Scriitoarea Herta Müller, laureata a premiului Nobel pentru Literatura, sustine printr-o scrisoare publica numirea istoricului Marius Oprea ca presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

"Inlaturarea sa de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc nu o pot considera decat inca o batalie castigata de aceste structuri ale vechiului regim. De aceea m-am decis sa il sustin public, pentru ca el sa poata continua, alaturi de echipa sa, actiunea de deconspirare a crimelor comunismului. Adresez acest apel de a ne alatura lui Marius Oprea, pentru a sprijini demersul lui, public si institutional, de a arata ce s-a intamplat cu noi, de a ne aminti cum am trait in acei ani tristi si tragici, si de a ne putea elibera astfel de frica trecutului", se arata in scrisoarea dechisa.

"Cu ani in urma am participat alaturi de Marius Oprea la o lectura publica la Casa Literaturii de la Berlin. Fiecare dintre noi a reusit performanta de a atrage atentia publicului german asupra suferintelor la care au fost supusi cetatenii Romaniei de catre represiunea comunista.

Pe Marius Oprea il cunosc ca scriitor, unul dintre cei mai tineri ai Generatiei ’80, ca istoric, din interventiile si actiunile sale indreptate impotriva ramasitelor totalitare din Romania, care, din pacate, continua, cum afirma el si cum cred si eu, sa exercite o puternica influenta. In presa germana actiunile institutului pe care il conduce sunt privite cu respect si chiar cu admiratie", scrie Herta Muller.

Marius Oprea a fost numit in aprilie 2006 in functia de presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

Oprea, conduce in virtutea inertiei noul Institut de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), el nefiind reconfirmat in functie de primul ministru Emil Boc, asa cum prevede legea.