsunari si alte haimanale plecate sai stearga la fund pe italieni.Legea asta este o mizerie iar instantele europene o sa le dea o lectie lu toarsu boc care a facut militarii nesimtit,acest piticot atomic probabil din cauza frustrarilor ca nu se va ridica la inaltimea la propriu a unui militar,acest pitic de circ n-a avut niciodata prestanta unui militar pentru ca seamana mai degraba cu un sobolan
  • +1 (1 vot)    
   camaraderie (Joi, 18 februarie 2010, 20:52)

   oarecare [anonim] i-a raspuns lui soldier

   Camarade,noi suntem in NATO,suntem in U.E., el a ramas de caruta...stacheta e la 2 m, noi am trecut peste ea, el nu...sa ne dea pensii ca la muritorii de rand, adica maica-sa si taica-su, care n-au muncit nicioadata.350 lei.
   • +2 (2 voturi)    
    Soldatii se au ca fratii (Joi, 18 februarie 2010, 21:54)

    soldier [anonim] i-a raspuns lui oarecare

    se stie ca doamne fereste pe front se nasc relatii mai stranse chiar decat in familie,nu pot concepe ca un paduche care nu a stiut ce inseamna sa nu ai voie sa pleci din localitate fara sa te treci in parasire de garnizoana,care nu stie ce inseamna sa muncesti la canal,la metro,la transfagarasan,la metrou toate facute de armata,sa fii prezent la apel,sa nu poti dormii noaptea pentru ca se poate da alarma sa nu fii langa nevasta sau prietena care intr-un final probabil te va parasi pentru ca un soldat nu poate avea o relatie stabila,sa fugi in bocancii kilometrii intregi cu rucsacu in spate,sa risti sa iti explodeze vreo grenada invechita ca acelea care le avem noi din anii 70,sa stai ca sardeaua in taburile noastrea vara la 50 de grade,ASTA INSEAMNA SACRIFICIU,ce poa sa stie Boc si politrucii care il slugaresc berceanu,udrea,videanu si blaga au trecut ei vreodata prin asa ceva si mai ne fac si nesimtit,rusine guvernului romaniei care terfeleste fara rusine soldatii si rezervistii orice grad ar avea,care in caz de razboi ar fi primii care sunt chemati la arme,pe boc nu poti sal folosesti in nrazboi decat pe post de sora medicala care bandajeaza ranile soldatilor la picioare ca pana acolo le ajunge
    • +1 (1 vot)    
     mai spune-le... (Vineri, 19 februarie 2010, 0:16)

     oarecare [anonim] i-a raspuns lui soldier

     ...ca in 77 nu mi-am vazut sotul, ofiter , timp de trei luni...ca in 78 s-a nascut primul nostru copil,pe care la- vazut dupa trei saptamani...daaa, sunt femeie, sar sunt militar de vreo 30 de ani...
 • +1 (3 voturi)    
  Legea e f buna pt viitorii pensionari (Joi, 18 februarie 2010, 20:16)

  parerea mea [anonim]

  ... pt actualii pensionari s-ar putea sa nu se poata aplica.
  (neconstitutionalitate).
  Dar se va gasi un mod alternativ de reducere ... De ex taxarea cu 80% a partii nesimtite din pensie. Hehe.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu merge chiar asa... (Joi, 18 februarie 2010, 20:35)

   TataMare [utilizator] i-a raspuns lui parerea mea

   Nu poti sa stabilesti impozit de 80% pt pensii iar pt alt tip de venituri sa ramana la 16%.
   Cota de impozitare, oricat ar fi ea, nu poate fi diferentiata in functie de sursa de venit. Adica, daca este 80% este 80% pt toate sursele de venit, nu o poti aplica doar pt pensii... probabil esti unul din "juristii" lui Boc
  • 0 (0 voturi)    
   intrebare (Joi, 18 februarie 2010, 20:54)

