Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a obtinut joi, la Bucuresti, un angajament din partea Guvernului roman privind reintegrarea romilor expulzati din Franta, informeaza Le Monde, care preia o stire AFP. Bucurestiul promite ca va numi un responsabil pentru reinsertia sociala a romilor si va trimite magistrati si politisti romani in Franta pentru a lupta impotriva infractionalitatii.

Cu prilejul unei vizite intreprinse la Bucuresti, secretarul de stat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe francez, Pierre Lellouche, a fost primit joi, la Palatul Victoria, de seful guvernului roman, Emil Boc. La finalul intrevederii, cei doi oficiali au anuntat luarea a trei decizii.

Prima se refera la desemnarea unui secretar de stat roman insarcinat cu reintegrarea romilor, care va supraveghea ca acestia sa nu revina in Franta dupa ce au fost expulzati. "Masura ne va permite noua, francezilor si europenilor, sa ajutam la reinsertia romilor in Romania", a explicat Lellouche.

Prin a doua decizie luata, autoritarile romane se angajeaza sa trimita politisti si magistrati romani in Franta, care sa ajute la "anihilarea retelelor de traficanti de persoane", a anuntat Lellouche.

Cea de-a treia decizie vizeaza punerea in practica a unei "politici de cooperare" pentru "mobilizarea de fonduri europene in scopul reinsertiei comunitatii rome", potrivit responsabilului francez. "Suntem pregatiti sa sprijinim acest demers cu fonduri europene si franceze", a precizat Lellouche, subliniind totodata importanta utilizarii eficiente a acestor fonduri.

De cealalta parte, premierul Emil Boc a asigurat ca guvernul roman practica o politica de "toleranta zero" fata de retelele criminale care incurajeaza romii sa se deplaseze clandestin in Franta.

8.000 de romi deportati in 2009 - aproape 70% s-au intors in Franta

Opt mii de romi au fost deportati din Franta in Romania in 2009, primind in schimb un bilet de avion, cate 300 de euro pentru fiecare adult si cate 100 de euro pentru fiecare copil, insa peste doua-treimi dintre acestia au revenit clandestin in aceasta tara, precizeaza publicatia citata.

Metoda aplicata de autoritatile franceze "este din principiu sortita esecului, intrucat majoritatea va incerca sa ajunga din nou in Franta, pentru a obtine o noua indemnizatie", apreciaza secretarul de stat in cadrul Ministerului roman de Interne, Marian Tutilescu.

In plus, subliniaza Tutilescu, comunitatea roma este, in general, "refractara la actiunile de reintegrare sociala", iar "actualul cadru juridic din Romania nu permite impunerea de restrictii privind deplasarea in afara granitelor", cu exceptia minorilor neinsotiti, dreptul la libera circulatie fiiind garantat tuturor cetatenilor europeni.

Responsabilul pentru reintegrarea sociala a romilor - un secretar de stat din Ministerul Muncii

Executivul transmite de asemenea, intr-un comunicat, ca "masurile avute in vedere de autoritatile romane pentru prevenirea si descurajarea infractiunilor comise pe teritoriul Frantei de cetateni romani de etnie roma" au reprezentat un punct important pe agenda intrevederii.

Prim-ministrul Emil Boc a subliniat, in cadrul intalnirii, "disponibilitatea autoritatilor romane de a explora noi directii de cooperare in plan institutional si politienesc, inclusiv masuri in plan social pentru reinsertia sociala a celor care revin in tara, cu respectarea deplina a legislatiei europene in domeniu si a principiului liberei circulatii".

In acest sens, premierul a anuntat ca va nominaliza un secretar de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale care, "sub coordonarea ministrului si a primului-ministru, sa vegheze la implementarea masurilor de reinsertie sociala a celor care se intorc si la utilizarea fondurilor europene alocate programelor sociale, pentru ca cei care se intorc sa nu mai fie tentati sa paraseasca tara si sa comita infractiuni pe teritoriul altor state".

„Avem toleranta zero fata de infractionalitate. Legea trebuie sa se aplice, in mod egal si ferm, indiferent de cetatenie si indiferent de etnie”, a declarat premierul Emil Boc.