Sindicalistii care au protestat in fata Ministerului Finantelor s-au ales cu promisiuni legate de prelungirea perioadei de acordare a somajului tehnic si in 2010. "Nu am obtinut nimic concret, doar promisiuni. Miercuri in sedinta de Guvern va fi analizata o nota facuta de Ministerul Muncii", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Aceasta nota ia in calcul prelungirea ordonatei de urgenta prin care firmele sunt scutite de la plata contributiilor sociale pentru trei luni in cazul trimiterii angajatilor in somaj tehnic.

Bogdan Hossu sustine ca statul ar cheltui mai putin cu aceste facilitati decat cu disponibilizarea a 200.000 de oameni din mediul privat. In cel de-al doilea caz, costurile ar fi de circa un miliard de euro. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a declarat pentru NewsIn ca aplicarea Ordonantei de Urgenta prin care firmele erau scutite de la plata contributiilor sociale pentru trimiterea angajatilor in somaj tehnic a necesitat anul trecut un efort bugetar de aproape 300 de milioane de lei. "In functie de rezultatele din nota, Guvernul va decide daca sunt benefice facilitatile, dupa care vor urma discutii cu partenerii sociali", a mai spus Hossu.

Sindicalistii de la Cartel Alfa au pichetat sediul central al Ministerului Finantelor pentru a cere mentinerea facilitatilor acordate pentru trimiterea in somaj tehnic a angajatilor pe tot parcursul anului 2010. Potrivit sindicalistilor, renuntarea la aceste facilitati ar determina disponibilizarea a 200.000 de oameni din mediul privat.