Fostul general Mihai Chitac va fi eliberat, luni, din Penitenciarul Jilava, pentru a se opera la inima, au decis sambata magistratii Curtii Militare de Apel, potrivit Agerpres. Avocatul acestuia, Alice Draghici, a aratat in fata judecatorilor militari ca interventia chirurgicala este necesara si, daca nu va fi efectuata, viata lui Chitac este pusa in pericol.

Mihai Chitac a mai fost eliberat anterior, pentru trei luni de zile, pe motive medicale. Pe 18 septembrie anul trecut, el a parasit Spitalul Penitenciar Jilava, iar in cele trei luni a fost supus unor investigatii medicale, insa nu s-a operat la inima.

Avocatul lui Mihai Chitac, Alice Georgescu, sustine ca interventia chirurgicala nu se poate face sub paza, fiind necesar ca Mihai Chitac sa fie transferat la o unitate medicala civila. In plus, ea considera ca perioada de eliberare trebuie sa fie una rezonabila, pentru ca Mihai Chitac sa urmeze un tratament post-operator.

Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis, luna trecuta, ca Mihai Chitac sa fie eliberat din arest pe 15 februarie, insa procurorul militar a facut recurs.

Potrivit raportului INML, Mihai Chitac ar trebui operat, el suferind de diverse boli: cardiopatie ischemica cronica, angor de efort si de repaus, leziuni coronariene si altele, indicatia fiind de interventie chirurgicala de revascularizare miocardica. El mai sufera de hipertensiune arteriala esentiala severa, stenoza aortica, aritmie, insuficienta cardiaca, diabet zaharat, dislipidemie, trombocitopenie, adenom prostata. Potrivit raportului, patologia cardiovasculara pe care o prezinta Mihai Chitac este severa, cu evolutie imprevizibila, susceptibila de complicatii redutabile, posibil mortale, care pot aparea indiferent daca acesta se afla sau nu in detentie, dar in mod sigur in lipsa unei asistente medicale de specialitate.

Completul de noua judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, la 15 octombrie 2008, condamnarea la 15 ani de inchisoare a generalilor in rezerva Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac, in dosarul Revolutiei de la Timisoara, pentru omor deosebit de grav, precum si la degradare militara.