"Prima Casa", varianta 2010: garantii de maxim 75.000 de euro, avans de 5%, achizitia de locuinte ANL

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 17 februarie 2010, 13:44 Actualitate | Esenţial


Noile norme privind implementarea programului "Prima Casa" pentru stimularea achizitionarii de locuinte au fost adoptate, prin Hotarare de Guvern, in sedinta de miercuri, a anuntat premierul Emil Boc. Noua structura a programului prevede oferirea de garantii de stat de pana la 75.000 de euro pentru persoanele fizice care doresc sa isi construiasca o locuinta de la zero, un avans minim de 5%, precum si posibilitatea achizitionarii de locuinte ANL.

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a precizat la finalul sedintei ca, in cazul constructiilor in asociere, beneficiarii trebuie sa detina un teren in comun, insa nu exista un numar limita de case ce pot fi construite pe acesta. Asociatiile trebuie sa fie formate din minimum sapte persoane si nu este necesar ca acestea sa aiba forma juridica.

Noile conditii vor putea fi aplicate in cel mult doua zile, odata cu intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern, dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

Declaratiile premierului Emil Boc:
 • Am adoptat in cadrul sedintei de astazi Hotararea de Guvern pentru functionarea si in 2010 a programului "Prima Casa".
 • Astfel, avem in continuare mecanismul garantiilor guvernamentale pentru sprijinirea celor care vor sa cumpere o locuinta.
 • Avantajul major al acestui program este ca cei care astazi platesc 200-300 de euro chirie isi pot plati cu aceiasi bani rata la propria casa.
 • Avansul minim pe care il cerem este de 5% (fata de pana la 30% la creditele ipotecare) si fara garantii suplimentare.
 • Statul instituie o garantie care are o valoare de la 60.000 - 70.000 de euro.
 • Pentru toti cei care doresc sa cumpere o locuinta gata terminata sau una in rosu, garantia este in continuare de 60.000 de euro.
 • Pentru cei care isi construiesc o locuinta noua, dupa intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern, vor primi garantie de 70.000 de euro.
 • Daca un numar de cel putin 7 persoane se asociaza pentru construirea de locuinte, garantia va fi de 75.000 de euro.
 • Si locuintele ANL vor putea fi cumparate prin "Prima Casa".
Declaratiile ministrului de Finante, Sebastian Vladescu:
 • "(Cei care isi construiesc locuinte de la zero - n.r.) primesc o garantie cu care merg la banca si banca elibereaza banii pe stadii de executie. Nu mai primesc, ca pana acum, o promisiune de garantare pe baza careia trebuiau sa se finanteze singuri si numai la sfarsitul constructiei primeau banii. Ii primesc, in mod normal, cum se desfasoara orice lucrare de constructie, pe stadii de executie.
 • Acestia trebuie sa aiba un teren. Aceasta va fi conditia initiala.
 • Si o autorizatie de constructie valida, obtinuta dupa data publicarii hotararii respective. Numai persoanele care vor obtine autorizatia de constructie dupa data publicarii HG in Monitorul Oficial pot cere acest imprumut la banca, o garantare in limita a 70.000 sau 75.000 de euro.
 • Nu exista o limitare (cu privire la numarul de case pe care le pot construi persoanele asociate - n.r.). Daca este o asociere, poate sa-si construiasca si sapte – un condominium de sapte locuinte separate pe un teren care este in posesie comuna.
 • (Asocierea de persoane - n.r.) nu trebuie sa aiba o forma juridica. Poate fi o asociere fara forma juridica, care are in posesiune o suprafata de teren.
 • Lucrarea trebuie sa fie executata cu o firma autorizata. Va fi greu sa lucreze la negru pentru ca banca va deconta lucrarile efectuate. Va trebui sa aiba documente de executie. In principiu, vom incuraja si cred ca sectorul bancar va dori sa lucreze cu un antreprenor general al constructiei respective.
 • Programul va putea fi aplicat de la data publicarii in Monitorul Oficial, maine sau poimaine, cel mai tarziu. Toata modalitatea de aplicare, de garantare, de recuperare sunt in aceasta hotarare de guvern.
 • Nu exista o separatie de fonduri pe fiecare model de garantie. Suma totala se ridica la  700 de milioane de euro.
 • Avansul ramane 5% din valoare. Dobanzile raman la fel ca cele din programul anterior.
 • Vom lucra cu bancile care au subscris. Vom face si o noua invitatie pentru ca vrem ca programul sa continue. Oricum, varianta initiala de 60.000 de euro va continua. Din acest punct de vedere, bancile care au inca plafoane le vor folosi. Plafoanele suplimentare le vom redistribui catre bancile care deja functioneaza in cadrul programului sau pentru alte institutii bancare care aplica pentru ele.
In urma cu o saptamana, premierul Emil Boc anuntase ca Executivul urmeaza sa modifice si sa extinda acest program, in sensul oferirii de garantii guvernamentale de pana la 70-75 de mii de euro pentru persoanele fizice care doresc sa isi construiasca o locuinta de la zero. Aceasta decizie urmareste - potrivit primului ministru - construirea de locuri de munca in constructii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20522 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  CU DEDICATIE? (Miercuri, 17 februarie 2010, 13:59)

  Gogu [anonim]

  "Daca un numar de cel putin 7 persoane se asociata pentru construirea de locuinte, garantia va fi de 75.000 de euro"

  asta suna a fi cu dedicatie...!

  De ce 75 si nu mai mult sau mai putin de ce 7 persoane? de ce nu 10 sau nu 2? Hai sa fim seriosi.. citi fizici se asociaza in grup de peste 7 persoane ca sa construiasca impreuna..? cred ca sunt 1-2 astfel de cazuri in romania.. de aici si deducerea de "Dedicatie"...
  • +2 (6 voturi)    
   este o ironie prea fina, poate, pentru Romania (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:07)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   cei sapte... pitici, iti spune ceva?
  • +3 (3 voturi)    
   He he (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:15)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   Pentru că săptămâna n-are nici două nici zece zile... ;) (wink wink)

   Acum înțelegi cum au gândit-o? :D

   Adrian
  • 0 (0 voturi)    
   7 (Joi, 4 martie 2010, 23:47)

   nero [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   se aduna veri frati surori. familiile numeroase (in general mai sarace), si isi fac un minibloc cu , 525.000 de euro, plus teren (mai ales ca se pare ca nu exista limita cat sa se construiasca pe acele terenuri?)
 • 0 (6 voturi)    
  nimic nou.... (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:17)

  aeugenius [anonim]

  decat +10000 euro la garantie si DEDICATIA pentru ministresa blonda ca sa vanda ANL-ul ca sa aiba bani de prime la minister.
  au muncit f muuuult sa scoata asta. au facut copy/paste si da-i bataie...nu sunt in stare sa regandesca ceva ce nu merge sau merge prost. sa umble la dobanda maxima si atunci vor vedea cerere de credite....cine a putut si a vrut in forma initiala a aplicat si a luat credit....dupa cum stim nu au fost epuizate sumele alocate....si atunci de ce nu se schimba regulile esentiale? dobanda tb micsorata.
  • +3 (3 voturi)    
   dobanda e deja mica (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:12)

   gechi [anonim] i-a raspuns lui aeugenius

   dobanda nu mai poate fi micsorata, nici o banca nu ar mai vrea sa faca parte din program atunci, pentru ca trebuie sa castige si ei ceva. Marele avantaj al acestui program e avansul mult mai mic decat la restul creditelor ipotecare care da voie si tinerilor sa-si achizitioneze o locuinta fara a fi nevoie sa astepte ani buni ca sa stranga avansul necesar.
   • -3 (5 voturi)    
    asta ar zice-0 unul din banca... (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:51)

