Ministrul indonezian al Justitiei, Patrialis Akbar, a autorizat extradarea in Romania a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura avand nevoie si de aprobarea presedintelui indonezian, anunta politia locala, citata de editia online a Jakarta Globe, preluat de Mediafax.

Potrivit generalului de politie Radja Erisman, seful Directiei pentru investigarea infractiunilor economice, ministrul Justitiei si Drepturilor Omului, Patrialis Akbar, a aprobat cererea de extradare a lui Nicolae Popa in Romania.

"Acum mai avem nevoie de aprobarea presedintelui Susilo Bambang Yudhoyono", afirma generalul de politie.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat, in 2 decembrie, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Instanta suprema a mentinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, si Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activitati de brokeraj si pe piata fondurilor de investitii, prin care se derulau si tranzactiile cu unitati de fond de la FNI.

Astfel, Ioana Maria Vlas a ramas cu pedeapsa de zece ani de detentie, pentru inselaciune si abuz in serviciu. In cazul lui Nicolae Popa, acesta a ramas cu decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare, infractiunea de fals fiindu-i prescrisa.