Vizita presedintelui Basescu la Cahul

Basescu la Cahul: Romania nu are succes in includerea Moldovei in pachetul Balcanilor de Vest. Vom fi luati in considerare cand R. Moldova va evolua suficient

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 28 ianuarie 2010, 14:31 Actualitate | Esenţial


Integrarea in UE presupune costuri si sacrificii pe care trebuie sa si le asume clasa politica deopotriva cu populatia, le-a spus Traian Basescu studetilor din Cahul despre integrarea europeana. Presedintele a recunoscut ca Romania nu are succes in demersul includerii Moldovei in pachetul Balcanilor de Vest si ca va fi luata in considerare cand Moldova va evolua suficient. Romania este dispusa sa ajute la pregatirea pentru UE, fara a dori sa devina sufocanta, a spus presedintele.

Traian Basescu a rostit un discurs in fata studentilor de la Universitatea de stat Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul, unde a anuntat ca Romania vrea ca in 2011 sa ofere 5.000 de burse elevilor si studentilor moldoveni, fata de 3.400 cate acorda in acest moment. El a subliniat necesitatea colaborarii intre universitatile din Moldova si Romania, conexarea sistemelor educationale si a aratat disponibilitatea ca, in domeniile in care Romania are expertiza si experienta, sa le puna la dispozitia colegilor moldoveni.

Altfel, discursul presedintelui Romaniei s-a concentrat pe ideea aderarii la UE, aratand clar ca acest proces presupune costuri si sacrificii, pe care trebuie sa si le asume si clasa politica din Moldova, si populatia. El a aratat insa ca optiunea europeana trebuie sa fie ireversibila si foarte clara si a avertizat ca investitorii straini nu vor merge in Republica Moldova atata vreme cat aceasta optiune nu este clara.

Iata principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
 • Nu privim la dvs. de undeva de pe un postament. Una e sa intri in UE si alta e sa fii si integrat in UE. Romania a intrat in UE avand un set de valori la nivel de baza, fie ca vorbim de valori economice, de economie de piata, de performanta stiintifica, educationala, de calitatea serviciilor. Romania are de reformat foarte mult. Va vorbesc ca un om care nu-si aseaza tara undeva in nori si va priveste ca pe o tara care nu e membra a UE. Nu suntem diferiti, dar va spun ce ne desparte.
 • Republica Moldova a stat mult timp pe loc, intr-o zona gri, intre UE si spatiul ex-sovietic, fiind intr-un balans care a lasat impresia ca nu stie sigur ce vrea.
 • Vreau sa stiti ca este esential ca R. Moldova sa-si ia un drum catre UE, un drum ferm. Semnele din ultimele cinci luni sunt pozitive, dar esenta este ca ele sa continue. Si cand spun sa continue nu este nevoie doar de a continua declarativ. Trebuie facute lucruri. Pentru ca Republica Moldova sa se apropie de UE, trebuie sa-si reorganizeze institutiile de stat, pentru a fi compatibile cu cele din UE
 • Foarte multe directive al Uniunii Europene, care sunt mod de actiune ale statelor membre, trebuie transpuse in legislatia Moldovei si asta trebuie facut de politicieni cu generozitate, pentru ca - de multe ori - ei pierd din avantajele unui sistem statut.
 • Trebuie sa domine concurenta, competitia in economie. Trebuie sa domine corecta utilizare a banului public in folos public. Toate aceste lucruri sunt parte care poate fi rezolvata si este in responsabilitatea oamenilor politici.
 • Sunt si lucruri in responsabilitatea fiecaruia dintre cetatenii unei tari si asta poate fi exprimat intr-un singur cuvant: solidaritate. Un proces de reforma si de trecere la o economie de piata inseamna cresteri de preturi de multe ori, renuntarea la subventii, un pret mai mare platit de fiecare cetatean fie ca vorbim de incalzire sau electricitate. 
 • Romanii au trecut prin ele, dar au strans din dinti pentru ca au vrut sa fie si in NATO si in UE. Nu le-a fost usor si nu le e usor nici acum, pentru ca e criza. (...) Dar sunt lucruri ce trebuie facute de o tara care vrea sa intre in UE. Si asta inseamna sacrificii acceptate in mod egal de clasa politica si de populatie.
 • Eu spun ca efortul merita sacrificiile si din partea populatiei, si din partea politicienilor, pentru ca mediul Uniunii Europene este acela in care poti spera la prosperitate. Ea nu vine odata cu intrarea in UE.
 • Pana cand nu ai clar perspectiva integrarii in UE sa stiti ca nu vin nici investitiile straine. Nu vreau sa va dezamagesc, dar stiu ce s-a intamplat in Romania: investitorii straini au fost foarte retinuti pana la intrarea in NATO, nici intrarea in NATO n-a fost un semn pentru ei, numai semnarea tratatului de aderare a insemnat explozia investitiilor.
 • Experienta ma indeamna sa va spun ca investitiile nu vin in Republica Moldova intr-o zona nedecisa.
 • Vorbim despre ce putem facem noi in Republica Moldova, pentru ca acest obiectiv sa se indeplineasca. 
 • Mi se pare esentiala cuplarea R. Moldova la infrastructurile europene. Cum ne-am cuplat noi prin Ungaria, R. Moldova o poate face prin Romania. Asa arata harta, asa e geografia, n-avem cum s-o schimbam. (Presedintele a prezentat toate proiectele despre care a vorbit miercuri la Chisnau si acordurile convenite si a vorbit despre ajutorul financiar acordat de Romania).
 • Romania incearca includerea Moldovei in grupul de tari din Balcanii de Vest. Din pacate nu avem succes in momentul de fata din cauza decalajului intre R. Moldova si Macedonia, Serbia, Muntenegru. Macedonia si Serbia au depus documentele prin care solicita inceperea procesului de negociere cu UE. 
 • Vom fi luati in considerare atunci cand R. Moldova va evolua suficient. Acesta a fost mesajul meu esential in intalnirea cu liderii moldoveni. Va putem fi un partener foarte bun, nu vrem sa va sufocam, dar va putem ajuta in pregatirea procesului de aderare la UE si in privinta sustinerii politice in Consiliul European si in institutiile de la Bruxelles.
 • As incheia asigurandu-va ca Romania e o tara cu deplin respect pentru independenta si integritatea teritoriala a R. Moldova. Insa, asa cum am mai spus, nimeni nu ne poate convinge ca noi avem alt sange decat cetatenii R. Moldova.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2438 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  alaturi de moldoveni (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:47)

  pasoptistu [anonim]

  bravo
  foarte clar si sincer a spus.

  nu, niciodata nu am uitat ca suntem frati, si nu trebuie uitat niciodata acest lucru. sper ca basarabenii pentru inceput sa poata sa circule cat mai usor, sa fie eliminate vizele, si sa existe un schimb cultarl cat mai intens.
 • +10 (10 voturi)    
  Foarte bine punctat ! (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:54)

  Mai bine uniti decat dezbinati ! [anonim]

  Basescu a fost clar si echilibrat in afirmatii, diplomatia romaneasca trebuie sa sustina Basarabia cu discretie (ca sa nu "provoace" rusnacimea) dar fermitate.

  1. Romania va ajuta RM sa isi aduca la nivel european institutiile si legislatia, e f. important nu numai pt a armoniza functionarea celor doua state romanesti, ci si pt a convinge UE ca Moldova face reforme.

  2. Romania va conecta infrastructurile energetice si de transport, pt ca Basarabia sa fie integrata logistic spatiului economic romanesc si european. UE sa vada ca nu e nici o problema sa circuli intre Iasi si Chisinau, ca Basarabia nu mai depinde de energie din zona rusofona sau separatista.

  3. Romania va sustine renasterea constiintei nationale romanesti din Basarabia prin ajutor nerambursabil de 100 milioane euro pt sistemul de educatie si cercetare din RM si cresterea cu 50% a numarului de burse pt tinerii basarabeni. Asa vom crea viitoarea elita romaneasca din Basarabia, cei care vor conduce acolo in anii ce vin.

  4. Colaborarea stransa intre ministere, sedinte comune de guvern, vizite oficiale si neoficiale, traficul de mica frontiera intre cele doua Moldove de pe malurile Prutului, actiuni comune la UE si pe plan international, vor obisnui treptat populatia basarabeana de avantajele si "normalitatea" relatiilor intre cele doua state romanesti.

  5. Acordarea cetateniei romane pt sute de mii de basarabeni in anii ce vin, inclusiv pentru zeci de mii de gagauzi si rusi de acolo, va insemna o unificare "de facto" si va convinge si minoritatile de acolo ca un pasaport romanesc insemna cetatenie europeana si avantaje mai mari decat unul rusesc sau turcesc.

  5. Pe masura ce basarabenii vor realiza cat de greu se accepta aderarea directa la UE, cat de ostili sunt unele puteri europene la adeziunea de noi tari, isi vor da seama ca singura sansa reala de succes e unirea cu Romania, metoda prin care basarabenii de orice etnie pot deveni imediat cetateni UE.

  Si va fi Unire !
 • -4 (16 voturi)    
  m-am udat tot (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:01)

  Mazeta [utilizator]

  „Trebuie sa domine concurenta, competitia in economie. Trebuie sa domine corecta utilizare a banului public in folos public. Toate aceste lucruri sunt parte care poate fi rezolvata si este in responsabilitatea oamenilor politici.”

  Vorbeste despre Romania sau despre Moldova? Noi dam lectii de buna utilizare a banului public?? Doamne, ce fariseu! Piei, iudo!
 • +7 (7 voturi)    
  Numai cu investitii (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:15)

  Zak [anonim]

  Numai cu investitii ne putem reuni: producatorii romani trebuie sa-si deschida unitati de productie in Basarabia pentru a crea locuri de munca si a facilita contactul intre romanii de pe ambele parti ale Prutului.

  Iar studentii basarabeni din Romania, daca vor intr-adevar sa contribuie la reunificare trebuie sa se duca in Basarabia, sa se implice politic si sa propage mesajul reunificarii la sate.

  Este deci simplu, depinde NUMAI de noi si nu de rusia.
 • -5 (7 voturi)    
  alaturi de romani (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:20)

  pasoptist moldovian [anonim]

  da, da sintem frati si nu uitam asta -pina la brinza-si vom face un schimb cultural de nu o sa va vedeti.Una peste alta, dragoste cu de-a sila nu se poate si nu va mai omoriti voi atita cu UE -ul pentru noi, ca nu e de noi acum-acum, mai tirziu. Nici voi n-aveti fata de UE, dar Basescu n-o va recunoaste in veci si desi zice ca nu ne da lectii, el tocmai asta face.Pina la urma ,n-avem nimic cu voi, lasati-ne in saracia noastra, ca sintem tot Romania, dar intr-o oglinda mai veche.
  • +3 (5 voturi)    
   Si totusi ai ceva... (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:36)

   Zak [anonim] i-a raspuns lui pasoptist moldovian

   daca limba in care ai scris ai mostenit-o din familie tot ai ceva. Daca ti-au mai fi si povestit parintii cate ceva despre originea nostra a romanilor atunci vedeai ca avem si mai multe in comun. Conditia necesara si suficienta este ceea ce am scis in prima propozitie...daca nu o indeplinesti, ATUNCI TACI DIN GURA!
  • +2 (6 voturi)    
   OK (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:48)

   Ionescu [anonim] i-a raspuns lui pasoptist moldovian

   Pe tine te lasam in saracia ta, spune cum te cheama ca sa stim sa te sarim.
 • -4 (10 voturi)    
  Ma zgarie pe ureche (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:32)

  kinn [anonim]

  Pfui, ma zgarie pe ureche cand aud de includerea Moldovei in pachetul Balcanilor de Vest. Ce are Moldova cu Croatia si Bosnia ? Cu totul alte probleme, cu totul alt context economico-militar, cu totul alte filozofie de integrare. Nu-i de mirare ca n-a reusit includerea.
 • -8 (12 voturi)    
  Europa (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:59)

  raz [anonim]

  Europa adevarata se termina la Carpati. Punct. Cea mai estica tara din Europa este viitoarea confederatie Banato-Transilvana.
  • 0 (4 voturi)    
   Ce aberatii! (Joi, 28 ianuarie 2010, 17:32)