   doi [anonim] i-a raspuns lui parerea mea

   ce intelegeti voi prin partea nesimtita la militari ?in calculul pensiilor militare s-a luat doar SALARIUL,fara nici un spor, absolut nici un spor,luat in ultimele 6 luni..fara alte venituri ,bani ptr tinuta, bani de vacanta ,bani ptr chirie, atunci care e partea nesimtita ?
   • 0 (0 voturi)    
    ultimile 6 luni?? (Vineri, 19 februarie 2010, 13:26)

    un cetatean [anonim] i-a raspuns lui doi

    pai de ce ultimile 6 luni? de ce nu toata contributia?i se da cumva pensie doar 6 luni???
    si vi mai pare corect sa ia in calcul doar 6 luni!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   NU TINE! (Joi, 18 februarie 2010, 21:06)

   NUTINE [anonim] i-a raspuns lui parerea mea

   NU tine... e discriminare cusuta cu ata alba. nu e constitutional ca sa aplici taxe diferentiale unui anumit grup fie el selectat pe categorie etnica ori profesionala.
  • 0 (0 voturi)    
   si care e diferenta? (Vineri, 19 februarie 2010, 10:20)

   curios [anonim] i-a raspuns lui parerea mea

   daca taxezi cu 80% nu tot acolo ajungi? de ce sa nu diminuezi din plecare? Se creaza portite contestabile (in Romania exista cota unica de 16%) si abia asta poate ajunge la CCR. De retinut ca vorbim de DOUA pensii. Partea "aia"e pensia de serviciu.
 • -1 (3 voturi)    
  bravo domnu boc!!! (Joi, 18 februarie 2010, 20:44)

  costel [anonim]

  continuati, asa trebuia facut de mult
 • -1 (3 voturi)    
  pensii speciale (Joi, 18 februarie 2010, 20:58)

  ion [anonim]

  in primul rand militarii si diplomatii reprezinta o categorie profesionala speciala. ei, din cauza profesiei, renunta la anumite drepturi. de exemplu diplomatii nu pot face parte din partide politice, nu pot avea alte activitati si nici functii lucrative. lucreaza cu informatii secrete si duc o viata nomada: se muta la fiecare 4 ani, cu familia. si nu doar in orase precum Londra sau Paris ci si in zone de conflict sau cu clima greu de suportat (lucreaza inclusiv la Harare, Bagdad sau Astana). Militarii pot fi oricand detasati in zone de conflict, adica unde isi risca viata. si atunci nu merita o pensie speciala?!?!?! mai ales ca atunci cand aleg o astfel de profesie sunt constienti de riscuri si totusi fac aceasta alegere.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-ti (Joi, 18 februarie 2010, 22:12)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui ion

   Doresc sa ai de-a face cu vre-un consulat sau ambasada a romaniei din afara tarii.Sa ai nevoie de ceva hartie.Sa vezi ce ,,lucreaza,, sau mai bine zis te lucrea.Se omoara cu munca.AM SUNAT 2 SAPTAMANI LA AMBASADA ROMANIEI DIN MADRID.M-am lasat pagubas.Am sunat apoi la Barcelona si o doamna amabila mi-a dat urmatoarea informatie.
   -Domnule poti linistit sa mergi in tara doar cu buletinul.
   -Doamna santeti sigura.
   -Da domnule.
   Noroc ca unguroaica de la controlul pasapoartelor nu sa uitat pe data expirarii pasaportului caci altfel ramaneam prin Budapesta.Nici nu a vrut sa vada bolentinul.Ce mult se strofoaca cu munca si sant toba de informatii.
   Cat despre cadrele militare.Serviciu bine platit pe vremea lui ceasca,imbracati cu hainele statului.
   Munceau in trei schimburi in conditii mizerabile,
   Iar daca Doamne fereste va exista un conflict in care sa fie implicata si romania ,sa vezi tu cum ve-i fi luat cu arcanul si daca ai stagiul militar in transee iar daca nu o instruire pe baza de repede si tot in transee.Tu ala care poate ai ai muncit mai mult ca ei pe o leafa de nimic.Politia la fel ,cascheta pe ceafa mana-n jeb cocalarii misunand .Uf ce munca grea.Judecatorii ce sa mai zicem.
   Dumneata ai furat un sac de ingrasamant 3 ani scurt.
   Dumneata ai dezvalidat milioane de euro sa traiti liber.
   • +1 (1 vot)    
    nesimtire (Vineri, 19 februarie 2010, 0:11)

    oarecare [anonim] i-a raspuns lui HESS

    In primul rand,ca sa te informezei asupra modului in care poti sa intri in tara,aveai la indemana acest instrument...adica net-ul,il puteai folosi pentru informare,nu pentru a injura anumite categorii sociale..iar daca astazi, tu, un oarecare cetatean al Romaniei,circuli liber in Europa, este si meritul meu,minuuuuuuuscul,pentru efortul pe care l-am depus in a convinge ca Romania merita sa fie primita in U.E., munca depusa de mine ,de colegii mei, de superiorii mei,a contat enorm,am fost testati periodic si am muncit ani intregi intr-un stres continuu.Si muncim tot la fel,deoarece tu, un oarecare, vrei sa circuli si mai liber, vrei in Schengen...injura-ne, cetatean roman, doar muncim pentru tine....
    • 0 (0 voturi)    
     Tu muncesti pt tine (Vineri, 19 februarie 2010, 22:06)

     HESS [anonim] i-a raspuns lui oarecare

     Nu pt mine.Caci dupa 89 nu am avut nevoie de munca ta.Sa pot calatorii peste hotare.
     In schimb eu si multi alti romani chiar ca au muncit pt voi.Ai habar cati euro trimit romanii care muncesc afara.Sti ca acum cate va zile asociatia romaniilor Fedrom din spania au invitat romanii din spania sa protesteze printr-un mars.Banuiesc ca sti de ce.In urma cu vre-o doi ani sa facut o reuniune cu presedinta comunitatii Madrid la care au fost invitati si membrii ai ambasadelor si consulatelor.Unde romanii au pus problema dezinteresului din partea ambasadelor la problemele lor.Crezi ca sa rezolvat ceva.CIUCIU.La ultima regularizare care a avut loc acum 4 ani in spania,in timp ce ambasadele tariilor din lumea treia eliberau caziere judiciare ai nostrii muncitori in principiu ,nu se poate descurcati-va in tara.De rusine spaniolilior cred ca au inceput pana la urma sa elibereze aceste caziere.Taxa 90 si ceva de euro.Sti cat scria pe cazier taxa 30 de euro .Diferenta ....Acum pana si cetatenii neeuropeni la primirea actelor ,primesc o tarjeta de cetatean extracomunitar .Foloseste la legitimare,angajare,deschiderea unui cont etc,etc.Romanii primesc o hartie cu care te poti sterge pe fund.Ce se zbat unii pt altii.Bine ai face sa mai vizitezi si alte forumuri sa vezi cat de multumiti sant romanii de prestatia voastra.Iar de muncit dumneta pt mine nu prea cred.Eu pt matale da.Eu ca multii altii am trimis si mbogatit visteria tarii fara sa cerem nimic statului roman.Asa cu treaba cu muncitul mai usor.Iar cat despre meritul romaniei de a intra in UE .e de rasu plansu.Chiar crezi ca am meritat si i-ati convins pe mai marii Europei.Interesul poarta fesul.Iar de injurat nu te-am,v-am injurat.Am relatat experienta mea cu asa zisii diplomati.Iar cat despre net ,atunci nu-l aveam si chiar daca l-as fi avut nu e de datoria mea sa-l utilizez.E de datoria unora sa ridice telefonul daca tot sant platiti .Trist era domnul meu sau doamna mea ca telefonul suna si se auzea cum cineva inchidea.Trist
  • 0 (0 voturi)    
   numere si cifre (Vineri, 19 februarie 2010, 10:25)

   calm-prudent [anonim] i-a raspuns lui ion

   iti dau dreptate sar numai in mare. In 1999 armata romana avea 3600 colonei si vreo 200 de generali!!! De aici rezulta ca nu se putea acorda o pensie "decenta"unui colonel/general in rezerva. Daca erau proportii normale, ar fi fost numai 100-200 de pensii PESTE ... si nimeni nu ar mai fi discutat de asta. Si asa ar fi trebuit sa fie. Ti-o spune nepotul unui colonel al armatei romane, grad castigat pe front, trecut in rezerva in 1950 cu 47 lei pensie (parizerul costa 5 lei kg si painea 2 lei).
 • +1 (1 vot)    
  As manca salam da' n-am (Joi, 18 februarie 2010, 22:41)

