Scutul antiracheta din sudul Europei cuprinde si rachete care vor intersecta rachetele agresoare. Declaratia a fost facuta de directorul Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, Mihail Ionescu, care a explicat pentru Realitatea FM ca scutul cuprinde componente terestre si componente navale.

"Componentele terestre inseamna dislocarea unor rachete care vor intersecta rachetele agresoare, iar cele navale vor insemna dislocarea unor nave americane, purtatoare ale acelorasi tipuri de rachete de interceptare", a declarat Mihail Ionescu. Acesta a precizat ca informatiile tehnice sunt "oarecum confidentiale". Se stie, insa, ca instalatiile vor intercepta rachete destinate unor tinte din Europa, cu raza scurta si medie de actiune, provenind din Orientul Apropiat.

Directorul Institutului pentru Studii Politice de Aparare a vorbit si despre reactia oficiala pe care am putea-o astepta din partea Rusiei. Rusia a protestat foarte serios in ce priveste instalarea aripii nordice a acestui scut, in Polonia si Cehia. In momentul in care administratia americana a anuntat instalarea scutului in sudul Europei si tintind rachete agresoare de raza scurta si medie de actiune, criticile rusesti "au scazut instantaneu in intensitate", a explicat Ionescu.

In urma cu o zi, presedintele Traian Basescu a anuntat ca CSAT a aprobat participarea Romaniei la sistemul antiracheta, ca urmare a invitatiei presedintelui american Barack Obama: "Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a subliniat seful statului. Decizia, care inseamna amplasarea in Romania a unor sisteme de interceptare antiracheta, trebuie ratificata de Parlament.

Citeste aici interviul acordat de Mihail Ionescu pentru HotNews.ro.