Scrisoare Deschisa: Stiinta la Rascruce de Vremuri

de Prof. univ. dr. Daniel David     HotNews.ro
Luni, 18 ianuarie 2010, 11:37 Actualitate | Esenţial


Daniel David
Foto: HotNews.ro
Asistam  in ultima vreme la o recrudescenta a irationalului si ignorantei in forma non-stiintei si/sau pseudostiintei. Astfel, la Televiziunea Nationala se discuta in mod serios daca Astrologia este sau nu este stiinta, exista o ofensiva pentru scoaterea teoriei evolutioniste din manualele scolare, iar unii demnitari (ex. ministri) declara in mod public ca ei cred in Horoscop si Astrologie si ca isi ghideaza comportamentele si dupa ce spun acestea si/sau au clarvazatori ca si consultanti personali etc.

Este drept ca in spatiul public fiecare poate promova ceea ce doreste, in conditiile in care respecta legea. Daca mass media privata poate alege in numele „rating-ului” sa  promoveze irationalul si chiar prostia – o face pe banii ei –, institutiile publice nu au dreptul sa faca acest lucru! Desigur, in numele libertatii de gandire, se pot aborda oricand teme de frontiera sau neobisnuite, care inca nu sunt cunoscute sau epuizate de stiinta. Dar a reinventa teme moarte (ex. astrologia) si/sau a rezolva probleme rezolvate, in spatiul public, din fonduri publice, este o irosire iresponsabila a resurselor acum cand specia noastra se confrunta cu provocari majore care ii pun sub semnul intrebari insasi existenta. Ajunge sa amintim doar provocarile legate de:

   1. schimbarea climei;
   2. suprapopulare;
   3. epuizarea resurselor;
   4. foametea si mortalitatea infantila uriasa (in anumite zone ale globului);
   5. amenintari potentiale din spatiul cosmic (ex. ciocnirea cu meteoriti masivi) etc.

Ce facem noi in aceste situatii? Ne disipam resursele promovand pseudostiinta  si non-stiinta, lovind astfel in stiinta, care este singurul demers care a aratat pana acum ca in principiu poate solutiona unele din aceste probleme. Cine credeti ca va dezvolta agricultura si zootehnia? Incantatiile sau ingineria genetica? Cine credeti ca va rezolva problemele de sanatate? Conjunctia „Jupiter cu Venus in Sagetator” sau o tehnologie medicala avansata? Si putem continua cu multe astfel de intrebari.

Stiinta este un demers care rezolva probleme (teoretice si/sau practice). Nu inseamna ca a rezolvat toate problemele cu care ne confruntam si ca avem raspunsuri la toate intrebarile; stiinta este un demers continuu! Asadar, faptul ca anumite probleme nu sunt inca rezolvate de stiinta nu inseamna insa ca trebuie sa le dam pe mana pseudostiintei/non-stintei, mai ales cand acestea nu se prezinta ca alternative stiintei, ci se doresc recunoscute chiar ca parte a stiintei! Legenda Calului Troian este o ispita constanta!

Rugam institutiile private de mass media sa sprijine promovarea stiintei si boicotarea sistematica a pseudosiintei si non-stiintei, atunci cand acestea pretind a fi similare stiintei. Solicitam  in mod direct institutiilor publice de mass media intrarea in normalitate, prin sprijinirea modalitatilor serioase de acces la cunoastere (cunoasterea stiintifica, cunoasterea teologica si cunoasterea filosofica) si punerea pseudostiintei si nonstiintei la locul cuvenit: spectacol (entertaiment) si/sau cai alternative stiintei.

Ar fi pacat ca eforturile si sacrificiile atator oameni de stiinta de-a lungul evolutiei civilizatiei umane sa fie invinse si sa paleasca in fata irationalului – prin simplul fapt ca este mai atractiv si bine promovat - acum cand avem atata nevoie de o abordare stiintifica serioasa.

Prof. univ. dr. Daniel David
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania
Mount Sinai School of Medicine, New York, SUA
www.clinicalpsychology.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5158 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Politicieni mediocrii.... (Luni, 18 ianuarie 2010, 11:52)

  adi [anonim]

  Clasa politica din romania pina acum cu mici exceptii a promovat mediocritatea, un om mediocru nu o sa aiba in jurul lui decit oameni de calitate mai slaba de cit el si oameni inteligenti care profita de mediocritatea lui. Sper ca maximul de mediocritate in romania sa se fi atins cu promovarea la BNR a lui Bogdan Olteanu si cu explicatiile halucinante ale lui Mircea Geoana. Cred ca este o strategie gresita (daca este o strategie) aducerea de explicatii paranormale la un esec , exlicatii sustinute in mod surprinzator pt. mine un alegator de orientare liberala de conducerea liberala.
  • +4 (4 voturi)    
   Tzop si biserica printre noi (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:21)

   Popa [anonim] i-a raspuns lui adi

   ....si ca tot am decis ca aste sunt prostii, sa facem un drum pana la biserica, sa ne rugam ca lucruri ca astrologia si paranormalul sa nu mai faca parte din viata noastra.   nu cred ca onemirea se va mai trezii vreodata :(
   • 0 (0 voturi)    
    Daca esti crestin ai din start un avantaj (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:55)

    Pallas Atena [anonim] i-a raspuns lui Popa

    Nu inteleg cum cunoasterea teologica este o modalitate serioasa de cunoastere, in timp ce in acelasi timp, autorul scrisorii condamna lucruri care fac parte din cunoasterea teologica in anumite religii (ex. incantatii, politeism). Ah sau prin cunoasterea teologica ne referim la cea crestina? Ea e serioasa in timp ce alte religii care pun in centru sa zicem miscarea astrelor sunt mai putin serioase?
  • -1 (1 vot)    
   Sunt de acord cu stiinta (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:43)

   Free Face [anonim] i-a raspuns lui adi

   Dar o stiinta pentru toti oamenii. Ca orice lucru care poate fi folosit si bine si rau, cred ca pana acum stiinta a folosit in mod negativ pentru noi anumite lucruri. Sa luam doar un mic exemplu: Alimentatia chimizata si plantele modificate genetic.
   Mama natura stie inca sa produca pentru noi alimente sanatoase. Eventualele 'imbunatatiri' aduse prin modificari genetice nu se stie inca ce efect au asupra noastra. Ca sa fiu mi precis, nu s-a demonstrat stiintific ca nu dauneaza. Ceea ce s-a demonstrat insa este ca aduc bani pentru unii, iar BANUL, a devenit chiar religie pentru multi.
   In timp ce in tara la noi avem suprafete imense necultivate si populatia este in scadere, sunt o gramada de destepti care vorbesc de supra-populare. Adevarul e ca supra-popularea e in orasele mari, precum Bucuresti, datorita faptului ca nu au existat politici si facilitati pentru oameni sa locuiasca si in alte zone. Dau doar un exemplu: Un programator crezi ca nu poate programa si in varf de munte?
   • +1 (1 vot)    
    In numele stiintei (Luni, 18 ianuarie 2010, 14:39)

    Flavian [anonim] i-a raspuns lui Free Face

    Problema e ca stiinta a devenit si ea in multe cazuri o religie.

    Si ma intreb daca exista vreo legatura intre faptul ca si dl. Daniel David are legaturi cu Mount Sinai School of Medicine la fel ca si preşedintele de onoare al Institutului Cantacuzino atat de implicat in isteria AH1N1.
 • +9 (13 voturi)    
  Va felicit d-le Profesor Daniel David pentru (Luni, 18 ianuarie 2010, 11:55)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  ca sustineti stiinta adevarata !!!
  Din nefericire la noi emisiunile de stiinta si educatie chiar la TVR nationala nu prea exista !
  In alte tari sunt furnizate si programe de educatie la distanta.
  Nu trebuie sa ramanem numai la mana fariseilor religiosi (ortodocşi sau nu) a astrologiei, a şamanismului, spionilor, etc.
  • -7 (9 voturi)    
   cam dezorientati unii..... (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:05)

   dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   mass media este formata din firme comerciale. ele vind ce se cere. este aproape criminal sa pretinzi televiziunilor, de exemplu, sa scoata pseudo-stiintele din programe. demersul distinsului profesor este de-a dreptul stupid deoarece insinueaza ca ar trebui o institutie si legi adecvate care sa decida ce se publica si ce nu.....este oare rezultatul peste generatii a "educatiei comuniste"?
   • +5 (7 voturi)    
    ? (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:13)

    lll [anonim] i-a raspuns lui dorinteodor

    pana sa-l acuzi ca face un demers stupid ar trebui sa citesti tot articolol. Vorbeste in primul rand de televiziunea publica.
    • +2 (4 voturi)    
     mai citim si noi.... (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:29)

     dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui lll

     doamna/domnule "trei linii", nu exista nici o diferenta de principiu intre televiziunea publica si orice alta televiziune.

     nici o televiziune nu are dreptul moral sa stabileasca ce este "stiintific" si ce nu.

     destul ca avem cna-ul care da 70% din decizii cu incalcarea drepturilor fundamentale ale omului (nu explicit ci implicit....).

     acum chiar vrei ca cna-ul se se bage si sa stabileasca ce este si ce nu este "stiintific"? sint satul de oricine care stie "drumul cel drept".....

     distinsul profesor are dreptate cu acel demers si sint de acord cu domnia sa. problema este doar "sugestia" de a exista cineva/ceva care sa judece si sa ia decizii.

     asta este problema si din acest punct de vedere prefer sa vad vrajitoare, voodoo, flacari violete si de alte culori, psihotronisti profesionisti si amatori si alte astfel de "creaturi" decit sa vad o institutie care sa blocheze libera circulatie a informatiilor de orice fel pe baza unor pareri personale cu iz de "judecator suprem"....
   • +5 (5 voturi)    
    gresesti (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:19)

    fvb [anonim] i-a raspuns lui dorinteodor

    asta e daor o scrisoare deschisa, si in al doilea rand TVR are OBLIGATIA sa isi faca datoria de telviziune publica si sa nu puna in primul rand audienta, si calitatea emisiunilor, pentru ca ei cu sau fara audienta oricum primesc bani. poate nu stii, insa ei nu sunt televiziune comerciala.
    • 0 (0 voturi)    
     greu de inteles.... (Luni, 18 ianuarie 2010, 13:05)

     dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui fvb

     cine stabileste ce este si ce nu este de calitate? eu de exemplu prefer muzica clasica iar 99% din muzica de la tvr nu este muzica clasica. se presupune ca muzica clasica este de buna calitate din moment ce este ascultata de secole...

     tvr-ul nu are cum sa nu se orienteze dupa ce cer telespectatorii deoarece daca ar aplica criterii necomerciale nu s-ar mai uita nimeni la ei.

     de asemenea, transmit din greu reclame si fac si alte minarii cu caracter comercial....din cauza asta am spus ca nu vad diferenta dintre o televiziune de stat si una comerciala.....
  • +2 (2 voturi)    
   nu prea ai inteles (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:17)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Citeste te rog fraza dlui profesor privind "cunoasterea adevarata". Nu "sustine" un lucru, ci "se impotriveste" altui lucru. Ceea ce spune dansul mai sus nu este o apologie a stiintei, in sensul ei cel mai prost inteles in spatiul profan, ci un semnal de alarma foarte precis indreptat catre pseudo-stiinta, adica domenii care se autodeclara stiinte. Teologia si filozofia nu se auto-denumesc pe ele insele drept stiinte.
   • -1 (1 vot)    
    cam confuz..... (Luni, 18 ianuarie 2010, 14:32)

    dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui daniel

    vad ca ai o problema lingvistica. nici vrajitorii, esoteristii, prezicatorii nu se lauda ca ar face stiinta. iar teologia si teologia nu au cum sa nu fie asociate stiintelor sau pseudostiintelor din moment ce se vorbeste de cunoastere filozofica, teologica,....