  Neutron [anonim]

  Sa zicem ca sunt sloven si matur strada, primind salariul minim brut de 420 de euro ( 2008). In timpul asta un maturator din Romania primeste 150 de euro salariu minim brut. Sa zicem ca sunt medic specialist in Slovenia si primesc in jur de 3000 de euro. In timpul asta un medic roman primeste 500 de euro. Deci un maturator pensionar din Slovenia va avea o pensie de 3 ori mai mare decat unul roman? Un medic specialist din Slovenia va avea pensia de 6 ori mai mare ca unul din Romania? Un medic din Slovenia va avea o pensie de 7 ori mai mare decat un maturator din aceeasi tara iar un medic din Romania va avea o pensie de 3 ori mai mare decat un maturator din Romania? Nu vreti sa faceti dreptate incepand cu salariile? (Si nu ma refer la micsorarea salariului minim pentru ca si maturatorul trebuie sa traiasca).Mergem tot pe sistemul ca "noi muncim, nu gandim"? Sunteti de dreapta? Cei din sanatate si educatie nu conteaza electoral? Nu sunt economist dar imi dau seama ca sunteti populist domnule. Si nu vreau sa ajung sa am meniul biscuiti cu ceai cum il are vecina care a muncit 40 de ani si chiar a muncit. Si nu a maturat strada. Aveti grija ca vom avea strazi curate, copii prosti si cimitire pline...
  • 0 (0 voturi)    
   aritmetica bat-o vina (Vineri, 19 februarie 2010, 10:28)

   aritmos [anonim] i-a raspuns lui Neutron

   si noi daca aveam 200 de medici in toata tzara era mai usor! Slovenia are nivel de trai superior Portugaliei. Dar spune-mi cat costa franzela, laptele, chiriile etc in Slovenia si cu cat ramane maturatorul dupa ce plateste toate astea? In Ialia pensia sociala este de 500 e/luna si sunt la limita subzistentei!
   • 0 (0 voturi)    
    Procentual vorbind (Vineri, 19 februarie 2010, 12:01)

    Neutron [anonim] i-a raspuns lui aritmos

    Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în privinţa densităţii medicilor în ţările din regiunea europeană, România se află pe locul 31 din 33 de ţări, cu o densitate de 1,9 medici la o mie de locuitori, ţara noastră fiind „surclasată” doar de Albania şi Bosnia-Herţegovina, state care au mai puţini doctori. România ocupă ultimele locuri şi în ceea priveşte numărul de asistente medicale (3,89 la o mie de locuitori), dar şi la medici dentişti (0,22 la 1.000 de locuitori) şi la farmacişti (0,06 farmacişti la 1.000 de locuitori) Asta fiind anul trecut. Si nu mai spun cat alocam pentru sanatate si educatie din PIB.
    Nu stiu cum e PIB-ul Sloveniei comparat cu al Romaniei, insa nu cred ca depinde direct de medici, profesori, militari (iar daca cineva imi spune ca nu dau rezultate, asta imi intareste "nedumeririle" de la sfarsitul postarii. Comparatia cu Slovenia era pentru a arata de cate ori e pensia unui medic pensionar mai mare decat a unui muncitor necalificat in Romania. Daca statul iti impune un salariu mic prin grila de salarizare ( pentru ca nu poate taia din cel minim) si nu ai alternativa privatului pentru ca nu toti isi permit clinici sau scoli private, inseamna ca vei contribui mai putin, ok? Deci la sfarsit vei avea o pensie mica. De ce? Pentru ca n-ai vrut sa contribui mai mult la fondul de pensii? Sau pentru ca munca ta nu a fost platita pe performanta, responsabilitate si rolul tau intr-o societate in care se merge tot pe principiul ca "mai importanti sunt cei multi - ceea ce nu e gresit, dar cei putini sa stranga cureaua - parerea mea e pentru ca sunt mai greu de manipulat politic?" Oare cati bani pe care ii platim sub forma de CAS ajung unde trebuie? Iar in legatura cu puterea de cumparare, nu stiu daca micsorand banii pe care ii primesc romanii va duce la scaderea pretului marfii - majoritatea privata...Cat priveste Italia, nu ma bag. Dar ma uit aici si vad ca nu stau prea rau: http://www1.internationalliving.com/qofl2010/index.p
 • 0 (0 voturi)    
  habar nu aveti ce inseamna viata de militar (Vineri, 19 februarie 2010, 8:55)