    aeugenius [anonim] i-a raspuns lui gechi

    lucrezi in banca?
    dobanda poate fi micsorata atat cat sa fie peste 0(zero) sau poate chiar zero....tot si orice este peste zero reprezinta castigul bancii....asadar exista castig, mai mic dar exista. daca guvernul impune o astfel de conditie (micsorarea dobanzii), bancile nu au decat sa accepte sau sa iasa din program...ele, bancile, stiu ca oricum vor castiga...numai ca din dobanda aia care este acum se dau si ceva comisioane....prietenii stiu de ce....cum de in alte state dobanzile sunt de 0,ceva - 1-2-3%?
    • +3 (5 voturi)    
     esti funny (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:14)

     gechi [anonim] i-a raspuns lui aeugenius

     nu lucrez in banca, nici macar in domeniul economic, nici macar in tara, asa ca nici nu pot beneficia de programul asta(din pacate).
     Dar stiu cate ceva despre cum functioneaza piata bancara: in primul rand exista dobanda de referinta (specificata de BNR pentru lei si BCE pentru euro). Apoi exista dobanda la care se imprumuta bancile: ROBOR sau EURIBOR, in functie de care se calculeaza si dobanda la acest program. Asadar daca o banca nu poate da imprumut mai mic decat ROBOR/EURIBOR plus ceva, pentru ca nu si-ar mai acoperi costurile. Prima casa are o dobanda maxima de EURIBOR + 4% sau ROBOR + 2.5%, asta e DAE, care include toate comisioanele. Ce vrei mai putin de asa?
     In Marea Britanie pot fi dobanzi de 1-2-3% dar asta din cauza ca acolo dobanda de referinta e acum 0.5%, tocmai ca sa incurajeze creditarea. La RON, BNR a redus de curand dobanda la 7.5% De aia sunt creditele in lei mai scumpe.
     • 0 (0 voturi)    
      e corect (Joi, 18 februarie 2010, 11:37)

      aeugenius [anonim] i-a raspuns lui gechi

      ce zici...mai putin cu includerea tutoror comisioanelor care sunt peste dobanda aia....dar eu va spun ca se poate mai jos. am fost invatati cu dobanzile de 8-11% la valuta si e normal ca 4% sa fie f bine raportat la 8%. BNR stabileste regulio generale si de principiu. fiecare banca poate sa le adapteze fara a iesi din limietle BNR. numai ca bancile le "adapteaza" la limita superioara totdeauna.
    • 0 (0 voturi)    
     EURIBOR + 3,8% marja la Prima Casa. (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:43)

     Surfer [utilizator] i-a raspuns lui aeugenius

     Cam pe aici se ridica dobanda la prima asa.
     Euribor e la un minim istoric, de 0,662%, deci dobamda totala e la 4,5% in eur. In conditiile in care dobanda la un credit ipotecar clasi e in jur de 9%, 4,5% la prima casa mi se pare foarte ok. Plus comision zero la plata anticipata.
    • +1 (1 vot)    
     banca (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:33)

     teo [anonim] i-a raspuns lui aeugenius

     Bancile nu dau bani de la ele. Se finanteaza de la BNR se imprumuta unele pe altele, si atrag depozite. In fuctie de unde se finanteaza si la ce costuri asa pot si ele sa ofere credite cu dobanda.
 • +1 (1 vot)    
  cand se vor sti conditiile (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:21)

  vava [anonim]

  cind se vor sti conditiile de acordare a creditelor pentru " prima casa" deoarece azi am trecut pe la CEC Mures si astea erau fermi convinsi ca acest program nu mai functioneaza in 2010.
  De ce nu se acorda credite prin programul ''prima casa' pentru cei care muncesc in strainatate cu acte si contracte de munca in regula De ce sunt discriminati aceste persoane absolut la toate bancile din Romania?
  • 0 (0 voturi)    
   La BCR se poate... (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:44)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui vava

   ...da credit pt cei din afara tarii, cu venituri legale ce pot fi justificate iar angajarea sa fie pe termen nedeterminat.
 • +2 (4 voturi)    
  case vechi... (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:35)

  geo12 [utilizator]

  frectie la picior de lemn modificarile astea...cei putini care inca nu au un credit si care indeplinesc conditiile vor cumpara tot case vechi...nu cred ca vor schimba absolut nimic cu aceste modificari... solutii ar fi existat, de la dobanzi diferentiate, la plafon de 40.000 pt case vechi si 70.000 pt alea noi etc.
 • +3 (7 voturi)    
  prima casa (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:37)

  gogu [anonim]

  E o bataie de joc faptul ca guvernul ii protejeaza pe cei care nu sunt in stare sa stranga bani de un avans. garantand cu impozitele noastre, ale tuturor. Pai daca un idiot nu-si mai poate plati prima casa, cine o s-o plateasca? Boc? Nu prea cred.

  Aseara am auzit la stiri una si mai si. Cica vor sa vanda ANL-urile prin PrimaCasa, iar cu banii incasati sa faca alte ANL-uri :)))). Daca ar vrea sa faca alte ANL-uri, nu ar fi mai usor sa le faca cu banii astia pe care ii baga acum pentru creditarea prostimii ?
  • -3 (7 voturi)    
   pentru gogu... (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:15)

   ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui gogu

   dupa nume-gogu-si gandire... Ca eu am acasa, in chirie, o masinarie care imi tripleaza salariul pentru cele 9 ore de munca pe zi (si da, am studii superioare, m-am chinuit sa ajung ceva). Nu mai vb tampenii...daca ai chef, du-te tu in Spania si culege capsuni sa-ti strangi banii d eavans, dar nu mai scoate nici un porumbel din asta pe gura!!
   • +3 (5 voturi)    
    pun pariu ca esti blonda (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:30)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

    Andreea, daca n-ai bani de avans, nu sunt eu obligat sa iti garantez tie imprumutul cu impozitul pe care il platesc, numai pentru ca asa vrea Boc.

    Preturile locuintelor ar trebui lasate sa se regleze in functie de puterea de cumparare a majoritatii. Ori Piticu' Minune nu face decat sa creasca preturile din nou.
    • +2 (4 voturi)    
     ...si inca ceva, Andreea (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:43)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui gogu

     Daca tu, cu studiile tale superioare, poti sa strangi un avans pentru casa doar daca te duci in Spania la capsune, inseamna ca te-ai chinuit degeaba, pentru ca se pare ca n-ai ajuns mare lucru.
     • +3 (5 voturi)    
      Chapeau gogu! (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:53)

      teaCup [anonim] i-a raspuns lui gogu

      In sfarsit cineva care gandeste limpede. Nimeni nu pare sa obiecteze faptul ca statul prin PC subventioneaza indirect preturile locuintelor, ca sustine pe bani publici preturile artificiale din piata.

      5% avans la un credit ipotecar, este reteta succesului urmata de FHA, Fannie Mae si Freddie Mac la americani - falimente rasunatoare. Programe sociale my ass - programe de prins boii in jug, de tras tunuri nesimtite si de jumulit contribuabilul.