    iar cu "cunoasterea adevarata" sa sti ca asta este banc. nici termenul "cunoastere" si nici termenul "adevar" nu au definitie stiintifica.

    nu numai ca gasesti zeci de definitii pentru fiecare termen dar exista chiar "teorii" ale "cunoasterii" si "adevarului" ceea ce inseamna ca nici nu se pune problema unor definitii pentru acesti termeni.....scuze, don' profesor.....
   • -1 (1 vot)    
    ba am inteles (Marţi, 19 ianuarie 2010, 10:15)

    PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui daniel

    Tineti cu tot dinadinsul sa faceti valuri !
 • +7 (9 voturi)    
  stiinta (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:06)

  fvb [anonim]

  pai lasa ca ce ne trebuie stiinta, ca avem atatea vrajitoare si clarvazatoare...

  eu sunt in uk. bbc-ul e de stat, si traieste din 12 lire pe luna cat da tot omu care are teveu, si nu depinde financiar sau in alt fel de guvern sau parlament. plus ca nu are reclame deloc.

  cand fac si ei vreo tampenie, cand e vorba de risipa banului public, vreo emisiune care a inclinat prea mult in vreo directie si nu a fost echilibrata, etc, imediat lumea, ziarele, reactioneaza.

  in rest, numai de bine de bbc, au documentare foarte bune ce necestita poate si un an, doi, ca sa fie facute, si toate astea din 12 lire pe luna si fara sa dea reclame sau sa aibe subventii de la stat...

  se aude tvr?
 • +1 (9 voturi)    
  Felicitari! (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:07)

  Marius RADU [anonim]

  Acelasi stil riguros si coerent pe care l-am intalnit ca student la cursurile dv.! Felicitari!
 • +3 (7 voturi)    
  Corect! (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:08)

  nano2k [utilizator]

  Astept mai multe astfel de scrisori deschise.
  Avem atatia oameni de valoare, care insa se feresc de "spatiul public".

  Si nu ar (mai) trebui!
 • +4 (6 voturi)    
  ce va trebuie posturi tv romanesti? (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:12)

  methos [anonim]

  Fratilor, orice companie de cablu are in grila de programe Discovery, National Geographic, History, Da Vinci Learning etc. De cind mi-am achizitionat pachetul science de la compania la care sint abonat, nu-mi mai trebuie nici un post romanesc. Ce sa vad acolo? Manele, oameni stupizi si mediocri?
  Traiasca televiziunile straine! Mai ales ca acum emit si in HD ;)
 • +2 (8 voturi)    
  ... (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:17)

  Gigi Maybachistu' Evoluat [anonim]

  Faptul că există o campanie pentru scoaterea teoriei evoluţioniste din manualele şcolare este explicabil din moment ce o mare parte din populaţie este cam neevoluată. Cum "ei" se recunosc destul de bine când e vorba de speciile primitive de hominide, încearcă să-şi ascundă vizibilele defecte cu îndârjirea binecunoscută a complexaţilor :D
 • -1 (5 voturi)    
  dictatura prostimii !!!!!! (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:17)

  escu [anonim]

  Fratzilor asistam la tot ce poate fi mai rau.....dictatura prostimii !!! a celor incompetentzi...incultzi....fara carte!!!...Ei sunt neica nimeni dar ipocrizia cat casa!
  II recunosti repede ...se dau anticomunisti !!!
  pricepetzi? adicatelea ...''noi suntem anticomunisti...este suficient.. ce ne mai trebuie si carte" Se recunosc intre ei prin evidenta incultura dar virulentza in limbaj, neaparat afisarea unui anticomunism de lozinca si eventual diplome-cartoane de pe la universitatzi de genul : Spiru, Academia Militara, Academai de Informatzii sau alte academii ale ,,vitelor de pripas"..vorba poetului! Se recunosc intre ei si se promoveaza reciproc...se trag in sus unul pe altul !!!
  Eu unul m-am saturat de astia....Vreau tocilarul clasei, ala insipidul, incolorul si inodorul, nesuferitul ...ala care-si face temele zilnic, cara caietul dupa el la scoala si mai si citeste din el! ,,arogantul", ,,indigestul". M-AM SATURAT DE SMECHERASUL DE CARTIER CARE REUSESTE SA TREACA CLASA CU 4,50 copiind la toate materiile si apoi sa faca misto de noi cerand reconciliere !
 • -7 (11 voturi)    
  Limitele stiintei actuale (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:20)

  John_Doe [utilizator]

  Domnule profesor,
  Increderea absoluta pe care o manifestati in potentele nelimitate in materialismul si in infailibilitatea stiintei actuale denota probabil niste lipsuri in dezvoltarea laturii spirituale a personalitatii dvs. Omenirea este la o rascruce spirituale; savantii constata ca de la un prag de rafinare incolo, fenomenele nu mai pot face abstractie de un "ceva" neexplicat si neexplicabil stiintific, care tine de spiritualitate si de Dumnezeu. Largiti-va orizonturile, nu fiti inchistat, renuntati la impietrire, poate e bine sa mai mergeti si la biserica. Cititi o carte de acum cativa ani la adresa http://www.scribd.com/doc/23711949/Laszlo-Grof-Russell-Revolutia-Constiintei. Mult succes si sanatate!
  • -1 (3 voturi)    
   stiinta (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:31)

   dan [anonim] i-a raspuns lui John_Doe

   Corect
  • +4 (8 voturi)    
   Bullshit (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:31)

   Mindtraveller [anonim] i-a raspuns lui John_Doe

   Omenirea este tot timpul "la o rascruce spirituala", asa ca hai sa lasam frazele fornaitoare deoparte. Neexplicabil stiintific? Sigur, cu o mentiune: DEOCAMDATA neexplicabil stiintific. Stiinta progreseaza lent, dar o face. Cate fenomene inexplicabile acum mult timp sunt perfect explicabile astazi, si le poate intelege orice elev de gimnaziu? Spre asta mergem. Domnule profesor, nu va faceti griji,stiinta va merge inainte chiar daca o ceata de distrusi latra la TV ca sa-si faca publicitate. Omenirea a iesit din dark ages, din fericire. Chiar daca sunt multi care-si doresc sa se intoarca acolo, e prea tarziu pentru asta.
  • 0 (4 voturi)    
   Delir (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:47)

   klz [anonim] i-a raspuns lui John_Doe

   Habar n-ai despre ce vorbesti, prietene. Stiinta nu este infailibila, ba din contra. Infailibil este Dumnezeul tau, spiritualitatea ta care este asa cum este, iar noi vitele trebuie sa acceptam fara sa punem intrebari.
   Stiinta in schimb se bazeaza pe cercetare, experimente, teorii, care sunt constant testate, verificate, reverificate. Este un amsamblu de idei care pornesc de la concepte foarte simple pentru a explica fenomene foarte complexe. Iar in momentul in care apare o contradictie, stiinta se schimba, se adapteaza pentru a raspunde acelei neclaritati.
   Dumnezeul tau este rigid pentru ca este 'perfect'.
   Ei bine, tot asa el va si muri, 'perfect'.
   • -2 (2 voturi)    
    delir? (Luni, 18 ianuarie 2010, 16:02)

    george [anonim] i-a raspuns lui klz

    Poti sa ne explici tu noua cum testeaza stiinta teoria evolutiei? Ca parca se spune ca evolutia a avut loc in miliarde de ani. Ce este stiintific in teoria evolutiei? Iti spun eu , nimic. Teoria evolutiei este doar o interpretare a trecutului pe baza prezentului, ceea ce nu intotdeauna este adevarat, mai ales cand te referi la perioade de miliarde de ani. Iti dau doar un exemplu: daca AND-ul omului si al cimpanzeului seamana evolutionistii POSTULEAZA ca omul si cimpanzeul au stramos comun, fara sa aiba insa absolut nici o dovada stiintifica pentru asta. Cu ce este aceasta teorie pseudostiintifica mai superioara unei religii care postuleaza si ea ca exista Dumnezeu? Cu nimic.
    Stiinta pretinde credibilitate in fata religiei desi si ea lucreaza cu postulate. lucruri nedovedite si nedovedibile.
    • +2 (2 voturi)    
     Cum se testeaza? (Luni, 18 ianuarie 2010, 18:35)

     klz [anonim] i-a raspuns lui george

     Ai vazut vreodata un caine? Daca da, felicitari, esti martorul unui test de succes al evolutiei (asta, bine inteles, daca te duce capul sa faci niste legaturi logice si sa tragi niste concluzii evidente).
     • -3 (3 voturi)    
      ha ha (Luni, 18 ianuarie 2010, 18:52)

      George [anonim] i-a raspuns lui klz

      Hai spune-mi tu care este legatura intre un caine si evolutie . Spune-mi si mie cum s-a derulat acel test al evolutiei.
    • +1 (1 vot)    
     teste (Luni, 18 ianuarie 2010, 23:08)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui george

     Inainte sa dam cu piatra, sa citim. Orice teorie stiintifica se testeaza conform urmatorului algoritm: se identifica una sau mai multe concluzii testabile, se efectueaza teste, si daca testele corespund cu concluziile de mai sus, teoria nu e respinsa (ceea ce e diferit de "acceptata"). Pana acum, teoria evolutiei nu a fost respinsa de nici un test - si s-au facut teste. Daca vrei sa vezi cateva exemple de astfel de teste, uita-te la ce a zis Institutul de medicina al Academiei Americane de Stiinta:
     http://www.nap.edu/html/11876/SECbrochure.pdf

     Pacat ca in Romania este atata dezinforrmare...
  • -1 (3 voturi)    
   @john_Doe (Luni, 18 ianuarie 2010, 15:39)

   caplimpede [utilizator] i-a raspuns lui John_Doe

   Ai pus punctul pe "i", felicitari! Comentariul tau este replica esentiala la aceasta banala scrisoare deschisa.
  • +1 (3 voturi)    
   la care rascruce? (Luni, 18 ianuarie 2010, 15:59)

   dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui John_Doe

   cind te urci intr-un avion nu te urci cu gindul ca avionul se va prabusi. asta nu din cauza lui dumnezeu ci din cauza stiintei. fara ajutorul lui dumnezeu stiinta ti-a dat internetul (dumnezeu nu ne-a dat posibilitatea sa comunicam liber, la distanta). si tot din cauza stiintei esti informat de tot ce se intimpla pe lumea asta.

   iar daca tu crezi ca mai exista ceva atunci raspunsul este da, mai exista si anume exista acei oameni nevazuti, necunoscuti care fac posibile toate mininatiile acestei lumi. lor sa le multumesti ca ai de ce.....
   • -1 (1 vot)    
    Iarta-ma dar asta e chiar tare! (Luni, 18 ianuarie 2010, 17:02)

    Ducu [anonim] i-a raspuns lui dorinteodor

    E din ciclul "Cap are, minte nu-i mai trebuie"!

    Ce face stiinta, scorneste lucruri out of the blue, sau foloseste fenomene/ efecte/ materiale care deja au fost create de Cineva!
 • +2 (6 voturi)    
  Chiar asa ?! (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:22)

  ND [anonim]

  Domnu' Profesor

  Din ceea ce spuneti, se pare ca le stiti pe toate, ceea ce e excelent. Insa se pare ca ati uitat 2 lucruri esentiale:
  -- Stiinta a fost intotdeauna la 'rascruce de vremuri'. Pana la urma asta este rolul stiintei, sa se auto-defineasca in permanenta si mai ales sa lupte cu ne-stiinta.
  -- Cred ca nu sunteti in masura sa judecati 'de sus' toata omenirea. Pana la urma tot omenirea in ansamblul ei va judeca ce este stiinta si ce este ne-stiinta, si mai ales care este calea de urmat cea mai buna. Desigur ca fiecare individ poate avea parerile sale, dar pana la a le considera adevar absolut este o cale lunga.
 • +3 (5 voturi)    
  FELICITARI, DOMNULE PROFESOR! (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:24)

  Costa [utilizator]

  Intr-adevar, spatiul public devine irespirabil. Am citit mai demult in Science&Vie argumentele logice a doi oameni de stiinta care explicau pe puncte de ce astrologia nu e o stiinta. La noi nu apare nimeni sa explice oamenilor lucrurile astea.
  Desi s-ar putea sa iau minusuri, profit de ocazie sa-mi exprim dezamagirea ca si pe hotnews (pe care il iubesc si-l citesc zilnic) apare un horoscop. Numai dorinta de amuzament nu e suficienta pentru a publica asemenea bazaconii.
 • -4 (10 voturi)    
  Chiar asa? (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:26)

  Nicu [anonim]

  Aveam un mare respect pentru domnul profesor David. Pentru munca depusa la Cluj.

  Dar domnul profesor incearca sa reduca omul la un accident evolutionist!?
  Atunci, ce rost mai au zbaterile oamenilor de stiinta daca oricum se alege praful de noi?
  Apropo de:
  1. schimbarea climei;
  2. suprapopulare;
  3. epuizarea resurselor;
  4. foametea si mortalitatea infantila uriasa (in anumite zone ale globului);
  - "cuceririle stiintei" si goana dupa confort au generat toate aceste probleme, pe care - zice autorul scrisorii - doar oamenii de stiinta pot sa le rezolve. Chiar? Si CUM anume?

  Pana la urma stiinta o sa confirme tot ce neaga azi si catalogheaza drept irational, ezoteric etc .

  Jalnic profesore! Jalnic!
  • +3 (3 voturi)    
   Praful (Luni, 18 ianuarie 2010, 13:01)

   klz [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   Tarana din tarana.
   Pana si in Biblie se spune ca praful se alege de noi. Nu ca ar fi fost vorba lui Dumnezeu, este doar o observatie (evidenta) pe care oamenii au facut-o de foarte mult timp, indiferent de cultura, religie sau locatie.
   Stiinta nu-ti va confirma niciodata un zeu. Iar daca, presupunand absurdul, ar confirma vreodata asa ceva, atunci, in cel moment, ar inceta sa mai fie zeu.
 • +5 (5 voturi)    
  Rascruce? (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:31)

  klz [anonim]

  Inteleg ingrijorarea autorului. Mizeria din Romania este evidenta.
  Scolile sunt la pamant. Materii de genul religie, traforaj si asa mai deperte. Promovarea tocilariei, fara experimente, fara aplicatii in viata de zi cu zi, fara interactivitate, fara sa se tina cont de alegerile si talentele elevilor.
  Universatile sunt fabrici de diplome, nu exista cercetare, nu exista investii in oameni, in idei.

  Cei valorosi pleaca in strainatate si contribuie la avansul stiintei de acolo. Nu, nu stiinta este la rascruce, ce societatea romaneasca este. Am ramas in urma la toate capitolele, nu exista technologii romanesti, exportam materii prime si importam tehnologiile de acum 4-5 ani.
  Nici peste 20 sau 40 de ani lucrurile nu se vor schimba.. Speranta in mai bine, in progres, exista dar numai daca daca un cutremur loveste societatea nostra sub-mediocra din temelii.
  • +1 (1 vot)    
   Cei care au resurse materiale semnificative (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:56)

   Free Face [anonim] i-a raspuns lui klz

   Ar putea sa faca ceva, dar nu cred ca au timp de asa ceva. E mai simplu sa faci afaceri cu petrol, inginerii financiare, afaceri imobiliare si alte minuni de genul, in care tot ce se intampla este vanzare-cumparare la modul cel mai direct si grosolan.
   E mai greu ce-i drept sa investesti intr-o echipa de oameni capabili care sa creeze ceva nou si apoi sa incerci sa vinzi ce au creat ei. Problema aici e ca poti sa cheltui o gramada de bani initial, fara rezultate imediate si asta probabil ii sperie pe cei cu bani. Costurile de intrare in domeniu sunt destul de mari.
  • 0 (2 voturi)    
   fyi (Luni, 18 ianuarie 2010, 13:04)

   Ducu [anonim] i-a raspuns lui klz

   Stiinta se ocupa cu descoperirea si cu studiul Creatiei!
   Studiul religiei in scoli este parte a cunoasterii, astfel ramanem, intre altele, doar niste burti care trebui umplute, niste monumente de orgolii care trebuie satisfacute, etc. care se conduc doar de "tot ce zboara se mananca", "apa spala tot" , "hotul neprins negustor cinstit", ....

