Importanta vitala a deciziei CSAT va fi reflectata si in abordarea Parlamentului, a declarat Anca Boagiu, vicepresedinte al comisiei de afaceri europene din Senat, care a adaugat ca e convinsa ca aprobarea se va face in cvasi-unanimitate.

"Salut reactia presedintelui Comisiei de Aparare din Senat, domnul Melescanu de la PNL, dar si intr-o anumita masura reactiile domnilor Geoana si Diaconescu de la PSD, reactii care demonstreaza consensul clasei politice romanesti in jurul marilor teme de politica externa si securitate nationala. Partidul Democrat Liberal va sustine 100% aceasta decizie a CSAT si vom argumenta in Parlament de ce suspiciunile care mai persista in randurile unor oameni politici privind oportunitatea acestui proiect sunt nefondate", a spus senatorul democrat-liberal.

Boagiu considera aceasta decizie un „win-win situation” ( n.r. o situatie din care au de castigat ambele parti), Romania primind o garantie suplimentara in ceea ce priveste gradul sau de securitate nationala. In acelasi timp, spune ea, Romania primeste o recunoastere in plus a rolului sau strategic in regiune, precum si a eforturilor depuse in misiuni externe alaturi de comunitatea internationala democratica.

Intrebata despre avantajele si dezavantajele amplasarii elementelor scutului pe teritoriul Romaniei, senatorul vede ca principal avantaj faptul ca intreg teritoriul Romaniei va fi protejat, spre deosebire de vechiul proiect abandonat anul trecut de noua Administratie de la Washington si confirmarea soliditatii parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite.

"In privinta dezavantajelor, se poate vorbi doar de posibila mentinere a unui ton mai putin prietenos in relatiile diplomatice intre Rusia si Romania, desi sunt convinsa ca diplomatia romaneasca va reusi sa explice aceasta dezvoltare ca o politica defensiva vis-a-vis de state esuate sau actori non-statali care constituie amenintari la adresa securitatii nationale. In niciun caz nu se poate spune ca participarea Romaniei in Scutul Antiracheta reprezinta un gest ostil la adresa Federatiei Rusiei si sper ca vom reusi sa acomodam si statele din vecinatatea noastra si care nu sunt membre NATO cu aceasta decizie", a mai spus Boagiu.

Vicepresedinta comisiei de afaceri europene din Senat este convinsa ca opinia publica din Romania va sustine in proportie de peste 90% aceasta decizie. "Chiar daca proiectul va demara in 2015 si chiar daca acest domeniu nu este probabil pe agenda publica de preocupari, eu cred ca cetatenii romani inteleg necesitatea de a asigura un grad cat mai mare de securitate nationala, mai ales in momente tulburi pe plan international daca e sa ne referim doar la dezvoltarile din Iran, Afganistan sau Pakistan. Publicul informat romanesc este cu siguranta preocupat de acest subiect. Probabil se vor face si cercetari sociologice in urmatoarea perioada de timp si cred ca vom avea un grad de sustinere de peste 90% pentru aceasta decizie in randul populatiei", a conchis ea.