Sindicalistii ar putea fi obligati sa depuna declaratii de avere, care vor fi verificate de Agentia Nationala de Integritate, potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 144/2007 privind functionarea ANI, anunta Agerpres.

Proiectul a fost adoptat de Comisia pentru drepturile omului din Senat, iar presedintele comisiei, Gyorgy Frunda (UDMR), a declarat ca "sindicalistii vor putea fi controlati pana la un anumit nivel" in ceea ce priveste declaratiile de avere si de interese.

Astfel, au obligatia declararii averii si intereselor presedintii, vicepresedintii, secretarii, trezorierii si alte functii asimilate acestora din cadrul confederatiilor si federatiilor sindicale, uniunilor teritoriale ale acestora, precum si organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate.

Amendamentul a fost propus de democrat-liberalul Ion Ruset si aprobat in unanimitate in comisie.

Tot miercuri, membrii Comisiei pentru drepturile omului din Senat au dat aviz favorabil unui alt proiect de modificare a Legii nr. 144/2007, potrivit caruia functia de presedinte sau vicepresedinte al Agentiei poate fi ocupata de o persoana care este cetatean roman, are studii superioare juridice, economice si in stiinte administrative si care nu a facut si nici nu face parte din vreun partid sau formatiune politica.

Un amendament adus de presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, si aprobat de cele doua comisii reunite (juridica si pentru drepturile omului) prevede ca membrii Consiliului National de Integritate nu trebuie sa fi fost agenti sau colaboratori ai serviciilor de informatii inainte de anul 1990, lucratori operativi, inclusiv acoperiti, sau informatori. Ei nu trebuie sa fi fost condamnati pentru infractiuni savarsite cu intentie si nici sa aiba cazier fiscal.