Integrarea in UE presupune costuri si sacrificii pe care trebuie sa si le asume clasa politica deopotriva cu populatia, le-a spus Traian Basescu studetilor din Cahul despre integrarea europeana. Presedintele a recunoscut ca Romania nu are succes in demersul includerii Moldovei in pachetul Balcanilor de Vest si ca va fi luata in considerare cand Moldova va evolua suficient. Romania este dispusa sa ajute la pregatirea pentru UE, fara a dori sa devina sufocanta, a spus presedintele.

Traian Basescu a rostit un discurs in fata studentilor de la Universitatea de stat Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul, unde a anuntat ca Romania vrea ca in 2011 sa ofere 5.000 de burse elevilor si studentilor moldoveni, fata de 3.400 cate acorda in acest moment. El a subliniat necesitatea colaborarii intre universitatile din Moldova si Romania, conexarea sistemelor educationale si a aratat disponibilitatea ca, in domeniile in care Romania are expertiza si experienta, sa le puna la dispozitia colegilor moldoveni.

Altfel, discursul presedintelui Romaniei s-a concentrat pe ideea aderarii la UE, aratand clar ca acest proces presupune costuri si sacrificii, pe care trebuie sa si le asume si clasa politica din Moldova, si populatia. El a aratat insa ca optiunea europeana trebuie sa fie ireversibila si foarte clara si a avertizat ca investitorii straini nu vor merge in Republica Moldova atata vreme cat aceasta optiune nu este clara.

Iata principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

  • Nu privim la dvs. de undeva de pe un postament. Una e sa intri in UE si alta e sa fii si integrat in UE. Romania a intrat in UE avand un set de valori la nivel de baza, fie ca vorbim de valori economice, de economie de piata, de performanta stiintifica, educationala, de calitatea serviciilor. Romania are de reformat foarte mult. Va vorbesc ca un om care nu-si aseaza tara undeva in nori si va priveste ca pe o tara care nu e membra a UE. Nu suntem diferiti, dar va spun ce ne desparte.
  • Republica Moldova a stat mult timp pe loc, intr-o zona gri, intre UE si spatiul ex-sovietic, fiind intr-un balans care a lasat impresia ca nu stie sigur ce vrea.
  • Vreau sa stiti ca este esential ca R. Moldova sa-si ia un drum catre UE, un drum ferm. Semnele din ultimele cinci luni sunt pozitive, dar esenta este ca ele sa continue. Si cand spun sa continue nu este nevoie doar de a continua declarativ. Trebuie facute lucruri. Pentru ca Republica Moldova sa se apropie de UE, trebuie sa-si reorganizeze institutiile de stat, pentru a fi compatibile cu cele din UE
  • Foarte multe directive al Uniunii Europene, care sunt mod de actiune ale statelor membre, trebuie transpuse in legislatia Moldovei si asta trebuie facut de politicieni cu generozitate, pentru ca - de multe ori - ei pierd din avantajele unui sistem statut.
  • Trebuie sa domine concurenta, competitia in economie. Trebuie sa domine corecta utilizare a banului public in folos public. Toate aceste lucruri sunt parte care poate fi rezolvata si este in responsabilitatea oamenilor politici.
  • Sunt si lucruri in responsabilitatea fiecaruia dintre cetatenii unei tari si asta poate fi exprimat intr-un singur cuvant: solidaritate. Un proces de reforma si de trecere la o economie de piata inseamna cresteri de preturi de multe ori, renuntarea la subventii, un pret mai mare platit de fiecare cetatean fie ca vorbim de incalzire sau electricitate. 
  • Romanii au trecut prin ele, dar au strans din dinti pentru ca au vrut sa fie si in NATO si in UE. Nu le-a fost usor si nu le e usor nici acum, pentru ca e criza. (...) Dar sunt lucruri ce trebuie facute de o tara care vrea sa intre in UE. Si asta inseamna sacrificii acceptate in mod egal de clasa politica si de populatie.
  • Eu spun ca efortul merita sacrificiile si din partea populatiei, si din partea politicienilor, pentru ca mediul Uniunii Europene este acela in care poti spera la prosperitate. Ea nu vine odata cu intrarea in UE.
  • Pana cand nu ai clar perspectiva integrarii in UE sa stiti ca nu vin nici investitiile straine. Nu vreau sa va dezamagesc, dar stiu ce s-a intamplat in Romania: investitorii straini au fost foarte retinuti pana la intrarea in NATO, nici intrarea in NATO n-a fost un semn pentru ei, numai semnarea tratatului de aderare a insemnat explozia investitiilor.
  • Experienta ma indeamna sa va spun ca investitiile nu vin in Republica Moldova intr-o zona nedecisa.
  • Vorbim despre ce putem facem noi in Republica Moldova, pentru ca acest obiectiv sa se indeplineasca. 
  • Mi se pare esentiala cuplarea R. Moldova la infrastructurile europene. Cum ne-am cuplat noi prin Ungaria, R. Moldova o poate face prin Romania. Asa arata harta, asa e geografia, n-avem cum s-o schimbam. (Presedintele a prezentat toate proiectele despre care a vorbit miercuri la Chisnau si acordurile convenite si a vorbit despre ajutorul financiar acordat de Romania).
  • Romania incearca includerea Moldovei in grupul de tari din Balcanii de Vest. Din pacate nu avem succes in momentul de fata din cauza decalajului intre R. Moldova si Macedonia, Serbia, Muntenegru. Macedonia si Serbia au depus documentele prin care solicita inceperea procesului de negociere cu UE. 
  • Vom fi luati in considerare atunci cand R. Moldova va evolua suficient. Acesta a fost mesajul meu esential in intalnirea cu liderii moldoveni. Va putem fi un partener foarte bun, nu vrem sa va sufocam, dar va putem ajuta in pregatirea procesului de aderare la UE si in privinta sustinerii politice in Consiliul European si in institutiile de la Bruxelles.
  • As incheia asigurandu-va ca Romania e o tara cu deplin respect pentru independenta si integritatea teritoriala a R. Moldova. Insa, asa cum am mai spus, nimeni nu ne poate convinge ca noi avem alt sange decat cetatenii R. Moldova.