Mihai Seitan: Legea pensiilor intra saptamana viitoare in dezbaterea Senatului si speram sa o putem aplica de la 1 ianuarie 2011 

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 18 februarie 2010, 12:26 Actualitate | Esenţial

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa televizata, ca legea pensiilor urmeaza sa intre, saptamana viitoare, in dezbaterea Senatului si va fi aplicata, cel mai probabil, incepand cu 1 ianuarie 2011. Legea prevede cresterea varstei de pensionare la 65 de ani pana in 2030, atat pentru femei, cat si pentru barbati. In plus, va creste contributia platita de militari si politisti la sistemul de pensii.

Declaratiile lui Mihai Seitan:

 • Sistemul de pensii din Romania a devenit nesustenabil financiar si trebuie restructurat. Acest sistem are de cativa ani o structura de deficit cronic si trebuie adusi bani din alte zone pentru a-l sustine. Pastrand acelasi sistem fara modificari, dupa 2020 putem ajunge la 6% deficit din PIB al acestui sistem.
 • Acest sistem a creat o serie intreaga de subsisteme conexe, bazandu-se pe fonduri acordate de stat si nu pe contributii.
 • Ne propunem sa crestem varsta de pensionare si sa egalizam varsta de pensionare intre barbati si femei. Aceasta crestere a varstei de pensionare se face gradual, incepand din 2015 - o sa avem atunci varsta de pensionare la 60 de ani femeile si 65 barbatii. Intre 2015 si 2030 o sa creasca varsta de pensionare gradual doar la femei, astfel incat cele doua varste sa se egalizeze.
 • Pentru barbati, speranta medie de viata in 2010 este de 70 de ani. Speranta de viata in 2030 pentru barbati este de peste 75 de ani, iar pentru femei de 81 de ani.
 • Aceasta crestere a varstei de pensionare este completata in aceasta lege si de o crestere a varstei de pensionare a celor din armata, politie, care nu au fost pana in prezent in acest sistem si care pana acum ieseau la pensie la 55 de ani. Ei vor iesi la pensie la 60 de ani. Din 2011, militarii si politistii vor plati aceeasi contributie la sistemul de pensii.
 • Pensiile "speciale" vor fi recalculate.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1695 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  poftim??? (Joi, 18 februarie 2010, 12:54)

  liviu_ [utilizator]

  de unde ati scos voi cu 75 de ani la barbati in 2030?
  dupa ce calcule? hai ca-s curios...

  eu stiam ca defrisarile, poluarea (mai ales din bucuresti), lipsa medicilor si spitalelor scad durata de viata si nu o cresc...

  sa inteleg ca daca in 5-10 ani o sa fim si depozitu europei de deseuri nucleare pana in 2030 o sa calculam durata medie de viata la 80 de ani la barbati?
  • 0 (0 voturi)    
   a fost istetz Seitan (Joi, 18 februarie 2010, 14:49)

   nedumerit [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   a citat statistici ONU. Sigur ca putem sa le injuram (mai ales daca avem indicatii de la partid) dar mai pe sest. Cand excluzi mortatilatea infantila si pe cea adolescentilor, speranta de viata creste!!! N-aveti sociologi pe la partid? ce intelegi tu din STUDII asupra desurilor nucleare e treaba ta! Apropos, noi unde vom depozita ce vine de la Cernavoda? Pe teritoriul altora?
 • -1 (3 voturi)    
  echitate (Joi, 18 februarie 2010, 13:00)

  utu [anonim]

  Poate da Dumnezeu ca sa se faca dreptate in sistemul de pensii.O sa dispara categoria de persoana cu statut special ,o tagma a jefuitorilor favorizata de dragii nostrii parlamentari care si au tras si ei pensie speciala pentru patru ani lucrati in mandatul de parlamentar.Culmea o reprezinta magistratii care si au actualizat pensiile dupa noua metoda de calcul 80% si pentru cei pensionatiinainte de legea asta.Ofiterii din armata si politie si-au legat pensia de solda si de cate ori creste solda creste si pensia.M-ar fi bucurat sa se lupte asa de aprig si pentru pensiile veteranilor de razboi care chiar ar merita pentru ce au facut pentru tara,insa i-au uitat.Nu au timp decat pentru orgoliile lor de mari aparatori,care si-au sacrificat totul pentru tara.Talpa tarii afacut si ea armata msi stie cum se omoara cu munca ofiterii astia sonori,ce ameninta statul ca il reclama peste tot.Eu am impresia ca sunt mercenari din moment numai despre bani vorbesc si nu se gandesc la starea sociala din tara.Un spectacol janic.
 • -1 (1 vot)    
  Actualitate (Joi, 18 februarie 2010, 13:01)

  sorin [anonim]

  LEGEA COJOCARU

  privind despăgubirea cetăţenilor României, pentru capitalul trecut, prin Legea 15/1990, din proprietatea lor comună în proprietatea statului român

  (Proiect)

  Art. 1. – În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice va efectua o emisiune de obligaţiuni prin care se va angaja să restituie cetăţenilor României capitalul trecut în patrimoniul societăţilor comerciale şi regiilor autonome create prin aplicarea prevederilor Legii 15/1990.

