In 2010, nu se vor majora salariile mai mari de 705 lei, incluzand sporurile, a declarat ministrul muncii, Mihai Seitan, dupa sedinta de Guvern unde a fost aprobata ordonanta de urgenta privind unele masuri de aplicare a Legii unice a salarizarii. Vor putea fi majorate doar salariile, soldele sau indemnizatiile lunare mai mici de 705 lei pe luna. In aceasta suma intra si sporurile. Mihai Seitan a dat asigurari ca salariile care se inregistrau la sfarsitul anului trecut se pastreaza in continuare in acest an. Guvernul a mai decis ca posturile in sectorul bugetar sa fie blocate doar in acest an.

„Castigurile salariale care se inregistrau la sfarsitul anului 2009 se pastreaza anul acesta, urmand ca personalul bugetar sa fie incadrat pe trepte si gradatii pe structura noua a legii 330/2009”, a afirmat ministrul Muncii. De asemenea, din 2010 nu se vor mai acorda salarii de merit, a precizat Seitan. "De anul acesta nu se mai acorda salariile de merit, ele se platesc numai pe durata stabilita in 2009. Castigurile salariale care se inregistrau la sfarsitul anului trecut se pastreaza in continuare in acest an. In plus, s-au introdus in Legea unica a salarizarii modalitatile de acordare a sporurilor, sporurilor de vechime, a indemizatiilor de conducere, precum si a celorlalte sporuri in cuantum avute in luna decembrie 2009", a spus ministrul muncii.

Acesta a mai afirmat ca, in cazul renegocierii sau aparitiei unor noi contracte colective de munca, nu se mai pot stabili salarii care exced prevederile Legii unice. Prevederea este valabila si pentru contractele individuale de munca. „Toate aceste contracte colective isi fac efectele din punct de vedere al salarizarii, sporurilor, pana la momentul in care inceteaza de drept”, a afirmat ministrul Muncii, aratand ca in aceasta situatie se regasesc aproximativ 30 de entitati publice.

Potrivit actului normativ, salarizarea personalului autoritatilor si institutiilor publice care si-au schimbat regimul de finantare conform Legii 329/2009, se realizeaza potrivit prevederilor contractelor colective de munca legal incheiate, in limita cheltuielilor de personal aprobate. Pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate, pana la implinirea termenelor contractelor colective de munca, conducatorul autoritatilor si institutiilor va proceda dupa caz la renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activitatii prin reducerea numarului de posturi, in conditiile legii.

Dupa implinirea termenului pentru care au fost incheiate contractele colective de munca, personalul pastrat va fi reincadrat pe noile functii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzator atributiilor, responsabilitatilor si competentelor specifice postului, prin asimilare cu functiile din institutia care il preia in structura, subordine sau in finantare, dupa caz.

In situatia in care se renegociaza sau se incheie noi contracte colective de munca, in cazul institutiilor din sistemul bugetar care au venituri proprii, precum si in cazul contractelor individuale de munca, nu vor putea fi stabilite salarii sau alte drepturi de natura salariala care exced prevederilor Legii salarizarii unice in sistemul bugetar, a mai precizat Mihai Seitan.