Conditiile impuse pentru atribuirea unui contract de deszapezire vor fi modificate astfel incat la licitatii sa nu poata participa decat firme care dispun de utilaje corespunzatoare unor astfel de interventii, a declarat marti premierul Emil Boc. De asemenea, Boc le-a transmis prefectilor ca modul in care se vor ocupa de deszapezire va constitui un criteriu de evaluare a activitatii lor si le-a cerut ca pana miercuri, la ora 15.00, sa deblocheze toate drumurile.

Seful Guvernului a inspectat noaptea, neanuntat, Autostrada Bucuresti-Constanta si drumul national Bucuresti-Giurgiu, aratand ca este nemultumit deoarece operatiunile de deszapezire sunt efectuate cu "tractorase" si cerand firmelor sa nu mai participe la licitatii daca nu pot onora tehnic contractele, relateaza Mediafax.

"Trebuie utilaje mai mari care sa faca fata la deszapezire, nu tractorase cu care sa te joci pe strazi laturalnice prin oras. Nu ai voie sa participi la licitatie daca nu prezinti inainte un standard minimal de utilaje care sa faca fata lucrailor de deszapezire, pe autostrada si pe arterele mari. Ce am vazut pe autostrada m-a nemultumit din perspectiva utilajelor gasite acolo. Ma asteptam sa gasesc, asa cum am vazut in strainatate, utilaje mari, de capacitate maxima, care sa poata face fata la zapada de 20 de centimetri", a spus Boc.

El a declarat din nou, marti, ca este nemultumit de utilajele folosite la deszapezirea unor tronsoane de drum importante si a aratat ca se va implica personal pentru ca actualul cadru legislativ care reglementeaza conditiile de acces la licitatii si de atribuire a contractelor sa fie mai exigent, ca o garantie ca firmele castigatoare sunt dotate cu echipamente adecvate.

Masurile de deszapezire, criteriu de evaluare a activitatii prefectilor

Masurile de deszapezire, de combatere a poleiului si a celorlalte probleme generate de conditiile meteorologice extreme vor constitui criteriile de evaluare a activitatii prefectilor, a declarat prim-ministrul Emil Boc, la videoconferinta cu prefectii celor 24 de judete si al municipiului Bucuresti, avertizate cu cod galben.

"Vreau sa stiti, doamnelor si domnilor prefecti, ca modul in care reactionati in aceasta perioada dificila va fi un criteriu de evaluare a performantei si activitatii prefectilor. Munca dumneavoastra din judet este monitorizata, evaluata la nivel central, iar, dupa ce va trece aceasta perioada dificila, vom face si o evaluare a prezentei dumneavoastra si a eficientei actiunilor pe care le-ati desfasurat in teritoriu", a spus Boc, potrivit Agerpres.

Prefectii au termen pana miercuri, la 15.00, sa deblocheze toate drumurile

Emil Boc le-a cerut prefectilor din judetele aflate sub atentionare Cod galben sa ia toate masurile necesare pentru ca toate drumurile din aria lor de raspundere sa fie deblocate pana miercuri, la ora 15.00.

"Pana maine, la ora 15.00, nu doresc sa mai avem drumuri blocate. Sper ca ati inteles, iar autoritatile pe care le aveti in subordine, in parteneriat cu Guvernul, vor realiza acest lucru. Deci, mobilizare maxima, pentru ca toate drumurile sa fie libere", a afirmat premierul la videoconferinta cu prefectii, citat de Agerpres.

Potrivit secretarului de stat din MAI, Mihai Capra, circa 100 de drumuri judetene erau blocate din cauza zapezii, in jurul orei 17.00.