Mai multe unitati de invatamant si-au redus activitatea si altele au fost inchise din cauza gerului care a pus stapanire pe Romania. La ora 6, termometrele aratau -32 de grade la Miercurea Ciuc, - 29 la Iasi si -27 la Brasov. La Bucuresti, maxima zilei nu va depasi -10 grade Celsius.

20 de persoane si-au pierdut viata din cauza frigului, 11 decese fiind raportate in ultimele 24 de ore.

Peste 20 de trenuri au fost anulate

Si traficul feroviar a fost afectat. 22 de trenuri au fost anulate, iar garniturile aflate in circulatie ajung la destinatii cu intarziere. Trenurile circula cu restrictii de viteza din cauza temperaturilor foarte scazute si ajung la destinatie cu intarzieri cuprinse intre 15 si 25 de minute - informeaza CFR.

Viteza trenurilor pe raza judetelor afectate de avertizarea cu cod portocaliu sau galben a fost adaptata la temperaturile foarte scazute care se inregistreaza la nivelul sinei, se mai precizeaza in document.

Compania Nationala de Cai Ferate recomanda publicului calator ca, inainte de efectuarea calatoriei, sa solicite informatii despre graficul de circulatie a trenurilor la statiile si agentiile CFR, sau la numarul de telefon 9521.

Potrivit Realitatea TV, zece pasageri aflati in trenul personal Bucuresti-Ploiesti Sud au ajuns la spital cu hipotermie, dupa ce garnitura trenului a ramas blocata ore in sir, in ger. Trenul a plecat luni seara din Capitala, dar locomotiva s-a defectat la Scrovistea

A fost declarata situatie de urgenta

Intre timp, autoritatile au declarat situatie de urgenta in aprovizionarea cu gaze naturale. Ministrul Economiei a dat asigurari ca nu sunt probleme cu stocurile de gaze, ci cu presiunea care ajunge la consumator.

Furnizarea de gaze catre unele companii va fi oprita, iar producatorii de energie termica vor utiliza combustibili alternativi.

"Acest lucru inseamna, pe de o parte, oprirea furnizarii gazelor naturale pentru consumatorii intreruptibili si, pe de alta parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi, ceea ce va permite S.N.T.G.N. TRANSGAZ sa gestioneze operativ sistemul, astfel incat populatiei sa i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, caldurii si apei calde in conditii de siguranta", se arata in comunicatul ministerului.

Cei mai mari consumatori ce au statut intreruptibil sunt Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti.