CFR Calatori anunta ca, incepand de vineri, vor fi puse in functiune doua automate de vanzare a biletelor, in Gara de Nord, urmand ca alte 10 automate sa fie montate, in cursul acestui an, in alte statii din tara. Potrivit companiei, automatele vor accepta, in prima etapa, doar plata cu cardul, iar ulterior si in numerar.

Instalarea celor doua aparate face parte din prima etapa a unui program-pilot de vanzare a legitimatiilor de calatorie - denumit xSellKiosk - si care se va aplica etapizat, pentru a permite testarea si monitorizarea echipamentelor utilizate, se arata intr-un comunicat transmis joi de CFR Calatori.

Potrivit sursei citate, "automatele de vanzare a legitimatiilor de calatorie in trafic intern sunt usor de folosit, prin intermediul unui touch-screen, iar pentru plata legitimatiilor de calatorie au incorporat cititor de card bancar (POS). Acestea sunt prevazute cu module si aplicatii necesare pentru emiterea legitimatiilor si rezervarea locurilor, si ofera o gama larga de informatii referitoare la

- Informarea calatorilor despre orele de plecare si sosire a trenurilor, cu posibilitatea de tiparire a informatiilor.

- Vanzarea de legitimatii de calatorie in trafic intern - se emit legitimatii de baza, la tarif/pret intreg pentru copii, elevi si studenti cu rezervarea locurilor doar la vagoane clasa.

- Plata prin card a legitimatiilor achizitionate cu tiparirea chitantei aferente pentru tranzactia bancara".

"In urmatoarele trei saptamani, programul pilot va fi extins si va avea noi functii, prin introducerea ofertelor tarifare (dus-intors, minigrup etc) si rezervarea locurilor pentru vagoane de dormit si cuseta. Inca 10 automate de vanzare a legitimatiilor in sistem xSellKiosk vor fi montate si alte in statii CFR resedinta de judet, din tara, in cursul anului 2010", mai precizeaza comunicatul citat.

Etapa a doua prevede ca, dupa jumatatea a doua a anului 2010, sistemul sa aiba optiunea de plata si in numerar, urmand ca "intr-o perioada scurta" sa fie extins la nivelul intregii retele feroviare, mai arata CFR Calatori.

"Sistemul xSellKiosk de vanzare a legitimatiilor de calatorie in trafic intern este un proiect necesar si util nu numai pentru modernizarea activitatii comerciale a CFR Calatori, dar mai ales pentru ca ofera publicului o disponibilitate maxima de utilizare 24 de ore din 24, 7 zile din 7", explica reprezentantii CFR.