      Mentalitatea unor tineri ma lasa perplex: am scapat de comunism acu' 20 de ani, dar ei inca se asteapta ca statul sa le "rezolve" situatia locativa. Ei probabil gandesc ca li se cuvine o casa. Iar tatuca Staul, are buzunare adanci..
      • +2 (2 voturi)    
       gandirea ta e comunista... (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:25)

       ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui teaCup

       Eu zic sa arunci un ochi si la alte tari, in alte "gospodarii". Atat. Daca asteptam ceva de la stat ca sa nu fac eu nimic, asteptam sa imi dea casa asa, pe ochii mei frumosi si parul meu blond. Dar eu voi munci, ca am sau nu am chef, sa imi platesc o rata de care voi fi legata 30 de ani!!!
       • 0 (0 voturi)    
        casa gratis (Miercuri, 17 februarie 2010, 19:47)

        toma [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

        cunosc(si cunoasteti,desigur)multi romani plecati in diferite tari;daca au vrut casa si-au luat credite si platesc 25-30 de ani,nu fac mofturi si nu striga ca sunt sclavi pe plantatie fiindca platesc o viata intreaga (sa nu replicati ca li se intampla asta fiindca sunt straini-cei mai multi au si cetatenia tarii respective) ;chiar si pe vremea comunistilor aceia care nu aveau dosar si sfinti la Ierusalim au trebuit-daca au vrut casa-sa-si faca credite si sa plateasca rate consistente timp de 15-20 de ani;bineinteles,se dadeau si locuinte "gratis",dar de astea nu prea beneficiau decat cei iubiti de regim;probabil urmasii lor se simt frustrati astazi ca nu mai primesc case gratis,ca sa poata ei sa-si rezolve alte fite
       • +1 (1 vot)    
        Bine ai venit in capitalism.. (Miercuri, 17 februarie 2010, 22:18)

        teaCup [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

        ..unde nu intereseaza pe nimeni daca vei muncii sau nu, sau cat. Sa te inhami la un credit pe 30 de ani pentru o proprietate care nu face decat jumate din suma respectiva e nesabuinta. Sa dai credite ipotecare nesabuitilor e prostie curata. Iar guvernul dispus sa garanteze astfel de credite este unul iresponsabil.

        Solutia nu e interventia guvernului si aruncarea banilor pe fereastra, ci lasarea pietei sa se re-echilibreze, pentru ca cetatenii cu venituri medii sa-si poate permite cumpararea unei locuinte. Nu este treaba statului sa "salveze economia", de cele mai multe ori acesta fiind un execrabil gestionar al bunului public, cu atat mai mul in Romania. Economia dirijata de la centru si a statului supradimensionat sunt apanajul tarilor falimentare..
        • 0 (0 voturi)    
         TeaCup si Toma.. (Joi, 18 februarie 2010, 8:50)

         ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui teaCup

         ...am o vaga banuiala ca voi ati inteles gresit ce-am zis eu. Nu,. nu e o banuiala vaga, e o certitudine. Nu cer nimic gratis, sunt adepta capitalismulu! Dar uitati-va la alte tari capitaliste, tari in care un tanar isi poate cumpara, pe credit, o casa, mult mai usor decat in Romania! De ce au fost multe cazuri de tineri care si-au facut credit imobiliar la bancile din strainatate? Pentru ca nu se cerea avans!! Voi ati auzit de creditele fara avans care se practica peste tot, mai putin la noi??
         La noi nu se va regla niciodata economia numai bazandu-ne pe Guvern! Suntem noi o tara de lenesi si lipsiti de bun simt si snobi, de aia nu se regleaza nimic!! Incetati sa mai dati vina pe legi, noi suntem de vina!! Avem o mentalitate bolnava si o coloana vertebrala ca funia in sac. Atat stim, sa ne plangem si sa contestam TOT ce face Guvernul!!!
         • 0 (0 voturi)    
          si cu asta inchei: (Joi, 18 februarie 2010, 19:47)

          teaCup [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

          Creditul ipotecar are regulile lui bine conturate. Avansul are rolul de a proteja banca, in caz ca este fortata sa vanda garantia (default) sub pretul evaluarii initiale. Avansul este si un indicator al puterii financiare a viitorului datornic.

          Un credit ipotecar cu avans de 5%, are, statistic vorbind, toate sansele sa fie unul foarte riscant. Unul din cauzele principale ale crizei in care ne aflam, sunt tocmai programele/agentiile guvernamentale precum FHA (SUA) care au dus la proliferarea acestor credite riscante, au dus la acel "real estate & credit bubble" care era cat pe ce sa dea lovitura de gratie sistemului financiar. Noroc cu contribuabilul de rand care tace si plateste oalele sparte de altii.

          Dupa toate astea, sa militezi pentru avansuri infime la credite ipotecare, mai ales in Romania unde proprietatile sunt inca mult supraevaluate (30-40%) raportat la venituri, in contextul unei crize economice si bugetare severe (imprumut FMI, ring a bell?) - e ridicol. Voi chiar vreti sa va bagati la credite ipotecare de 30 de ani pe vremuri tulburi ca astea?!

          Daca contestam deciziile guvernului, nu o facem cu oua stricate mamzell, o facem cu (speram noi) argumente rationale.
    • 0 (0 voturi)    
     gOgU tz (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:35)

     Usa [anonim] i-a raspuns lui gogu

     de cand piata este reglata de puterea de cumparare a agentilor economici?
     ce este puterea de cumparere in teoria Economica?
    • 0 (0 voturi)    
     sa-ti fie rusine (Vineri, 5 martie 2010, 8:03)

     pentru gogu [anonim] i-a raspuns lui gogu

     pun pariu ca tu esti blond gogule...si ai casa, eventual mostenita ca altfel...ca salariile celor care muncesc in romania nu sunt la nivelul muncii o stie toata lumea din moment ce oriunde aiurea castigi mai mult pentru o munca inferioara...nu vrem chiar toti sa plecam din romania chiar daca avem studii superioare si muncim, da muncim, gogule.de, macar sa mai fie cineva care sa umfle burtile parlamentarilor.asta iti convine dar sa beneficieze tinerii de ajutor sa-si faca o casa si sa ramana in tara, nu vrei.muncesti gogule?cine o sa-ti plateasca pensia?tinerii pe care ii alungi aiurea cu prostiile si egoismul pe care le insiri?
   • +1 (3 voturi)    
    confuz...foarte confuz (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:45)

    pro-gogo [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

    sincer, nu inteleg nico iota din postul tau. am ceva banuieli ca zici ca esti performanta sau asa ceva. pai atunci cum de nu reusesti sa strangi de un avans mai con,sistent daca esti asa performanta?
    daca tu asa performanta cum te descrii, nu prea iti permiti casa, atunci ceilalti vor putea vreodata? poate ar trebui luat in calcul si ca pretul e prea mare si ar trebui sa scada decat sa gandesti ca o vei plati cumva indiferent de pret , desi nici de avans nu ai bani.

    nu e logic?
  • -1 (7 voturi)    
   prostimea (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:17)

   gechi [anonim] i-a raspuns lui gogu

   gogukle, mai documenteaza-te puin, ca te faci de ras. Statul nu cheltuie NICI UN BAN pe programul asta, el doar garanteaza imprumuturile. Adica in cazul in care un idiot nu-si mai poate plati ratele, banca ia banii de la stat iar statul scoate casa la licitatie sa-si recupereze banii. Asadar nu sunt bani blocati, nici nu se pierde nimic(mai putin cazurile in care creditul e mai mare decat valoarea reala a locuintei, dar cazuri de genul o sa fie foarte putine tinand cont de cat de atente sunt bancile acum).
   Probabil pana acum te-ai prins de ce nu se fac alte ANL-uri din banii "astia" folositi pentru creditarea prostimii: pentru ca "banii astia" nu exista!!!
   • +2 (6 voturi)    
    ... (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:50)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui gechi

    Din moment ce statul garanteaza 60.000 pentru cineva, inseamna ca suma aia de bani trebuie s-o aiba blocata pe toata perioada creditarii.

