Ministrul de externe roman, Teodor Baconschi, a lansat la Bruxelles, in cadrul unui mic dejun de lucru in marja reuniunii ministrilor afacerilor externe ai tarilor UE, Consiliului Afaceri Externe (CAE), Grupul informal de sprijin, la nivelul statelor membre UE, a actiunii europene a Republicii Moldova, sau, mai pe scurt, grupul prietenilor Republicii Moldova, informeaza un comunicat al MAE. Baconschi a spus initial ca mizeaza, in aceasta initiativa, pe sprijinul Frantei si Spaniei in special.

Sprijinul Frantei s-a materializat prin faptul ca evenimentul a fost co-prezidat de secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE france, Pierre Lellouche. Invitat special a fost seful diplomatiei moldovene, Iurie Leanca. La eveniment au mai fost prezenti reprezentanti - ministri, secretari de stat si ambasadori la UE- ai altor state membre: Austria, Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Ungaria. "Initiativa este deschisa tuturor statelor membre care sunt interesate sa sustina parcursul democratic si european al Republicii Moldova", precizeaza MAE roman.

Teodor Baconschi a subliniat, in discursul sau, importanta schimbarilor democratice de la Chisinau si nevoia imperativa a sustinerii pentru Moldova din partea statelor UE, in vederea consolidarii statului de drept si atenuarii efectelor crizei economice. La dezbatere s-au lansat idei si propuneri concrete pentru viitorul apropiat de materializare a acestui sprijin al UE fata de autoritatile de la Chisinau.

Initiativa lansarii la nivelul UE al unui grup de prieteni ai Republicii Moldova este unul dintre proiectele enuntate de seful diplomatiei romane la audierea sa in parlamentul de la Bucuresti, in vederea preluarii mandatului MAE. Republica Moldova este o prioritate a politicii externe de la Bucuresti, fapt subliniat si prin vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau, care va avea loc in aceasta saptamana. Basescu a spus ca Moldova este "un proiect de suflet" al Romaniei si a subliniat importanta ca Uniunea Europeana sa isi asume un rol mai "sustinut" in rezolvarea conflictului transnistrean. El a precizat ca Romania se va "manifesta activ in interiorul UE pentru includerea Chisinaului in spatiul unde, isoric, ii este locul".