Asistam in ultima vreme la o recrudescenta a irationalului si ignorantei in forma non-stiintei si/sau pseudostiintei. Astfel, la Televiziunea Nationala se discuta in mod serios daca Astrologia este sau nu este stiinta, exista o ofensiva pentru scoaterea teoriei evolutioniste din manualele scolare, iar unii demnitari (ex. ministri) declara in mod public ca ei cred in Horoscop si Astrologie si ca isi ghideaza comportamentele si dupa ce spun acestea si/sau au clarvazatori ca si consultanti personali etc.

Este drept ca in spatiul public fiecare poate promova ceea ce doreste, in conditiile in care respecta legea. Daca mass media privata poate alege in numele „rating-ului” sa promoveze irationalul si chiar prostia – o face pe banii ei –, institutiile publice nu au dreptul sa faca acest lucru! Desigur, in numele libertatii de gandire, se pot aborda oricand teme de frontiera sau neobisnuite, care inca nu sunt cunoscute sau epuizate de stiinta. Dar a reinventa teme moarte (ex. astrologia) si/sau a rezolva probleme rezolvate, in spatiul public, din fonduri publice, este o irosire iresponsabila a resurselor acum cand specia noastra se confrunta cu provocari majore care ii pun sub semnul intrebari insasi existenta. Ajunge sa amintim doar provocarile legate de:

1. schimbarea climei;

2. suprapopulare;

3. epuizarea resurselor;

4. foametea si mortalitatea infantila uriasa (in anumite zone ale globului);

5. amenintari potentiale din spatiul cosmic (ex. ciocnirea cu meteoriti masivi) etc.

Ce facem noi in aceste situatii? Ne disipam resursele promovand pseudostiinta si non-stiinta, lovind astfel in stiinta, care este singurul demers care a aratat pana acum ca in principiu poate solutiona unele din aceste probleme. Cine credeti ca va dezvolta agricultura si zootehnia? Incantatiile sau ingineria genetica? Cine credeti ca va rezolva problemele de sanatate? Conjunctia „Jupiter cu Venus in Sagetator” sau o tehnologie medicala avansata? Si putem continua cu multe astfel de intrebari.

Stiinta este un demers care rezolva probleme (teoretice si/sau practice). Nu inseamna ca a rezolvat toate problemele cu care ne confruntam si ca avem raspunsuri la toate intrebarile; stiinta este un demers continuu! Asadar, faptul ca anumite probleme nu sunt inca rezolvate de stiinta nu inseamna insa ca trebuie sa le dam pe mana pseudostiintei/non-stintei, mai ales cand acestea nu se prezinta ca alternative stiintei, ci se doresc recunoscute chiar ca parte a stiintei! Legenda Calului Troian este o ispita constanta!

Rugam institutiile private de mass media sa sprijine promovarea stiintei si boicotarea sistematica a pseudosiintei si non-stiintei, atunci cand acestea pretind a fi similare stiintei. Solicitam in mod direct institutiilor publice de mass media intrarea in normalitate, prin sprijinirea modalitatilor serioase de acces la cunoastere (cunoasterea stiintifica, cunoasterea teologica si cunoasterea filosofica) si punerea pseudostiintei si nonstiintei la locul cuvenit: spectacol (entertaiment) si/sau cai alternative stiintei.

Ar fi pacat ca eforturile si sacrificiile atator oameni de stiinta de-a lungul evolutiei civilizatiei umane sa fie invinse si sa paleasca in fata irationalului – prin simplul fapt ca este mai atractiv si bine promovat - acum cand avem atata nevoie de o abordare stiintifica serioasa.

Prof. univ. dr. Daniel David

Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania

Mount Sinai School of Medicine, New York, SUA

www.clinicalpsychology.ro