   István Lájos Kovács [anonim] i-a raspuns lui raz

   Hoplaaa,iata si frustratul nationalisto-ungur,care,sport national la multi unguri,de la Trianon(cuvântul unguresc pentru "catastrofa") încoace,tot viseaza la dezmembrari de tari,la refaceri de imperii apuse si obsolete,la refacerea Ungariei Mari si la "reparatii istorice" pentru "biata si nevinovata Ungarie,avanpost al civilizatiei si culturii în Europa de rasarit"!Si toate astea pe baza arogantei unguresti fata de români,unguri "vajnici" care totusi,de la Trianon încoace nu au fost în stare sa se revolte niciodata împotriva "stapânirii valahe"!Din lasitate oare sau poate fiindca nu au avut motiv sa se revolte cumva?Si uite asa crapa acei hungaro-nationalisti de ciuda,furie si ura impotenta din cauza faptului ca Basarabia se va uni cândva,într-un viitor nu prea îndepartat, cu România,iar din cauza acelei ciude si uri scriu pe forumuri si se dau maaaari federalisti si democrati,împroasca în dreapta si stânga si mai ales în directia României cu ura si venin,ca vezi Doamne doar Ardealul si Banatul sunt parte a Europei( si prin "ricoseu" a se citi "Ungariei")iar restul "Valahiei" nu!!În treacat fie spus,pe vremea când ei erau stapânii impotenti ai românimii din Ardeal,nici nu voiau sa auda de "federalism".Dupa 1918,au devenit dintr-odata cei mai mari federalisti din Europa!Mai nasol este doar faptul ca nimeni nu îi ia în serios,nici macar majoritate ungurilor din România,iar asta îi fanatizeaza si radicalizeaza si mai mult,cel mai bun caz în acest sens fiind Laszlo Tökes, care emite aberatii dupa aberatii,fiecare mai radicala,mai fanatica si la urma urmei,mai stupida,decât cea precedenta(doar doua exemple:"Guvernul României vrea sa colonizeze tinutul secuiesc cu basarabeni" si "România si Slovacia sunt dusmanii Europei"!).Jalnica prestatie,meschina si stravezie,acei nationalisti unguri,nu înteleg în ruptul capului ca ungurii din România nu au alte aspiratii decât sa traiasca bine si sa aiba drepturi minoritare cât mai solide(pe care le si au deja în cea mai mare parte!)
   • +1 (1 vot)    
    Atâta timp cât nu includem în guvernul central (Joi, 28 ianuarie 2010, 21:07)

    PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui István Lájos Kovács

    de la Bucureşti reprezentanţi din toate provinciile istorice ale ţării şi vom guverna to pe principiul Centralismului-Democratic (adică al dictaturii Valaho-Oltene-Dâmboviţene Miticiste) nu vom reuşi să fim uniţi şi unitari !
    • 0 (0 voturi)    
     Iara aberatii! (Vineri, 29 ianuarie 2010, 22:12)

     István Lájos Kovács [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

     Pai cum "amice" care se da aici maaaare român(nesimtirea unora nu cunoaste margini!): cei de la UDMR ce sunt oare,nu sunt ardeleni? Dar Boc ce e oare,oltean cumva??Iar în trecut,Ciorbea nu venea cumva din Alba,deci un mot get beget?Asta doar pentru a-ti da rie(un nesimtit)doar câteva exemple de ardeleni neaosi din guvernul României.Aaa, da,Basescu(cel care va intra în istorie ca unificatorul tarilor române),este dobrogean,aceasta regiune intrând în componenta României în 1878.Asa ca hai,mars la Budapesta,daca nu îti place în România, ce mai cauti aici?
 • +2 (4 voturi)    
  da si ba (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:24)

  marius [anonim]

  lucrurile arata bine acum, insa avem o problema, comunistii din RM. Acestia nnici nu vor sa auda de proiectul asta cu UE, pt. ca nu au verde de la Moscva. De forma, spun ca sunt de acord cu asa ceva, in realitate saboteaza tot ce se poate sabota (vezi relatia cu RO din ultimii 3 ani). Si nu imi spuneti mie ca poporul dezamagit (caci vor apare curind dezamagiri legate de actuala coalitie) nu va vota iar cu nenorocitii astia de comunisti?! Si uite asa, un pas inainte, doi inapoi, uite asa va merge RM in urmatoarele decenii.
 • -3 (3 voturi)    
  Claritate vrem, nu vorbe cotite (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:52)

