Consulul General al SUA in Romania, Jim Gray, a declarat, vineri, ca sansele ca Statele Unite sa elimine vizele turistice pentru cetatenii romani vor creste in functie de imbunatatirea situatiei economice a tarii noastre si pe plan mondial, informeaza Mediafax.

Potrivit lui Gray, persoanele care depun o cerere pentru a obtine o viza turistica pentru SUA vor avea o sansa mai mare s-o obtina cu cat situatia economica a Romaniei se va imbunatatii, deoarece astfel cei care aplica pentru viza vor putea demonstra ca se vor intoarce in tara la finalul vacantei si nu vor emigra in State.

"Cred ca, pe masura ce situatia economica a Romaniei se va imbunatati si se va imbunatati si pe plan mondial, sansele ca tara sa fie inclusa in program vor fi mai bune, pentru ca situatia economica a locuitorilor va fi mai buna, deoarece oamenii vor putea demonstra ca nu vor ramane in Statele Unite, pentru ca au o slujba buna chiar aici si, da, ar fi mai usor sa il convinga pe ofiterul care le acorda vizele", a spus Gray.

Jim Gray a explicat ca ofiterul consular care se ocupa de acordarea vizelor este obligat de legea americana sa presupuna ca orice persoana care depune cerere pentru a obtine o viza turistica are intentia de a emigra in Statele Unite.

"In conformitate cu legea, cel care se ocupa de aprobarea cererii de viza trebuie sa presupuna ca orice persoana care doreste sa mearga in Statele Unite vrea sa emigreze. Astfel, fiecare persoana trebuie sa demonstreze ca are un motiv bun de a se intoarce in tara natala, inainte de a expira perioada autorizata pentru vizita", a spus Gray.

Potrivit Consulului General al SUA, cu cat situatia economica a celui care depune o cerere pentru a obtine o viza turistica este mai buna, cu atat are mai multe sanse de a obtine actul respectiv.

"Astfel, o persoana care spune ca doreste sa plece in Statele Unite si poate sa demonstreze ca a mai fost in zece alte tari si are o proprietate in tara natala si lucreaza de 25 de ani, va primi fara probleme dreptul de a merge in Statele Unite. Pe de alta parte, un somer, care nu are foarte multi bani - nu ca ar fi facut ceva gresit - dar nu putem acorda viza unei asemenea persoane. I-am spune ca daca doreste sa vina in Statele Unite pentru a munci trebuie sa solicite un alt tip de viza", a explicat Gray.

Jim Gray a explicat ca, in momentul de fata, aproximativ trei sferturi dintre romanii care depun cerere reusesc sa obtina o viza turistica, iar pentru ca Romania sa fie inclusa in programul "Visa Waiver" prin care SUA elimina vizele turistice, pragul de cereri respinse trebuie sa fie de doar 3%.