Teodor Melescanu e convins ca Rusia se va implica si ea in scutul anti-racheta. Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, fost ministru al Apararii, a declarat la RFI Romania ca e de asteptat ca Moscova sa colaboreze la un proiect de acest gen.

"Eu sunt convins ca in viitorul foarte apropiat va exista chiar si o implicare a Federatiei Ruse intr-un asemenea proiect, nu neaparat poate prin instalatii de lansare, dar sigur prin colaborarea la accesul la date, transmiterea acestor date, semnalarile, deci este un alt sistem decat cel care a provocat primele reactii", a afirmat Teodor Melescanu.

"Mai mult, relatiile dintre Rusia si Statele Unite, intre Rusia si NATO, in general, au evoluat pozitiv. Sa nu uitam ca la ora actuala exista un comitet mixt NATO - Federatia Rusa, unde toate aceste probleme de securitate se discuta, se discuta in mod foarte deschis si unde vom avea posibilitatea si noi sa ne prezentam punctele de vedere si garantiile necesare ca includerea noastra in proiect sa nu fie considerata ostila fata de nimeni", a explicat fostul ministru liberal al Apararii.

Statele Unite au invitat Romania sa participe la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta. Anuntul a fost facut de presedintele Traian Basescu, joi, 4 februarie, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care a aprobat participarea Romaniei. Ultimul cuvant il are insa Parlamentul.

Este vorba de stabilirea unor componente ale scutului in Romania, care va fi acoperita integral, precizeaza presedintele Traian Basescu. El spune ca e vorba de interceptori terestri.

"Decizia creste foarte mult nivelul de securitate al Romaniei", explica seful statului. "Este un succes al Romaniei, ca partener de incredere pentru statele membre NATO si pentru statele membre ale Uniunii Europene", a afirmat presedintele Basescu.

Mesajul lui Barack Obama a fost adus la Bucuresti de subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor, cu care Traian Basescu a avut o intalnire in cursul diminetii de joi.