  Rafaila [anonim]

  Ma simt nevoit sa cer claritate. Pentru ca
  UE vine, UE trece,
  Toate-s noi si vechi sunt toate,
  Ce a fost, ce se petrece,
  Tu te-ntreaba si socoate
  Nu spera si nu ai teama,
  Ce e val ca valul trece;
  De te-ndeamna, de te cheama,
  Tu ramâi la toate rece.

  UE trece dar Romania nu. Insist, nu integrarea in UE este ce ne doare - si incetati odata cu limbajul de lemn in chip de diplomatia saracului!
 • -6 (8 voturi)    
  Pai da... (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:55)

  asterix [anonim]

  Apoi dupa ce ca suntem cei mai parliti din UE trebuie sa mai si ne aprindem singuri paie in cap cu Moldova, care este mai parlita ca noi..... Nu ne astamparam pana nu ne exclud astia din UE...
  E grozav Base intradevar, a rezolvat toate problemele romanilor....trebe sa le rezolve si pe ale moldovenilor
 • +4 (4 voturi)    
  Sunt pentru sustinere totala (Joi, 28 ianuarie 2010, 19:18)

  valisa [anonim]

  Daca Ungaria, care nu este sora noastra, a pus umarul la integrarea noastra un UE, de ce sa nu ii ajutam si noi pe fratii nostri. Sunt pentru sustinerea Republicii Moldova. Si lucrul cel mai important este ca trebuie sa o facem zi de zi, cu toate fortele noastre, ca sa aratam lumii ca nu sunt singuri.
  Daramati gardul dintre noi fratilor! Va iubim.
  Va saluta Bucurestiul.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu mi place formula (Joi, 28 ianuarie 2010, 21:11)

   PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui valisa

   "Vă salută Bucureştii !"
   Să terminăm odată cu ego-centrismul Dâmboviţean !
   Vă salută România !
   În contextul actual geo-politic România aparţine Europei aşa cum de-a lungul istoriei a aparţinut Imperiului Roman.
   Europa nu se termină la Carpaţi !!! După câte ţin minte Eur-Asia se compune din Europa (care este de la Atlantic la Urali) şi Asia .
 • +1 (1 vot)    
  Imi era interesant sa vad daca Hotnews va mentiona (Vineri, 29 ianuarie 2010, 2:40)

  socolenco [anonim]

  si ceea ce a spus Basescu despre integrarea Romaniei in UE. Si n-au spus. Basescu la Cahul a spus ca da, Romania este in UE, insa Romania nu este inca integrata in UE. Deci procesul de integrare este mult mai lent, de asta el nici nu ne priveste din nori, pentru ca suntem relativ aproape de asta si Republica Moldova trebuie sa faca mai repede reformele si sa ne apropiem de EU, caci si inc azul nostru procesul de integrare va dura. Insa impreuna cu Romania cel putin nu ne vom simti singuri. Unire!
 • -1 (1 vot)    
  Cu alte cuvinte (Vineri, 29 ianuarie 2010, 8:36)

  Lucian_Mares [utilizator]

  "Am venit sa va spun ca pe mine sa nu contati."
 • +1 (1 vot)    
  zero (Vineri, 29 ianuarie 2010, 11:45)

  doru [anonim]

  Romania nu are succes pentru ca are o diplomatie de circ, nula si fara capacitati !
  • 0 (0 voturi)    
   Nu cred! (Vineri, 29 ianuarie 2010, 22:15)

   Andrei Mircescu [anonim] i-a raspuns lui doru

   Nu cred! Are în schimb multi snobi,ignoranti si prosti care si-au facut o ideologie în a-si scuipa propria tara(si prin "ricoseu" si pe ei însisi,desi multi dintre ei sunt prea marginiti la minte ca sa-si dea seama de acest lucru!)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by