Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), cerand sa faca cercetari in cazul senatorului PD-L Sorina Placinta, fost ministru al Tineretului si Sportului, cu privire la savarsirea infractiunii de fals in declaratii.

UPDATE: Sorina Placinta - Declaratia mea de avere este facuta corect

Senatorul democrat-liberal Sorina Placinta a declarat pentru Mediafax ca "declaratia mea de avere este facuta corect si cred ca este o neintelegere. Sunt convinsa ca, uitandu-se din nou ANI pe documente, se vor lamuri toate lucrurile". Fostul ministru al Tineretului a precizat ca, din ceea ce a inteles, sesizarea ANI face referire la declaratia de avere din 2009. "Nu am citit, este vorba de anul 2009, an pentru care deocamdata nu s-a facut declaratia de avere. Ea s-a facut pentru 2008, care este depusa, iar pentru 2009 se va depune in 2010, in februarie sau martie. Toate modificarile pe care Agentia de Integritate le mentioneaza sunt pentru 2009", a explicat aceasta.

ANI informeaza printr-un comunicat ca "s-a sesizat din oficiu, in urma publicarii, la data de 16.07.2009, de catre Agentia de stiri HotNews a articolului «Dezvaluiri despre afacerile ministrului Sorina Placinta», cu privire la posibila nerespectare (...) a dispozitiilor legale referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de interese".

Agentia s-a sesizat din oficiu si cu privire la posibila nerespectare de catre Sorina Placinta a regimului juridic al incompatibilitatilor. "Procedura de instiintare a fost indeplinita, (...) Sorina Luminita Placinta fiind informata, la data de 23.07.2009, despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale, referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de avere, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistata sau reprezentata de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare", se mai arata in comunicat.

In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca senatorul Sorina Placinta a completat si depus, in perioada 15.12.2008 - 27.07.2009, declaratii de avere si de interese care cuprind date incomplete si inexacte, dupa cum urmeaza:

  • Sorina Placinta nu a mentionat in declaratia de interese, completata la data de 15.12.2008, faptul ca detine calitatea de actionar la S.C. SORSTE S.A., S.C. MILCOFIL S.A, si S.C.DEPSORSTE S.R.L.
  • la punctul 2 al declaratiei de interese completata la data de 15.12.2008, nu au fost mentionate functiile de administrator la urmatoarele societati comerciale: S.C. MILCOFIL S.A., unde a detinut aceasta calitate pana la data de 17.02.2009, S.C. SORSTE S.A., unde a detinut aceasta calitate in perioada cuprinsa intre 19.12.2007-17.02.2009, S.C. ARTIFEX  S.R.L., functie pe care o detine pana la data 07.04.2009.
  • in declaratia de avere completata la data de 15.12.2008, la rubrica “Venituri din salarii ale titularului”, Sorina Placinta mentioneaza faptul ca a realizat venituri in anul fiscal anterior, in calitate de administrator la S.C. MILCOFIL S.A., calitate pe care nu a precizat-o si in declaratia de interese completata pentru acelasi an fiscal.
  • in declaratia de interese completata la data de 04.06.2009, precum si in declaratia de interese, completata ca urmare a numirii in functia de Ministru al Tineretului si Sportului, nu au fost mentionate urmatoarele functii detinute: administrator si actionar in cadrul S.C. MILCOFIL S.A, administrator in cadrul S.C. SORSTE S.A, administrator in cadrul S.C. ARTIFEX  S.R.L.

Cateva intrebari lansate de investigatia HotNews.ro: Cum mai poate exercita Garda Financiara un control credibil la o firma unde angajat pe post de cenzor este fiica unuia dintre directorii adjuncti ai Garzii?

HotNews.ro a dezvaluit pe 15 iulie ca Sorina Placinta a omis sa mentioneze in declaratia de avere depusa la Senat ca este actionar al societatii Milcofil, societate la care i-a angajat pe fiul unui inspector ANAF, pe fiica adjunctului Garzii Financiare, pe fiul sefului administratiei financiare si pe fiul unui sef de la finante publice Vrancea. Cei patru copii ai sefilor administratiilor fiscale din judet apar ca si cenzori ai companiei Milcofil.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actualizate in 2 iunie 2009, Sorina Placinta figureaza ca actionar la patru firme, intre care si Milcofil SA. Aici detine 91,84% din actiuni. Nici in declaratia de interese din decembrie 2008, nici in cea din iunie 2009, senatorul PDL Sorina Placinta nu scrie ca e actionar la Milcofil SA, fosta filatura din Vrancea, privatizata in 1997. Pe larg despre acest caz aici.

Pe urma banilor din conturi

O alta investigatie publicata de saptamanalul Academia Catavencu a dezvaluit cum din conturile Sorinei Placinta au disparut sute de mii de lei. “In prima declaratie de avere a senatoarei Placinta, apar patru conturi la banci – 108.649 euro, cont deschis in 2004, 425.078 lei, cont deschis in 2007, 207 CHF, cont deschis in 2006, si 6.587 euro, cont deschis in 2004.

In a doua declaratie, completata in 4 iunie, au ramas doar doua conturi – unul de 1.138.313 lei deschis in 2007 si unul de 13.881 euro deschis in 2004. Asta in conditiile in care veniturile declarate de doamna senator, alaturi de sotul domniei sale, depasesc suma de 3 milioane de lei. Diferentele apar fara ca intre cele doua declaratii sa se strecoare vreo achizitie, fapt ce demonstreaza ca ministrul Placinta, alaturi de sot, cheltuieste peste 500.000 RON lunar”, scriu jurnalistii de la Academia Catavencu.

Pe 14 iulie, Cristian Orgonas a publicat pe blogul sau un material prin care arata ca Sorina Placinta a fost administrator al unei societati din Elvetia pana in martie 2009. Sorina Placinta a devenit senator PDL in decembrie 2008, astfel ca, potrivit statutului deputatilor si senatorilor, trebuia sa renunte la calitatea de administrator. Calitatea de senator este potrivit legii mentionate incompatibila cu cea de administrator al unei societati comerciale.

Pe 21 iulie, Academia Catavencu a publicat un articol in care arata ca Sorina Placinta detinea ilegal functia de senator, pentru ca a fost aleasa in Senatul Romaniei in 30 noiembrie 2008 si validata in data de 19 decembrie, data la care nu renuntase la postul de administrator al unei societati din Elvetia.