Prioritatea zero a Politiei trebuie sa fie asigurarea ordinii publice in strada, a declarat marti ministrul de Interne, Vasile Blaga, care a aratat ca Romania se confrunta cu o crestere a fenomenului criminal, in conditiile in care criminalitatea stradala a crescut cu 11% in 2009 iar talhariile si jafurile armate s-au inmultit alarmant.

"Talhariile cu infractori mascati aproape s-au dublat in 2009", a notat el, tinta predilecta fiind bancile, casele de schimb valutar si postasii.

"Oamenii trebuie sa se simta in siguranta si nu putem realiza acest lucru daca nu inversam proportiile: mai multi oameni in strada si cat mai putini oameni in birou", a subliniat el, solicitand, totodata, o mai buna cooperare intre arme, respectiv intre politie si jandarmerie.

O alta prioritate a Politiei trebuie sa fie combatarea criminalitatii organizate, in conditiile in care doar prejudiciul constatat a fost, in 2009, de peste 19 miliarde lei.

Aceste cifre dau dimensiunea reala a economiei subterane, a adaugat el, precizand ca "trebuie identificate bunurile pentru a avea ce recupera din prejudiciile aduse statului".