Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a fost invitat luni la Comisia de administratie publica a Camerei Deputatilor pentru a da explicatii in legatura cu prognozele meteorologice emise de ANM la sfarsitul anului trecut, care indicau ca luna ianuarie va fi una blanda. Potrivit Comisiei, previzionarea a fost una eronata, care nu continea date privind temperaturile foarte scazute din aceasta iarna.

In cadrul audierii sale in Parlament, seful ANM a explicat ca, din punctul sau de vedere, prognoza a fost corecta, intrucat temperatura medie pe luna ianuarie corespunde cu cea prognozata, chiar daca in aceasta luna s-au inregistrat temperaturi foarte scazute, chiar de -34 de grade in Covasna.

De asemenea, Sandu a declarat luni, pentru Mediafax, in contextul audierii sale pe tema prognozelor sezoniere, ca nicaieri in lume acestea nu pot fi realizate si ca trebuie privite ca tendinte.

  • "Nicaieri in lume nu se fac «prognoze» meteo pe mai mult de zece zile. Prognoza presupune date exacte despre temperaturi si precipitatii care, cu tehnica de astazi, pot fi estimate cu maximum trei zile inainte de a se produce. Probabilitatea ca ele sa se realizeze este de 85-95 la suta, zona in care ne situam si noi. Mai exista apoi tendintele pentru pana la maximum zece zile, care insa nu contin date exacte despre temperaturi. Si aici stam bine, suntem in limita acestor procente. Asta este treaba noastra", a spus Sandu.

El a aratat insa ca a fost convocat la Comisia de Administratie a Camerei Deputatilor pentru a da detalii despre estimarile sezoniere.

  • "Acestea sunt estimari in care putem vorbi, la modul general, despre cum va fi un anotimp din punct de vedere al vremii. Putem sa spunem, de exemplu, ca un an va fi secetos, insa nu putem da clar cantitati de precipitatii sau temperaturi. Nimeni in lume nu poate face asta, la acest moment, iar lucrul acesta l-am explicat si parlamentarilor", a declarat Sandu.

Vicepresedintele Comisiei de administratie si mediu a Camerei Deputatilor, Mircea Dusa, a discutat luni cu directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, despre felul in care se fac prognozele meteorologice pe termen lung. Dusa a precizat ca un material pe aceasta tema urmeaza sa fie analizat in Comisia de administratie si mediu.

"M-am intalnit astazi (luni - n.r.), la ora 11.00, cu domnul Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, si am avut o discutie privind felul in care se aduc la cunostinta publica prognozele meteorologice si am primit materiale pe care le voi inainta Comisiei de administratie si mediu", a explicat Mircea Dusa (PSD).

El a anuntat ca a decis sa se intalneasca cu directorul Administratiei Nationale de Meteorologie dupa ce mai multi reprezentanti ai presei i-au semnalat faptul ca prognozele meteorologice din lunile octombrie-noiembrie 2009 nu ar fi continut date privind temperaturile foarte scazute din aceasta iarna.

Dusa a mai spus ca deputatii din Comisia de administratie si mediu vor analiza materialul inaintat de directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, precizand ca aceasta comisie "poate sa-si spuna un punct de vedere".