  Art. 2. – Valoarea nominală a unei obligaţiuni este de 1.000 (una mie) euro.

  Art. 3. – Fiecare cetăţean major al României este îndreptăţit să primească un număr de 20 obligaţiuni, fiecare obligaţiune având o valoare nominală de 1.000 euro, respectiv un total de 20.000 euro.

  Art. 4. – Termenul limită de răscumpărare a obligaţiunilor emise în baza prevederilor prezentei legi este de 10 de ani de la data emiterii lor.

  Art. 5. – Obligaţiunile emise în baza prezentei legi nu pot fi înstrăinate. Ele pot fi lăsate moştenire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare

  Art. 6. – Dobânda la obligaţiunile ce fac obiectul prezentei legi este de 0,5 la sută pe an şi se datorează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sunt emise obligaţiunile, urmând să fi plătită odată cu răscumpărarea obligaţiunilor.

  Art. 7. – Răscumpărarea obligaţiunilor şi plata dobânzilor aferente se vor face din Fondul Naţional pentru Despăgubiri şi Investiţii care va avea ca surse: sumele încasate de statul român din vânzarea acţiunilor şi activelor aflate în proprietatea sa; dividendele şi profiturile încasate de statul român pentru capitalurile aflate în proprietatea sa; impozitul progresiv pe avere; impozitul pe averile dobândite în mod illicit; alte surse stabilite prin lege.

  Art. 8. – Impozitul progresiv pe avere şi impozitul pe averile dobândite în mod ilicit vor face obiectul unor legi speciale.

  Art. 9. – Obligaţiunile emise în baza prezentei legi vor fi răscumpărate î
 • 0 (0 voturi)    
  Unde-s banii? (Joi, 18 februarie 2010, 13:13)

  intrebare [anonim]

  •Pentru barbati, speranta medie de viata in 2010 este de 70 de ani.
  Cat se estimeaza in 2015 cand ies la pensie la 65 dupa ce au cotizat 35 ?(cel putin- daca au inceput pe la 25 ani au cotizat 40de ani 0.3 din salariul mediu si primesc 5 ani 0.45 (?) din salariul mediu. Unde sunt banii?)
  • +1 (1 vot)    
   cateva detalii (Joi, 18 februarie 2010, 14:55)

   meticulos [anonim] i-a raspuns lui intrebare

   1. AZI, varsta medie a pensionarilor este de 54 ani. 2. Speranta de viata a pensionarilor este altfel decat speranta de viata TOTAL populatie (unde mai intra si mortalitatea infantila etc) - sunt studii ONU pentru asta. 3. Ce se cotizeaza azi sunt pentru cei aflati in pensie azi (asa functioneaza peste tot sistemul public) 4. Noi avem o gaura imensa -de dupa 1989- pentru ca s-au facut dupa 1992 pensionari anticipate in loc de somaj (existau mineri pesnionari la 48 ani). 5. Azi, volumul contributiilor nu acopera necesarul de pensii in plata
  • +1 (1 vot)    
   Lectie de matematica si logica (Joi, 18 februarie 2010, 15:02)

