Noile norme privind implementarea programului "Prima Casa" pentru stimularea achizitionarii de locuinte au fost adoptate, prin Hotarare de Guvern, in sedinta de miercuri, a anuntat premierul Emil Boc. Noua structura a programului prevede oferirea de garantii de stat de pana la 75.000 de euro pentru persoanele fizice care doresc sa isi construiasca o locuinta de la zero, un avans minim de 5%, precum si posibilitatea achizitionarii de locuinte ANL.

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a precizat la finalul sedintei ca, in cazul constructiilor in asociere, beneficiarii trebuie sa detina un teren in comun, insa nu exista un numar limita de case ce pot fi construite pe acesta. Asociatiile trebuie sa fie formate din minimum sapte persoane si nu este necesar ca acestea sa aiba forma juridica.

Noile conditii vor putea fi aplicate in cel mult doua zile, odata cu intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern, dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

Declaratiile premierului Emil Boc:

  • Am adoptat in cadrul sedintei de astazi Hotararea de Guvern pentru functionarea si in 2010 a programului "Prima Casa".
  • Astfel, avem in continuare mecanismul garantiilor guvernamentale pentru sprijinirea celor care vor sa cumpere o locuinta.
  • Avantajul major al acestui program este ca cei care astazi platesc 200-300 de euro chirie isi pot plati cu aceiasi bani rata la propria casa.
  • Avansul minim pe care il cerem este de 5% (fata de pana la 30% la creditele ipotecare) si fara garantii suplimentare.
  • Statul instituie o garantie care are o valoare de la 60.000 - 70.000 de euro.
  • Pentru toti cei care doresc sa cumpere o locuinta gata terminata sau una in rosu, garantia este in continuare de 60.000 de euro.
  • Pentru cei care isi construiesc o locuinta noua, dupa intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern, vor primi garantie de 70.000 de euro.
  • Daca un numar de cel putin 7 persoane se asociaza pentru construirea de locuinte, garantia va fi de 75.000 de euro.
  • Si locuintele ANL vor putea fi cumparate prin "Prima Casa".

Declaratiile ministrului de Finante, Sebastian Vladescu:

  • "(Cei care isi construiesc locuinte de la zero - n.r.) primesc o garantie cu care merg la banca si banca elibereaza banii pe stadii de executie. Nu mai primesc, ca pana acum, o promisiune de garantare pe baza careia trebuiau sa se finanteze singuri si numai la sfarsitul constructiei primeau banii. Ii primesc, in mod normal, cum se desfasoara orice lucrare de constructie, pe stadii de executie.
  • Acestia trebuie sa aiba un teren. Aceasta va fi conditia initiala.
  • Si o autorizatie de constructie valida, obtinuta dupa data publicarii hotararii respective. Numai persoanele care vor obtine autorizatia de constructie dupa data publicarii HG in Monitorul Oficial pot cere acest imprumut la banca, o garantare in limita a 70.000 sau 75.000 de euro.
  • Nu exista o limitare (cu privire la numarul de case pe care le pot construi persoanele asociate - n.r.). Daca este o asociere, poate sa-si construiasca si sapte – un condominium de sapte locuinte separate pe un teren care este in posesie comuna.
  • (Asocierea de persoane - n.r.) nu trebuie sa aiba o forma juridica. Poate fi o asociere fara forma juridica, care are in posesiune o suprafata de teren.
  • Lucrarea trebuie sa fie executata cu o firma autorizata. Va fi greu sa lucreze la negru pentru ca banca va deconta lucrarile efectuate. Va trebui sa aiba documente de executie. In principiu, vom incuraja si cred ca sectorul bancar va dori sa lucreze cu un antreprenor general al constructiei respective.
  • Programul va putea fi aplicat de la data publicarii in Monitorul Oficial, maine sau poimaine, cel mai tarziu. Toata modalitatea de aplicare, de garantare, de recuperare sunt in aceasta hotarare de guvern.
  • Nu exista o separatie de fonduri pe fiecare model de garantie. Suma totala se ridica la  700 de milioane de euro.
  • Avansul ramane 5% din valoare. Dobanzile raman la fel ca cele din programul anterior.
  • Vom lucra cu bancile care au subscris. Vom face si o noua invitatie pentru ca vrem ca programul sa continue. Oricum, varianta initiala de 60.000 de euro va continua. Din acest punct de vedere, bancile care au inca plafoane le vor folosi. Plafoanele suplimentare le vom redistribui catre bancile care deja functioneaza in cadrul programului sau pentru alte institutii bancare care aplica pentru ele.

In urma cu o saptamana, premierul Emil Boc anuntase ca Executivul urmeaza sa modifice si sa extinda acest program, in sensul oferirii de garantii guvernamentale de pana la 70-75 de mii de euro pentru persoanele fizice care doresc sa isi construiasca o locuinta de la zero. Aceasta decizie urmareste - potrivit primului ministru - construirea de locuri de munca in constructii.