    In momentul in care romanashul nu mai are de unde sa plateasca ratele, banca ia acesti bani de la stat (adica de la mine, de la tine, de la blonda de mai sus), urmand ca statul sa incerce sa-si recupereze banii. Crezi ca Boc o sa-l dea pe romanash afara din casa ? Pai cine o sa-l mai voteze data viitoare ?
    • +3 (7 voturi)    
     Gogule... (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:07)

     ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui gogu

     ..ma rog. Atat am avut de spus, nu are absolut nici un rost, probabil esti mai blond decat mine, inflexibil in gandire si din opozitie. Si probabil tu crezi ca blonda din mine slaveste acest guvern, Tu nu ai o problema cu gandirea mea , ci cu guvernul.
     Daca cineva ti-a dat tie banutii de avans, mama sau tata, sau ai avut un apartament de ipotecat, sau ai facut nunta cu lautari... e treaba ta. Eu nu am de unde sa primesc nici macar 10 lei, nu am nimic de ipotecat, nici un metru patrat de pamant sau un cm de faianta din baia parintilor... asa ca imi voi lua apartament cu acest program. Si nu cred ca toti prietenii tai (daca ai asa ceva) care au studii superioare si nici un alt venit, nici o alta mostenire, nimic, nimic, pot strange 10 000 de euro, de exemplu. Chiar nu cred1 Iesi si tu de dupa monitor, ca ti-au transpirat palmele, si uita-te in jur!!
     • -1 (5 voturi)    
      hai nu mai plange (Miercuri, 17 februarie 2010, 17:11)

      gogu [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

      nu am zis decat ca nu sunt dispus sa platesc impozit doar pentru a te ajuta pe tine sa-ti cumperi apartament. pana la urma nu cred ca esti un caz social si e foarte probabil ca daca nu ti-ai cheltui banii la shopping in Baneasa, ai putea sa pui ceva si de-o parte. Eu cel putin asa fac de 2-3 ani, si sper sa-mi iau un apartament la un pret decent.
      • 0 (0 voturi)    
       :)) (Miercuri, 17 februarie 2010, 17:41)

       gechi [anonim] i-a raspuns lui gogu

       pai ia-ti prin programul asta atunci, ai cele mai bune dobanzi garantate de stat. Si pretul trebuie sa fie decent, altfel nu te mai incadrezi Mai castiga si Boc un vot...:))
      • +1 (3 voturi)    
       Shopping la Baneasa (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:17)

       ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui gogu

       ..nu fac, pentru ca nu sunt din Bucuresti! Dar as face, daca m-ar tine si buzunarul, iti garantez! Probabil fac parte din categoria aia de femei de care nu vei avea tu parte vreodata: desteapta si frumoasa!! Nu ma asteptam sa imi platesti TU, din IMPOZITELE TALE!! E treaba ta daca stai cu mamica si nu dai nici un ban in casa, ca sa poti strange. Eu platesc o chirie de 250 de euro, niste cheltuieli care ma ajung, pe timp de iarna , pe la 400 de lei, etc. Desigur, poate ca as reusi sa strang daca nu mi-as cumpara.. un antiperspirant, o pereche de chiloti sau un sampon! Dar eu ies in lume, spre deosebire, probabil, de tine!!! Aberezi, din punctul meu de vedere (de blonda :)) )
      • 0 (0 voturi)    
       Pretz decent (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:40)

       Gogu [anonim] i-a raspuns lui gogu

       Nu platesti nici un impozit. Las-o moarta.
       • -1 (1 vot)    
        prima casa (Miercuri, 17 februarie 2010, 21:43)

        lavey [anonim] i-a raspuns lui Gogu

        mai copii, voi nu stiti ce o sa fie maine dar va trebuie neaparat credit pentru cloaca pe 30 de ani...apoi, draga andreea, scrie undeva ca toti trebuie sa fie proprietari? daca nu castigi cel putin decent, te muti inapoi la falticeni, nu trebuie sa iti iei apartament in bucuresti sau in cluj ..si stai linistita, cam toti prietenii mei pun deoparte 10000 pe an (din munca, nu specula sau invarteli)
        • +1 (1 vot)    
         Pt ca nici ei nu ies din casa, nu? :) (Joi, 18 februarie 2010, 8:59)

         ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui lavey

         Daca as fi vrut sa fac facultate ca sa strang capsuni dupa aia, nu o mai faceam. Toate cartile pe care le-am citit mi-ar fi fost de ajuns sa ma exprim coerent si sa ma integrez... Dar am facut mai multa scoala tocmai pentru a nu ingheta in piata, facand bisnita cu sosete. Intelegi?? Platesc imposite, lucrez din perioada facultatii si nu ma intorc in orasul meu natal pentru ca nu sunt un parazit sa stau pe capul parintilor mei!! Da' nu cred ca tu poti intelege asta....Si nu toate meseriile care necesita studii superioare sunt bine platite! Da' iar nu ai tu de unde sa stii, ca tu nu iesi in lume, sa bei si tu un suc, ca e scump si tu strangi de apartament!! Ma scuzi!
         • -1 (1 vot)    
          @andreea (Joi, 18 februarie 2010, 9:15)

          lavey [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

          fyi imi permit sa fiu si risipitor si sa strang si bani de apartament. chestia nasoala cu prima coasa este ca mentine preturile la un nivel exagerat de mare...daca nu era acest program oribil, pentru sarantoci, luai apartament cu 30-40% mai ieftin
          • +1 (1 vot)    
           Dupa exprimare... (Joi, 18 februarie 2010, 9:40)

           ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui lavey

           ...imi pot face o idee despre ce meserii ti s-ar potrivi! Dar nu despre asta e articolul! :)
           Ei bine, cu acest "program oribil" (lb romana pentru tine e o necunoscuta, cu itele ei, daca asociezi aceste doua cuvinte), care e pentru "sarantocii" astia care au citit mai mult decat cartea tehnica a masinii, imi voi cumpara si eu apartament! Si-au cumparat si colegii mei (la fel de "sarantoci"), o voi face si eu. Cu 30-40% mai scump, probabil...sau nu. Pentru ca e singura mea sansa sa o fac. De care voi profita! Nu iau banii nimanui, m-am saturat de aberatiile astea, daca nu-l voi putea plati, mi-l va lua statul si gata. Oricum, cand voi bea primul pahar de sampanie in casa mea noua, ma voi gandi la toti cei care, din frustrare (sa nu imi spuneti ca o faceti din patriotism, pentru a sustine economia nationala, ca atunci ar trebui sa nu va mai cumparati nici BMW-uri la a 10 mana din Germania) au banii sub saltea si le transpira palmele cand ii numara. Si asteapta ziua Judecatii de Apoi sa scada preturile!
           • 0 (0 voturi)    
            @andreea (Joi, 18 februarie 2010, 10:41)

            lavey [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

            vorbesti in necunostinta de cauza, probabil ai terminat la spiru si esti frustrata ca nu ai un job bine platit...de recalificare ai auzit? crezi ca toti cei care castiga mai bine o fac doar din specula imobiliara sau afaceri cu masini. afla, blonda mosului, ca exista meserii bine platite, pentru care tu nu ai suficienta pregatire si inteligenta.
    • +1 (5 voturi)    
     :) (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:17)

     gechi [anonim] i-a raspuns lui gogu

     nu, banii aia nu sunt undeva blocati pe toata durata creditarii. Atunci ar fi mai usor ca statul sa-i dea direct banii idiotului, sa nu mai implice si banca. Statul doar isi ia angajamentul ca plateste imprumutul in cazul in care idiotul ramane fara bani. Si ca si multumire pentru ca statul il ajuta, idiotul ipotecheaza locuinta in favoarea statului, asadar locuinta practic e a statului pana o plateste integral. Asa ca statul nu o sa aibe mari probleme din a o vinde.
     Si daca Boc o sa-l dea pe ala afara o sa-l votez eu si cu blonda de mai sus. Tu oricum votezi doar cu Prostanacul, nu cu prostimea.
     • +1 (3 voturi)    
      multumesc (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:42)

      ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui gechi

      .. ca ai exprimat intr-un mod masculin ce incercam eu sa exprim, dar intr-un mod complicat (feminin, desigur, adica pierdut in amanunte) :)):)).. feminin si blond, am vrut sa zic! :))
     • 0 (2 voturi)    
      :) (Miercuri, 17 februarie 2010, 17:00)

      gogu [anonim] i-a raspuns lui gechi

      in momentul in care se intampla ca omul sa nu-si mai permita plata ratelor, primul pas este ca statul va livra 60.000 de euro (sau cat o fi datoria la momentul respectiv) catre banca. abia pe urma va incerca sa-si recupereze banii vanzand locuinta respectiva. Deci cei 60.000 de euro trebuie sa-i aiba atunci in momentul in care se produce nenorocirea, pentru ca a garantat cu banii astia.

      Iar banca nu da credite doar pe angajamente de la stat, ci vrea sa se asigure ca banii astia exista intr-un cont in orice moment, pana la achitarea creditului.
    • 0 (2 voturi)    
     gogule, aritmetica!! (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:37)

     naiv [anonim] i-a raspuns lui gogu

     daca TOATE casele se pierd, tot sunt numai 11 mii de votanti.!!!! Mai citeste indicatiile de la partid !
    • +2 (2 voturi)    
     Da' macar e faina blonda de mai sus...? (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:54)

     Surfer [utilizator] i-a raspuns lui gogu

     :)

     Unde esti blondo?
    • +3 (3 voturi)    
     gresesti (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:24)

     Alexandru [anonim] i-a raspuns lui gogu

     Din moment ce statul garanteaza 60.000 pentru cineva, inseamna ca suma aia de bani trebuie s-o aiba blocata pe toata perioada creditarii.

     Gresit.

     Statul se obliga ca in cazul in care omul nu mai poate sa plateasca etc etc plateste el. Nu este nici un euro blocat nicaieri.

     Sa zicem ca un procent nu or sa poata sa plateasca din diverse motive. Statul tot nu pierde pentru ca in cel mai rau caz, are de platit o parte din cei 60000 garantati si ramane cu proprietatea. Pe care o poate valorifica.

     Dar, castigul acestui program este altul.
     Firmele de constructii or sa aiba contracte. De aici rezulta taxe platite la stat. De aici rezulta oameni angajati care platesc taxe la stat, si cheltuie bani stimuland alte firme.

     In momentul de fata acest circuit normal stagneaza sau merge foarte prost. Acest program poate sa dea un mic impuls pozitiv economiei.
  • +1 (1 vot)    
   prima casa (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:49)

   theo [anonim] i-a raspuns lui gogu

   "Prostimea", asa cum spui tu, nu poate sa stranga bani de avans, nu se pune problema ca nu e in stare. Din "prostime" fac parte si eu, care am terminat un master la o universitate de stat si am un salariu de mizerie
   • -3 (3 voturi)    
    master (Miercuri, 17 februarie 2010, 17:22)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui theo

    daca ai terminat un master in romania si continui sa profesezi tot in romania, inseamna ca ai facut-o de gura parintilor sau ca sa ai cu ce te lauda pe forumuri. presupunand prin absurd ca pe perioada masteratului te-ai dus la toate cursurile, ai invatat pe rupte pentru examene, cu ce te ajuta pe tine masterul in munca de zi cu zi ?
    • +1 (1 vot)    
     Eu sper ca esti constient (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:19)

     ANDREEA [anonim] i-a raspuns lui gogu

     ca nu ai nici o logica, nu? Asa, macar cand te uiti in oglinda, GOGULE!!
     • 0 (0 voturi)    
      scuze andreea (Joi, 18 februarie 2010, 8:47)

      gogu [anonim] i-a raspuns lui ANDREEA

      si tu ai masterul facut, asa e ? :)))))))))
    • +1 (1 vot)    
     CU DEDICATIE (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:45)

     USA [anonim] i-a raspuns lui gogu

     DEDICATIE – PENTRU
     gOgU tz
     de cand piata este reglata de puterea de cumparare a agentilor economici?
     ce este puterea de cumparere in teoria Economica?

     goGu tu ce facultate ai? Daca esti economist – imposibil dupa intrebari, idei, postari aberante – esti varza , daca esti inginer fa-ti meseria.. desi n-am intalnit ingineri adevarati fara cunostinte economice teoretice si apoi cu simtzul economic in sange.

     Iar daca esti capsunar toata cinstea - tu vrei sa invetzi pe gratis de la altii foarte generosi care pur si simplu raman shocatzi de ineptziile pe care le vehiculezi pe hotnews in mai toate subiectele si vin cu explicatzii pertinente (unele cometarii si explicatii economice excelente) ca sa nu ramana intrebarile tale fara sens in memoria cititorilor?

     sau faci pe “prostanakul” - esti bine plasat de psd ca sa arunci cu orice aberatzii pe net
     (esti cam primul care comenteaza la cele mai multe subiectel, zilnic la cele mai variate ore…)

     iar daca te prefaci o faci prea bine de unde prin deductzie, logica – cu care disciplina din pacate ar trebui sa-ti incepi pregatirea - nu se poate decat sa fii natural de-al lor
     “prostanaci din toate tzarile unitzi-va”
  • +1 (1 vot)    
   Bre gogule, esti o cauza pierduta... (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:51)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   ...Iti trebuie ceva in tartacuta ca sa poti intelege cate ceva pe lumea asta. Ca de exemplu faptul ca programul prima casa functioneaza in toate taril din europa de vest si ca nu e o inventie a lui Boc.

   Sectorul constructiilor e unul dintre sectoalele cele mai profitabile pt economia nationale, cu pondere importanta in PIB. Or, daca o tara isi relanseaza constructiile se invarte toate economie, generand locuri de munca si mai multi bani la buget, din taxe, impozite si TVA. Acu' pricepusi?

   A, ca ai tu o problema cu Boc asta e altceva. Du-te la antena 3 in public la ciutacu, are nevoie probabil de aplaudaci.
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Miercuri, 17 februarie 2010, 17:30)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui Surfer

    Si cum se va invarti economia, daca tu faci credit pe 30 de ani pentru un apartament de doua camere din 1980 toamna ?
    • 0 (0 voturi)    
     Nu toate creditele de prima casa sunt... (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:55)

     Surfer [utilizator] i-a raspuns lui gogu

     ..date pt apartamente vechi din 1980 toamna.

     Tocmai d'aia s-a modificat vechea HG si pe 2010 criteriilr sunt putin diferite. De aia s-a venit si cu idee cu cei 7 pitici care se adune sa construiasca un imobil de locuinte noi, garantia fiind mai mare in acest caz.

     Nu e un program perfect, insa e perfectibil. E ceva totusi.
  • 0 (0 voturi)    
   fii serios (Duminică, 17 aprilie 2011, 23:47)

   vasile gutu [anonim] i-a raspuns lui gogu

   bai nene tu stai intr-o cutie de chibrit comunista la care ai primito mostenire. sau poate ai lucrat multi ani in strainatate .dar gandestete daca ai incepe de la zero , asa ca nu mai freca tu menta la aceste comentarii
 • +1 (3 voturi)    
  boc ai luat-o razna? (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:37)

  benu [utilizator]

  Eu zic ca Boc e ok a luat decizii bune pana acum si mai bine sa reduca si faca restructurari decat sa ajungem ca Grecia.

  Dar totusi... am o nelamurire.

  Care e faza cu 7???

  fac o firma... construiesc un bloc... am nevoie ca in firma sa fie 7 sau mai multi actionari pentru a primi cumparatorul credit cu garantie de la stat??

  Insist ca nu ii vad logica...

  Oricum de pacalit legea e simplu, iti bagi toata familia si mai iei si din vecini si le cesionezi actiuni de 1% sau mai putin :)) si gata ne-am asociat tot neamul sa facem un bloc.
  • +1 (1 vot)    
   credite pentru proprietari, nu pentru firme (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:19)

   GEUNIX [anonim] i-a raspuns lui benu

   E vorba de proprietari care se asociaza, si care vor primi credite in mod individual de la Stat, nu de firme cu 7 angajati sau actionari. nu e vorba de ajutoare pt IMM-uri, ci de ajutoare pentru romanii care au nevoie de o locuinta. Ei pot sa-si faca blocul cu o singura firma care sa nu aiba nici un asociat.
  • +1 (1 vot)    
   nu cred (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:21)

   coco [anonim] i-a raspuns lui benu

   ...ca se refera la firme! ceea ce zici tu, e firma....in acest caz, va puteti intalni 7 amici, cumparati un teren (sau aveti un teren) si va contruiti un bloc cu 7 apartamente de exemplu...sau 7 case individuale, alt exemplu...
  • +1 (1 vot)    
   PRIMA CASA (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:24)

   gechi [anonim] i-a raspuns lui benu

   vezi ca programul se numeste PRIMA CASA(parca doar pentru persoanele care nu mai au alta locuinta), e penrtu persoane FIZICE nu JURIDICE. Asadar nu-ti fa firma ca nu primesti nimic :))

   De ce 7? De ce nu? :)) Asta o sa fie o necunoscuta multa vreme. Si aia 75.000 e pentru fiecare, sau e pentru toti la un loc? Adica daca ne strangem 8 familii si vrem sa facem un bloc, primim doar 75000 sau 600.000?
  • +2 (2 voturi)    
   mda (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:36)

   alex [anonim] i-a raspuns lui benu

   Cred ca nu ai inteles tu bine.

   E vorba de minim 7 persoane...si minim 7 locuinte.

   Nu cred ca pot 7 persoane sa ia 7 credite separate pentru constructia unui bloc (pentru ca nu poti sa pui 7 ipoteci separate pe un singur bun).

   Si nici un singur credit pentru 7 persoane nu cred ca merge. Cum isi impart responsabilitatile fiecare? Nici o banca nu va accepta asa ceva.

   Nici firma nu merge facut, pt ca programul e exclusiv pentru pers fizice.

   Mie unu mi s-ar parea interesanta o asemenea oferta (chiar si cea pt o persoana nu 7), din pacate am deja locuinta si nu ma mai calific :)
  • 0 (0 voturi)    
   cooperative de constrcutie (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:40)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui benu

   ca in alte tzari. Trebuie o organizare formala cu cineva care sa semneze in nume colectiv (ca n-o sa ceri -cel putin- sapte semnaturi pe orice document). Cifra de 7 vine probabil de la circa 500 000 euro per cladire.
 • +2 (2 voturi)    
  sper sa aiba si parti pozitive... (Miercuri, 17 februarie 2010, 14:38)

  sandra [anonim]

  si uite asa, daca inainte constructorii vindeau aparamanetele cu 49000 ca sa se incadreze in Prima Casa, acu o sa schimbe preturile:69000. Sper totusi sa nu am dreptate :(
  • +1 (1 vot)    
   piata (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:19)

   gechi [anonim] i-a raspuns lui sandra

   pretul pana la urma il da cumparatorul. Daca el e dispus sa dea 69.000 inseamna ca atata face apartamentul. Si cum cea mai mare parte a speculantilor a cam disparut, sunt sanse mari ca acum preturile sa fie cele reale, adica cele oferite de catre end-user.
   • +1 (1 vot)    
    mai vedem... (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:15)

    sandra [anonim] i-a raspuns lui gechi

    eu sunt dispusa sa dau 40 mii pe un apartament. Mi-l da cineva? Crezi ca sunt atat de multi tineri in Romania care sunt "dispusi" sa dea mai mult?
    ce ar trebui sa faca?sa stea in chirie pana la 60 de ani, ca poate poate atunci mai scad preturile? Cererea este inca muuult peste oferta...deci ce spui tu suna foarte optimist. Parerea mea!
    • +1 (1 vot)    
     pret (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:41)

     gechi [anonim] i-a raspuns lui sandra

     sunt sigur ca o sa gasesti un apartament si cu 40.000 doar ca trebuie sa te multumesti cu ceva care se incadreaza in banii(cu siguranta nu o vila cu piscina) aia daca nu vrei sa stai in chirie pana la 60 de ani(de fapt pana ceva mai tarziu...:( )Probabil ca mai sunt tineri si batrani dispusi sa dea mai mult, altfel nu s-ar mai vinde absolut nimic. Cel care vinde are doua optiuni: ia banii pe care ii primeste sau mai asteapta. Daca gasesti pe cineva care nu mai poate astepta si 40.000 se paroprie de ce are el nevoie, s-ar putea sa-ti accepte oferta. Si ma gandesc ca acum lumea s-a mai trezit din nebunie si nu mai sunt multi dispusi sa dea un 70.000 pentru un amarat de doua camere nedecomandat.
 • +1 (3 voturi)    
  Nu v-ati saturat?!?!? (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:06)

  Lica [anonim]

  Eu da....Imobiliare in sus si-n jus...a intarcat balaia cu banu nemuncit. Acum sincer, de vandut nu vande romanasul nostru acum; vand smecherii care si-au luat leapsa...repede, ieftin sau nu si, mai ales prost. De cumparat nu mai cumpara nici dracu (maine poti sa nu ai bani de paine dar'mite de rata).
  Distractia mare e cu handicapatii care prevestesc apocalipsa...10000 eur o garsoniera in centrul Bucurestiului; s.a.
  Nu zic nu (am luat odata, demult, casa in care stau cu mult sub suma asta)...dar pe atunci nu stiam cum arata o bancnota de 100 de dolari iar la McDonalds se iesea la costum (taranie); se vorbea pe la colturi de joburile tari de 250 de dolari; s.a.m.d. Serios acum; s-a dus; casele o sa coste cat o sa ne permitem si in nici un caz cat ar dori lenesii/ speculatorii; cam se munceste o viata pentru una ok....ca pe 200 sau 2000 de euro pe luna aici e povestea...
  • 0 (2 voturi)    
   ba da (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:33)

   AristotelCostel [anonim] i-a raspuns lui Lica

   La rate de ocupare a populatiei active de 43%... somaj in crestere... viitorul cel mult... sumbru, :), p(a)u-lica, unde muncesti 30 de ani pentru garson'era ideala construita de ceasca si amortizata inca de pe vremea cand inca nu aveai burete... in cap?