  maria [anonim]

  ce stiti voi ce inseamna APV(armata pe viata)caci asa erau "alintati militarii romani fie ei din politie fie din armata.ce stiti voi cum se patruleaza in 50 m patrati pt ca ala era postul,pe timp de iarna pe timp de furtuna pe timp de caldura.ce stiti voi cum se sta cu geanta pregatita sa fugi ca e alarma,ce stiti voi cum ia o palma un politist pt ca imbarca uniforma statului si care ar trebui respectata cu sfintenie pt ca reprezinta statul,ce stiti voi cum sa stat in bazin la revolutie cu pistolul la cap si cu colegi impuscati in ochi vostri,ce stiti voi cum te poti alege cu o boala de care nu mai scapi de la stres pt ca atunci cand spui"sa traiti"simti tot organismul cum reactioneaza ca la comanda si amutesti pe loc,ce stiti voi cand sotul militar vine acasa stresat si toata familia sufera pt ca a fost plecat saptamani, luni intregi din familie si sta cateva zile si iar pleaca,,,ce stiti voi cum sunt sarbatorile militarilor cand ceilalti se incalzesc la sanul familie iar ei sunt in strada..ce stiti voi ???nimic din toatae astea pt ca daca ati fi simtit macar ceva din ce scriu nu ati mai fi impotriva lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Penalizarea pensiei anticipate (Vineri, 19 februarie 2010, 9:00)

  anonim [anonim]

  mi se pare cea mai mare prostie.
  Daca angajatul si-a facut stagiul de cotizatie, nu vad nici un motiv sa fie fentat daca vrea sa se pensioneze.

  Cati din cei care azi sunt angajati vor mai reusi sa acumuleze o vechime de peste 35 de ani de munca, in conditiie unui somaj oficial de 8-10% ?!?
  Este o negare a existentei somajului in Romania.

  45% penalizare pentru un om care a muncit 35 de ani este exact ca si cum i-ai recunoaste numai 20 de ani de munca (la fel ca si unul care a ajuns la vasta de pensie dar a frecat menta juma din viata).

  Poti argumenta ca nu sunt bani pentru unul care n-a muncit, dar pentru unul care a facut-o ?!?

  In conditiile in care speranta de viata este practic egala cu varsta oficiala de pensionare, este pur si simplu un sistem fascist: muncesti pana crapi si primesti pensie exact cat un piu de cersetor care in viata lui n-a miscat un pai. (45% din pensia medie ajunge cu cativa lei peste 350, adica taman cat ia unul a carui singur merit e ca a facut doar umbra pamantului... si inca mai face).
  • 0 (0 voturi)    
   stii tu (Vineri, 19 februarie 2010, 10:58)

   nedumerit [anonim] i-a raspuns lui anonim

   vreo tzara din lume unde nu se penalizeaza pensionarea anticipata? la noi e chiar bine, deoarece penalizare dureaza pana la varsta de 65 de ani, la nemtzi e pe vecie!
   • 0 (0 voturi)    
    Stii criteriile de penalizare ? (Vineri, 19 februarie 2010, 13:59)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui nedumerit

    Le stii, sau doar ai preluat ce ti se spune la teveu ?

    Eu spun ca procentul este cu adevarat imbecil, aduci un om cu 30-35 de ani de munca, la nivelul unuia fara nici un an vechime.