   PS. Ai dreptate! Societatea romanesca este la rascruce! Pentru ca modelele morale nu sunt promovate!
  • +1 (1 vot)    
   ai dreptate, societatea romaneasca.... (Luni, 18 ianuarie 2010, 18:03)

   ela [anonim] i-a raspuns lui klz

   a ramas in urma si poate tocmai din cauza faptului ca nu au loc in mod armonic stiinta si religia. Va amintiti de cazul Tanacu? Am studiat mult in occident intr-o universitate catolica si cand am vazut preot catolic care preda psihologia si care povestea la cursuri cum si-a facut studiile la Viena...sau altul care practica psihanaliza, conducea o scoala de psihanaliza si scria carti de specialitate...Se preda sociologia, psihologia, filosofia care sunt stiinte fara sa se amestece religia. Cum este posibil si in tara, in acest secol, la Tanacu un caz de schizofrenie a fost confundat cu posedarea? Am urmarit, odata, o emisiune pe TVR unde era invitata si o tanara sociolog. Credeti ca i s-a dat timp sa raspunda?Nu, aceeasi invitati care le stiu pe toate dar nimic suficient. Nu spun tot pt ca TOT nu stie nici omul de stiinta nici diletantul.
 • +5 (5 voturi)    
  biserici mai multe decat scoli (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:43)

  willow [anonim]

  Ca o concluzie a ultimilor 20 de ani. In fiecare an apar 200 de noi biserici pe cand scoli se desfiinteaza la sate. In ritmul asta o sa ajungem un popor de "legume"!! La sate sunt mai multe biserici decat scoli si asta e un lucru ingrijorator.

  Diferenta oras-sat devine din ce in ce mai mult insurmontabila. Cei nascuti la sat sunt condamnati la prostie!!
 • +1 (3 voturi)    
  amuzant (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:48)

  lee [anonim]

  Articolul e ridicol in conditiile in care UBB alimenteaza cu diplome multi din cei vizati.Transformarea UBB in afacere imobiliara cu scolarizare pe banda rulanta nu poate avea alte rezultate decit alimentarea societatii cu astfel de oameni de stiinta.
  Deci va revoltati impotriva propriilor creatii ?
 • +2 (6 voturi)    
  D-zeule mare! (Luni, 18 ianuarie 2010, 12:52)

  Pantera Roz [utilizator]

  Ce comentarii aiuritoare pe aici...Dl.profesor are perfecta dreptate.Daca aveti apendicita,voi,astia spiritualizati,cine va vindeca:medicul-cu stiintza sa,sau incantatiile,rugaciunile si alinierea lui Uranus cu Saturn???
 • +2 (2 voturi)    
  demers fals (Luni, 18 ianuarie 2010, 13:00)

  Stapanu [utilizator]

  "Solicitam in mod direct institutiilor publice de mass media intrarea in normalitate, prin sprijinirea modalitatilor serioase de acces la cunoastere (cunoasterea stiintifica, cunoasterea teologica si cunoasterea filosofica) si punerea pseudostiintei si nonstiintei la locul cuvenit: spectacol (entertaiment) si/sau cai alternative stiintei"

  Iata un nou exemplu de auto-sabotaj si cadere in derizoriu a unei in initiative care este necesara si ar fi binevenita, dar nu in forma prezentata de "si/sau" domnul profesor; problema majora e risipirea banului public in Ro pe prostii de genul religiei in scoli si a construirii de biserici ...
 • +1 (3 voturi)    
  Foarte bine, dle profesor! (Luni, 18 ianuarie 2010, 13:21)

  paraipan [anonim]

  Un subiect important care trebuie sa capete atentia cuvenita!
  Am 2 observatii:
  - Romania si chiar intreaga Europa se confrunta cu scaderea populatiei, si nu cu suprapopularea.
  - vreau sa atrag atentia asupra unui site "crestin" in care se "demonstreaza" valabilitatea teoriei geocentrice a Cosmosului (hexameiron punct ro); iti lasa un gust tare amar, cand te gandesti ca Sfantul Vasile promova ultimele descoperiri ale stiintei timpului sau!
 • -1 (3 voturi)    
  O tema interesanta, dar atentie la aroganta! (Luni, 18 ianuarie 2010, 13:27)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Unii fizicieni vorbesc de nu mai tin minte cate dimensiuni ale universului (11, parca), din care noi "percepem" cumva doar spatiul si timpul.

  Ce ne facem cu restul dimensiunilor? Ca doar le-au invocat chiar niste "oameni de stiinta", si inca unii dintre cei mai respectabili, fizicieni, nu culegatori de musetel, sortatori de sentimente si altii din astia!

  Cum procedam daca se intampla ca unii dintre cei pe care noi ii percepem in doar cele cateva dimensiuni cu care suntem obisnuiti sa poata cumva sa "perceapa" si alte dimensiuni? Ii catalogam la paranormali, normal!

  Si de ce n-ar putea fi cumva considerati "oameni de stiinta" si unii dintre ei? Ma rog, s-ar putea ca unii dintre ei sa nu stapaneasca asa-zisa "metoda stiintifica", dar cineva spunea ca "Dubito, ergo cogito", si cred ca era un om de stiinta cat se poate de "ortodox", asa ca poate "normalilor" nu le-ar strica sa se indoiasca din cand in cand inclusiv de ceea ce (cred ca) stiu ei si de limitele lor.

  In ce priveste faptul ca exista sarlatani, de acord - exista ei cand e vorba de dimensiunile pe care le percepe oricine, si chiar in lipsa dimensiunilor (cate dimensiuni are un cont in banca?), daramite cand ajungem sa discutam de unele inaccesibile celor mai multi!
  • -2 (4 voturi)    
   intrebare (Luni, 18 ianuarie 2010, 13:38)

   cucu [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   de psihiatru ai auzit? cica rezolva problema cu mai multe dimensiuni imediat. doar ca trebuie sa iei in mod regulat cateva pilule
   • +1 (1 vot)    
    Cucu-bau, era vorba si de aroganta! (Luni, 18 ianuarie 2010, 14:02)

    Cetateanul turmentat [anonim] i-a raspuns lui cucu

    Iar de dimensiuni vorbesc fizicienii, nu psihiatrii - astia-s niste excroci sadea (exista carti serioase pe tema asta!), plus ca pe vremea comunismului "calmau" pe multi dintre "turbulenti", si n-am auzit sa se fi clarificat situatia lor.

    Eu doar imi permit sa "dubito, ergo cogito", vorba lu' "ai Descartes, ai parte!"

    Si mai exista si unii foarte destepti, care le stiu pe toate - dar astia nu cred ca umbla pe forumu' asta, probabil is profesori universitari pe undeva...
  • +1 (1 vot)    
   TOCMAI ASTA E PROBLEMA... (Luni, 18 ianuarie 2010, 13:55)

   Costa [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Ca sarlatanii au umplut spatiul public si nu mai au loc oamenii de stiinta de ei.
 • 0 (2 voturi)    
  Felicitari, domnule profesor! (Luni, 18 ianuarie 2010, 14:21)

  ana [anonim]

  De acord cu nanok2: avem nevoie de mai multe astfel de luari de pozitie si de oameni valorosi care sa aiba curajul de a promova rationalitatea si echilibrul. Abordarea pe care o propune profesorul David este una deschisa si flexibila, care nu ingradeste libertatea de opinie, ci pledeaza pentru bun simt si discernamant in ceea ce promovam la nivel social. Situarea pe pozitie opusa nu inseamna... si mai multa flexibilitate, ci delir.
 • 0 (2 voturi)    
  asteptare si speranta (Luni, 18 ianuarie 2010, 14:50)

  sile [anonim]

  Asteptam de mult reactia oamenilor de stiinta din Romania vis-a-vis de asaltul mediatic al ignorantei,ocultismului,irationalului.

  Incepusem sa cred ca nu avem oameni destepti si curajosi in tara asta sau ca ,daca avem,nu le pasa ca unii vor sa ne intoarca in Evul Mediu prin propagarea nonstiintei si pseudostiintei.

  As fi bucuros sa vad aparitia unui puternic curent de opinii care sa se manifeste constant si coerent impotriva imbecilizarii prin mass media.
 • +1 (1 vot)    
  Stiinta a murit, traiasca politica! (Luni, 18 ianuarie 2010, 15:14)

  gogu [anonim]

  De ce din ce in ce mai multi oameni apeleaza la medicina alternativa in locul medicinii stiintifice? pentru ca medicina stiintifica a incetat demult sa mai fie o medicina a oamenilor, este o schema comerciala de extorcare a pacientilor, niciodata nu ti se va da un medicament curativ, ci unul paleativ pe care trebuie sa-l iei toata viata numai pentru a fi functional, in acest timp medicamentul iti provoaca alte afectiuni, dar nicio problema, exista medicamente paleative si pentru astea. Un pacient vindecat e un pacient pierdut.
  In acelasi registru sunt sau incep sa fie si celelalte stiinte, stiinta trebuie sa promoveze agenda politica. Exemplul cu incalzirea globala e edificator (vezi scandalul Climategate, temperaturile negative record din intreaga lume), dar sunt exemple mai putin cunoscute din fizica, chimie, astronomie, lucruri care sunt puse sub capac fie pentru ca sunt in contradictie cu principiul materialist (care trebuie aparat cu orice pret!), fie pentru ca ar ameninta ordinea politica de acum.
  Sleep in peace, stiinta va vrea TOT binele! Daca i-l dati, e treaba voastra!
 • +1 (1 vot)    
  Stiinta a murit, traiasca politica! (Luni, 18 ianuarie 2010, 15:14)

  gogu [anonim]

  De ce din ce in ce mai multi oameni apeleaza la medicina alternativa in locul medicinii stiintifice? pentru ca medicina stiintifica a incetat demult sa mai fie o medicina a oamenilor, este o schema comerciala de extorcare a pacientilor, niciodata nu ti se va da un medicament curativ, ci unul paleativ pe care trebuie sa-l iei toata viata numai pentru a fi functional, in acest timp medicamentul iti provoaca alte afectiuni, dar nicio problema, exista medicamente paleative si pentru astea. Un pacient vindecat e un pacient pierdut.
  In acelasi registru sunt sau incep sa fie si celelalte stiinte, stiinta trebuie sa promoveze agenda politica. Exemplul cu incalzirea globala e edificator (vezi scandalul Climategate, temperaturile negative record din intreaga lume), dar sunt exemple mai putin cunoscute din fizica, chimie, astronomie, lucruri care sunt puse sub capac fie pentru ca sunt in contradictie cu principiul materialist (care trebuie aparat cu orice pret!), fie pentru ca ar ameninta ordinea politica de acum.
  Sleep in peace, stiinta va vrea TOT binele! Daca i-l dati, e treaba voastra!
  • +1 (1 vot)    
   ... (Luni, 18 ianuarie 2010, 15:46)

   x [anonim] i-a raspuns lui gogu

   daca tot folosim neologisme ca sa vada lumea ca suntem cititi, sa le folosim corect (adica paliativ in loc de paleativ, ca vine din franceza)
   in rest, nene gogule, mult succes in depistarea lucrurilor putin cunoscute ce intra in contradictie cu principiul materialist, cum ar fi flacara violeta sau energiile cu care l-ati atacat pe geoana.
   santé
  • +1 (1 vot)    
   Precizari (Luni, 18 ianuarie 2010, 16:12)

   Costa [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   De acord cu mercantilismul industriei farmaceutice sau cu moralitatea unor cercetatori, dar ce legatura au toate astea cu STIINTA?!
   Faptul ca acum tastati si intrati in legatura cu oameni de pe toata planeta si nu scrijeliti pe tablite de lut carui fapt se datoreaza?
   • 0 (0 voturi)    
    .............. (Luni, 18 ianuarie 2010, 16:49)

    Ducu [anonim] i-a raspuns lui Costa

    Lui Dumnezeu care a facut acesta lume, a creat pe oameni si le-a dat cunoastere!

