Decizia Romaniei de a amplasa sistemele americane antiracheta pe teritoriul sau aminteste de intelegerile dintre maresalul Ion Antonescu si Adolf Hitler pentru formarea unei coalitii antisovietice, a declarat liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, citat de Info-Prim Neo.

„Amplasarea sistemului american antiracheta in Romania provoaca nemultumiri in societatea moldoveneasca. Relatiile moldo-romane care au fost proaste, vor deveni si mai proaste. Noi nu acuzam aceasta decizie a Romaniei, pentru ca intelegem politica ei unionista. Romania nici astazi nu se poate impaca cu gandul ca pe harta politica a lumii a aparut statul independent R. Moldova”, a spus Voronin, in cadrul unui duplex Moscova-Chisinau, cu privire la „Amplasarea sistemului anti-racheta in Romania: reactia Rusiei si Moldovei”.

„Desi americanii au declarat ca rachetele vor fi instalate impotriva pericolului ce vine din Irak, esenta este alta. Aceste evenimente amintesc despre intoarcerea Europei in razboiul rece din secolul trecut. Pasii lui Basescu amintesc despre intelegerile lui Antonescu si Hitler, pentru a forma o coalitie antisovietica”, a mai declarat Voronin.

Potrivit liderului comunist, amplasarea scutului antiracheta la frontiera este un pericol pentru statutul de neutralitate al Republicii Moldova si va tergiversa solutionarea conflictului transnistrean.