    Iar vina binenteles, cel mai comod: angajatorul!

    Angajatorul trebuie sa aiba grija de taxele tale, de salariu tau, de pensie... mai trebuie sa-ti f... nevasta sa ai si urmasi, nu?

    De ce tre sa raspund eu penal ca nea cutarica fenteaza fiscul? De ce tre sa platesc eu o contabila sa-i calculeze taxele, nu le am pe ale mele? De ce tre sa raspund penal ca boul nu-si plateste cas-ul ? De ce sa raspund de ratele boului, ca tribunalu vine cu citatie la mine, nu ?
    De ce sa am eu grija lui sa nu se accidenteze IN afara programului ? De ce tre sa-i garantez eu gradinita ?

    Da de mine si de copii mei cine masa raspunde ?!? R-ati ai dracu !
 • 0 (0 voturi)    
  numai in romanica (Vineri, 19 februarie 2010, 10:27)

  baba dochia [anonim]

  o tampenie inimaginabila!

  doar in romanica un drept castigat poate fi pierdut peste noapte...

  l-as intreba pe desteptul de boc daca fondurile castigate din pensiile alea asa mari se vor folosii sa mareasca pensiile de 100-150 de euro....??
  sau... se vor folosi pt o noua campanie "turismul salbatic in romania"?

  avocatii de pe net - asta e un caz cu care va puteti face cunoscuti international. nu-l ratati !!
 • 0 (0 voturi)    
  hopa.... (Vineri, 19 februarie 2010, 10:42)

  turcu vesel [anonim]

  apare vreun fond privat de pensii care devine "obligatoriu"? ;-)

  miroase a business get boc - creez problema si vin cu o solutie care sa-mi bage mie bani in buzunar.

  boculet, boculet, nu-i frumos sa te joci cu sulele altora....fii cuminte, joaca-te cu jucariile tale...
 • 0 (0 voturi)    
  diplomati (Vineri, 19 februarie 2010, 11:58)

  ioan [anonim]

  Da domnilor guvernanti, ati facut "o treaba mare". Ati satisfacut inversunarea napastuitilor, pentru situatia lor facand pensia unui diplomat 1000 RON. Interesele tarii vor fi promovate si mai amplu peste hotare, datorita acestui semnal dat diplomatilor, menit sa le ridice moralul si sa le creasca loialitatea fat de tara. Desigur si magistratii vor combate si mai amplu coruptia dupa semnalele de instabilitate pe care le-o sugerati. Nu stiu daca va mai rabda pamantul, cu cat rau faceti acestei tari.
  De ce nu le mariti pensiile celor napastuiti, si ii manipulati grosolan invrajbind categoriile sociale? De ce sabotati aceasta tara?
 • 0 (0 voturi)    
  Penalizarea pentru pensionare anticipata (Vineri, 19 februarie 2010, 12:55)

  anonim [anonim]

  mi se pare cea mai mare tarasenie.
  Daca angajatul si-a facut stagiul de cotizatie, a lucrat 35 de ani in campul muncii, de ce sa fie fentat daca vrea sa se pensioneze.

  Cati din cei care azi sunt angajati vor mai reusi sa acumuleze o vechime de peste 35 de ani de munca, in conditiie unui somaj oficial de 8-10% ?!?
  Este o negare a existentei somajului in Romania.

  45% penalizare pentru un om care a muncit 35 de ani este exact ca si cum i-ai recunoaste numai 20 de ani de munca (la fel ca si unul care a ajuns la vasta de pensie dar a frecat menta juma din viata).

  Poti argumenta ca nu sunt bani pentru unul care n-a muncit, dar pentru unul care a facut-o ?!?

  In conditiile in care speranta de viata este practic egala cu varsta oficiala de pensionare, este pur si simplu un sistem fascist: muncesti pana crapi si primesti pensie exact cat un piu de cersetor care in viata lui n-a miscat un pai. (45% din pensia medie ajunge cu cativa lei peste 350, adica taman cat ia unul a carui singur merit e ca a facut doar umbra pamantului... si inca mai face).


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi