Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa televizata, ca legea pensiilor urmeaza sa intre, saptamana viitoare, in dezbaterea Senatului si va fi aplicata, cel mai probabil, incepand cu 1 ianuarie 2011. Legea prevede cresterea varstei de pensionare la 65 de ani pana in 2030, atat pentru femei, cat si pentru barbati. In plus, va creste contributia platita de militari si politisti la sistemul de pensii.

Declaratiile lui Mihai Seitan:

  • Sistemul de pensii din Romania a devenit nesustenabil financiar si trebuie restructurat. Acest sistem are de cativa ani o structura de deficit cronic si trebuie adusi bani din alte zone pentru a-l sustine. Pastrand acelasi sistem fara modificari, dupa 2020 putem ajunge la 6% deficit din PIB al acestui sistem.
  • Acest sistem a creat o serie intreaga de subsisteme conexe, bazandu-se pe fonduri acordate de stat si nu pe contributii.
  • Ne propunem sa crestem varsta de pensionare si sa egalizam varsta de pensionare intre barbati si femei. Aceasta crestere a varstei de pensionare se face gradual, incepand din 2015 - o sa avem atunci varsta de pensionare la 60 de ani femeile si 65 barbatii. Intre 2015 si 2030 o sa creasca varsta de pensionare gradual doar la femei, astfel incat cele doua varste sa se egalizeze.
  • Pentru barbati, speranta medie de viata in 2010 este de 70 de ani. Speranta de viata in 2030 pentru barbati este de peste 75 de ani, iar pentru femei de 81 de ani.
  • Aceasta crestere a varstei de pensionare este completata in aceasta lege si de o crestere a varstei de pensionare a celor din armata, politie, care nu au fost pana in prezent in acest sistem si care pana acum ieseau la pensie la 55 de ani. Ei vor iesi la pensie la 60 de ani. Din 2011, militarii si politistii vor plati aceeasi contributie la sistemul de pensii.
  • Pensiile "speciale" vor fi recalculate.