Decizia Romaniei de a gazdui rachete de interceptare in cadrul scutului american antiracheta din Europa ar putea transforma Republica Moldova intr-o linie de front, sustine fostul presedinte moldovean, Vladimir Voronin, citat de RIA Novosti.

Voronin, care ocupa in prezent functia de presedinte al Partidului Comunistilor din R.Moldova, a declarat ca pozitia Romaniei privind scutul antiracheta american si sprijinul deschis primit din partea actualei puteri de la Chisinau ar putea avea consecinte dezastruoase asupra securitatii in regiune.

„O asemenea lingusire servila si slugarnica a autoritatilor actuale moldovenesti fata de Romania vorbeste despre faptul ca neutralitatea Republicii Moldova nu se mai afla in zona de confort a integrarii si ca este, intentionat, transformata intr-o zona de front, provocand Rusia la o reactie asemanatoare fata de Transnistria. Trebuie sa fii orb pentru a nu vedea acest lucru, sau un complice al procesului”, a declarat sambata Voronin, in cadrul sedintei Partidului Comunistilor, citat de Jurnal de Chisinau.

Liderul comunistilor a mai declarat in cadrul aceleiasi sedinte ca „guvernarea actula (n.r. din R. Moldova) este formata din criminali, fixati pe o singura idee: sa-si vanda tara, pamantul si poporul”.

In final, Partidul Comunistilor a cerut Guvernului moldovean sa condamne politica Romaniei de a destabiliza securitatea regionala si de a „infiinta o atmosfera de razboi rece si de neincredere in regiune”.

Presedintele roman Traian Basescu a anuntat joi ca Romania este dispusa sa gazduiasca rachete de interceptare in cadrul scutului american antiracheta, destinat protejarii aliatilor europeni.

Oficiali de la Washington au anuntat, ulterior, ca instalatiile din Romania vor deveni operationale din 2015 si ca acestea sunt create pentru a asigura protectie impotriva "potentialei amenintari din partea Iranului".

In legatura cu decizia Romaniei de a gazdui rachete in cadrul scutului american antiracheta, si Rusia si-a exprimat vineri ingrijorarea, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut "clarificari" in acest sens.