   Cine da credite pentru creatiile pre-'77? Fara bani nemunciti de la tejghea... de unde cerere p(a)u-lica?
 • -2 (2 voturi)    
  discriminare (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:08)

  mitus [anonim]

  cu parere de rau o spun dar asta este in romania ...DISCRIMINARE! de ce eu nu pot sa mi vand apartamentul meu vechi prin prima casa? ptr ca madam udrea et comp are interese?de ce numai case noi si la rosu? ptr ca baietii destepti au proiecte de mii de case pe care nu au cui sa le vanda si ii mai ajuta nitelus dl boc? rusine rusine rusine!!!
  • +1 (1 vot)    
   nu e discriminare, manca-ti-as! (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:27)

   gechi [anonim] i-a raspuns lui mitus

   si tu poti sa-ti vinzi linistit apartamentul vechi, gaseste fraierul care sa primeasca credit prin proogramul asta si salta-i banu'.Si surpriza, garantia e la fel, asa ca ti poti sa-ti vinzi cotetul mai usor decat Madam udrea, ca ale ei sunt mai noi, deci si mai scumpe.
   • 0 (0 voturi)    
    cotetul (Miercuri, 17 februarie 2010, 19:58)

    toma [anonim] i-a raspuns lui gechi

    cotet-necotet ,constat ca platesc intretinere mult mai mica (la suprafata similara) in "vechitura"mea decat cei din minunatele case noi,ultra-izolate si anvelopate ;in plus,nu trebuie sa incalec bidiviul si sa fac kilometri fiindca am uitat sa cumpar paine in drum spre casa,sau sa duc/aduc copiii de la scoala
 • +2 (4 voturi)    
  fraieru (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:17)

  fraieru [anonim]

  Ma gandesc si studiez daca as putea sa dau in judecata statul pentru urmatorul motiv:cei care au luat casa prin vestitele credite cu dobanzi cat CASA nu pot sa se inscrie si in acest program mirific.?Asadar eu sint un fraier ca nu am asteptat sa vina la guvernare baietii destepti care sa scoata tara din criza.Pai vreau si eu tipul acesta de credit ca doar tot la prima casa as fi ,deodata ce casa nu este a mea ci a bancii.
  • 0 (2 voturi)    
   Sunt acrii strugurii, nu? (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:50)

   barbq [anonim] i-a raspuns lui fraieru

   Poate nu ai auzit ca o lege nu poate fi retroactiva; banuiesc ca esti printre fazanii care se inghesuiau sa ia credite cu 20% dobanda pentru a cumpara un apartament nedecomandat intr-un bloc infect cu 2500 euro/mp.
   • +1 (1 vot)    
    poate pt tine... (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:03)

    sandra [anonim] i-a raspuns lui barbq

    si ce ar fi trebuit sa faca? sa stea cu mama pana la 50 de ani?
    • +2 (2 voturi)    
     nu pana la 50, dar macar pana la 30 :) (Miercuri, 17 februarie 2010, 16:40)

     ion [anonim] i-a raspuns lui sandra

     Poate ar fi fost bine sa beleasca ochii si sa nu cumpere in perioada 2006-2008. Putea sa intrebe orice om care locuia prin lumea aia mai dezvoltata decat noi, cat dracu costa o locuinta.

     Ca eu stiu oameni care locuiesc in SUA in orase mari si care au dat pe mp mai putin decat ce cerea in Bucuresti in Colentina pe un apartament vechi (adica 2000-2200 de euro/mp).

     Tineti minte macar acum: o locuinta media ca pozitie, vechime, finisaje costa aproximativ 3 VENITURI ANUALE DE FAMILIE IN ACEA ZONA.

     Ia uite in Bucuresti: un apartament de doua camere, vechi de 30 de ani dintr-un cartier locuibil al Bucurestiului, nici ultra-perific, dar nici central.

     Venitul mediu in Bucale=450 euro. Pe familie asta face: 900 euro/luna

     Pretul unui astfel de aprtament e cam pe colea: 900x12x3= 32400 de euro, plus/minus ceva in functie de negociere si alte cele. Adica 6-700 de euro/mp. Asta e un pret unde exista cerere solvabila astazi in Bucale pentru astfel de apartamente. In tara e evident mai jos.

     Cine da astazi 60.000 de euro din motive de prima casa pe asa ceva e dus cu pluta.

     Si ca regula generala: nu iti poti permite de fapt o casa care trece de 3, hai maxim 4 VENITURI NETE ANUALE DE FAMILIE. Si nu treceti la gradul de indatorare de 30-33%. Daca faceti calculele inverse o sa vedeti ca tot pe acolo iesiti.
     • 0 (0 voturi)    
      Calcul (Miercuri, 17 februarie 2010, 17:33)

      Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui ion

      Corect, numai ca in Romania se intampla altfel. noi suntem mai atipici din pacate.
      Un venit de 2000 Eur/luna/familie se traduce intr-un pret de 72.000 Eur.

      Cum venitul asta il au sub 5% din romani, rezulta ca apartamentele de 3 camere in zone centrale (nu lux) ar trebui sa se invarta in jurul a 75.000 Eur. Adica in Bucuresti preturile sunt inca duble fata de realitate.

      Criza abia incepe la noi. Aruncati-va si luati-va case.
      • 0 (0 voturi)    
       :) (Joi, 18 februarie 2010, 0:30)

       alex [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

       Prietene, cine sta in centrul Bucurestiului ("nu lux") in apartamente de 3 camere crede-ma ca are venitu pe familie mai mare de 2000 EUR/luna.

       Nu mai compara mere cu pere :)
 • 0 (2 voturi)    
  prima casa pentru CEI 7 PITICI (Miercuri, 17 februarie 2010, 15:33)

  alba ca zapada [anonim]

  7 pitici se leganau...
 • +1 (1 vot)    
  modificare la lege: (Miercuri, 17 februarie 2010, 18:22)

  andreiu [utilizator]

  Cu privire la garantiile pentru imobile care urmeaza sa fie construite, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca persoanele respective vor primi o garantie cu care sa mearga la banci, iar bancile vor elibera banii pe stadii de executie.
  „Deci nu mai primesc o promisiune de garantare, ca pâna acum, pe baza careia trebuie sa-si finanteze singuri si numai la sfârsitul constructiei, ca pâna acum. Îi primesc (banii - n.r.) în mod normal, cum se desfasoara orice lucrare de constructii, pe stadii de executie”, a spus Vladescu.
  E din alt ziar citatul.
  Deci riscul construirii unui ap nou este preluat in mare parte de client. Pana acum riscul era doar sa pierzi cei 5%=3000euro. Acum sa inteleg ca poti plati un avans de 25% si dezolvatorul sa nu mai duca la capat constructia si apoi tu sa ramai cu rata la banca si fara apartament.
  Cred ca ar trebui sa asteptam legea sa apara in monitorul oficial sa vedem exact cum arata.
 • 0 (0 voturi)    
  Conditia sa nu ai casa (Joi, 18 februarie 2010, 7:43)

  Viutz [anonim]

  Stiti cumva daca se mentine in continuare conditia sa nu fi avut o casa cand s-a publicat programul prima data acum un an de zile.

