Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie numirea judecatoarei Florica Bejinaru in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii si a procurorului Gratiana Isac in cea de vicepresedinte, informeaza Mediafax. Procesul va incepe pe 22 aprilie, a declarat presedintele AMR, judecatoarea Mona Pivniceru.

Potrivit acesteia, magistratii contesta numirea Floricai Bejinaru din motive de moralitate si pe cea a Gratianei Isac din motive de nelegalitate, precizand ca legea nu permite mai multe mandate de conducere la CSM.

Pe 11 ianuarie, judecatoarea Florica Bejinaru a fost aleasa presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Gratiana Isac a fost aleasa vicepresedintele CSM, functie pe care a mai ocupat-o si in 2008.

Florica Bejinaru a fost implicata intr-un scandal rasunator in mai 2006, cand CNSAS a stabilit ca actualul magistrat a colaborat cu Securitatea. Florica Bejinaru a contestat ulterior verdictul de politie politica, acesta fiind anulat in toamna aceluiasi an. Decizia CNSAS de a-i anula verdictul de colaborare cu Securitatea a fost contestata vehement de ministrul Justitiei de la acea vreme, Monica Macovei.

Asociatia Magistratilor din Romania a anuntat in aceeasi zi in care au avut loc alegerile ca va contesta in instanta alegerea Floricai Bejinaru, care a fost acuzata de colaborare cu Securitatea. Anuntul a fost facut de Viorica Costiniu, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor, care a vorbit despre autoritatea morala a magistratului, care ar fi trebuit "sa indemne la decenta".

La o zi de la alegeri, si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si-a facut publica pozitia fata de ocupare a functiei de presedinte CSM de Florica Bejinaru. "Justitia Romana a primit o grea lovitura pentru istoria sa din 1989 pana in prezent. Imaginea Justitiei Romane este acum reprezentata de o persoana al carei trecut este pus sub semnul colaborationismului cu securitatea, ca organe de represiune ale regimului comunist", a anuntat UNJR, intr-un comunicat de presa.

CV Florica Bejinaru:

Florica Bejinaru s-a nascut la 5 octombrie 1961 la Danceu, in judetul Mehedinti, este casatorita si are un copil. Ea a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1986 si are un doctorat in Delincventa juvenila, la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti.

Florica Bejinaru si-a inceput cariera fiind consilier juridic la o fabrica de confectii in perioada 1986-1991. In perioada 1991-1995, ea a fost judecator la Judecatoria Drobeta Turnu Severin, iar din 1995 este judecator la Tribunalul Mehedinti. Ea este si membru al Institutului National al Magistraturii, al carui director adjunct a fost intre 1999-2000.

Florica Bejinaru este judecator la Tribunalul Mehedinti, ocupand si functia de presedinte al acestei instante in perioada 2001-2005.

Florica Bejinaru este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din ianuarie 2005.