Peste 280 de persoane au depus, luni, juramantul de credinta la sediul Institutului National al Magistraturii, devenind cetateni romani. La ceremonie au asistat si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si secretarul de stat, Alina Bica, informeaza un comunicat al Ministerului, remis HotNews.ro.

  • "Modificarea legislatiei in vigoare si masurile administrative luate la nivelul Directiei Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei au permis cresterea rapiditatii in procesarea cererilor de acordare a cetateniei. In 2008 au fost aprobate in jur de 5.500 de cereri in timp ce anul trecut au fost solutionate peste 25 de mii de astfel de solicitari, unele dintre ele inregistrate inca din anul 2003. Speram ca prin masurile de reorganizare a Directiei pe care intentionam sa le luam in perioada imediat urmatoare vom creste si mai mult numarul de cereri pe care le solutionam, astfel incat sa clarificam mai rapid dosarele primite spre solutionare, cu pastrarea garantiilor prevazute de lege pentru solutionarea lor",  a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Potrivit legii, cetatenia romana se dobandeste la data depunerii juramantului de credinta fata de Romania, moment in care se elibereaza si certificatul de cetatenie, document care atesta calitatea de cetatean roman.

Juramantul de credinta se depune in fata ministrului Justitiei sau a reprezentantilor acestuia doar de catre persoanele care au solicitat acordarea sau redobandirea cetateniei romane cu stabilirea domiciliului in Romania. Persoanele care au optat pentru mentinerea domiciliului in strainatate vor depune juramantul de credinta in fata sefului misiunii diplomatice sau a oficiului consular ale Romaniei din tara respectiva.

In perioada 01.01.2009 – 31.12.2009, Comisia pentru Cetatenie a aprobat 25.257 cereri de acordare si redobandire a cetateniei romane, din care 21.999 cereri de redobandire a cetateniei romane formulate de „fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentilor acestora pana la gradul III” (cetateni din Republica Moldova si Ucraina), 2.821 cereri de redobandire a cetateniei romane formulate de „persoane care au pierdut cetatenia romana, precum si descendentii acestora pana la gradul II” si 437 cereri formulate de „cetateni straini sau persoane fara cetatenie”.

In anul 2008 au fost aprobate 5.585 cereri de acordare si redobandire a cetateniei romane.