Guvernul discuta in sedinta de miercuri proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, pentru ultima data inainte de a fi aprobat. Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, proiectul de lege ar putea fi trimis in Parlament in data de 15 februarie, daca Guvernul il va adopta miercuri.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti seara la Realitatea TV ca ar urma sa fie diminuate doar pensiile in valoare de peste 2.700 de lei.

Executivul vrea sa elimine pensiile speciale de care beneficiaza circa 200 000 de romani. In clasamentul cu cele mai mari pensii sunt : aviatorii, magistratii, angajati ai Curtii de conturi, diplomati, parlamentari, politisti si militari.

Proiectul legii a starnit numeroase proteste. Sindicalistii sustin ca legea pensiilor publice unitare nu ar trebui sa se aplice retroactiv, asa cum prevede proiectul de act normativ. Militarii cer neicluderea pensiilor lor in aceasta lege si spun ca vor da in judecata Guvernul.

Premierul Emil Boc a declarat marti ca pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fara nicio exceptie.