Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, initiator al Legii antidrog, a cerut constituirea unei comisii parlamentare de ancheta in privinta magazinelor care comercializeaza produse etnobotanice. Surupaceanu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca anumite grupuri de interese din PD-L sunt legate in mod direct de aceasta afacere a drogurilor usoare, informeaza Agerpres.

"Am propus o comisie parlamentara de ancheta. Incepand de maine, voi strange semnaturi in Parlamentul Romaniei pentru aceasta comisie, in asa fel incat daca Parlamentul imi va permite, vom putea sa aducem in fata opiniei publice nume grele din politica, implicate in comertul acesta de droguri usoare", a anuntat deputatul social-democrat, precizand ca in prezent nu are dovezi pentru a numi aceste persoane.

Mugurel Surupaceanu a acuzat guvernul Boc ca, prin emiterea ordonantei de urgenta privind interzicerea produselor etnobotanice, a dat posibilitatea comerciantilor de droguri usoare sa isi vanda produsele ramase catre populatie sau traficantii din piata neagra, sub forma lichidarilor de stocuri la preturi foarte mici.

"In lege nu era specificat acest ajutor pentru comerciantii de dorguri usoare, care le permite sa isi distruga stocurile in termen de 10 zile", a precizat social-democratul. "Practic se demonstreaza inca o data ca anumite grupuri de interese din PD-L, care in acest moment controleaza Guvernul Boc, sunt legate in mod direct de aceasta afacere a drogurilor usoare", a sustinut el.

Surupaceanu a precizat ca, in septembrie 2009, Comisia prezidentiala de analiza riscurilor sociale a recomandat dezincriminarea consumului de droguri usoare. "Practic, avem de-a face cu o implicare a doua dintre cele mai importante institutii ale statului - Guvernul si Presedintia - in favorizarea si sustinerea consumului de droguri usoare in Romania. Aceste doua institutii ale statului sunt de fapt in acest moment principalele responsabile pentru victimele rezultate din consumul de droguri", a acuzat deputatul.

  • Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care interzice plantele etnobotanice

Declaratia social-democratului vine la mai putin de o saptamana dupa ce Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta, sa interzica produsele si substantele etnobotanice. Ordonanta se refera la 36 de astfel de plante si substante halucinogene al caror consum a crescut foarte mult mai ales in randul tinerilor. Persoanele care vand, detin sau transporta plante si substante etnobotanice vor risca sanctiunea cu inchisoarea, a declarat miercuri Cseke Attila, ministrul Sanatatii, dupa sedinta de Guvern.

In zece zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, toti comerciantii sunt obligati sa distruga, pe cheltuiala lor, stocurile de substante etnobotatice. Ministrul Sanatatii a precizat ca acesti comercianti nu vor fi despagubiti, chiar daca pana acum astfel de produse erau considerate legale. Legea intra in vigoare dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.

Cu o zi inainte ca Guvernul sa ia aceasta decizie, deputatii adoptasera un proiect de lege care prevede interzicerea comercializarii, punerii in vanzare, distribuirii si livrarii produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic. Proiectul, initiat de un grup de deputati, stabileste ca punerea in vanzare, distribuirea si livrarea unor astfel de produse sunt interzise si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

Propunerea legislativa, initiata de catre deputatii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costica Macaleti, Mugurel Surupaceanu si Tudor Ciuhodaru (independent) a fost adoptata si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.