Fosti si actuali ministri sunt in vizorul Agentiei Nationale Integritate, a declarat presedintele ANI Catalin Macovei, intr-un interviu pentru RFI. Macovei sustine ca Agentia nu poate fi acuzata de partizanat politic, adaugand ca demnitarii au luat in deradere completarea declaratiilor de avere.

Descarca fisierul audio in format MP3

Despre ministri anchetati:

  • “Sunt, sunt in continuare demnitari importanti si fosti demnitari, care au investigatii pe rolul Agentiei Nationale de Integritate. Sunt si fosti ministri si actuali ministri”.

Despre intensificarea activitatii ANI:

  • "Nu putem vorbi neaparat de o intensificare a activitatii Agentiei Nationale de Integritate. Este vorba de fapt de o anumita maturitate institutionala la care incet-incet incepe sa ajunga institutia. Inspectorii incep sa stapaneasca din ce in ce mai bine procedurile si astfel reusim sa finalizam intr-un termen mult mai scurt decat anul trecut anumite dosare si investigatii”.

Despre acuzatiile de partizanat politic:

  • “Acestor acuzatii le raspundem respingandu-le, in primul rand. In momentul in care nu ai argumente juridice pentru a combate cele afirmate de inspectorii de Integritate, incepi sa arunci in media astfel de acuzatii de partizanat politic. Noi nu putem fi acuzati de partizanat politic, pentru ca am trimis la Parchet sau in instanta inalti demnitari sau fosti inalti demnitari din tot spectrul politic. Ar fi nefiresc, ba chiar ilegal ca agenda institutiei sa fie facuta in functie de data la care au loc diverse evenimente ale partidelor politice. Ganditi-va ca in primavara va avea loc un Congres al PNL-ului, iar in vara un Congres al PDL-ului. Ar fi absurd sa oprim aceste investigatii pana cand respectivele evenimente politice ar avea loc. Ancheta in cazul lui Mircea Geoana a inceput in vara anului trecut”.

Despre cazul Mircea Dinescu:

  • “La o prima vedere nu exista nici o legatura intre agricultura si activitatea de studiere a dosarelor Securitatii, insa prevederile legale sunt limpezi: o activitate de demnitate publica este incompatibila cu desfasurarea oricarei alte activitati in domeniul privat, mai ales ca Mircea Dinescu este chiar administratorul acelor societati de agricultura. Este adevarat ca din punct de vedere moral, nu este o incompatibilitate, dar din punct de vedere legal, este”.

Despre declaratiile de avere:

  • “Trebuie sa fim sinceri si sa spunem adevarul. Demnitarii din Romania, oamenii care activeaza in ringul public nu au pus mare pret pe completarea acestor declaratii de avere, pentru ca in primul rand pana in 2008 cand a inceput activitatea ANI nu exista nici o sanctiune. Nu trebuie sa uitam ca aceste declaratii se completeaza de circa zece ani, insa sanctiuni exista doar de cand a fost infiintata Agentia Nationala de Integritate si probabil ca domniile lor au luat in deradere aceasta activitate”.