Elementele scutului antiracheta amplasate pe teritoriul Romaniei asigura si potenteaza securitatea nationala si asigura apararea impotriva rachetelor cu raza medie de actiune, in conditiile vecinatatii ei imediate cu zona turbulenta a Orientului Mijlociu, a declarat pentru Hotnews.ro generalul Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.

Interceptorii terestri sunt rachete de interceptare, intr-un sistem instalat pe o suprafata larga in sud-estul Europei, maritim si terestru. Maritim, ele sunt amplasate pe vase americane Aegis, in Mediterana si Marea Neagra.

Analistul militar a punctat inca alte trei avantaje ale invitatiei americane de participare a Romaniei la scutul antiracheta:

  • Intareste solidaritatea aliata a NATO in aceasta varianta, intrucat lementele din Romania acopera aliati din sud-estul Europei: Romania, Turcia, Grecia si Bulgaria.
  • Este un element care completeaza sistemul de aparare antiracheta european luat in considerare de NATO.
  • Reprezinta o expresie ultima si foarte inalta a viabilitatii si a vitalitatii paeteneriatului strategic romano-american incheiat in 1997.

Generalul Mihail Ionescu a subliniat ca acest sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, cu atat mai mult cu cat - in cadrul politicii de reformare si resetare a relatiei americano-ruse - administratia Obama a fost criticata de oponentii sai pentru slabiciune manifestata fata de Rusia.

"Scutul insa potenteaza o relatie normala intre SUA-NATO si Rusia", a explicat acesta. "El este un precipitator al apropierii Rusiei de NATO si aliati, prin urmare si implicit de Romania", a completat analistul. Un argument in plus ca Rusia nu ar avea de ce sa aiba o reactie de nemultumire intrucat mai exista un element in plus: in acest moment, SUA si Rusia se apropie, iminent, de semnarea unui nou acord START II, scutul antiracheta fiind inclus in acesta.