Cea mai mica planeta a sistemului nostru solar, Pluto, devine din ce in ce mai rosie, potrivit unor imagini difuzate de NASA. Fotografiile realizate de telescopul spatial Hubble arata ca planeta este cu 20% mai rosie in comparatie cu observatiile precedente, relateaza BBC News.

Vezi aici imagini cu rotatia planetei Pluto.

Explicatia ar putea fi intrarea planetei intr-o noua faza a ciclului orbital de 248 de ani, care modifica suprafata de gheata a planetei. Imaginile arata ca azotul inghetat din nordul planetei devine mai stralucitor, in timp ce in sud devine mai intunecat.

"Aceste modificari sunt, cel mai probabil, consecintele topirii ghetii la polul insorit si reinghetarea sa la celalalt pol", explica Space Telescope Science Institute.

Dar alti astronomi si-au exprimat uimirea in fata acestor schimbari.

"Este un pic surprinzator sa vezi aceste schimbari producandu-se atat de repede si atat de masiv", spune Marc Buie, de la Southwest Research Institute, care adauga ca acest fapt este fara precedent.

In 2006, astronomii au degradat Pluto de la statutul de planeta in adevaratul sens al cuvantului, incadrand-o in clasa planetelor pitice.

Departe si mult mai mica decat celelalte opt planete ale sistemului solar, Pluto - cu un diametru de doar 2.360 km - este chiar mai mica decat unele luni din sistem.

Exepertii cred insa ca tenta de rosu nu va avea efecte asupra temperaturii suprafetei planetei - minus 233 grade Celsius.