Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a oferit mai multe explicatii legate de taxa care ar putea fi platita pe tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, dupa ce acesta va fi dat in folosinta. Din toate explicatiile reiese clar un singur aspect: nu se stie exact cat va fi taxa, nivelul acesteia va fi reglat in functie de trafic si de "piata". Berceanu a explicat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro ca taxa va fi incasata de concesionar si nu de statul roman, iar in functie de incasari, statul roman ii va mai plati acestuia diferenta, sau nu. Berceanu a mai declarat ca va face public contractul cu firmele castigatoare "la inchiderea financiara" a proiectului.

Declaratiile au fost facute cu ocazia semnarii contractului pentru tronsonul Comarnic-Brasov.

Berceanu a explicat pentru Hotnews.ro ca pretul contractului este ferm, si nu va fi modificat pe parcurs.

  • Contractul va fi publicat la "inchiderea financiara a contractului", adica dupa ce companiile din consortiu obtin finantarea pentru proiect, de la bancile comerciale.
  • Penalitatile sunt in procente dar nu se pot declara exact, fiind un contract foarte voluminos.
  • Explicatia oferita de Berceanu, pentru nivelul taxei: poate fi si in sistem de rovinieta si taxele nu pot fi stabilite de pe acum. Nu are rost sa decidem acum, ci pe final, cu 6-8 luni inainte de finalizarea tronsonului.

Vezi mai jos integral interviul acordat HotNews.ro de Radu Berceanu

In cadrul conferintei de lansare a proiectului, Berceanu a mai oferit si alte explicatii legate de taxa:

Explicatia nr.1

  • Ceea ce stiti dumneavoastra este un calcul din interiorul procesului, sunt estimari. De fapt e aproximativ 1 euro pe aceasta portiune, pentru ca vi s-au dat informatii despre o suma pe suta de km, dar tronsonul are 55 de km, s-au facut niste confuzii.

Explicatia nr.2

  • Nu sunt lucruri foarte precis concretizate.
  • Cand autostrada va fi la dispozitie, autoritatile impreuna cu concesionarul vor analiza impreuna.
  • Cel mai criteriu dintre criterii este piata, economia de piata. Nu putem sti cat va fi taxa in anul 26 de utilizare.

Explicatia nr.3

  • Avem niste previziuni, niste estimari, niste extrapolari. Noi suntem intr-un necunoscut total pentru ca nu avem nicio alta portiune de autostrada taxata intr-un anume fel pentru a sti daca utilizatorii romani prefera sau prefera sa ocoleasca...
  • Daca pretul e mic, numarul de autovehicule creste. Dar s-ar putea sa se vrea 30.000 pe zi, nu mai mult. Daca crestem taxele, numarul de utilizatori incepe sa scada, si de la un momentdat incolo nu mai putem avea niciun criteriu din acesta economic...

Vezi mai jos video cu explicatiile pe larg ale ministrului Radu Berceanu