  Intreb pentru ca acum 5 luni mi-am vandut apartamentul si mi-am luat un teren pe care as vrea sa construiesc prin programul asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt gogu mai ales... (Joi, 18 februarie 2010, 10:06)

  cineva [anonim]

  Eu cred ca GOGU de mai sus este un proprietar al vreunei cutii de chibrituri pe care o inchiriaza cu 2-300 de EUR si are bani sa isi plateasca internetu.
  Acum se cam oftica ca orice tanar isi poate lua o casa noua sau mai veche dar decenta pentru o rata egala cu chiria lui astronomica. Si pe deasupra mai ramane si cu apartamentul cand termina ratele, nu ca la chirie ca nu stiu proprietarii cum sa te fure cand pleci, cum sa faca sa iti retina garantia etc.

  GOGULE, am terminat facultate de stat, am facut si master, chiar si cursuri internationale in domeniul meu si sincer as putea sa strang un avans de 15000 EUR sa zicem in 2-3 ani. Dar eu, spre deosebire de tine, mananc pe la restaurante, ma imbrac bine, am o masina buna, ma plimb in tara si in afara pentru ca fac repede 30 de ani si atunci am alte prioritati si nu vreau sa raman un complexat toata viata ca altii.

  Initiativa statului este excelenta, cu banii care ii dau acum pe chirie imi iau un apartament al meu in care fac ce vreau eu si nu trebuie sa raportez vreunui senil de proprietar si pot sa imi continui si viata mea frumoasa fara sa am sub unghii pamantul spaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  lasati dedicatiile !!!!!!!! (Joi, 18 februarie 2010, 10:08)

  alin [anonim]

  trecand cu vederea sumele acordate, care sunt aceleasi ca si pana acum, marea necunoscuta este si va fi la ce preturi vor executa lucrarea "firmele acreditate" si cine le va acredita.
  De ce trebuie sa ne invartim in jurul cozii ?
 • 0 (0 voturi)    
  varianta 2010 (Joi, 18 februarie 2010, 11:07)

  bc [anonim]

  nu se putea sa nu sa se strecoare portite pt zadarnicirea relansarii imobiliarelor.
  1. nu trebuia crescut plafonul de garantare :
  - creste artificial pretul apartamentelor vechi
  - cei care au nevoie de casa nu sunt in stare sa-si plateasca rate de 200,300 euro
  - cei care platesc in prezent acest nivel de chirie, isi vor cumpara locuinta scazand potentialul relansarii industriei mat de constr
  2. apartamentele vechi, sa se poata cumpara numai daca sunt termoizolate
  • 0 (0 voturi)    
   Da, da (Joi, 18 februarie 2010, 13:31)

   Anca [anonim] i-a raspuns lui bc

   Pai, nu se schimba nimic nu? Practic au adaugat niste chestii care ne privesc sau nu. Cum sa creasca preturile? De ce?Voi chiar nu va treziti ca nu se cumpara nici prin prima casa?Ce motiv au speculantii lenesi care oricum s-au imbogatit sa creasca preturile? Avem sau nu cumparatori educati, care au constata ca se poate si cu mai putin?
 • 0 (0 voturi)    
  abandon (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 17:41)

  Adi [anonim]

  salutare, in ultima luna am umblat ca disperatu sa vad apartamente in cluj.Am cautat ceva decent, de bun simt, sunt inginer constructor proiectant si sunt un pic meticulos in cautari, dar am vazut peste 40 de apartamente si sunt deceptionat pt faptul ca eram hotarat sa-mi iau ceva si a trebuit sa renunt la idee deoarece preturile sunt exorbitante.Profitul constructorilor inca se vrea de 100-200% dragilor.Asa ceva nu este posibil.Nu este posibil ca o constructie la rosu sa coste 350 e/mp + finisajele 100 e/mp iar stimatii nostrii contemporani sa le vanda cu 1000-1200 e/mp.Eu nu pot si n-am sa pot niciodata sa incurajez asa ceva.La scoala ne-au invatat ca dpdv economic un profit normal pentru o economie stabila este de 15-20%, nu de 200%.Si asta in contextul in care am gasit nereguli grave dpdv al realizarii constructiilor (mucegai, infiltratii, termoizolari insificiente si executie in graba si de proasta calitate).
 • 0 (0 voturi)    
  prima casa cu teren propriu (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 22:32)

  madalin [anonim]

  din cate am inteles daca am teren si vreau sa imi construiesc o casa prin acest program trebuie neaparat sa construiesc cu o firma specializata nu?
  Sincer nu mi se pare o idee chiar asa de buna...de cce nu pot construii eu, fara a mai apela la acesti hoti de pe piata care umfla preturile si la o casa de 50.000 € o face sa ajunga la 70.000€ ca atata da statu...sper sa fi inteles gresit si eu ca propieter sa imi aleg decet firma care va construii casa, eu urmand sa cumpar materialele si tot ce e nevoie pt.casa. firma respectiva luand bani numai pe manopera..asa mi sar parea normal
 • 0 (0 voturi)    
  prima casa (Marţi, 23 februarie 2010, 18:40)

  gelu [anonim]

  Detin o casa la rosu, ma intereseaza daca ma pot inscrie in program pentru finalizarea constructiei
 • 0 (0 voturi)    
  pierdeti timpul (Vineri, 26 februarie 2010, 15:45)

  bogdan alexe [anonim]

  de ce vreti sa fiti mai catolici decat papa? vi s-a pus pata pe cifra 7 si acum ati facut o fixatie existentiala din asta. fiind vorba de un grup de beneficiari ai acelei variante de proiect trebuia mentionata o cifra fie ea 7,6 9 sau 12. e pacat sa pierdeti o zi pe polemici menite sa va racoresca frustrarile si pe atacuri orchestrate de tipi sau tipe cu bani impotriva celor care se vaita ca nu dispun de avansul de 5%. asa ca puneti-va mintea la contributie pt ca intotdeauna proiecte de genul asta au anumite portite pe unde daca va duce mintea va puteti strecura.
 • 0 (0 voturi)    
  pt gogu, gogutzi si alti asemenea (Luni, 8 martie 2010, 10:10)

  o simpla parere [anonim]

  am observat ca insistati pe faptul ca persoanele interesate de a avea o casa ar trebui sa economiseasca si sa-si asigure astfel acel avans...corect la prima vedere...dar ce faci atunci cand ai un salariu sa zicem decent pentru conditiile din Romania dar esti nevoit sa dai 4-500 de euro pe chirie pentru ca nu ai unde sa stai????? Cum poti sa economisesti si sa-ti asiguri acel avans?? Locuiesc in Bucuresti, m-am nascut in Bucuresti si nu am avut norocul sa primesc si eu o mostenire sau sa fiu ajutat de parinti cum cred ca este cazul gogutilor care posteaza aici....
 • 0 (0 voturi)    
  prima casa 2 (Joi, 18 martie 2010, 17:37)

  clujanul [anonim]

  Eu am incercat la banci sa obtin un credit la varianta Prima casa 2, dar niciunca dintre bancile consultate nu au instructiuni / disponibilitate la asa ceva (?).
  Am gasit constructorul care are terenul si in cateva zile si Autorizatia de construire si accepta si plata in conditiile Programului Prima casa 2.
  Bancile spun ca trebuie sa fie o constructie gata si cu CF ca sa poata credita programul Prima casa.
  Care este adevarul?
  Cine ar putea sa dea lamuriri cu privire la acest program in varianta 2?
  Va fi disponibil si daca va fi, incepand cu ce data bancile vor acorda credite dupa Prima casa 2 ?
  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  felicitare (Luni, 6 septembrie 2010, 22:19)

  popa [anonim]

  te iubesc andreea blonda!fata cu fruntea sus si luptatoare


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by