Primarul Sorin Oprescu si prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, s-au intalnit, marti, cu reprezentantii a cinci primarii de sector, pentru discutii privind modificarea legii cainilor fara stapan din Bucuresti, anunta Mediafax. Daca legea va fi schimbata, cainii vagabonzi ar urma sa nu se mai intoarca pe strada, dupa ce sunt sterilizati. Sorin Oprescu spune, insa, ca vor fi gasite solutii pentru ca animalele sa nu fie eutanasiate.

"Exista o vointa foarte clara si, din discutiile pe care le-am avut cu primarii, se impune o modificare legislativa prin parghiile pe care le avem", a aratat prefectul Capitalei, adaugand ca, potrivit raportarilor Institutului Matei Bals, numai din noiembrie 2009 incoace, 10.000 de persoane au fost muscate de cainii fara stapan.

  • Prefectura asteapta propunerile primarilor

Potrivit prefectului Capitalei, in perioada urmatoare, primarii de sector vor trimite Prefecturii "propunerile pe care si le-au cristalizat" pentru modificarea legislatiei.

Mihai Cristian Atanasoaei a explicat ca este "adeptul unor actiuni imediate si ferme, chiar daca pot fi considerate nepopulare", adaugand ca se intentioneaza ca, dupa sterilizare, cainii fara stapan sa nu se mai intoarca pe strada.

La randul sau, primarul Sorin Oprescu a precizat ca nu se doreste modificarea legii cainilor fara stapan in sensul introducerii eutanasierii in conditiile in care "avem atatea lucruri de facut inainte". El a aratat, insa, ca "experienta cu luarea in adoptie s-a dovedit a fi o nereusita" si spune ca doreste ca proprietarii animalelor sa aiba mai multe obligatii in privinta intretinerii acestora pana intr-acolo incat "chiar sa fie obligati sub amenda sa-i sterilizeze".

La sedinta care a avut loc la Primaria Capitalei au participat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, arhitectul sef al sectorului 3, stefan Dumitrascu, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, cel al sectorului 6, Cristian Poteras, dar si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, precum si prefectul Mihai Cristian Atanasoaei.

  • Maidanezii si cainii cu stapan vor fi sterilizati pe banii Primariei

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, miercuri, proiectul privind sterilizarea gratuita a cainilor maidanezi din Capitala si a celor cu stapan, municipalitatea urmand sa semneze cu medicii veterinari un acord in acest sens.

Proiectul aprobat de consilierii municipali prevede sterilizarea gratuita a cainilor de rasa comuna in varsta de peste sase luni aflati in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept public, neinregistrati in cadrul Asociatiei Chinologice. Cainii vor fi sterilizati, deparazitati si vaccinati, iar pentru identificare li se vor aplica pe urechi crotalii de culoare verde. Cainilor sterilizati care au stapan li se va implanta optional un microcip, a carui serie va fi inscrisa in carnetul de sanatate.