    Oare cum a ajuns primul om care (?????????????) a iesit din maimuta sa aiba cunoastere cand se vede sub ochii nostri cat de neajutorati sunt nou nascutii! Si ca sa vin cu un element in plus este demonstat ca un copil care nu a primit in primele luni/ani de viata notiuni elementare de cunoastere nu mai poate depasi acest handicap - vezi "ferral childs". Deci cum a aparut internetul "

    Ce destept se considera omul care crede ca le stie pe toate ca si cum el ar fi creat universul si de fapt ....!
 • +1 (1 vot)    
  Va felicit pt luarea de pozitie! (Luni, 18 ianuarie 2010, 20:01)

  big_fufu [utilizator]

  Intr-adevar, televiziunea de stat pare ca are unic scop existential spolierea de bani a contribuabilului. Mai nou, au atins noi nivele de neprofesionalism, nici nu are rost sa mai mentionam emisiunile, ca pina si jurnalul de stiri e tabloidizat.
  Va intreb insa, cum continuam acest demers?
  Parlamentarii romani nu pot fi sesizati sa opreasca debandada aceea si aruncatul cu bani pe 6 posturi publice?
 • 0 (0 voturi)    
  Stiinta si iluzie (Luni, 25 ianuarie 2010, 19:50)

  Magul din Apus [anonim]

  O gramada de titluri si o mare lipsa de intelegere a limitatei puteri a stiintei. Baitelul asta de se da profesor a invata niste buchii fara valoare si vine sa ne spuna noua care e situatia. Noi stim mai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Senzationalul DD de cluj (Marţi, 26 ianuarie 2010, 23:57)

  Sa il cunoastem pe senzationalul DD de cluj [anonim]

  Cata stiinta...cata stiinta si megalomanie de top! Se pare ca Dan Diaconescu va falimenta in curand datorita acestui DD de Cluj care baga tare cu emotiile si senzatiile stiintei! Pacat, sunt multi psihologi in tara care ar scrie mai elegant si nu atat de pompos pentru as face publicitate gratuita, profitand de acest fenomen mai putin placut la noi in tara.
 • 0 (0 voturi)    
  Suport "Profesorului Extraterestru" (Sâmbătă, 30 ianuarie 2010, 11:21)

  ram [anonim]

  Imi permit sa va spun in acest fel deoarece am vazut pe alte site-uri ca asa v-au numit "misticoizii exaltati", cum i-ati numit intr-un text, care s-au mobilizat in grupuri disperate si, la toate luarile dvs. de pozitie in diverse articole, la fiecare comentariu pozitiv, sunt trei-patru denigrari, similare pe toate site-urile; in ciuda intentiei denigratoare a lor, mie mi-a placut sintagma ca mi-a amintit de echipa de fotbal a Barcelonei...

  Vad ca treceti prin ce a trecut Galileo Galieli si altii care au avut curajul sa gandeasca progresist; noroc ca astazi obscurantismul si "misticoizii exaltati", cum le spuenati in alt articol, nu pot decat sa chitcaie, ca nu mai sunt in pozitiile de decizie in societate. Altfel, cu siguranta ati fi patit ce a patit Galileo, sau, poate mai rau, ce a patit Giordano Bruno pentru delictul sau de gandire.
  Felicitari pentru atitudine si curajul cu care mergeti inainte, in ciuda injuriilor, atacurilor la persoana etc.; toti oamenii mari si progresisti trec prin asta. Stiind e la cursurile in care v-am avut profesor ca va place Glosa, v-as reaminti o strofa in aceasta logica:
  "...De te-ating, sa feri in laturi,
  De hulesc, sa taci din gura,
  Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
  Daca stii a lor masura..."
  Ram
 • 0 (0 voturi)    
  Senzationalul de DD de CLUJ (Duminică, 31 ianuarie 2010, 21:19)

  Ce negru esti in poza! [anonim]

  Pe taraf tv era o statistica: 49% Florin Salam si 51% Nicolae Guta. Presupun ca cei care asculta manele stiu sa faca o diferenta clara intre unul si altul. Asadar, indiferent de asocierile facute de mass media intre psihologie si parapsihologie, orice roman stie sa FACA diferenta intre un psiholog si nonpsiholog. Deci, orice roman poate sa faca o diferenta intre preot, psiholog, parapsiholog, vanzator de cd-uri de manele si/sau medic. Nu era cazul (dupa cum s-a discutat pe acest forum!) de atata scandal inutil si de prost gust, cand Prof. univ. dr. Mihai ANITEI a facut odata precizarea in Colegiul psihologilor in data de 20.01.2010.
 • 0 (0 voturi)    
  Despre anverguri (Sâmbătă, 6 februarie 2010, 14:30)

  Ioan [anonim]

  Domnul David chiar joaca, prin gandire si stil, in alta liga. Nu il inteleg de ce se oboseste sa educe acolo unde nu este de educat. Este ca si cum Maradona ar veni sa-i invete pe cei ce joaca la noi in judeteana "driblingul maradonian". Cati credeti ca o sa-l invete si o sa-l inteleaga, chiar daca se poate exemplifica in fata lor?

  Cat despre Anitei: Mesajul trebuia sa vina de la un profesionist de top in domeniu ca Daniel David, care este si presedintele Comisiei de Clinica si Psihoterapie, nu de la un psiholog care nu are nimic cu domeniu si nicidecum anvergura profesionala a lui Daniel David care sa-l faca ascultat
  • 0 (0 voturi)    
   Ce trist (Duminică, 7 februarie 2010, 23:09)

   Ioan 2 [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   Anitei nu este psiholog? Atunci cine sa mai fie psiholog, daca Anitei nu este?! O precizare ar fi bine venita. Va multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  bine zis! (Sâmbătă, 6 februarie 2010, 18:18)

  Andrei [anonim]

  Citind textul domnului David ai senzatia (destul de rara in ultima vreme) ca mai exista totusi speranta. Oamenii care au intr-adevar ceva de spus, asemenea lui, ar trebui sa o faca mai des. Mai mult decat atat, ar trebui sa ii si luam in serios, dar presupun ca asta e o chestiune care tine de cultura si de educatie, la nivel social.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by