   Sevraj [anonim] i-a raspuns lui intrebare

   Pe rand:
   1. In primul rand, varsta actuala este pt. iesit la pensie este de 63.9 ani. Va fi 65 de ani in 2014.
   2. Pensionarii de acum nu au iesit la 65 de ani.
   3. Cei care ies la pensie la 65 nu sunt aceeasi cu cei care contribuie la acel moment. Acestia din urma sunt mai putini, adica aprox. 1,2 la 1. Iar din cei activi, nu toti contribuie cu 0,3 din salariul mediu fiindca avem vreo 8-10% cu pensii speciale (militarii dau 5% din solda, care e f. mica comparativ cu venitul, spre exemplu), lucru de asemenea cunoascut. Deci nr. dvs. scade.
   4. Mai mult, varsta medie de pensionare in Romania (cu cei 200k speciali, cu cei 900k bolnavi si cu cei un milion anticipati) este in prezent undeva la 52 ani.
   5. Speranta medie de viata pe care o vehiculati este speranta medie de viata la nastere. Speranta medie de viata in Romania, ca si in Europa este in crestere. Adevarat este ca aceasta crestere este foarte lenta. Cert este ca speranta de viata a celor ajunsi deja la 65 de ani a pensionare este de 12-14 ani.
   6. La fel de adevarat avem si cazul in care un salariat decedeaza cu putin inainte de pensionare si nu are urmasi. Acela, desi a contribuit la pensie nu primeste nimic inapoi. Aici castiga argumentatia dvs. ceva puncte.
   7. Ca sa fie si mai simplu calculul, salariul mediu este de aprox. 1.800 RON, iar pensia medie undeva la 750 RON. Asta inseamna ca salariatilor li se retine 30% din salariul mediu, in timp ce pensia medie reprezinta cam 41-42% din acelasi salariu mediu. Diferenta vine de la bugetul de stat si din rationamentul dvs.
   Cu stima,
   Daniel
 • 0 (0 voturi)    
  proiect legea pensiilor (Joi, 18 februarie 2010, 13:56)

  alex [anonim]

  Chiar cu aceste masuri sistemul ramane in deficit.
  Pensiile , gratie sistemului de indexare nou promovat , se micsoreaza fata de valorile rezultate conform sistemului actual.
  Intrebarea de baza este , unde se duc banii economisiti ? Pe borduri , autostrazi , indicatoare ?
  • 0 (0 voturi)    
   simplu! (Joi, 18 februarie 2010, 14:58)

   aritmos [anonim] i-a raspuns lui alex

   din spate nu exista nicio rezerva. Ce se colecteaza azi nu acopera necesarul. Cu legea pensiilor se incearca: 1. stoparea adancirii anuale a deficitului -cam 5 ani 2. micsorarea spre echilibrare a deficitului cam peste 20 de ani. Pana atunci, din impozitele tuturor si din TVA si din... AN DE AN se vireaza catre fondul de pensii deficitul. Iar problema nu e mica: daca s-ar mari pensiile cu 100 E PEAN, ar trebui INCA 600 milioane de euro pe an.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii (Joi, 18 februarie 2010, 18:21)

  ioan [anonim]

  1. Care pensii sunt normale cele de 700-800 RON sau cele peste 1000 RON?
  2. Asa zisii pensionari "normali" cu pensii de 600 - 700 RON ce doresc, sa scada pensiile celor cu peste 1000 de RON ca sa fie egalitate, sau sa li se mareasca lor la peste 1000 RON? Care este normalitatea, daca cumva nu ne-au zapacit guvernantii pe toti. Ce le va tine de foame egalitatea sau banii in plus.
  3. Cei care sustina proiectul de lege stiu ca pensiile lor nu vor mai creste ca urmare a unei eventuale cresteri economice?
  4. Scaderea pensiilor va duce la scaderea consumului, lucru ce implica scaderea incasarilor din TVA si impozite pentru pensii si CASS. Care va impactul asupra economiei.
  5. Speranta de viata este o istorie aberanta ca sa nu-i spun minciuna. De unde pana unde pot fi bagate la un loc toate categoriile sociale. Este stiut ca la numite categorii profesionale speranta de viata este mai mica, daca este sa facem statistici corecte, mineri,militari etc.
  6. Populatia Romaniei este mult mai uzata fizic si psihic, datorita conditiilor de munca dificile. Expunere la noxe, existenta unui sistem medical reactiv si nu preventiv, program suplimentar de lucru in timpul regimului comunist.
  7. Lipsa conditiilor socio-economice pentru recuperarea capacitatii de munca. A facut cineva o statistica cati muncitori, profesori, militari si-au permis concedii de odihna. Poate 2 sau 3 concedii intr-o viata, iar multe famili de loc. Nu au mers in concedii pentru ca nu si-au permis economic. Si in trecut si acuma guvernele le-au spus oamenilor "sa stranga cureaua ca va fi mai bine!"
  Cand domnilor POLITICIENI NE VA FI SI NOAU BINE?
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Joi, 18 februarie 2010, 21:06)

  maria [anonim]

  Din pacate, la varsta mea, am ajuns sa vad cum niste asa zisi politicieni patrioti, in frunte cu croitorasul cel istet, ne fura nu numai viitorul ,dar au reusit sa ne fure si trecutul...ai reusit ,pitic nenorocit, ceea ce n-a reusit nimeni, sa ne furi munca de o viata...,ne-ai furat trecutul..


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri