Circa 44.000 de functionari publici din toata tara vor declansa marti o greva de avertisment de doua ore, urmand sa intre in greva generala pe termen nelimitat pe 12 februarie, daca Guvernul nu va raspunde solicitarilor legate de cresterea salariilor mici si de pastrarea locurilor de munca, informeaza Mediafax.

Presedintele executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Romel Neagu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca 44.000 de membri din totalul de 50.000 au semnat ca sunt de acord cu declansarea protestelor in administratie.

Conflictul la nivel national a fost declansat din cauza scaderii severe a drepturilor salariale, a anuntatelor disponibilizari, a incalcarii repetate, prin acte emise de Guvern, a principiilor constitutionale care privesc negocierile colective si dreptul autoritatilor locale de a-si gestiona propriile resurse financiare, precum si din cauza lipsei de reactie a autoritatilor la solicitarile FNSA, a aratat liderul de sindicat.

Romel Neagu a spus ca, in aceste conditii, sindicalistii afiliati la FNSA vor declansa, marti, de la 8.30 la 10.30, greva de avertisment, pe 9 februarie vor picheta ministerele Muncii si al Internelor, iar pe 12 februarie vor intra in greva generala pe termen nelimitat, daca nu vor ajunge la un acord cu autoritatile.

FNSA solicita Guvernului masuri urgente de crestere a salariilor mici, pentru a se reduce astfel diferentele salariale. Potrivit lui Romel Neagu, sindicalistii sunt nemultumiti de suspendarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou sau de vacanta, precum si a altor sporuri sau prime pe care functionarii publici le primeau, ajungandu-se astfel la o reducere consistenta a veniturilor salariale in administratie.

Sindicalistii cer, de asemenea, pastrarea locurilor de munca si respectarea dreptului autoritatilor locale de a stabili propriul necesar de personal in functie de angajamentele electorale asumate.