Firmele care comercializeaza marfuri in regim duty-free sunt obligate sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri va fi interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile, alimentele, informeaza Mediafax. Comertul de alcool si tutun in regim duty-free a fost interzis printr-un ordin al ministrului Finantelor, intrat in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute.

"In termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a ordinului, operatorii economici autorizati sa desfasoare activitatea de comercializare de marfuri in regim duty-free vor lua masuri in vederea lichidarii stocurilor de bauturi distilate, rachiuri, lichioruri si alte bauturi spirtoase si produse din tutun din magazinele duty-free autorizate, astfel incat la expirarea acestui termen sa nu se mai comercializeze prin magazinele duty-free autorizate astfel de produse", se arata in ordinul ministrului Finantelor, intrat in vigoare la 12 februarie 2010.

Actul interzice totodata, incepand cu data de 12 februarie, transferul intre magazinele duty-free apartinand aceluiasi operator economic de bauturi distilate, rachiuri, lichioruri, alte bauturi spirtoase si produse din tutun.

Vezi aici lista marfurilor care mai pot fi comercializate in regim duty-free. Prin magazine duty-free pot fi vandute in continuare si vinuri, vermuturi si alte bauturi fermentate.

Legislatia in vigoare stabileste ca marfurile duty-free sunt comercializate in "cantitati uzuale" comertului cu amanuntul, destinate consumului individual sau familial", fara sa fie clar limitate.